Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 21 december 2019

Den mörka portalen av Mattias Lönnqvist

Den mörka portalen av Mattias Lönnqvist

Den mörka portalen av Mattias Lönnqvist är en magisk bok om magi. Det är ren njutning att läsa berättelsen. Starka karaktärer, härliga miljöskildringar och ett språk som får mig att le. 

Författaren målar upp ett mastigt nytt magisamhälle, där magin för länge sedan har tagits ifrån den stora allmänheten. De magiska föremålen är borta, många magiska ritualer är förbjudna. Mitt i allt detta smyger förbjudna sällskap omkring. Någon är ute efter de magiska föremålen, någon vill lära sig mer om försvarsmagi, och någon vill ha tillbaka den mytomspunna magikern som varit försvunnen i femhundra år.

Visst kan det kännas lite frustrerande att lämna en av personerna för att i nästa kapitel läsa om en annan av huvudpersonerna. Men det är just det som gör boken så bra, det är på samma sätt jag bygger upp mina böcker. Genom att skifta karaktärer och handling genom boken håller man spänningen vid liv och man måste helt enkelt läsa vidare. Och det gör jag, sida efter sida. Till slut kommer jag till sista sidan och får ur mig ett frustrerat NEJ! Jag vill läsa mer.

Jag tycker om hur magin skildras, hur författaren lyckas få mig att tro att det visst är möjligt att kunna göra allt det som huvudpersonerna Ella, Marmat och Tirandim gör.

Den här boken hoppas jag ligger i många julklappshögar i jul, för det är en av de bästa fantasyböcker jag har läst på länge. En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa och hoppas att du ger bort den i julklapp också. Läs boken!

Det här är första boken i Oldenasagan. Jag längtar redan efter nästa bok!

Tre personer söker sin framtid. Ella har alltid drömt om att lära sig magi och studerar nu hos de kvinnliga magikerna. Marmat vill bli soldat, men har tvingats till de manliga magikerna. Tirandim söker sig till kyrkan, i flykt från magikerna och familjens grymma öde.

Det har nu gått femhundra år sedan magikerna splittrades och det inbördeskrig som följde. En skör fred råder sedan dess. Kommer freden att hålla? Vad hände med alla magiska föremål och underverk? Vad händer när nyfikenheten blir för stor?
 
Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
 


fredag 20 december 2019

Institutet av Stephen King

Institutet av Stephen King

Institutet av Stephen King var en riktigt otäck och spännande bok. Två parallella berättelser som knyts ihop på slutet gör boken extra spännande. Att den handlar om barn som far illa gör att det är en otäck berättelse, men hela tiden finns hoppet om att allt ska gå bra.

Stephen King har förmåga att gripa tag i läsaren från första till sista raden, så även i denna bok. Det går inte att sluta läsa, jag vill veta vad som händer den första personen och alla barnen och... Jag lyssnar och lyssnar och lyssnar. Ibland kommer tårarna, ibland sitter jag i spänd förväntan. Kanske ska de lyckas, nu, nu, nu...

En mycket spännande bok som jag varmt rekommenderar dig att läsa!

Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel. "Institutet" har känslan av en klassisk King, och anspelar samtidigt på dagens nyhetsrubriker och våra ännu mörkare rädslor inför framtiden. Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
  

 

torsdag 19 december 2019

På flykt från andra världskrigets fasa av Kim M Kimselius får fem enastående stjärnor

På flykt från andra världskrigets fasa av Kim M Kimselius får fem enastående stjärnorHon är Kim M. Kimselius!

Jag öppnar pärmarna till På flykt från andra världskrigets fasa och kastas genast in i nazisternas fruktansvärda terrorvälde. Den här gången hamnar Theo och Ramona i Frankrike, där den inhemska polisen samarbetar med nazisterna och tvingar sina egna medborgare till de mest vidriga uppsamlingsplatser inför skräckresan till dödslägren. Theo och Ramona är tidsresenärer, det vet vad som kommer att hända, och frågan är, hur många kan de rädda tillsammans med de tappra männen och kvinnorna i motståndsrörelsen? Och kommer de att kunna ta sig hem igen? Kommer de ens att överleva den här resan?

Man säger ibland att en författare är ”en ny Astrid Lindgren”. Kim M. Kimselius är ingen ny Astrid Lindgren, hon är Kim M. Kimselius, och faktum är att jag tror att det om några år kommer sägas om författare att de är ”en ny Kim M. Kimselius”!

På flykt från andra världskrigets fasa får fem enastående stjärnor av mig!

Författare Lisa Hågensen

Tack snälla Lisa för den fina recensionen.

Minns när en vän till mig berättade att hon skulle skriva författarporträtt över Astrid Lindgren. Det var precis i början av mitt författarskap och jag tänkte "Undrar om någon kommer att skriva ett författarporträtt om mig någon gång?" Nu har många, många skrivit författarporträtt och jag har fått ta del av många av dem. Det känns stort, men inte lika stort som det beröm Lisa Hågensen gav mig med den här recensionen!

På flykt från andra världskrigets fasa är en av mina absoluta favoritböcker.

En rafflande bok som skildrar andra världskriget i ett ockuperat Frankrike: motståndsrörelsens kamp, judarnas öden, händelsen i Vélodrome d'Hiver i Paris, nedskjutna flygare, samt de franska invånarnas liv. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser.

Den historiska äventyrsboken avslutas med en gedigen faktadel.

Baksidestext På flykt från andra världskrigets fasa:
Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv.Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
 

onsdag 18 december 2019

Använd synonymer för att berika din berättelse

Använd synonymer för att berika din berättelse

Synonym: = Ord som har ungefär samma betydelse som visst annat ord.
När mitt första manus, "Tillbaka till Pompeji", blev korrekturläst av min redaktör, påpekade hon att jag använde ordet "förtvivlad" för att uttrycka nästan alla känslor. Något jag inte hade haft en tanke på. Jag minns att jag ändrade några "förtvivlad" till andra ord, men än i dag finns det många "förtvivlad" i boken "Tillbaka till Pompeji".

Till nästa bok såg jag till att inte använda "förtvivlad" så mycket. När den boken kommit ut upptäckte jag att jag hade hakat upp mig på ett annat ord istället...

Min redaktör satte små kryss under ord som ofta återkom på samma sida. Så gör jag själv numera när jag läser korrektur innan manus går iväg för korrekturläsning. Vilket har gjort att mina korrekturläsare påpekar att jag inte upprepar ord lika ofta som tidigare.

Mitt arbete med synonymer har gett resultat, för jag får ofta påpekande från bibliotekarier att jag har "ett rikt språk", med andra ord har jag lärt mig uttrycka mig på många olika sätt för att säga ungefär samma sak.

Vet du till exempel hur många andra ord man kan använda istället för "förtvivlad"? Här kommer de: otröstlig, olycklig, utom sig, översiggiven, förkrossad, uppgiven, utan allt hopp, desperat, deprimerad, bedrövad, nedslagen, nere, dyster, ledsen, nedstämd, hopplös, tröstlös, eländig, ohjälplig, hjärtskärande.


Ordet KOLLA är något som många använder sig av alltför ofta i berättelsen, så även översättarna. Tyvärr. Tänk så många ord som försvinner när endast ett ord får ta plats. Här kommer många ord som har fått ge vika för ordet KOLLA: kontrollera, kollationera, övervaka, undersöka, checka, granska, verifiera, skaffa upplysningar om, se, titt, spana, avsyna, reka, iaktta, kika, pejla, vaka, bevaka, betrakta, bevaka, nagelfara, syna, inspektera.

Som du ser finns det finns många sätt att uttrycka sig, bara man tar sig tid att hitta orden. Nu är inte tanken att du ska sitta och fundera över de här orden när du skriver. Meningen är ju att du ska låta orden flöda direkt ur hjärnan, genom fingrarna, ned på tangenterna, in i datorn, eller ned på papperet.

Då kan du inte sitta och fundera över vilket ord du ska använda. Det gör du först när berättelsen är färdig.

Allteftersom du läser igenom din text kan du sätta små kryss under ord som ofta upprepar sig på din sida. Försök hitta synonymer till dem. Jag har flera synonymlexikon till hjälp. De flesta Wordprogram har synonymlexikon. Du hittar synonymerna om du tittar under "verktyg"/"språk"/"synonymer".

Lycka till med ditt skrivande och hoppas att mitt inlägg har berikat ditt språk.

(Översta bokomslaget är från min debutbok "Tillbaka till Pompeji" som gavs ut på B. Wahlströms förlag julen 1997. Undre bilden är som "Tillbaka till Pompeji" boken ser ut nu, efter att den kom ut i omarbetad nyutgåva 2004 på Roslagstext förlag) 

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 


måndag 16 december 2019

Aktiveringsvecka för Kooikern Kotten

Aktiveringsvecka för Kooikern Kotten

Den här veckan har vi fortsatt aktivera. Vi har finslipat lydnadsmomenten, men också använt oss av SBK:s aktiveringskort Sund med hund. Något hundarna verkligen älskar.
 
Soffan i vardagsrummet är populär. Kotten vill ha den alldeles för sig själv och gör vad han kan för att få ner Kiara på golvet...

Kryper under henne...
...attackerar henne ovanifrån, men hon ligger kvar. Det är inte lätt för en Kooiker på 13,5 kilo att flytta en Berner på 55 kilo.

I en av de nya övningarna ska hundarna sätta upp tassarna på vedlåren. Kotten föredrar att stå ovanpå den. Därefter ska jag göra armhävningar mot vedlåren...

Hundarna är så hjälpsamma. Kotten försöker knuffa ner mig och Kiara bänder upp fingrarna när jag gör armhävningar. Jag tror att de tror jag håller på att dö, förmodligen stönar jag en hel del på slutet...
Men roligt har vi!

Vi var även hemma hos goa vänner Kristina och Tobbe och hälsade på. Här får Kotten och Kiara stanna i "hundrummet". Något de inte alls hade något emot, eftersom de ofta fick godis och brödbitar...

Tobbe och Kristina har en underbar vinterstad uppbyggd i vardagsrummet inför julen.

När fullmånen stiger över mitt paradis är det extra mysigt att gå promenad, allting blir så ljust.
.....
Varje  kväll kommer Troll och Trulsa och bankar på fönstren och kräver uppmärksamhet, en bit godis och lite kel. Här är det Troll i bakgrunden. Lite svårt att fånga honom på bild, eftersom han var snabb att rusa iväg varje gång jag lyfte kameran. Han trodde att jag skulle öppna altandörren för honom...

Varje dag sitter jag och njuter av de här underbara orkidéerna som blommar och blommar och blommar...

Idag var maken och jag iväg på hälsokontroll, därav det sena blogginlägget. Så här glad blir jag när allt stod rätt till med våra åldrande kroppar.


Så här glada blev hundarna på morgonen. Jag lyckades inte fånga jakten helt och hållet. Kotten hade en leksak i munnen och sprang från ena ändan av huset till den andra, hoppade i biabädden, gjorde en helomvändning och rusade tillbaka, in under Kiaras ben och iväg. Hon hade inte en chans. Jag hade jättekul när jag satt och tittade på dem.


Ha en fin dag!

Läs tidigare inlägg om Kotten, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
Kooikervalpen Kotten fem månader
.
Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
Kooikervalpen Kotten testar spår.
Kooikervalpen möter haren.
Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
Kooikervalpen Kotten sex månader.
Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur.
Bernersennenträff och simning för Kooikervalpen Kotten
Kooikervalpen Kotten 7 månader.
Kooikervalpen Kotten en sakletare.
Utställningsträning för Kooikerhunden Kotten.

Kooikerhunden Kottens första besök i skrivarstugan.
Kooikerhunden Kotten på skrivarkurs.
Kooikerhunden Kotten får besök av Berner Sennenvalparna M och M. 
Kooikerhunden Kotten på upptäcktsfärd i Kristianopel.
Kooikerhunden Kottens första arbetsdag i Kimselius skrivarlya.

Kooikerhunden Kotten på Kimselius Öppet hus

Kooikerhunden Kotten på sin första utställning.

Kooikerhunden Kotten åker hiss för första gången.

Kooikerhunden Kotten börjar fortsättningskurs.

En varm vecka för Kooikerhunden Kotten

Kooikerhunden Kotten 10 månader.

Kooikerhunden Kotten ute i spårskogen

Kooikerhunden Kotten testar rallylydnad.

Kooikerhunden Koten 11 månader

Kotten och Kiara njuter av att vara i skrivarstugan i Skåne.  

Kotten på besök hos mormor Smilla.

Kotten provar på agility

Kooikerhunden Kotten på Skrivarkurs.

Kooikerhunden Kotten ett år

Aktiveringsbräda till Kooikerhunden Kotten

En aktiveringsvecka för Kooikerhunden Kotten

Första snön för Kooikerhunden Kotten.

Full fart i snön på Kooikerhunden Kotten
 
 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 

 

söndag 15 december 2019

En annan tid av Lee Child

En annan tid av Lee Child

En annan tid av Lee Child är den 23:e boken om Jack Reacher. I de senaste böckerna har vi fått stifta bekantskap med Jacks familj. Den här gången nystar han i sin pappas förflutna när han av en händelse kommer till den plats där hans far är född och uppvuxen.

Det är mycket som pågår på den här platsen, hemska saker som vi som läsare får ta del av långt innan Jack Reacher kommer in i handlingen. Något som gör den här boken väldigt stark och annorlunda mot de tidigare böckerna.

Det är verkligen en nagelbitarbok som inte går att lägga ifrån sig, man måste helt enkelt få veta hur det går för alla inblandade. Rekommenderar dig verkligen att läsa boken, antingen du har läst något om Jack Reacher tidigare eller ej. Läs!


Jack Reacher är tillbaka. Den här gången ger han sig i kast med sin pappas förflutna och upplösningen är den mest hårresande och blodisande hittills. Jack Reacher planerar att följa höstsolen på en storslagen roadtrip genom USA, från Maine till Kalifornien. Han kommer inte långt. På en landsväg djupt inne i New Englands skogar ser han en skylt som leder till en plats han aldrig har varit på - staden hans pappa är uppvuxen i. Han bestämmer sig för att göra en avstickare dit. I stadshuset morgonen därpå frågar Reacher var hans gamla familjehem ligger. Han får då höra att ingen vid namn Reacher någonsin har bott i staden. Reacher vet att hans far aldrig återvände till sin hemstad. Nu är frågan om han var där till att börja med. Så inleds ännu ett adrenalinfyllt nagelbitaräventyr för vår hjälte Jack Reacher. "Lee Child ger ordet bladvändare en ny innebörd." Michael Connell
Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!