Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 17 september 2011

Boktips: Mörka vatten av Clive Cussler

Idag vill tipsar jag om Mörka vatten av Clive Cussler. En författare som jag har läst mycket av.

Moderna pirater
Juan Cabrillo och hans besättning ombord på det hemliga spionfartyget Oregon arbetar främst med att åta sig farliga men lönsamma uppdrag från västerländska organisationer, regeringar och företag.
Nu kommer deras klient från öst och de ber Oregon om en mycket speciell sorts hjälp.
De som frågar är företrädare för ett konsortium av japanska skepparmagnater vars rikedomar nu hotas av brutala pirater som opererar i haven runt Asien. Vanligtvis brukar piratanfall drabba mindre skepp eller utländska yachter men nu är det gigantiska fartyg som försvinner.
Cabrillo misstänker att ett antal olika piratförband har gått samman för att med sin styrka kunna ta sig an större fartyg. När Oregon konfronterar fienden inser de dock att bakom piratflaggorna döljer det sig en internationell konspiration som drar med sig en våg av död, våld och slaveri i sin framfart.
Juan Cabrillo och hans män står nu inför ett uppdrag som de börjar ångra att de åtog sig...


Detta är inte en av de bästa böcker som Clive Cussler har skrivit, men ändå var den oerhört fängslande och svår att lägga ifrån sig. En annorlunda spänningsroman!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 16 september 2011

Awardrosen tar jag tacksamt emot och sänder vidare

Den här fina awarden/bloggutmärkelsen har jag fått av Annelie på Trying to follow my Dreams. En blogg som jag följer med stort nöje och gärna hade skänkt den här utmärkelsen till, om det inte var för att jag hade fått den av henne.

Annelies  motivering till att ge mig utmärkelsen är: Fina Kim som alltid så generöst delar med sig av skrivtips och skrivtankar. Intressanta inlägg låter oss ofta följa med henne runt jorden och i Sverige. Uppmuntrar och ger tips och råd. Härligt!

Tack Annelie för de fina orden! Nu till frågorna:

Varför började du blogga?
För att jag var på en kurs i Sociala Medier på bokmässan 2009. Joakim Jardenberg höll i kursen och sa: "Om min mamma kan börja blogga, då kan ni det med!" Den kvällen startade jag min blogg och eftersom jag inte hade en aning om vad jag skulle kalla den så blev det: "Kim M Kimselius är här nu!"

Vilka bloggar följer du?
Alldeles för många kan det tyckas, men alla bloggar tillför mig något eftersom de är så olika varandra. Kika in till höger här på min blogg så ser du alla de bloggar jag följer.

Vilka favoritfärger har du?
Starka färger: Rött, Lila, Blått.

Vilka är dina favoritfilmer?
Morden i midsommar, definitivt! Dessutom tycker jag bäst om brittiska filmer överhuvud taget.

Vilka länder drömmer du om att besöka?
Jag drömmer inte om det, jag ser till att besöka dem genom att bestämma mig för att skriva om en händelse som har skett i det landet. Det ger mig möjlighet att åka på researchresa dit! Ett land jag skulle vilja resa tillbaka till är Kina, dit jag reste inför min bok Kinesiska Draken. Det blev en oförglömlig resa!

Ja, det var frågorna. Nu till de personer som jag vill dela ut den här awardrosen till:

Franz i England, som alltid har inspirerande, medryckande blogginlägg som får mig att känna det som om jag varit där, just på den plats Ingrid beskriver.

Debutantbloggen som delas av flera olika personer, men ändå har en tydlig röd tråd med många bra inlägg.

Skrivarvisioner för hennes underbara texter som skänker mig glädje.

Eva Swedenmark vars blogginlägg alltid genomsyras av värme och livsglädje och gör mig glad.

Tredje gången gillt, som så öppenhjärtigt delar med sig av sin svåra tid och som behöver allt positiv uppmärksamhet hon kan få just nu.

Aldrig trodde jag när jag började blogga att det skulle vara så roligt, att det skulle ge mig så många vänner över hela världen. Att bloggandet även skulle ge mig en resa genom tid och rum, världsdel efter världsdel. Tack alla ni som läser min blogg och skriver en liten positiv kommentar som gör dagen ljusare och lättare. Jag bloggar för att få dela med mig av skrivarglädje, livsglädje och kunskap, och få möjlighet att berika livet även för de som läser min blogg.

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 15 september 2011

Tips inför Bok & Biblioteksmässan i Göteborg

Om du inte vill trängas bland folk KOM TIDIGT! Häng på låset och njut av att kunna vandra runt bland nästan folktomma gångar. På lördag är det mest folk, söndag eftermiddag är det lite mindre.

Ta reda på var din favoritförfattare finns, vilka tider han/hon signerar, innan du börjar strosa runt bland utställarna. De är  många, det är lätt att fastna vid något intressant och sedan har du missat signeringstiden.

Titta igenom utställarkartan och gör dig en bild över Bokmässans lokaler. Utställningen är inte så stor som du tror, det är människohavet som förvirrar.

Ha bra skor och var inte klädd för varmt, det blir hett och trångt efter ett tag.

Ta med en shoppingväska på hjul/kabinväska på hjul. Det kanske känns löjligt när du kommer in på mässan, men du kommer att vara överlycklig när du börjar köpa på dig böcker.

Se till att ha kontanter med dig. Alla montrar tar inte emot kort!

Om du tycker det är trångt, varmt och outhärdligt, ta rulltrappan upp till andra våningen. Där uppe händer det också mycket roligt, men är inte lika mycket folk.

Tro mig, jag vet vad jag talar om. Jag har varit med på Bok & Biblioteksmässan sedan min första bokmässa 1998. Då släpptes min andra bok, Jag är ingen häxa, tillsammans med min debutbok Tillbaka till Pompeji, som jag debuterat med julen 1997.

Minns hur stor jag tyckte bokmässan var, hur jag gick vilse, hur jag kräktes innan min föreläsning eftersom jag var så nervös...

Nu har jag en egen monter, B09:20, där känns det bra, det är min lilla oas på bokmässan, även om det är  mycket folk även där. Ibland kommer jag inte upp från signeringsstolen på 3-4 timmar. Förra året fick jag så ont i min signeringshand att jag på söndagen inte kunde lyfta böckerna som jag signerat... Då förstår du säkert att jag hade fått skriva många autografer.

På bokmässan brukar jag varje dag spela in en film och lägga ut på Youtube. På så sätt kan mina läsare följa min dag på bokmässan och få känna lite "bokmässefläkt" även om de inte har möjlighet att komma personligen. Här ser du exempel på filmerna:

Från min monter:


Vy över bokmässan innan folk anländer:


Här är några fler länkar till filmer från bokmässan:
http://youtu.be/FLPnLPJJS40

http://youtu.be/M3LupHtYS6A

http://youtu.be/BUPOEeC7tiUHär intervjuar jag Chokladmästaren Jan Hedh på bokmässan: http://youtu.be/59nH-AughnU

Här provsmakar jag en fantastiskt god choklad: http://youtu.be/S7jCCR8rbzk Hoppas de finns på bokmässan även i år, så jag kan köpa på mig ett lager att ta med hem!


Här hittar du fler videoklipp: http://www.youtube.com/results?search_query=kimselius&aq=f

Hoppas du får en fin dag på bokmässan. Titta gärna in i min monter B09:20 och säg hej!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 14 september 2011

Mellan böckerna

Just nu befinner jag mig mellan böcker, de nya som jag skriver på och de nyss utgivna. Jag tar till mig alla berömmande ord som strömmar till mig om På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Har lite svårt att lämna de båda böckerna om andra världskriget. Kanske för att jag pratar så mycket om dem när jag är ute och signerar.

Har bokat upp en hel del signeringar redan. Här är de signeringar där datum och tid är bekräftade:

17 september 11.00-13.00 signerar jag mina böcker hos Bokia i Kristianstad

22-25 september träffar du mig på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i monter B09:20
 
1 oktober 12.00-15.00 signerar jag mina böcker hos Akademibokhandeln Nova Lund

15 oktober 12.00-14.00 signerar jag mina böcker hos Bokia Barnbokhandeln i Alingsås

29 oktober 12.00-14.00 signerar jag mina böcker hos Bokia i Halmstad.

3 november föreläser jag på Stadsbiblioteket i Karlskrona. Efter föreläsningen har du möjlighet att köpa mina böcker och få dem signerade.

17 december 11.00-15.00 signerar jag mina böcker hos Bokia i Burlöv

21 december 12.00-16.00 signerar jag mina böcker hos Bokia i Karlskrona

Fler signeringar kommer! Håll utkik på min hemsida kontinuerligt för nya signeringstider.

Mellan signeringarna försöker jag samla ihop nya ord och bilda nya meningar, till en ny spännande berättelse som ska hålla dig i ett gastkramande grepp. Efter alla de inspirerande signeringar jag har haft hittills är det inga problem att hitta ord och inspiration till att skriva nya böcker! Det enda svåra är att jag inte hinner producera dem i den takt som du, kära läsare, vill ha nya böcker!

"Erfarenhet utan lärdom, är bättre än lärdom utan erfarenhet." Med de orden inom mig fortsätter jag läsa mer fakta till nästa bok och hoppas att kombinationen av erfarenhet och lärdom ska resultera i en ny spännande Kimseliusbok!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 13 september 2011

Någon som vet vad det här är?

En blomma har dykt upp i den delen av växthuset som vi ännu inte har gjort iordning för våra plantor. Växthuset byggdes upp när redan en stor del av sommaren hade gått och vi nöjde oss med att lägga in jord på ena sidan, eftersom vi inte hade så många plantor att sätta i år.

Den är väldigt vacker den här växten. Kanske är det ett ogräs?

Blommorna påminner lite om änglatrumpeter och nu har det kommit hårda taggiga bollar, ser lite ut som kastanjerna innan de mognat...

Någon som vet vad den här växten heter? Är mycket nyfiken på att få reda på det!

När jag ändå pratar blommor vill jag visa några foton på min Blåvinge. I år har den fått flytta ut i vår glasade gång och resultatet har blivit att den nu är översållad av vackra blommor.

Här ser du Blåvinges blommor i närbild. Visst är det ett passande namn på blomman!

Nå, har du en aning om vilken den andra blomman är? Hör gärna av dig och berätta för mig isåfall!

Kramisar Kim

Nu har jag fått svar på vad ovanstående är för en växt. Det är SPIKKLUBBA! Växten är mycket giftig, men förgiftning genom olyckshändelse är ovanliga. Spikklubban var förr en viktig medicinalväxt, den används än i dag i Sydafrika, bland annat mot astma. Man tror att Spikklubba var en ingrediens i Häxsalva. Något som en del av de kvinnor som blev anklagade för att vara häxor, använde sig av under 1600-talet. (Se min bok Jag är ingen häxa)

Läs här för mer information om Spikklubba.

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 12 september 2011

Helt fantastisk dag som började med ett mail. Bokia Karlskrona

 Min dag började tidigt på lördagen. Först ut med hundarna och sedan en snabb titt på nätet för att se om det var något viktigt meddelande innan jag gav mig iväg till signeringen i Karlskrona.

En bit av min Passionsblomma som just nu är översållad av blommor, här ser du några av blommorna.
Inkorgen var full av meddelande och blicken löpte hastigt nedför ämnesraderna för att se om bokhandeln eventuellt hade mailat mig. Ögonen stannade till vid rubriken: "Tusen tack". Blev nyfiken och öppnade mailet:

"Jag skulle vilja tacka för den senaste veckans litterära upplevelse. Jag råkade nämligen snubbla över ert namn på nätet i kombination med uttrycket "historiska ungdomsböcker." Och med tanke på att jag varit intresserad av historia ända sedan skolåldern så tänkte jag att jag kan väl ta en paus från det jag håller på att läsa just nu och låna nån bok på biblioteket och testa.
Jo, det gick ju bra. Sedan i måndags har jag läst 8 av era böcker och lär väl inte sluta förrän jag läst allt de har på biblioteket. De var, minst sagt, mycket mycket uppskattade.
Det kan knappt bli bättre än så här. Så fortsätt skriva om Theo och Ramona. Jag kanske inte riktigt tillhör den genomsnittliga gruppen läsare men jag kommer med glädje att fortsätta läsa om deras äventyr i historien."


Nå, vad säger du, var inte det en bra början på dagen?

Med de orden inom mig åkte jag iväg till Bokia i Karlskrona för att signera. Jag trodde inte att jag skulle sälja så värst många böcker. Det var ju bara några veckor sedan jag var här och signerade....

Prick klockan elva när signeringen började kom de och sedan var det ingen ände på bokköparna...

Signeringen gav mig mersmak om vad jag skulle komma att få uppleva på Bokmässan i Göteborg, då brukar jag inte hinna med så mycket annat än att signera mina böcker.

Det var likadant vid lördagens signering, den ständiga strömmen av intresserade, alla glada leenden, alla berömmande ord, alla nyfikna som granskade böckerna för första gången...

Böckerna sålde slut, högarna minskade och Jan gick i skytteltrafik mellan bokhandeln och bilen för att fylla på de tomma högarna. Jag var mycket glad att Jan var med och att han hade tänkt på att fylla upp bilen med böcker...

När en timma av signeringstiden hade gått, kände jag på mig att det här skulle bli en riktigt, riktigt bra signeringsdag...

Och människorna fortsatte att strömma till, några hade sett annonsen, några stannade till när de såg På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa, andra hade lyssnat på mig under min föreläsning tidigare i veckan. En sak hade de gemensamt, de gick alla därifrån med mina böcker i sin famn!

Jag tycker om att berätta om mina historiska äventyrsböcker. Det ligger mycket arbete bakom dem, men också många roliga händelser som jag gärna delar med mig av när jag har läsarna framför mig. Speciellt roligt är det när det är många som lyssnar, då blir det som en liten miniföreläsning...

Alla åldrar köpte böckerna, precis som de brukar göra. Och då köper de äldre inte alltid böckerna till sina barnbarn, utan till sig själva, som den här 85-årige mannen på bilden. Han gick därifrån med tre böcker om kriget, förutom På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa, valde han även Det glömda kriget 1808-1809, även den en av  mina favoriter. Han sa något mycket intressant: Tänk om lika mycket resurs och samverkan ägnades åt fredliga åtgärder, som till krig, tänk vad mycket bättre världen skulle vara då? Instämde med honom!

Här är en av de yngre läsarna. Och om ni tycker att jag ser ovanligt glad ut, kanske det beror på att jag nu hade slagit förra gångens rekordsiffror i den här butiken, som redan då var rekord. Nu hade jag gjort det igen! Nu är ribban höjd inför nästa signering som sker den 3 november i Biblioteket i Karlskrona då jag också föreläser på Bokens dag tillsammans med många andra kända författare. Mer om detta senare. Men jag ska även tillbaka till Bokia den 21 december och signera igen. Nu känner jag krav på mig att jag ska slå rekord varje gång och kanske jag gör det. Jag hoppas!

Ja, en dag som började så fantastiskt bra avslutades precis på samma sätt. Nu sitter jag här och skriver medan mina tre hundar ligger runt mig och njuter av att ha mig hemma igen. Nästa lördag är det dags igen. Då signerar jag i Kristianstad hos Bokia. Ska bli spännande att se hur det går då. Rapport kommer!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 11 september 2011

11 september 2001 World Trade Center New York

Idag är det 10 år sedan två flygplan flög in i World Trade Center i New York. Här är mina personliga upplevelser av händelsen: 

2001 var första gången jag besökte USA. Mina böcker, Tillbaka till Pompeji och Jag är ingen häxa, höll på att översättas och skulle ges ut i USA.

Det var mitt första besök i New York och givetvis blev jag visade så många av stadens sevärdheter som möjligt. Jag kände inte till mycket, men jag lärde mig snabbt.

För första gången i mitt liv åkte jag tunnelbana, vandrade bland horder av människor i finansdistriktet runt Wall Street, åkte alla hissarna upp till toppen av Empire State Building för att pusta ut och ta in hela staden som låg nedanför mina fötter. Långt bort i fjärran såg jag två tvillingbyggnader, gigantiska skyskrapor och när jag frågade vad det var för byggnader fick jag veta att det var World Trade Center.

Kanske jag där och då kände av den annalkande katastrofen, eller så är jag bara väldigt trött, som du ser på bilden. Jag drog nämligen på mig en förkylning på flyget över och gick omkring med hög feber som dämpades med inköpta mediciner på supermarkets. Det var ett hårt tempo hela tiden, med fina middagar och många möten.

Det som fascinerade mig mest efter mitt besök i New York var faktiskt de två gigantiska byggnaderna och jag satte upp ovanstående kort på tvillingtornen framför min dator. De var symbolen för New York för mig och med spänd förväntan såg jag fram mot den dag mina böcker skulle komma ut i USA.

Då kom 11 september (Klicka på länken för att få all fakta om händelsen) några månader senare. Som vanligt hade jag ingen radio på när jag satt och skrev, så när jag ringde en väninna 16.00 var det första hon sa: "Vad tycker du om det som har hänt?" Jag var helt oförstående och hon sa att jag genast skulle slå på tv:n, vilket jag gjorde.

Chockad såg jag bilderna från flygplanet som flög in i World Trade Center, sedan hur det andra flygplanet flög in, hur människor hoppade ut från fönstren, hur skyskraporna kollapsade och jag grät. Jag led med alla människorna utan att veta att även jag skulle drabbas på ett betydligare lindrigare sätt, men ändå bli påverkad. Jag grät mig igenom hela kvällen och led ända in i själen av det jag såg.

Det blev ingen utgivning av mina böcker i USA. En katastrofbok som Tillbaka till Pompeji skulle inte sälja i ett sådant läge. Dessutom låg mitt förlag i närheten av World Trade Center. Ja, resten är historia. Världen blev sig aldrig lik efter den dagen och terroristerna hade uppnått det de hade varit ute efter.

Jag är glad att ha upplevt tvillingtornen medan de ännu stod på plats, även om jag inte hade en aning om dess betydelse i den stund jag fotograferade dem.

En sådan händelse får alla att inse att man aldrig ska ta något för givet. Det gäller att njuta av varje stund för den kan vara den sista.

Idag är det på dagen 10 år sedan det hände. Jag sänder en tanke till alla de som drabbades, miste sina nära och kära och på något sätt blev påverkade av vad som hände den 11 september 2001.

Jag har svårt att förstå varför var och en inte kan få ha sin religion och tro. I alla tider har människor försökt omvända varandra för att få dem att tro på en ny gud, en ny livsåskådning. Jag tror på kärleken, till allt och alla. Om bara fler gjorde det skulle världen se mycket bättre ut.

Nu ska jag gå och pussa på min man och mina hundar och ge dem lite av min kärlek. Hoppas du får en kärleksfylld dag!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se