Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 30 november 2019

Generalens älskarinna av Lisa Hågensen

Generalens älskarinna av Lisa Hågensen

Böckerna om den fiktiva framtiden som tar sin början i staden Olympo, är fascinerande, så även Generalens älskarinna Del 1. I varje bok får vi följa olika huvudpersoner. I den här boken är det dags att följa Whanzi. En karaktär som bara var i utkanten av förra berättelsen, men som nu blir huvudperson. Hon hamnar i dödsläger och får uppleva allt det fruktansvärda som sker där. Med sina sista krafter lyckas hon ta sig därifrån. Färden för henne till Högborgen, där den fruktade Generalen styr över die Herrenvolks armé och alla dödsläger. Hon blir infiltratör och spion åt motståndsrörelsen.

Lisa Hågensen beskriver skickligt all miljö och alla karaktärer, som växer för varje bok. Whanzi blir en allt starkare och tydligare person genom berättelsen. Det är så många trådar som slingrar sig genom alla böckerna, men författaren väver skickligt ihop dem till en skimrande väv av ord som håller läsaren fången från första till sista sidan.

Det som är skrämmande med den här serien är trådarna till det förflutna, andra världskriget, Adolf Hitler, den rena rasen och koncentrationslägren.

Det går absolut inte att sluta läsa. Jag älskar Lisa Hågensens böcker och jag ser hur hennes författarskap växer för varje bok. En sådan skicklig författare! Läs hennes böcker! Jag håller på med Generalens älskarinna Del 2. Berättar om den nästa vecka.

Baksidestext
Staden Pandor vilar mellan höga berg, och på ett av dem ruvar Högborgen, där den fruktade Generalen styr över die Herrenvolks armé och regionens alla dödsläger. När Whanzi förs till Pandor Camp väntar henne inget annat än hårt arbete, svält och död. Men Whanzi är ingen vanlig femtonåring, och lyckas efter en osannolik flykt ta sig till motståndsrörelsen. De skickar ut henne på ett uppdrag som - om hon lyckas - kan ge dem verktygen att krossa die Herrenvolk.

Men Whanzi kan inte glömma vännerna från Olympo. Var tog de vägen, Laban, Thorbi och Piero? Vad hände egentligen med Dora? Whanzi hamnar i en värld av spioneri, intriger och mord och måste utstå många fasor innan de äntligen träffas igen.


Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
 

fredag 29 november 2019

Död Mysterier Häxjakt Nya eböcker av Kimselius

Död Mysterier Häxjakt Nya eböcker av Kimselius

Nu är det dags för en laddning med nya eböcker. En riktigt bra blandning med Död, Mysterier, och Häxjakt. Historiska äventyrsböcker och fantasy. Jan har som mål att samtliga mina böcker ska ha kommit ut som eböcker innan jul. Han jobbar på för fullt.


Baksidestext Döden på Island:
Ramona visste att det hon tänkte göra var fel, ändå kunde hon inte låta bli. Hon hade längtat efter att besöka Island.

Boken om Island låg där. Ramona grep tag i den. Genast blev hon yr och omgivningen suddig. En ny tidsresa hade påbörjats.

I nästa sekund befann hon sig tillsammans med sina vänner på en karg, blåsig sandstrand. Aldrig hade Ramona kunnat ana all den ondska och död tidsresan skulle föra med sig.

Recensioner av Döden på Island:
”Att åka till Island låter spännande - och vad är bättre än en bok när man inte vill vänta tills det blir möjligt?! Dessutom blir det mer resa av än jag själv skulle kunna - nämligen tidsresor! 
En lovande inledning: "Ramona visste att det hon var på väg att göra var helt fel..." Efter de raderna måste jag naturligtvis läsa vidare - vare sig jag hade tid eller inte. Och så fortsatte det. Mot slutet av kapitlet förstår man att Pluto - den älskade hunden - inte borde ha följt med. Ifall något oförutsett skulle inträffa. Det där med oförutsett och Pluto höll sig igenom hela boken. Och jag ville inte lägga den ifrån mig innan jag visste hur det gick med just Pluto. För hoppet är det sista som sviker. Trots allt. Från den ena tidsåldern till den andra följer jag det krympande gänget - och bland smittor, hot och andra kusligheter undrar jag om vänskapen... ska den bestå? Ska de klara sig? Trots allt? Ja, frågorna hopar sig och jag vill ha svar. Så jag vänder och vänder och vänder blad efter blad. Och till slut lägger jag suckande ner boken. Ja, det var ett bra slut. Trots allt!” Madeleine Blomberg


Baksidestext Mysteriet med Guldgubbarna:
Berättelsen tar dig med på en resa genom Blekinge och levandegör de historiska platserna, samt byn Vång under järnåldern. Här får du ta del av vardagen och det händelserika liv folk levde på den tiden. Hit färdas Theo och Ramona genom tiden, efter en oväntad gåva i form av en guldgubbe, som för dem till platsen där den blivit tillverkad. Guldgubben har många överraskningar i beredskap åt de båda vännerna. Det är en kraftfull figur. När omgivningen inser det vill många ha dyrgripen. Mordplaner vävs. Till slut knyts trådarna samman och döden hänger som en skugga över Theo och Ramona. Då händer det som inte får hända...

Recensioner av Mysteriet med Guldgubbarna:
"Boken om Guldgubbarna är läst och är lika spännande som de andra böckerna om Theos och Ramonas äventyr." Marianne Åkesson

”Läsarna vet vad de kan finna hos Kim M. Kimselius: spänning och äventyr i en historisk miljö som blir till en fantasyvärld, baserad på fakta. Och visst ger det extra krydda till berättelsen om de mystiska guldgubbarna att de faktiskt har funnits på riktigt, att man kan gå och titta på dem i en monter på ett museum!" Katarina Mazetti

"En arkeologisk skatt och Kims fantasi är allt som behövs för att historien ska bli verklig. En försvunnen tid målas upp och får liv och färg." Ingela Svensson


Baksidestext Häxjakten:
Kathleen är från Skottland och besöker sin brevvän Ulla i Sverige för första gången. De kommer till en plats där häxor brändes förr i tiden. Med ens är det som en tornado griper tag i flickorna och virvlar bort dem. De tror att de har förflyttats i tiden, men i verkligheten har de kommit till en annan dimension. Där jagar folket häxor och trollkarlar, där är magin ständigt närvarande och där finns det riktiga drakar. Jakten på Ulla och Kathleen startar direkt, eftersom folket tror att de är häxor. En mystisk trollkarl ställer till det för dem, när de kämpar för att överleva och hitta tillbaka hem.

Recensioner av Häxjakten:
"Häxjakten är inte en av Kim M Kimselius vanliga historiska äventyr. Nog verkar den börja med en tidsresa när Ulla och Kathleen plötsligt befinner sig på en plats där man är på väg att bränna en häxa på bål, men efter att de räddat henne inser de att hon faktiskt är en riktig häxa! De har inte hamnat i en annan tid, utan i en annan dimension, där magi faktiskt existerar.
Här har vi ett riktigt häftigt fantasyäventyr där människor kan förtrollas till grodor, råttor eller eldsprutande drakar. Häxor och trollkarlar måste hjälpas åt för att lösa problemen.
Jag tyckte mycket om den här berättelsen, som på ett eller annat sätt förde tankarna till fantasygenrens ursprung i Alice i underlandet och Sagan om ringen, varvat med folksagor." Läraren Cecilia Andersson

"En fantastisk bok jag verkligen älskade.Jag har läst ut Häxjakten, en underbar bok och jag kan säga att det var bland det bästa jag har läst.Det bästa var den fantasifulla miljön, samt stämningen i berättelsen. Mycket fart och fläkt, med häxor, drakar och magi. --- Boken var spännande från början till slut. Jag fick massor av bra tips på hur man kan skriva spännande fantasy när jag läste. I betyg får boken en 5:a av 5 möjliga av mig." Författaren Karin Sallander

Blev du nyfiken på böckerna? Fråga efter dem hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns dem på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 

 

torsdag 28 november 2019

En idéspruta

En idéspruta

Jag borde ha massor av spökskrivare som arbetar för mig, eftersom jag ständigt får nya idéer som poppar upp inom mig.

Ryktet säger att Nora Roberts, som är otroligt produktiv, har många spökskrivare, att hon lämnar en synops och spökskrivarna gör jobbet, sedan sätter hon den slutliga touchen på texten. Jag vet inte om det är sant, men det skulle vara något för mig. Tänk vad många böcker jag skulle få ur mig på kort tid, utan att behöva skriva alla själv. Men...

Att skriva är ju det största nöjet, eller hur? Det skulle inte vara roligt om någon annan skrev min idé, även om jag fick äran för texten. 

Ibland önskar jag att jag var en sådan som inte tänker alls, tänk vad mycket lättare livet hade, utan alla dessa karaktärer och idéer som slåss om att få komma ut.

Dags att ta itu med några av karaktärerna, för nu har de ledsnat på att stanna i huvudet, nu kräver de att bli skrivna.

En liten undran: Skulle du kunna tänka dig att ha någon/några som spökskrev dina idéer?

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 
onsdag 27 november 2019

November Skrivandets månad

November Skrivandets månad

För de flesta är november är en månad då det skrivs flitigt. Många är med i NaNoWriMo, vilket innebär att de ska skriva 50.000 ord under november månad. Många lyckas också med det.

November innebär för mig en månad då jag inte har någon skrivlust alls. Det grå vädret trycker ner mig och trots att det egentligen är perfekt väder för att skriva tappar jag lusten. Jag går på solenergi och det har inte blivit så mycket av det i november.

Ändå skriver jag, men inte så mycket som jag gör i april, maj, juni. Till och med i december, januari och februari skriver jag mer, för då bär jag hoppet inom mig om våren som snart kommer.

Varje år säger jag till mig själv att jag ska utnyttja november till att skriva, skriva, skriva, men nu så här under novembers sista dagar inser jag att jag inte alls har skrivit så mycket som jag hade tänkt mig. Men snart vänder det och då flödar orden igen.

Hur går det för dig? Är november detsamma som skrivmånad?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 


 

tisdag 26 november 2019

Skrivtävling

Skrivtävling  

Genom Ahrvid fick jag tips om den här skrivtävlingen. Nedan kan du läsa vad han skriver. Någon mer information har jag inte lyckats hitta. Lycka till!

"Såg en notis om denna udda skrivtävling. Vid nästa nationaldag (6 dec) firar Finland 102 år som självständig nation. Så man har utlyst en liten skrivtävling, där det gäller att gratulera Finland med 102 ord. Deadline är 29 nov, och bästa bidrag läses upp på Finlandsinstitutet, Sthlm, på ett event 7 december.   Bidrag sänds till gratulerafinland@gmail.com  Språk svenska eller finska (bägge är nationalspråk)."


Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 
 

måndag 25 november 2019

En aktiveringsvecka för Kooikerhunden Kotten

En aktiveringsvecka för Kooikerhunden Kotten

Efter förra veckans besked från sjukgymnasten om att det var vila som gällde för min del om jag ville att min fot skulle läka, har det inte blivit några promenader, men desto mer aktivering för Kottens och Kiaras del.

Den inköpta aktiveringsbrädan används flitigt och jag har byggt upp svårighetsgraderna på den. Hundarna får även leta godis i den 12 meter långa glasgången med blomsterbänkar, vilket gör att jag kan gömma både högt och lågt och utmana dem att hitta godsakerna.

Hundarna fick följa med när jag skulle träffa en god vän, Anna-Lena. Hon hade islandshästar, två av dem var brunvita och Kotten blev galen av lycka. Sedan säger de att hundar är färgblinda, jag undrar jag, för Kotten reagerar bara så här på brun-vita djur, antingen det är hästar, hundar eller katter.

Medan jag fikade fick hundarna sitta och titta på den här vackra utsikten, och islandshästarna. Vilket innebar att hundarna var rätt trötta när de kom hem, även om de kroppsligen inte hade rört sig så mycket.

Kotten är van vid att Kiara och han ligger och leker, rullar runt, att han hoppar och studsar runt henne, biter henne i tassarna och drar henne i svansen.Därför blev han lite rädd när hon plötsligt for upp och började jaga honom och nästan hann ikapp honom. Jag vet inte om du ser det, men han har raggen rest vid vissa tillfällen på den här filmen.

Det blev ett besök hos vännen Karina med hundarna Rambo, Bea och Soya. Kotten och Kiara älskar det. Mest Kotten faktiskt. Kiara är inte så glad över att bli uppvaktad av Rambo som tycker att hon är jättesöt.

Kotten och Rambo leker så fint tillsammans. Tollarvalpen Soya vill också vara med, men än så länge är hon inte tillräckligt snabb för att hinna med Kooikerhundarna.

Rambo älskar verkligen Kiara och Soya är nyfiken på henne. Ibland kan det bli lite jobbigt tycker Kiara.

Det bästa med att komma till Karina är nog att få ligga i soffan efter den vilda leken. Här får alla hundarna gott och väl plats, även mattarna.

Varje morgon går vi och matar katterna, Trulsa och Troll. Katterna tycker det är spännande med hundarna, men springer om de får syn på varandra i trädgården.

Trulsa älskar värmen vid elementet och ligger kvar ett tag efter att Troll har hoppat ner för att hälsa på hundarna.

Utslagen Kiara efter ett intensiv aktiveringspass. Kotten ser rätt trött ut också, eller hur?

Numera delar de på Biabädden. Kiara har fått tillbaka sin plats och Kotten finner sig i att dela bädden med henne. Om han vill vara för sig själv lägger han sig på den stora apan.

Då har ännu en vecka sprungit iväg. Jag funderar på vad jag ska hitta på för aktivering den här veckan.

Ha en fin dag!

Läs tidigare inlägg om Kotten, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
Kooikervalpen Kotten fem månader
.
Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
Kooikervalpen Kotten testar spår.
Kooikervalpen möter haren.
Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
Kooikervalpen Kotten sex månader.
Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur.
Bernersennenträff och simning för Kooikervalpen Kotten
Kooikervalpen Kotten 7 månader.
Kooikervalpen Kotten en sakletare.
Utställningsträning för Kooikerhunden Kotten.
Kooikerhunden Kottens första besök i skrivarstugan.
Kooikerhunden Kotten på skrivarkurs.
Kooikerhunden Kotten får besök av Berner Sennenvalparna M och M. 
Kooikerhunden Kotten på upptäcktsfärd i Kristianopel.
Kooikerhunden Kottens första arbetsdag i Kimselius skrivarlya.

Kooikerhunden Kotten på Kimselius Öppet hus

Kooikerhunden Kotten på sin första utställning.

Kooikerhunden Kotten åker hiss för första gången.

Kooikerhunden Kotten börjar fortsättningskurs.

En varm vecka för Kooikerhunden Kotten

Kooikerhunden Kotten 10 månader.

Kooikerhunden Kotten ute i spårskogen

Kooikerhunden Kotten testar rallylydnad.

Kooikerhunden Koten 11 månader

Kotten och Kiara njuter av att vara i skrivarstugan i Skåne.  

Kotten på besök hos mormor Smilla.

Kotten provar på agility

Kooikerhunden Kotten på Skrivarkurs.

Kooikerhunden Kotten ett år

Aktiveringsbräda till Kooikerhunden Kotten
 
 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 

söndag 24 november 2019

Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen

Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen

En dag i december för många år sedan när jag signerade hos Akademibokhandeln Nova Lund kom en kvinna och gav mig tipset om att läsa Jussi Adler-Olsens böcker. "De är lika bra som dina!" var hennes ord. Jag började läsa författarens böcker och har inte kunnat sluta. De är annorlunda, starka karaktärer som blir som mina vänner. Jag får följa dem i med- och motgångar. Under alla år och genom alla böcker har Assad varit en mycket hemlighetsfull karaktär. Jag har förstått att allt inte är som det ser ut och i den här boken fick jag lösningen på gåtan.

En mycket skrämmande bok som höll mig på halster genom hela boken. Som vanligt tar Jussi Adler-Olsen upp dagens samhällsproblem och tar mig med till händelsens centrum. Riktigt, riktigt bra. Läs boken!


Avdelning Q är tillbaka! I över 10 år har Assad arbetat tillsammans med Carl Mørck och Rose på Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. Men vet de egentligen vem han är? Under årens lopp har Assad överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, han talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Var kommer han ifrån? Vilka hemligheter bär han på? I "Offer 2117" får vi svaren. Det här är Assads historia. 


Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!