Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 14 juli 2018

Tystnad råder

Tystnad råder

Det är helt tyst omkring mig. Skrivkursdeltagarna skriver för fullt. Inga datorer, pennor och block är det som gäller. Det enda som hörs är när någon vänder blad.

Förmiddagens fikastund har helt missats, varje gång jag föreslår fika, säger de: "Bara en liten stund till!"

Därefter låter de sig uppslukas av orden igen.

Snart är det dags för lunch. Det får bli eftermiddagsfika istället, om det inte är så att de återigen låter ordflödet tar över.

En härlig grupp med många ord inom sig. Jag läser deras berättelse och de skriver fler ord för mig att läsa.

Jag älskar att hålla skrivarkurs!

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

 
Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 13 juli 2018

Livet har inget bäst före av Eva Swedenmark

Livet har inget bäst före av Eva Swedenmark

Efter att just ha avslutat "Passionen har inga gränser", kastade jag mig över den här ljudboken och lyssnade i ett sträck även på den.

Eva Swedenmarks styrka är att lyckas skildra den lilla, vardagliga människan ända in på skinnet. Jag älskar verkligen alla hennes böcker. Jag blir glad av dem, fast den här gången blev jag lite ledsen trots allt.

Det är spännande att se hur människorna utvecklas i Swedenmarks böcker, hur många tokigheter de hittar på, men ändå inte. De gör precis samma saker som de flesta av oss gör och det är just det som ger en sådan njutning att läsa böckerna. Rekommenderar dig varmt att läsa allt författaren har skrivit!


 Ja, att det inte finns något bäst-före-datum på oss människor - och vår kärlek - är den drygt 85-åriga Viola ett praktexempel på. Sin ålder till trots njuter hon av livet tillsammans med sin efter många år återfunna kärlek, amerikanen Rick.

Samtidigt tornar det mörka svartsjukemolnet återigen upp sig över den pensionerade dansaren Petra och hennes kära flyttgubbe Bosse. Så när Bosse försöker kontrollera Petra, sätter hon bryskt ner foten och deras kärleksrelation läggs på is på obestämd tid. Dessutom har Petra funnit en ny lockelse: teatern!

Men för Vera, ena halvan av Syster Yster-duon, känns det nu tydligt att något fattas i hennes liv. Hon bestämmer sig för att åka till skolan i Liberia, dit huvuddelen av butikens överskott går. När systern Mimmi vägrar att följa med tvekar Vera innan hon till slut vågar språnget och reser iväg vilket får totalt oväntade konsekvenser ...

"Livet har inget bäst före" är den fjärde delen i serien som kretsar kring en liten, smått magisk second hand-butik i Stockholmsförorten Aspudden och som lockat en stor skara lyssnare till både skratt, gråt ... och eftertanke. Och glöm inte: man är inte äldre än man gör sig!


Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, och Storytel

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

 
Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.


torsdag 12 juli 2018

Därför sparar jag alla papper...

Därför sparar jag alla papper...

Skrivborden svämmar över. Ja, du läste rätt, jag har flera skrivbord, två stycken. Köpte ytterligare ett bord när det första inte räckte till, som om det hjälpte. Snart var även det belamrat.
Här är det städat eftersom fotografen för ett reportage i Hemmets Journal skulle komma på besök.
Det har inte alltid varit så här. Oftast röjde jag varje dag och hade snyggt omkring mig, men så en dag hände något...

En sak som jag bittert ångrar och önskar ha ogjort. Jag städade skrivbordet, jag städade anslagstavlan framför det och slängde alla kort. Jag slängde födelsedagshälsningen från min syster, in i elden åkte det och blev till aska. En kär hälsning, en personlig hälsning, oförglömliga ord som borde ha bevarats. Men hur skulle jag kunna ha vetat att jag aldrig mer skulle få någon hälsning från henne?

Några dagar senare var hon borta, bara så där, på ett enda ögonblick. Jag letade i min papperskorg efter att jag kommit hem och sett hennes döda kropp. Jag rev ut allt för att hitta kortet, tills jag mindes att det hade gått upp i lågor.

Min älskade syster, dog som hon levde...
Sedan dess är jag rädd för att slänga något. Ja, ens att städa skrivbordet. Överfullt skrivbord har blivit något av en talisman för mig, så länge skrivborden är fulla av papper händer inga tråkiga saker... Eller?

Nu börjar det dock bli övermäktigt. Papperen glider ned på golvet titt som tätt. Igår slängde jag faktiskt några... Hoppas innerligt att det inte får konsekvenser.

Tänk hur våra liv formas, på ett enda ögonblick, på en sekund tar livet en annan vändning och det gamla är för alltid borta.

Lev i nuet, tala om för dina nära och kära att du älskar dem. Lev här och nu och minns att ögonblicken aldrig kommer tillbaka.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 onsdag 11 juli 2018

Hemmets journals novelltävling 2018

Hemmets journals novelltävling 2018
Dags för Hemmets Journals årliga novelltävling. Den här gången har du gott om tid på dig. Manuset ska vara inskickat senast 1 december 2018. Men skjut inte på skrivandet. Sätt igång direkt, då har du tid på dig att läsa igenom berättelsen och korrigera.

I handboken Att hitta glädje i skrivandet hittar du mängder av användbara tips.
Även här på Skrivarbloggen.

Hemmets journal utlyser novelltävling
Många läsare älskare noveller och tycker att det är bland det bästa i tidningen. En bra novell är en berättelse som berör och som bjuder på spännande, gripande och underhållande läsning. Formatet tilltalar många – man behöver helt enkelt inte vänta till nästa vecka för att få veta hur det går!

ALLA KAN TÄVLA
För att hitta det allra bästa i läsväg utlyser vi nu en tävling om den bästa sommarnovellen. Vi vet att det finns många begåvade skribenter i Sverige – både erkända författare och amatörförfattare som tidigare inte fått något publicerat. Vår tävling är öppen för alla. Vi letar efter spännande och bra läsning av högsta klass.
De tre prisbelönta novellerna publiceras i Hemmets Journal under sommaren 2019.
Första pris: 10 000 kronor
Andra pris: 5 000 kronor
Tredje pris: 3 000 kronor

KVINNA I HUVUDROLLEN
Vi vill ha en nyskriven novell med en kvinnlig huvudperson. Vårt enda krav när det gäller handlingen är att miljön är svensk sommar. Det är viktigt att novellen har en engagerande och spännande handling med trovärdiga huvudpersoner. Författarna bestämmer själva genre – det kan vara spänning, romantik eller drama.

PUBLICERAS I HEMMETS JOURNAL
Vinnarnovellerna kommer att publiceras i Hemmets Journal. Vi förbehåller oss rätten att köpa rättigheterna till icke prisbelönta noveller. Dessa noveller köps in för vanligt honorar. Icke använda manuskript returneras inte.
Juryn består av:
Fictionredaktör Veronica Trajkovski Malheden, chefredaktör Håkan Ström och författaren Lina Bengtsdotter.

Så tävlar du

Novellens tema ska vara svensk sommar.

Tävlingsbidraget får inte vara publicerat tidigare.

Önskvärd längd är ca 15 000 nedslag inklusive mellanslag (ca 3 000 ord).

Novellen skickas in anonymt. Namnuppgifter ska inte stå på novellen. Namn och adress bifogas novellen i ett igenklistrat kuvert, märkt med novellens titel. Författarna är anonyma för juryn fram till att vinnarna utsetts – först då öppnas kuverten.

Novellerna ska skickas in i pappersform till följande adress: Hemmets Journal, 205 07 Malmö. Märk kuvertet ”Novelltävling”. Vi tar inte emot digitala bidrag.

Tävlingsbidragen ska vara oss tillhanda senast 1/12 2018.

Inskickat material returneras ej. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryns beslut kan inte överklagas.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 
 tisdag 10 juli 2018

Första Eget skrivandekursen på Färgargården för i år

Första Eget skrivandekursen på Färgargården för i år
Igår var jag trött, precis som skrivkursdeltagarna som var med i helgens skrivarkurs i Eget skrivande. Det var intensiva dagar, mycket skrivande och massor av prat. På bilden här är vi laddade. Det är första dagen efter ankomstdagen, nu börjar allvaret på riktigt och den inleds med den arbetsuppgift deltagarna fick kvällen innan. Wow! Vilka författare!

Lägg de här namnen på minnet, för ni kommer säkert att få läsa om dem, eller läsa deras böcker. Först står jag, Kim M. Kimselius, därefter Eva Frank, Leila Bramkvist, Tilde Lundin, Jane-Helen Berntsson, Carin Santesson, Therese Ericsson, Michaela Larsson och Marie Axelsson.

Togölen ligger vid Färgargården och den var flitigt utnyttjad den här helgen, där termometern hela tiden låg runt +30 gradersstrecket. Här är det Tilda som njuter av ljummet, vatten, solen och näckrosorna.
"Kursen har gett mycket att fundera över. Många historier som väntar på att bli skrivna. Många trevliga människor som man lärt känna. Mest gav det att du läste min "dåliga" saga. Den lärde jag mig mest på. Maten! Skriv en kokbok! Jag köper den!" Carin Santesson
 
"WOW! Min femte kurs hos Kim. Som alltid överträffar hon i jämförelse med andra kursledare. Det är värt tiden att gå kurs här. Att sedan få möjlighet att medverka i nästa års novellsamling stärker motivationen i mitt skrivande. Lugn, kreativ och naturnära miljö gör att det är lätt att fokusera. Härlig stämning med god mat och gemenskap." Eva Frank

På Färgargården finns det en favoritplats för varje skrivkursdeltagare. Eva Frank har verkligen hittat sin plats. Hon har varit med sedan 2014 när jag höll min första skrivarkurs. Det är utmanande att kunna lära henne nya saker varje gång. Tack!

"Fantastiskt lärorikt och roligt. Jag har lärt mig nya saker och lärt mig se mina berättelser med nya ögon. (Och) som vi har skrattat! (Och) pratat om böcker, författare och strunt hela kvällarna. Mycket fokus på allt runt böckernas värld. Plötsligt och hastigt så blev det ju mycket som sen kanske ska kollas lite..." Marie Axelsson
I den feta stilen skämtar Marie lite med mig, eftersom de fick i uppgift att noga titta igenom just de här orden, för att ta bort dem där de inte behövdes. Sitter här och ler när jag skriver in hennes text.

Fotot är taget på lördagen. Marie är stor fotbollsfantast, något vi fick lära oss redan första dagen när hon avslutade sin text med "apropå det, vad gör vi på lördag 16.00".

"Kursen var både bra och utmanande. Det gäller inte bara att skriva, men ska tänka på allt man lärt sig tidigare. All personlig feedback man får är guld värd och konstruktiv kritik, blandad med beröm hjälper en att utvecklas som författare." Therese Ericsson

Therese gör iordning i köket, medan Michaela läser resarch inför nästa års Färgargårdsbok "Historiens vingslag runt Färgargården".

"En mycket trevlig kurs, som vanligt är Kim en underbar lärare med goda råd. Har lärt mig mycket. Tack Kim!" Michaela Larsson

Ovan ser du kurslokalen och några av kursdeltagarna. I höstas satte jag upp gardiner för att göra det mysigt under höstlovskursen. Något som kändes riktigt bra när den stekande solen låg på just på den här sidan av huset under hela helgen.

"En bra och stöttande kurs som tar upp och förstärker styrkorna, men inte väjer för att komma tillrätta med svagheterna hos oss som skriver." Jane-Helen Berntsson

Här är kurslokalen från en annan vinkel. Jag beundrar Carin som trots bruten arm tog sig till kursen, tack vare Eva som hämtade henne. Det kallar jag skrivmotivation! Bra gjort av er båda!

"Fördjupningskurs med eget skrivande lärde mig mycket. Jag fick hjälp att se mina brister, hitta metoder och redigera text. Samarbete, samhörighet, trygghet. Den bästa kursen med mycket tid för utveckling. Jag har njutit av varje minut!" Leila Bramkvist

Den här gången gick det bara inte att vara ute i solen, eftersom det var alldeles för hett där. Men i skuggan trivdes vi och det blev många glada skratt när berättelserna lästes upp:
"Ett par ögon stack fram under ett näckrosblad, för att sedan försvinna djupt under ytan. Ett par tre meter bort snarkade en krokodil som såg ledsen ut..." Utdrag ur en av alla de berättelser vi läste.

"Jag gillade kursen. Alla var trevliga och jag kände mig bekvämt tillfreds med allt och alla." Tilde Lundin

"Och som vi har skrattat" skrev Marie i sitt omdöme om skrivarkursen och jag håller med. Att hitta glädje i skrivandet heter kursen och det har varit en mycket trevlig kurs, med härliga berättelser som alla har lockat till skratt, men även till tårar. Ett bra team som knöt an till varandra och jobbade bra ihop när det var dags för det och skrattat så tårarna sprutat.

De sista minuterna av kursen. Alla har packat, bagaget är utburet till bilarna, eller står och väntar på Jan som ska köra vissa av deltagarna till Emmaboda station. Jag går igenom allt som hänt under kursen och alla är lika glada och förväntansfulla. Dessutom ser de fram emot att återkomma om exakt ett år till Färgargården för att träffas igen. Men innan dess ska vi ses i min monter B09:20 på bokmässan i Göteborg.

Lockade det här inlägget dig till att vilja gå någon av min skrivarkurser? Du kan läsa mer om skrivarkurs på Färgargården här. På den här länken hittar du distanskurserna, då blir det lite ensammare och förmodligen inte lika många skratt.

Hoppas vi ses!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


måndag 9 juli 2018

Årets nya autografkort med en liten miss

Årets nya autografkort med en liten miss...
...Eller är det en medveten handling? När jag fick autografkortet för påseende var jag på resa, var jäktad, kastade ett snabbt öga och tyckte att färgen såg bra ut, texterna stämde och sedan sa jag okej. Ser du missen? Det gjorde inte jag förrän autografkorten kom.

Jag blev glad att jag hade sagt till om att ändra rubriken ifrån Årets nya böcker av Kim M. Kimselius, till Böcker av Kim M. Kimselius. Då gör inte missen så mycket.

Kika en gång till, eller har du redan sett felet?


Häxjakten kommer snart ut, Spöket på Torpa Stenhus och Tsunamikatastrofen i Lissabon kommer i september. Så långt är allt bra. Men...

Den sista bilden, Silverskatten på Johannishus slott, är 2019 års bok. Ännu bara i tankarna, men när jag berättade om den för illustratören kunde han inte låta bli att göra omslaget direkt, och visst är det fint, precis som alla andra omslag av Mats Minnhagen.

Tänk att inte jag såg misstaget och Jan, som gjorde autografkorten, inte tänkte på att det inte var årets bok. Han tyckte bara färgerna matchade varandra bra, och det gör dem.

Autografkort är populära att ha med, färdigskrivna, när jag är ute och föreläser. Då är det bara att dela ut till eleverna, istället för att ta den tiden att skriva autograferna, där och då.

Du får ge dig till tåls till Bokmässan i Göteborg om du vill ha årets autografkort. Då hittar du mig som vanligt i monter B09:20. Vi ses!

Nu ska jag iväg och ta hand om kursdeltagarna till årets första skrivarkurs i Färgargården, Eringsboda.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

söndag 8 juli 2018

Passionen har inga gränser av Eva Swedenmark

 Passionen har inga gränser av Eva Swedenmark

Jag älskar verkligen Eva Swedenmarks böcker. De känns lättskrivna, allt flyter på som om författaren har suttit i ett ständigt flöde av ord från första till sista.

Det här är tredje boken om systrarna Vera och Mimmi och alla deras vänner som figurerar runt secondhandbutiken Syster Yster i Stockholms Aspudden. Bit för bit får vi lära känna vännerna allt mer, relationer knyts och bryts. Det är som en sann berättelse om livet, precis som i alla Eva Swedenmarks böcker.

Det är en närhet till människorna som gör att man bara vill veta mer och mer om dem. Jag hade turen att kunna kasta mig över nästa bok direkt, för jag ville veta hur det gick sedan. Nu lär jag få vänta ett helt år på nästa bok. Suck!

Om du ännu inte har läst någon bok av författaren, gör det! Du kommer att få en oförglömlig upplevelse. Se till att börja med första boken i någon av alla hennes serier.

Det enda negativa jag har att säga om boken är att den var för kort! Rekommenderar dig varmt att läsa hela denna serie och alla andra av författaren. Denna bok är tredje delen i serien "Ingen har allt, alla har något!"Efter den omtumlande, men framgångsrika auktionsresan till New York är systrarna Vera och Mimmi tillbaka i vardagen i stockholmsstadsdelen Aspudden och i second hand-butiken Syster Yster, men nu med pengar på fickan och ett helt annat självförtroende. Tack vare Margots fantastiska klädkreationer gjorde systrarna succé på andra sidan Atlanten och nu skapar hon nya kläder av gamla, med nyfunnen glöd och livslust!

80-plussaren Viola, som gav sig iväg på ett alldeles eget Amerika-äventyr, har lyckats få med sig sin ungdomskärlek Rick hem till Sverige, och det efterlängtade bröllopet närmar sig. Men Rick får ett ovälkommet besked från Staterna, och tvingas bege sig tillbaka. Innebär detta slutet på den spektakulära kärlekshistorien?

Medan Vera tycks vara nöjd med att lunka på i sina egna gamla fotspår, tar systern Mimmi tillfället i akt och iscensätter även en makeover av sin lägenhet. Sedan fattas bara någon att dela den med, Mimmi är förbaskat trött på att vara singel. Men är det någonstans kärleken tycks ha extra lätt att spira, så är det kring den lilla butiken Syster Yster ...

"Passionen har inga gränser" är den tredje delen i Eva Swedenmarks oemotståndliga serie om den något udda, men ack så charmiga, skara människor som sammanstrålar kring en second hand-butik och som är levande bevis på att livet inte är slut bara för att man nått pensionsåldern, snarare tvärtom. 

Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, och Storytel

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

 
Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.