Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 5 mars 2020

Välj förlag noga

Välj förlag noga  


Ibland får jag höra de mest hårresande berättelser från författare om hur förlagen behandlar dem. Då är jag glad att jag ger ut på eget förlag.

Vad sägs om att ett förlag vägrar betala författaren för boken innan alla omkostnader är betalda? Vilket innebär att författaren inte har fått ett enda öre för allt sitt arbete med boken. Det tycker jag är skamligt. Kanske inte så konstigt att författaren väljer att byta förlag.

Det finns förlag som suger ut det mesta de kan av sina författare och deras böcker för att sedan gå i konkurs, vilket i slutändan resulterar att författaren står utan ersättning för sitt arbete. Därefter startas förlaget upp under ett annat namn.

Tro nu för all del inte att alla förlag är lika skamliga och utnyttjar sina författare. Det finns många bra förlag som är måna om sina författare. Det gäller bara att du hittar rätt förlag.

Jag vet... Man blir så glad att någon vill ge ut ens bok att man gärna betalar för det, men i slutändan kan det bli dyrt. Tänk noga innan du bestämmer dig!


Välja förlag
Innan du bestämmer dig för att skicka in din berättelse bör du ta reda på så mycket som möjligt om förlaget.

Hur många titlar har förlaget gett ut?

Finns titlarna representerade hos bokhandlarna/i nätbutikerna?

Vad skrivs om förlaget på nätet?

Fråga, undersök och ta reda på så mycket som möjligt.


Eget förlag
Tänk både en och två gånger innan du skriver på kontrakt. Kanske du till och med ska ge ut på eget förlag? Det är inte så svårt som det låter. Det finns massor av böcker att läsa och du får mycket hjälp på Print-On-Demand-förlagen. Men även där gäller det att välja rätt.

Ja, jag vet, det finns en hel del valmöjligheter här i livet, men så är det med allt. Det gäller att försöka välja det bästa möjliga.


Mässor
I tisdags var jag på Läromedelsmässa/Inspirationsdag för lärare på Arena Kristianstad. Det är därifrån fotot är taget.

Alltid lika trevligt att träffa lärare, men även författarkollegor.

Sedan 2002 ger jag ut mina böcker på eget förlag och det har nu blivit 60 titlar.

Mässor är ett bra sätt att visa upp sina böcker. Du kanske inte säljer så mycket just där, men folk får upp ögonen för dina böcker, sedan beställer de hem böckerna från bokhandeln, eller från nätbutikerna.


Sälj dig inte för billigt
Minns när jag fick mitt manus antaget av B. Wahlströms förlag 1995, med utgivning 1997. Inte tänkte jag på vad jag skulle få betalt. Jag var överlycklig över att min dröm hade slagit in. Jag var författare, äntligen! Något som jag bestämde mig för när jag var åtta år, och fick manuset antaget när var jag 41. Mycket på grund av att jag inte hade vågat skicka in någon berättelse till förlag innan dess.

I det läget är det lätt att vara villig att betala för att få sin bok utgiven. Men tänk dig för! Du måste ha betalt för ditt jobb, oavsett vilket förlag du väljer, eller om du väljer att ge ut själv.


Läs på!
Läs så mycket du bara kan om att ge ut en bok. Det finns massor av litteratur om det. Jag har skrivit flera böcker i ämnet.

 I Att hitta glädje i skrivandet får du tips från idé till färdig produkt. Men det här är bara en av alla mina handböcker om skrivandet.

I 10 misstag författare gör får du ta del av de vanligaste misstagen. Det här är en av de handböcker som jag har skrivit tillsammans med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson, som i sin tur har gett ut flera handböcker om skrivprocessen och att ge ut böcker.

Kika in på Kimselius.se för att se samtliga handböcker om skrivandet.

Nu vill jag avsluta med att önska dig lycka till med att välja förlag och få din bok utgiven.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

tisdag 3 mars 2020

Skriv Storytels nästa lyssnarsuccé

Skriv Storytels nästa lyssnarsuccé
Nu har du chansen att skriva Storytels nästa lyssnarsuccé. Det är tidningen Skriva och Storytel som arrangerar tävlingen. Läs mer nedan.

Skriv nästa lyssnarsuccé
Är dina karaktärer starka och gripande, och din dramaturgi hals­brytande? Skulle du vilja att din text blir inläst och tillgänglig för hundratusentals lyssnare? Då vill vi ha din pitch!

Nu har du som Skrivaprenumerant chans att bli författare till nästa stora lyssnarsuccé och få 40 000 kronor i förskottsroyalty. Tillsammans med Storytel utlyser Skriva en tävling där vinnaren får utveckla sin idé till en helt ny ljudboksserie.

1:A PLATS:
10 000 kronor i arvode för att utveckla idén till en synopsis + chans till 40 000 kronor i förskottsroyalty* för en hel ljudboksserie + hörlurar från Urbanears.

2:A–10:E PLATS:
Hörlurar från Urbanears.

* Som vinnare får du i ett första steg möjlighet att utveckla din pitch till en utförlig synopsis mot ett arvode på 10 000 kronor. Om Storytel därefter vill gå vidare med din idé erhåller du 40 000 kronor för att utveckla din synopsis till en ljudboksserie i tio delar för Storytel Original. Det är upp till Storytel att avgöra om de tar det steget eller inte.

GÖR SÅ HÄR:
• Skriv en sammanfattning av en berättelse du skulle vilja skriva om du vann tävlingen och fick utveckla en hel serie på tio delar för Storytel Original.
• Ditt bidrag ska vara på max 3 000 tecken (inklusive mellanslag) . Tävlingen är endast öppen för Skrivas prenumeranter, och det är endast tillåtet att skicka in ett bidrag per person. För att delta: teckna din prenumeration här.
• Skicka in ditt bidrag via formuläret nedan senast den 4 maj 2020.
• Vinnaren presenteras i Skriva # 3-2020.
Tävlingen är ett samarbete mellan Skriva och Storytel.

Lycka till!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

måndag 2 mars 2020

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Idag hade jag tänkt publicera bilder från lördagens Bokmässa i Karlshamn, men så blev det inte. I onsdags kväll började jag bli dålig. På torsdagen var jag så sjuk att jag inte kunde stå på benen. Då tyckte jag att det var gott om tid att bli frisk inför lördagen.

Därför stapplade jag upp på tidigt lördag morgon och klev in i duschen. Bara det gjorde mig helt utmattad och jag var tvungen att gå och lägga mig igen. Jag mådde urdåligt. Dessutom var jag grymt besviken eftersom jag hade sett fram emot att träffa mina läsare och författarkollegor.

Men man kan inte rå över sjukdomar. De kastar sig över en när man minst anar det.

Idag är jag på benen och hoppas må så bra imorgon att jag kan ta mig till Inspirationsdagarna i Kristianstad på tisdagen. Det här är evenemang som bara sker en gång per år och då vill man inte missa dem. Ändå gjorde jag det i lördags. Håll tummarna för att jag tillfrisknat ännu mer till imorgon så jag kommer iväg. Kanske ses vi i Kristianstad?


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

söndag 1 mars 2020

Mellody Looh Flykten av Gabriella P Kjeilen

Mellody Looh Flykten av Gabriella P Kjeilen

Gabriella P Kjeilen har en imponerande fantasi och blandar friskt vålnader, vampyrer, varulvar, feér, onda och goda. Det som skulle kunna ha blivit en salig röra hålls samman på ett bra sätt och Mellody är den röda tråden genom hela berättelsen och böckerna, varav Flykten är den andra i serien.

Djupa karaktärsskildringar, bra miljöskildringar och en spänning som hela tiden håller tag i läsaren är författarens styrka.

Extra spännande blir det att det onda och det goda slåss om att bestämma över Mellody, en inre kamp hon ständigt måste föra med sig själv, mitt i allt annat hon råkar ut för. En spännande bok som jag rekommenderar dig att läsa om du tycker om fantasy.

Går det att gömma sig från en del av sig själv ...
eller kommer den alltid att nå ytan till slut?

Mellody är på flykt från sin far efter att ha svikit honom. Sveket har väckt något till liv inom henne. Mörker och ljus slåss om vem som ska få kontrollera hennes kropp och det känns som om de snart kommer slita henne itu.

Hon söker skydd i Nordlandet. Ett snöbeklätt land med både underliga och livsfarliga invånare.

När hon får reda på att det mörka rådet kidnappat Leo tvingas hon lägga sina egna problem åt sidan för att rädda honom. Men vad kommer hända när hon än en gång utsätter sig för mörkrets lockelser?

Boken får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus Akademibokhandeln eller Storytel. 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!