Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 30 mars 2013

Boktips: Innan floden tar oss av Helena Thorfinn

Ibland ramlar jag på böcker som jag inte har planerat att läsa, någon har nämnt boken, någon frågar om jag vill vara med i en bokcirkel och diskutera boken, ibland bara fångas jag av en bok. Det här är en sådan bok och jag ångrar inte en sekund att jag har läst den!


Innan floden tar oss är en mycket annorlunda bok. Den var svår att lägga ifrån sig, den var annorlunda, ny miljö, nya problem och mycket skrämmande i all sin nakna verklighet. Det här är en bok som berör, jag vill veta mer, jag vill veta hur det gick sedan, men framför allt vill jag läsa mer fakta om Bangladesh och förhållandena där. En bok som ger dig underhållande läsning och får dig att tänka efter. Läs den!

Beskrivning:

Sofia och Janne packar väskorna för att bosätta sig utomlands. Sofia har höga ambitioner för sitt nya jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Janne ställer motvilligt in sig på att vara medföljande man och ta hand om hem och barn. Samtidigt mördas en ung kvinna, Mukta, av sin man i en liten by långt ute på landsbygden. Hennes småsystrar flyr till Dhaka för att undvika att giftas bort med åldrande män. Mötet med verkligheten i Dhaka blir lika omtumlande för svenska Sofia och Janne som för flickorna från byn. Deras förutsättningar är helt skilda men var och en drivs av sin övertygelse, sina mål och drömmar. Berättelsen synliggör en värld med festande diplomater, magra textilarbetare och svenska småbarnsfamiljer. En värld där karriärister och idealister samsas runt samma pool och där terrorism och tennismatcher präglar vardagen. En stark och spännande skildring som på samma gång berör svåra frågor som de mer vardagliga.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

fredag 29 mars 2013

Ibland får dagen en extra liten guldkant...

När jag gick in på Theo och Ramonas egen sida hittade jag några fina rader som gjorde mig mycket, mycket glad.

Hej Kim!
Jag är en tjej som är 11 år och jag måste bara säga att jag absolut inte kan sluta läsa Theo och Ramona böckerna!!!!! 

Jag har aldrig läst såna här bra böcker i hela mitt liv!! Jag läser ut en bok på mindre än en vecka eftersom jag läser när som helst jag får tid! Mamma och pappa blev också jätteglada över att jag hittade dina böcker för att jag kollar MYCKET mindre på tv och det har till och med börjat gå bättre i skolan på grund av att jag läser så mycket(speciellt i historia för att de handlar om det) och tar det som en belöning att jag får läsa när jag har gjort läxorna!

Jag har inga ord att beskriva böckerna med, för det finns inget tillräckligt bra ord för dem!!!! 

Det jag gillar bäst i böckerna är när Theo och Ramona är tillsammans, men när de har tappat bort varandra så är det bäst med delarna om Ramona! 

Jag vet att du kanske inte kommer se det här, eller lägga märke till det, för att du antagligen är väldigt upptagen eller får in väldigt många mail och sådant! Men SNÄLLA, om du ser det här så maila jättegärna tillbaka! det skulle vara helt fantastiskt!!! // Sofia

Du kanske förstår att jag blev glad av de här fina orden! Om du vill skriva och kommentera mina böcker kan du maila mig genom att klicka på den här länken. Eller skriva på Theo och Ramonas sida. Jag lovar, du kommer att få svar!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här:

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

torsdag 28 mars 2013

Ansök om Stipendium för Skrivcoaching

Nu har du chans att vinna ett stipendium som innebär att du får privat skrivhjälp under tre månader. Något för dig? Det är TCFF - The Conscious Future Foundation som har utlyst stipendiet. Läs mer nedan.

TCFF 
The Conscious Future Foundation

Under våren har vi glädjen att kunna dela ut ett skrivstipendium som innebär en privat skrivcoachning under tre månader. Vill du börja skriva, skriva mer eller skriva klart det som ligger i byrålådan? Nominera då dig själv. Tycker du att det stämmer in på någon du känner? Tipsa då din skrivande vän om möjligheten. Stipendiet delas ut till en person och här kan du läsa vad det innebär och hur du ansöker.

Tid - Skrivcoachningen sker under en tremånaders period sommar/höst 2013.

Skrivcoach - Amanda Erlandsdotter Olsson


Vem är du som kan ansöka? - Stipendiet är till dig som antingen vill börja skriva, är van att skriva men vill skriva mer eller som har ett skrivprojekt som behöver göras färdigt. Eftersom TCFF-stiftelsen gärna vill stötta personer som inte passar in i boxen, (läs mer under ”Utanför boxen") kan egna erfarenheter av detta vara meriterande.

Vad innebär stipendiet? - Skrivcoachning under tre månader till en person. Coachningen sker på distans. Först börjar ni med en inventering av dina behov, sedan fortsätter ni tillsammans med att göra en arbetsplan för de tre månaderna. Du kommer att arbeta självständigt i ditt skrivprojekt med hjälp av arbetsark. Under varje månad är det inplanerat ett telefonsamtal på 45 minuter, inlämning av manustext och du har dessutom möjlighet till kommunikation via mailkontakt.

Är du en ovan skribent arbetar du efter en skrivprocess där det ena arbetsmomentet följer på den andra. Det innebär bland annat att du inte börjar skriva någon text förrän du vet vad din berättelse ska innehålla och du skriver sedan mot ett färdigbestämt och tydligt slut.

Är du en van skribent kan du välja ifall du vill skriva mer intuitivt och vandra mellan de olika stegen.

Under dina tre månader är det viktigt att du tidsmässigt har möjlighet att verkligen arbeta i ditt skrivprojekt.

Efter dina tre månader finns det inga garantier på att du kommer att ha ett färdigt manus och inte heller att du har förutsättning att bli antagen av ett förlag. Men, du kommer att ha en fördjupad förståelse av dig själv som författare, mer kunskap om hur just du vill skriva och vara mycket mer färdig i ditt skrivprojekt än vad du är nu. Dessutom har du ett förslag på hur du kan gå vidare för att förverkliga dina skriv-drömmar.

Ansökningstiden - Du har t.o.m. tisdag den 30 april 2013 på dig att skicka in din ansökan.  

Uttagningen - Uttagningen görs av TCFF – The Conscious Future Fundation styrelse i samarbete med Amanda Erlandsdotter Olsson. Uttagningen går inte att överklaga.

Så här ansöker du: 
-   Skriv ” TCFF SKRIVSTIPENDIUM 2013” som ämne.
-   Skriv ett mail på högst två A4 sidor till info@tcff.se
-   Ta med ditt namn, telefonnummer och mail adress. Skriv också vilken ålder du har.
-   Vilka tre månader skulle passa dig bäst?
-   Beskriv vad du skulle vilja använda dina tre månader till. Är det för att börja skriva, skriva mer eller skriva klart?
-   Beskriv i en mening vad du vill skriva om. Vad kommer din text att handla om?
-   Vad är det för slags text - kortare berättelse, roman eller handbok/fackbok?
-   Berätta varför du tror att det skulle fungera för dig att ha en egen skrivcoach.
-   Motivera varför just du behöver stipendiet.

Du behöver inte skicka med prover på egna texter i din ansökan.

Vem fick stipendiet? - Namnet på den lyckliga berättas i TCFF´s nyhetsbrev under maj 2013 . Du kan anmäl ditt intresse för TCFF´s nyhetsbrev r.

Du är varmt välkommen med din ansökan!



Låter det som något du vill göra? Lycka till med din stipendieansökan!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

onsdag 27 mars 2013

De stora bokförlagen bestämmer vilka böcker DU kommer att läsa!

Det här är en mycket angelägen artikel skriven av Gert Gelotte på GP. Läs och tänk efter, sedan kanske du förstår varför du ibland har så svårt att hitta boken du letar efter. Dela gärna detta inlägg, för jag vill att så många som möjligt ska förstå, hur svårt det är för många författare att nå ut till sina läsare!

Har ni funderat över varför det är så lätt att köpa glass, om man vill ha de stora glassmultisarnas produkter, och så svårt om man vill ha en liten tillverkares godare glass? Jag vet, smaken är personlig och även ett stort företag kan tillverka god glass, men min favoritglass kommer från ett mejeri i Västergötland. Det går att finna återförsäljare i Göteborg, men man får leta lite och lägga butikerna på minnet.

Att butiker, särskilt små butiker, inte har ett bredare glassortiment beror på något som kallas vertikal integration. Stora tillverkare sätter konkurrensen ur spel genom att ta kontroll över återförsäljarna. En kioskägare kan få ett förmånligt avtal, inklusive frysbox. Då behövs inte ens ett löfte att som motprestation låta bli att sälja konkurrenternas produkter. Det blir för dyrt att stå upp för konkurrensen och kunderna.

I glassbranschen liksom i livsmedelsbranschen som helhet är vertikal integration mycket vanligt. Det är ett obehagligt sätt att manipulera marknaden genom att köpa den, men kanske inte ett direkt hot mot demokratin. Det är det däremot om böcker säljs som glass.

Yttrandefrihet medför inte publiceringsplikt. Men yttrandefrihet förutsätter att marknaden är tillgänglig. Det är den bara i begränsad omfattning, påpekade nyligen Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius i en artikel på DN Debatt.

Ardelius exemplifierar med hur mediejätten Bonnier AB kontrollerar bokmarknaden från förlag till bokhandel. Bonnier AB äger, skriver Ardelius, Adlibris, Pocketgrossisten, Pocketshop och AB pocketklubben och kontrollerar helt eller delvis vilka böcker som säljs på Åhléns, Rusta och i bokhandelskedjan Ugglan – där tio av tolv "månadens bok" är en bok från Bonniers. Den andra jätten KF Media äger Norstedts, Akademibokhandeln och Bokus. Natur & Kultur har köpt in sig via sammanslagningen av Akademibokhandeln med Bokia.

Det är läsarna som skall avgöra om en bok säljer bra eller dåligt, inte ett manipulativt ägande som sätter konkurrensen ur spel och tjänar pengar på att begränsa ordens och litteraturens mångfald.

Gunnar Ardelius vill att regeringen ser över konkurrenslagstiftningen. Det kan vara nödvändigt. Men ägare till mediekoncerner som lever på att sälja ord och tankar borde förstås veta bättre än att utarma den marknad de själva lever av. Och vi har rätt att förvänta oss en mer genomtänkt affärsmoral av den som säljer böcker än av den som kränger glass.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

tisdag 26 mars 2013

På en vecka skulle jag bli miljonär!

Många tror att man snabbt blir miljonär bara för att man ger ut en bok. Självklart måste man vara miljonär om man som jag har gett ut 23 böcker, eller hur? Men så fungerar det inte. Visst, jag kan leva på mitt författarskap, men det beror på att vi lever snålt, odlar själva och inte har några större omkostnader, utan lever i all enkelhet. Blev därför mycket glad när jag läste den här artikeln av Patrick Wensink som verkligen förklarar hur det är att vara författare, och just den där biten med att alla tror att man blir miljonär. Läs och njut!

Min storsäljare hos Amazon gav mig ingenting
 Min roman sköt till toppen av Amazons bästsäljarlistan förra sommaren. Du kommer inte tro hur lite jag fick betalt.

På en vecka skulle
jag bli miljonär.

Åtminstone var det ryktet som cirkulerade runt i min frus familj. Ytterligare en vecka på Amazons bästsäljarelista och jag skulle ha sjusiffrigt på banken, lätt. Min kusin hade googlat om det på Internet, så det måste vara sant.


"Tala om för dem att det är långt ifrån sanningen", sa jag. "Men säg inte hur mycket pengar jag faktiskt kommer att tjäna."


"OK" sa min fru. "Kan jag berätta för dem hur många böcker du har sålt?"


"Absolut inte."


"Varför inte det?"


Jag hade inget bra svar. Hemlighetsfullhet verkade som det mest praktiska, professionella förhållningssättet vid framgång. 

 
Det fick mig att undra var denna reflexmässiga reaktion kom ifrån. Det var inte för att folk skulle tro att jag tjänade för mycket pengar. Det var faktiskt tvärtom!


***


Förra sommaren, gick min roman, "Broken Piano for President", upp till toppen av Bästsäljarlistan under en vecka. Efter att Jack Daniels skickade mig ett löjligt artigt brev spreds ryktet som ett virus och var i bland annat Forbes, Time Magazine och NPR: s Weekend Edition. New Yorker skrev en hel artikel om mig! Min bok låg som nr 6 på topplistan i Amerika för ett tag, precis bakom alla bästsäljarna: "50 Shades of Grey" och "Gone Girl." Min bok sålde i fler exemplar än "Hunger Games" och "Bossypants." Så jag kan förstå att folk tror att jag började bära sidenpyjamas med monogram.


Men sanningen är, att det finns en anledning till att de mest kända författarna fortfarande undervisar i engelska. Det finns en anledning till att de flesta författare kör omkring i gamla bilar. Det finns en anledning till att de flesta författare har dåliga tänder. Det är inte för att vi har valt ett liv i fattigdom. Det är för att fattigdomen har valt vårt yrke!


Även om skrivandet ger inkomst, blir det inte mycket pengar.


***


Jag blev påmind av en enda sida i "A Heartbreaking Work of Staggering Genius",  där Dave Eggers specificerar
förskottet från sin förläggare$ 100.000 på försäljning. Han specificerar alla förlagets kostnader. I slutet får författaren lite mindre än hälften. Det var inte lite pengar - bara inte "jag slår vad om att Dave Eggers äger en Jaguar"-typ av inkomst jag hade förväntat mig. Jag menar, hans namn finns omslaget till en bok! Han måste vara rik.

Ärligheten var uppfriskande och voyeuristiska. Jag har alltid sagt att om jag någonsin fick en chans, skulle jag göra en liknande gest. Som en person som lär sig om att skrivandet och publicering, var det tacksamt att läsa om Eggers öppenhet. Så här är mitt bevis på liknande ärlighet: sockerskålar fulla av kokain, badkar fulla av whisky, semi-nakna bokhandelsanställda utspridda i mitt sovrum, är bara fantasiberättelse om bästsäljar rikedomar.


Detta är vad det innebär, ekonomiskt, att som egenutgivare ha publicerat en av årets bästsäljare och  ha varit nära toppen av bästsäljarlistan.


Trumvirvel.


$ 12.000


Just det...


***


Jag har precis börjat få mina royaltycheckar från juli förra året (förlagsbranschen är långsam). Från vad jag kan se så här långt, hade jag en inkomst på $ 12.000 från "Broken Piano" försäljningen. De har kommit direkt till mig, utan att skatten är dragen.


Missförstå mig inte, som en kille med ett par böcker hos en oberoende förläggare, trodde jag aldrig att jag skulle få se den här typen av pengar. Tidigare var min största royaltycheck på $ 153. Jag är glad och mycket stolt över att kunna säga att jag tjänar pengar som författare. Det är ett mirakel. Det är bara inte det juvelkrönta mirakel de flesta tänker att bästsäljares bankkonton är fyllda av.


Boken sålde plus/minus 4.000 exemplar. (Förlagsbranschen är lite difus på det sättet.) Att ge ut på  eget förlag innebär att jag får en mer generös royalty än de flesta: 50 procent efter att  kostnaderna är dragna.


Du kan räkna själv. Jag kan helt klart inte köpa en herrgård. Inte ens mina ynka drömmar om att bygga en skrivarstuga i Roald Dahl-stil på bakgården är ännu i hamn. Tolv tusen dollar är fantastiskt, men det är inga livsförändrande pengar. Om det kanske inte var så att jag behövde en livsavgörande njure för  $ 11.999.


Till slut köpte jag min fru en söt klänning, som tack för att hon står ut med mig och min idiotiska strävan att få skriva böcker. Jag gjorde också den mest tänkbara kändissaken för en stay-at-home-dad/recipient-of-a-famous-cease-and-desist: Jag använde pengarna för att skicka mitt barn till dagis två dagar i veckan, så jag kan få mer tid för att skriva.


***


Nu när jag har en tyst tid i huset, har jag börjat fundera: Varför berättade jag inte bara
sanningen för min frus familj från första början? Varför talar de flesta författare inte om pengar?


Min teori: Eftersom det är pinsamt.


Visst, det finns en rubrikgripande spänning när Lena Dunham får en yacht full av pengar för att skriva om saker bara hennes gynekolog bör veta. Men när en vän till mig, som är en fantastisk författare, berättade att han erbjöds $ 5.000 för sin senaste bok, som kom ut på ett stort förlag, blev jag helt paff. Jag blev ännu mer förvånad när det stod klart för mig att det är en ganska normal ersättning. Denna finansiella hysch-hysch är samma känsla som jag har kvar, efter att ha läst Eggers "finanspolitiks nedgång". Det var något folk viskade om för länge sedan när jag drömde om att ha  mitt namn på omslaget av en bok.


Patrick Wensink.


Efter att ha läst det här inlägget kanske du inte tycker att det är någon att idé att bli författare, men det är det!

Jag skriver inte för att bli rik och berömd, jag skriver för att jag måste, för att jag har orden inom mig, och de måste ut.

Jag skriver för min egen skull, för att må bra, för att få läsa en bok som är precis så som jag vill ha den. Jag skriver för att jag älskar orden, inte för att bli rik!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

måndag 25 mars 2013

Skrivprocess: Röda tråden

Det talas mycket om Röda Tråden när det gäller berättandet. Vad är då den röda tråden? Jo, det är det som binder samman hela berättelsen från första till sista sidan.

Berättelsen ska löpa på en tänkt röd tråd, som för handlingen framåt. Om man tappar sammanhanget i berättelsen kallas det för att man har tappat tråden.

Kanske kommer talesättet från kung Theseus i den grekiska mytologin. Han räddade sig ut ur Minotaurus labyrint genom att följa en röd tråd, som han hade lagt ut när han gick in i labyrinten. (En mycket spännande berättelse, som jag rekommenderar dig att läsa!) Eller så är det helt enkelt bara ett talesätt!

Just nu ser jag min berättelse om Persiens Pärla som ett spindelnät. Jag har byggt upp berättelsen med gula lappar, som sitter klistrade på datorn, bildskärmen, på skrivbordet...

I mitt huvud är dessa gula lappar placerade i ett spindelnät. Hela historien finns uppbyggd där, jag ser händelserna fastklistrade på olika ställen på nätet. Allteftersom jag plockar upp en händelse/gul lapp, förs den in i mitten av spindelnätet och "äts upp av" spindeln/berättelsen.

Det är fascinerande att hålla hela berättelsen i huvudet, veta allt som ska hända, plocka ned en händelse till mitten av nätet och skriva om den. På så sätt behöver jag inte skriva boken från början till slut, utan jag skriver en händelse här, och en händelse där, utifrån vilken del av spindelnätet jag väljer att plocka min idé/gula lapp.

Till slut för jag samman alla inskrivna händelser, som då ligger i ett stort dokument, där texten har olika färger för varje händelse. Nu plockar jag iordning händelserna och ordnar dem efter den röda tråden, så att allt hör ihop, från början till slut.

Låter det svårt?

Det här är ett bra sätt om du har massor av fantasi och inte kan ge dig till tåls att skriva från början till slut, utan du vill nå fram till slutet så fort som möjligt.

Mina idéer poppar upp lite hur som helst. Har inte någon idé poppat upp när jag sätter mig för att skriva, då plockar jag bara en av de gula lapparna och skriver om den händelsen.

På det här sättet blir det även spännande för mig att skriva boken. Jag är alltid lika nyfiken på när jag läser det färdiga resultatet: har jag lyckats hålla den röda tråden, få boken sammanhängande, hålla spänningen vid liv genom hela boken? Hittills har jag lyckats med mina 23 böcker. Ska bli spännande att läsa Persiens Pärla när den är klar!

Lycka till med ditt skrivande!

Läs tidigare inlägg om skrivprocessen här.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Läs mer om Persiens Pärla.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

söndag 24 mars 2013

Skrivtävling: Årets bästa svenska novell

Skrivartävlingarna duggar tätt nu så det gäller att du inte slappnar av, utan håller kreativiteten igång. Den här gången är det Collings förlag som har utlyst tävlingen Årets bästa svenska novell.

Anmälningstiden går ut 30 april, men det innebär inte att du kan sitta och rulla tummarna, för du ska ha skrivit ihop 35.000 tecken tills dess.

Eftersom du sannolikt har svårt att kunna läsa texten på den här bilden, får du klicka in här på Collings förlag för att se alla de villkor som gäller.

Du undrar säkert vad priset är, och det är det som de flesta drömmer om, att få sin bok utgiven, både som pappersbok och som e-bok. 

Lycka till! 

Fler skrivtävlingar hittar du här.  

Vill du ha skrivtips hittar du det här! Även här hittar du skrivtips, och i boken Att skriva med glädje.


Kramisar Kim



Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här
Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.