Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 1 februari 2020

Älskar Marias Kockskola av Michael Wiander!

Älskar Marias Kockskola av Michael Wiander!

Jag älskar verkligen Marias Kockskola av Michael Wiander. Det är inte bara en kokbok, utan en berättelse om alla personer man mött i Dexter Olssons äventyr. Det är mest de som lagar mat och inte Maria, den stackarn, som inte får ha sitt kök ifred.

Eftersom jag älskar historia tyckte jag extra mycket om de fascinerande faktadelarna efter varje recept. Här får man lära sig om pastans historia, berättelsen om kanelbullar, samt hur glassen uppstod.

En kokbok skulle inte vara en sådan om det inte fanns recept i den, och det finns det genom hela boken. Varje huvudperson lagar sin favoriträtt, ibland blir det inte så lyckat, men jag är övertygad om att du kommer att lyckas om du följer de noggranna recepten. Vad sägs om Presidentens vaniljglass? Eller morfars omelett?

Det är en kokbok för barn, men jag som vuxen hade stort nöje av den och har redan valt ut mina favoritrecept. Låt barnen få vara med i köket genom att inspirera dem med boken Marias Kockskola. En bok jag varmt rekommenderar!

 
Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


fredag 31 januari 2020

Trollrunor Skogen bortom dagen av Margit Sandemo

Trollrunor Skogen bortom dagen av Margit Sandemo

Skogen bortom dagen är första boken i en serien Trollrunor av Margit Sandemo. Jag har lyssnat på boken, även om jag har serien stående i bokhyllan.

Det är en spännande bok av Margit Sandemo. Allt det som funnits i hennes tidigare böcker skymtar fram även i denna, magi, trolldom, kärlek. Mystiken ligger tät genom hela boken och det är svårt att sluta lyssna. Kom inte riktigt in i boken i början, men sedan var jag fast. Kan varmt rekommendera boken. Jag ser fram mot resterande böcker i serien.

Här kan du läsa ett blogginlägg om Margit Sandemo och alla hennes böcker.


Unga Iliana hade alltid fått höra att skogen utanför borgen var förhäxad. Då en grupp riddare, som sänts ut av den onde furst Bogislav, spårlöst försvann, fruktade hon för vad som skulle hända. Var hela byn i fara? Iliana vände sig till Ravn, furstens son, även om hon inte längre var säker på vem hon kunde lita på. Kanske flykt var enda räddningen för dem alla? Men vägen gick genom den mörka, farliga skogen med alla dess hemligheter... 


Boken får fyra stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!torsdag 30 januari 2020

Dags att söka Författarförbundets arbetsstipendium

Dags att söka Författarförbundets arbetsstipendium

Vill du ha lite mer tid över för ditt skrivande? Då kanske det är dags att söka ett stipendium för att få lite extra pengar och möjlighet till att jobba mindre för att skriva mer.


Sveriges författarfond utlyser arbetsstipendier mm

Ansökningsperioden är 1 februari – 2 mars 2020

Ordinarie ansökningsomgång
Särskild biblioteksersättning
Femåriga, treåriga och ettåriga arbetsstipendier
(författare, översättare, tecknare och fotografer)
Ansökningstid: 1 februari – 2 mars
Planerad beslutsdag: 27 maj


Stipendier till dramatiker och översättare av dramatik
Fem- två- och ettåriga arbetsstipendier
Ansökningstid: 15 februari – 16 mars
Beslut: slutet av april/början av maj


Dramatikerstöd (för beställning av pjäs)
Sista ansökningsdag: 16 mars
Beslut: slutet av april/början av maj


Bidrag för resor och internationella utbyten
För författarfondens samtliga yrkeskategorier/genrer

Ansökningsfrister: 3 februari, 1 april, 3 juni, 1 september samt 2 november


Samtliga stipendier och bidrag kan sökas digitalt via e-tjänsten på fondens webbplats www.svff.se.
Man kan även ladda ner ansökningsblankett från webbplatsen och skicka med vanlig post.

Önskar du komma i kontakt med Sveriges författarfond, mejla till svff@svff.se eller ring 08-440 45 50.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!onsdag 29 januari 2020

Dags att vässa pennan för att vinna 10 000 kronor i en Skrivtävling

Dags att vässa pennan för att vinna 10 000 kronor i en Skrivtävling

Det här är en annorlunda skrivtävling, en rolig sådan, jag hoppas du tar dig tid att fundera över om du ska vara med och även tar dig tid att skriva. Du har lång tid på dig, inte förrän i september ska bidraget vara inne. Har du ännu inte läst Boktuggs sida tycker jag du ska göra det. Den är informativ och tar upp alla nyheter inom bokbranschen. Här kan du läsa mer om tävlingen.


Boktuggs novelltävling 2020
– vinn 10 000 kronor

Boktugg utlyser en novelltävling där förstapriset är 10 000 kronor. Men vi kommer även att utse ett antal finalister som publiceras på Boktugg under året.

Ämne: Din novell ska baseras på en bok eller berättelse som är public domain (författaren har varit död i minst 70 år, vilket innebär alla författare som dog 1949 eller tidigare). Du kan exempelvis göra som många andra och utgå ifrån en saga av HC Andersen eller bröderna Grimm och förflytta den i tiden eller skriva den ur en annan karaktärs perspektiv. Men du kan också ta en hel bok som bas för fan fiction, som Djungelboken eller Stolthet och fördom. En fortsättning eller prolog. Endast fantasin sätter gränser. Vi är öppna för alla genrer: skräck, romance, spänning, humor, fantasy, SF och så vidare.

Restriktioner: Novellen får inte tidigare vara publicerad i tryckt eller digital form. Du får skicka in maximalt tre bidrag till årets tävling.

Längd: Novellen ska vara mellan 2 500 och 12 000 ord och skriven på svenska.

Inlämning: Tävlingsbidrag skickas per mejl, bifogad i word- eller RTF-format. Mejlet är ditt följebrev så berätta lite om dig själv, vad du skrivit innan och något kort om novellen. Ange även vilket verk den är baserad på eller inspirerad av. Skicka novellen till info@boktugg.se

Rättigheter: Du intygar genom att skicka in novellen att du äger rätt till den, att det är en originalberättelse som du är författare till. För de noveller som utses till finalister skriver Boktugg särskilt utgivningsavtal med författaren där Boktugg äger rättigheter att ge ut den i digitalt och i print för den svenska marknaden under tre år. Författaren äger fortfarande utlands-, film- och andra rättigheter till sitt verk.

Jury: Boktuggs redaktion kommer att göra urvalet tillsammans med personer i vårt nätverk. Juryns beslut kan ej överklagas.

Priser: En slutlig vinnare som får 10 000 kronor i förstapris kommer att utses under året. Vinstskatt betalas av vinnaren. Ett antal finalister kommer löpande att utses under året som erbjuds ett mindre garantiarvode för publicering av novellerna på Boktugg.se. Juryn kan även bestämma sig för att dela ut ett eller flera extra priser om vi tycker att det finns fler som bör vinna.

Deadline: Vi läser tävlingsbidrag löpande under året, så vänta inte med att skicka in. Absolut sista datum för deltagande i 2020 års novelltävling är den 30 september 2020

Låter det som en skrivtävling för dig? Jag önskar dig lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!tisdag 28 januari 2020

Jag vet hur man skriver bästsäljare Del 1

Jag vet hur man skriver bästsäljare Del 1

Du tycker kanske det låter förmätet av mig att säga att jag vet hur man skriver en bästsäljare? Men det är sant, många av mina böcker har sålt otroligt bra, några av dem i flera hundratusen exemplar.

Det är så många som skriver blogginlägg om hur du ska skriva en bästsäljare, utan att själv ha skrivit någon sådan. Jag frågar mig hur de kan veta hur man gör om de aldrig själv har lyckats? Undrar inte du?

Nåväl, min debutbok, Tillbaka till Pompeji, sålde i 11.000 exemplar på en enda vecka, något som var unikt 1997. Nu har boken sålt i flera hundratusen exemplar och är översatt till sex språk. Och det är inte den enda av mina böcker, flera av dem har tryckts om gång på gång och översatts.

Skriv en bästsäljare
Hur gör man då för att skriva en bästsäljare som fortfarande säljer, 23 år efter att den kom ut. En bok som många talar om och minns, som har inspirerat dem att bli lärare, historiker och arkeologer...

När jag skrev Tillbaka till Pompeji hade jag inga ambitioner att den skulle bli en bästsäljare, jag skrev den för att jag ville veta mer om vulkanutbrottet som förintade staden Pompeji. Jag är vetgirig och jag älskar att dela med mig av min kunskap. Något jag gör i Tillbaka till Pompeji och i samtliga mina historiska äventyrsromaner, som alla avslutas med en gedigen faktadel.

Dessutom skrev jag till mig själv, utan en tanke på någon målgrupp, eller ens att någon skulle vilja läsa boken. Jag skrev för mitt eget nöjes skull och för att jag älskade orden.

En annan sak, som fick min redaktör att utbrista "precis som Selma Lagerlöf", var att jag började handlingen direkt, mitt i en händelse. Jag kastade in läsaren i berättelsen, något även Selma Lagerlöf var känd för. Kanske har jag blivit påverkad av att jag läst alla hennes böcker och har henne som en stor förebild. Men jag hade faktiskt ingen tanke på att det var så jag skulle skriva, jag bara skrev som jag ville börja läsa en bok.

Cliffhangers
Cliffhangers är något jag använder mig av. Var jag har fått det ifrån vet jag inte, jag vet bara att jag vill att ett kapitel ska sluta så spännande att jag drivs att läsa vidare. Därför skriver jag så.

Jag sitter inte och funderar över hur kapitlet ska sluta för att fånga läsaren, jag slutar där jag tycker att det känns bra, när det är spännande. Ibland blir kapitlen korta, ibland blir de långa. Inget jag planerar i förväg, jag låter handlingen styra var kapitlet slutar.

Språket
Vill du ha en bok som, precis som Tillbaka till Pompeji, håller år efter år ska du tänka på språket.

I mina böcker har jag skrivspråk, inte talspråk, oavsett om de pratar till varandra, eller om det är text i handlingen. En gång när jag föreläste för bibliotekarier sa de att mina böcker var klassiker, att de skulle hålla för all evig tid, eftersom jag använder ett tidlöst språk: rakt, enkelt och rikt (deras ord).

Ingen slang och definitivt inte ordet KOLLA, som nu håller på att äta upp många av våra vanliga svenska ord. För mig har ordet blivit en riktig plåga och jag lider varje gång jag märker hur mycket futtigare texten är när ordet används.

Bli den du skriver om
Oavsett hur många personer du har med i boken ska du bli den personen varje gång du skriver om den. Gå in i huvudet på personen, se vad den ser, luktar, hör och smakar. Använd alla dina sinnen och beskriv som om du själv har varit där.

Något många kommenterar om mina böcker är att de ser bilder framför sig när de läser. Kanske för att jag själv ser bilder framför mig när jag skriver. Jag är på plats, ser hur det ser ut, luktar, känner vinden mot kinden och hör ljudet av havets brus. Jag är där, även om det egentligen är min huvudperson som befinner sig på platsen.

Fortsättning följer i nästa blogginlägg om hur man skriver en bästsäljare.


Det här var första delen i mina blogginlägg om hur du skriver en bästsäljare. Följ bloggen för att inte missa nästa inlägg.

Du kanske även vill gå skrivarkurs för mig. Vecka 15, 27, 28 och 44 håller jag skrivarkurser på Färgargården i Blekinge.

Om du inte har möjlighet att komma då kanske du vill gå min distanskurs.

Eller läsa någon av alla mina handböcker om skrivandet.Blev du nyfiken på mina böcker? Fråga efter dem hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns de på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

söndag 26 januari 2020

De sju systrarna Maias bok av Lucinda Riley

De sju systrarna Maias bok av Lucinda Riley

De sju systrarna fick jag rekommenderad för mig på Facebookgruppen Älskade böcker hos Bokhyllarna. Är innerligt glad för den rekommendationen, för det här var en bok som passade mig perfekt. Något jag inte trodde, eftersom jag utifrån omslaget trodde det var en kärleksroman. Visst var det kärlek med, men också otroligt mycket historia, och det tycker jag om.

I boken får jag följa Maia D Aplièse historia, men även berättelsen om den äventyrslystna Izabela Bonifacio som levde 80 år tidigare. Den sistnämnda kvinnan är med när den välkända Kristusstatyn i Rio blir till.

Det här är första boken i en serie om en familj. Berättelsen baseras på legenden om stjärnkonstellationen Plejaderna = De sju systrarna. Samtliga adopterade flickor har fått namn ifrån stjärnbilden av sin adoptivfar. När han dör får de ledtrådar till sina ursprung. Maias ledtråd för henne till Brasilien och Rio de Janeiro. Kan knappt bärga mig innan jag ska börja läsa på nästa bok i serien.

Om du aldrig har läst, eller ens har hört talas om den här serien, rekommenderar jag dig varmt att läsa den. Jag har hittat en ny favoritförfattare, hoppas att Lucinda Riley även blir din favorit.Boken får fem stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!