Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 28 januari 2020

Jag vet hur man skriver bästsäljare Del 1

Jag vet hur man skriver bästsäljare Del 1

Du tycker kanske det låter förmätet av mig att säga att jag vet hur man skriver en bästsäljare? Men det är sant, många av mina böcker har sålt otroligt bra, några av dem i flera hundratusen exemplar.

Det är så många som skriver blogginlägg om hur du ska skriva en bästsäljare, utan att själv ha skrivit någon sådan. Jag frågar mig hur de kan veta hur man gör om de aldrig själv har lyckats? Undrar inte du?

Nåväl, min debutbok, Tillbaka till Pompeji, sålde i 11.000 exemplar på en enda vecka, något som var unikt 1997. Nu har boken sålt i flera hundratusen exemplar och är översatt till sex språk. Och det är inte den enda av mina böcker, flera av dem har tryckts om gång på gång och översatts.

Skriv en bästsäljare
Hur gör man då för att skriva en bästsäljare som fortfarande säljer, 23 år efter att den kom ut. En bok som många talar om och minns, som har inspirerat dem att bli lärare, historiker och arkeologer...

När jag skrev Tillbaka till Pompeji hade jag inga ambitioner att den skulle bli en bästsäljare, jag skrev den för att jag ville veta mer om vulkanutbrottet som förintade staden Pompeji. Jag är vetgirig och jag älskar att dela med mig av min kunskap. Något jag gör i Tillbaka till Pompeji och i samtliga mina historiska äventyrsromaner, som alla avslutas med en gedigen faktadel.

Dessutom skrev jag till mig själv, utan en tanke på någon målgrupp, eller ens att någon skulle vilja läsa boken. Jag skrev för mitt eget nöjes skull och för att jag älskade orden.

En annan sak, som fick min redaktör att utbrista "precis som Selma Lagerlöf", var att jag började handlingen direkt, mitt i en händelse. Jag kastade in läsaren i berättelsen, något även Selma Lagerlöf var känd för. Kanske har jag blivit påverkad av att jag läst alla hennes böcker och har henne som en stor förebild. Men jag hade faktiskt ingen tanke på att det var så jag skulle skriva, jag bara skrev som jag ville börja läsa en bok.

Cliffhangers
Cliffhangers är något jag använder mig av. Var jag har fått det ifrån vet jag inte, jag vet bara att jag vill att ett kapitel ska sluta så spännande att jag drivs att läsa vidare. Därför skriver jag så.

Jag sitter inte och funderar över hur kapitlet ska sluta för att fånga läsaren, jag slutar där jag tycker att det känns bra, när det är spännande. Ibland blir kapitlen korta, ibland blir de långa. Inget jag planerar i förväg, jag låter handlingen styra var kapitlet slutar.

Språket
Vill du ha en bok som, precis som Tillbaka till Pompeji, håller år efter år ska du tänka på språket.

I mina böcker har jag skrivspråk, inte talspråk, oavsett om de pratar till varandra, eller om det är text i handlingen. En gång när jag föreläste för bibliotekarier sa de att mina böcker var klassiker, att de skulle hålla för all evig tid, eftersom jag använder ett tidlöst språk: rakt, enkelt och rikt (deras ord).

Ingen slang och definitivt inte ordet KOLLA, som nu håller på att äta upp många av våra vanliga svenska ord. För mig har ordet blivit en riktig plåga och jag lider varje gång jag märker hur mycket futtigare texten är när ordet används.

Bli den du skriver om
Oavsett hur många personer du har med i boken ska du bli den personen varje gång du skriver om den. Gå in i huvudet på personen, se vad den ser, luktar, hör och smakar. Använd alla dina sinnen och beskriv som om du själv har varit där.

Något många kommenterar om mina böcker är att de ser bilder framför sig när de läser. Kanske för att jag själv ser bilder framför mig när jag skriver. Jag är på plats, ser hur det ser ut, luktar, känner vinden mot kinden och hör ljudet av havets brus. Jag är där, även om det egentligen är min huvudperson som befinner sig på platsen.

Fortsättning följer i nästa blogginlägg om hur man skriver en bästsäljare.


Det här var första delen i mina blogginlägg om hur du skriver en bästsäljare. Följ bloggen för att inte missa nästa inlägg.

Du kanske även vill gå skrivarkurs för mig. Vecka 15, 27, 28 och 44 håller jag skrivarkurser på Färgargården i Blekinge.

Om du inte har möjlighet att komma då kanske du vill gå min distanskurs.

Eller läsa någon av alla mina handböcker om skrivandet.Blev du nyfiken på mina böcker? Fråga efter dem hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns de på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

4 kommentarer:

 1. Tack Kim för levande lektion, och goda föredömen - det enda jag inte gillar på din sida är färgsättningen - svårläst med t ex röd (?) text på blå bakgrund - jag ser helt enkelt inte vad där står

  SvaraRadera
 2. Hej Margareta
  Tack för din kommentar.
  Någon röd text har jag inte på sidan, däremot gul och grön när det är länkar. Själva texten är vit mot den blå bakgrunden och det tycker jag är lättläst. Kanske är det någon inställning på din dator/Mobil som gör texten röd?
  Hoppas att det löser sig för dig!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 3. Hej Kim Det här med röd text mot blå bakgrund sker hos mig också. Det gör den röd texten svårläst. I min browser är ditt namn i varje inlägg och datum som blir rött. Om jag minns rätt så kan det ha att göra med hur din programvara för blogginlägg "ställer in "de färger som skall användas. Om du vill vara säker på vilken färg det blir för oss läsare kan det vara av värde att kolla din egna inlägg genom olika "browsers". De kan se olika ut och inte som du tänkt dig. (enligt något gammalt minne av hur html-programmering går till) /Göran S

  SvaraRadera
 4. Hej Göran
  Tack så mycket. Jag ska kika på det. Nu är jag inte lika hemma på det där som du, men jag ska göra ett försök.
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!