Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 7 oktober 2017

Skogsblod av Ylva Lee Lindell, en författare som kommer att gå långt!

Skogsblod av Ylva Lee Lindell, en författare som kommer att gå långt!

Efter Ylva Lee Lindells bok, Eldbunden, som tog mig med storm hade jag stora förväntningar på andra boken i serien, Skogsblod. Jag blev inte besviken.

Huvudpersonen Mindra smyger ut från skolan och tar sig till England för att söka upp sin familj. Hon liftar med en lastbilschaufför som tar henne till huset där hennes familj ska finnas. Väl där ser de att huset brunnit ned till grunden. Lastbilschauffören, som är en snäll och vänlig man, erbjuder sig att Mindra ska få bo över hos honom tills hon hittat någon annanstans att bo. Han hjälper henne även att få arbete. Mindra är tacksam och invaggas i trygghet. Men allt är inte som det ser ut att vara, även den vänligaste man kan dölja skrämmande hemligheter.

Åh, vilken bra bok! Författaren väver skickligt ihop historien och håller mig i spänning när jag läser boken. Genast jag är klar med den kastar jag mig över nästa bok, Stjärnvind. Om den berättar jag imorgon.

Läs boken!!!



Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.
Här kan du läsa vad jag tyckte om första boken i serien, Eldbunden.

Eldbunden av Ylva Lee Lindell
Det här var en bok som slog mig med häpnad. En magisk fantasybok som känns trovärdig och väl genomarbetad. Jag tycker om personskildringarna och miljöskildringarna och hur berättelsen är uppbyggd. När jag lägger ifrån mig Eldbunden känns det tomt och jag längtar efter att få läsa mer om personerna jag lärt känna genom boken.

Det här är en bok som förtjänar högsta betyg och bli mer omtalad än den är. Jag har hittat en ny författare vars böcker jag kommer att sluka och se fram emot. Tycker du om fantasy kommer du att älska den här boken. Läs den!

När jag slog igenom sa Bertil Wahlström, ägare av B. Wahlströms förlag där min debutbok Tillbaka till Pompeji kom ut: "Flicka lilla du kommer att bli mycket stor!"

De orden vill jag föra vidare och säga till Ylva Lee Lindell, för det här är en författare som har alla förutsättningar att bli mycket stor inom fantasygenren. Håll utkik efter hennes namn och böcker!

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 45 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 6 oktober 2017

Trots mina förutsättning lyckades jag inte stålsätta mig tillräckligt mycket

Trots mina förutsättning lyckades jag inte stålsätta mig tillräckligt mycket
Inför Bokmässan i Göteborg hade jag bestämt mig för att jag inte skulle ha en enda recensionsbok med mig tillbaka hem. Nedan ser du resultatet.

Men vad gör man när favoritförfattarna kommer med sina böcker. Självklart tackade jag ja. Camilla Davidsson med Sånger i skymningen, Caroline Hurtig med Döttrar av natt, Gabriella P. Kjellen med Magin vaknar, Rizah Sheqiris med Ljuset spindel, Olséni och Hansen med Ester Karlsson med K, Rose Marie Bouw med För alltid i mitt hjärta, Katarina von Bredow med Tappa greppet, Jakkin Wiss med Drakjägarens flicka, Emma Ångström med Det sista experimentet.

Dessutom fick jag boken Viskningar från Fantastikgränd, som är en samlingsbok som delades ut gratis i 2.000 exemplar på bokmässan. Här hittar man noveller och första kapitlet av många fantasyböcker. Även Grimm och Grimm Darker fick jag av Sofi Poulsen, novellsamlingar baserade på Grimms sagor.

Extra stolt blev jag över mina skrivkursdeltagares böcker: Ulrika Amador med Femte dagen och Irma Kjellström som vann första pris i Novelix skrivtävling och fick sin berättelse utgiven i Du är allt jag vill ha.

Nu har jag en hel del att läsa, som om jag inte hade det redan. Ligger fortfarande ett år back på recensionsböckerna. Inte har det blivit bättre av att jag de senaste månaderna inte hunnit läsa så många böcker som jag brukar.

Jag längtar verkligen efter att läsa de här böckerna. Blev du också sugen på att läsa dem?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  

torsdag 5 oktober 2017

Boktugg om Kimselius fans i montern

Boktugg om Kimselius fans i montern
Boktugg kom och intervjuade mig på bokmässan i Göteborg förra veckan. Då berättade jag om hur fansen hjälper mig i montern. Nedan kan du läsa en del av artikeln, vill du läsa den i sin helhet kan du gå in på Boktuggs sida.

Kim M Kimselius har hittat den perfekta monterpersonalen – författarens fans som älskar och kan hennes böcker utan och innan.
På Bokmässan finns det både stora och små montrar. Alla ska de bemannas under fyra långa dagar så det går åt en hel del personal. Förlagens utmaning är att hitta medarbetare som kombinerar kunskap om böckerna med en viss butiksvana.


För mindre förlag handlar det inte sällan om att ”tvinga” familj och vänner att ställa upp. Eller så kan man engagera läsarna.

– Jag provade någon gång att ha med mig vänner men de tröttnade. Så för några år sedan började jag med att ha fans som stod i montern, berättar Kim M Kimselius som i år firar 20-årsjubileum som författare.

Glöm nu inte läsa hel inlägget på Boktuggs sida!

Tack Jessica och Elin-Sofie för den här gången!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se 


 

Bokmässans erbjudande

Bokmässans erbjudande

Efter det stora tappet av besökare på årets mässa erbjuder Bokmässan i Göteborg 20% rabatt till de som anmäler sig till nästa års mässa.

Vi tackar och tar emot. Mässan är dyr som den är och en minskning av kostnaden nästa år gör att det svider lite mindre efter förlusterna på årets mässa.

Har du ännu inte anmält dig till Bokmässan i Göteborg till nästa år är det dags att göra det nu!

Vi ses där! Förhoppningsvis i monter B09:20 som varit vår plats på bokmässan de senaste åren.

Här kan du läsa om allt ståhej på årets bokmässa.

Här kan du läsa Boktuggs inlägg om Bokmässans erbjudande.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.  


onsdag 4 oktober 2017

För dig som tycker om Titanic

För dig som tycker om Titanic

Vem tycker inte om Titanic? Jag var rätt trött på ämnet ett tag, efter filmen och allt skriveri, och alla brev där fansen önskade att jag skulle skriva om Titanic. Men jag lyssnade på dem och det är jag tacksam för, eftersom boken Skräckresan med Titanic har tryckts om många gånger.

När utställningen om Titanic var i Halmstad var jag där och tittade.

Nu är det dags för en ny Titanicutställning. Denna gång i Malmö. Har du möjlighet, gå dit! Det var en fantastisk upplevelse, som gav mycket inspiration till boken Skräckresan med Titanic. Boken finns på utställningen i Malmö.

Titanicutställningen i Malmö
Den 15 april 1912 sjönk Titanic i det iskalla vattnet i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg. Ombord fanns 2207 personer, 1495 miste livet. Under hösten och vintern kan du uppleva Titanics myter, historier och glans i en av världens största vandringsutställningar på Malmömässan. Premiär den 21 september.

Titanic The Exhibition, är mycket mer än bara en utställning. Det är en fantastisk upplevelse, som tar oss tillbaka 105 år i tiden. Utställningen berättar, genom en individuell audioguide, oräkneliga historier om öden och hjältedåd ombord.
Flera historier har svensk anknytning då Titanics färd begav sig under en tid då många svenskar utvandrade till Amerika. Detta märktes exempelvis i att svenska var det tredje största språket ombord på det osänkbara 269,08 meter långa fartyget.

Följ med på en känslomässig resa – genom berättelser, fotografier och privata föremål där du som besökare får uppleva historiens mest legendariska skepp på sin första och sista resa.
Utställningen består av ca 200 originalföremål och flertalet återskapade interiörer i naturlig storlek.
Audioguide finns på olika språk och ingår i entrépriset.
Utställningsperiod: 21 september – 14 januari
Plats: Malmömässan, Malmö (Denna text är hämtad från Titanicutställningens hemsida, klicka på den här länken för att läsa mer.)

Skräckresan med Titanic
Boken ingår i serien Theo- och Ramonaäventyr. Där är det fansen/läsarna som bestämmer vad jag ska skriva om. Jag är glad att jag lyssnar på läsarna, för alla böcker de har tipsat om har blivit succé.

Här kan du läsa baksidestexten:
Titanic går på ett isberg 23.40 söndagen den 14 april 1912, endast fyra dagar och sjutton timmar efter jungfruresans början. Två timmar och fyrtio minuter senare försvinner fartyget från havets yta. Det finns endast livbåtar till en bråkdel av passagerarna, resten hamnar i det iskalla, nollgradiga vattnet i Nordatlanten.

Theo och Ramona stirrade fascinerat på det gigantiska isberget som gled förbi. Det var så nära att de kunde sträcka ut handen och vidröra det. Plötsligt skälvde däcket till under deras fötter, ett svagt skärande gnissel hördes.

Flera personer dök upp på däck, väckta av stöten och det ovanliga ljudet.

"Vi gick på ett isberg, där försvinner det bort i mörkret!" Theo pekade ut över havet, där endast den mörkare ytan gav en antydan om isberget.

"Det här fartyget är osänkbart. Ni kan lugnt krypa till kojs", sa en besättningsman.

De flesta trodde på mannen, även Theo och Ramona, som gick tillbaka till sin hytt, medan klockan tickade vidare mot det ödesdigra klockslaget.

Några röster om boken Skräckresan med Titanic
Det är många som har skrivit och berättat vad de tyckt om boken, här kan du läsa några av utlåtandena:

"Jag läste ut din bok,Skräckresan med Titanic igår. Ett ord, WOW! Otroligt bra bok, jag näst intill sträckläste hela boken på en gång. Jag har alltid varit intresserad av Titanic o sett filmen säkert 1000 gånger haha! Faktasidorna i slutet var väldigt uppskattade. Riktigt intressant, 10/10" Elin Blom

"Har precis läst ut Kim M Kimselius bok "skräckresan med Titanic" en mycket lättläst och bra bok. Rekommenderar den varmt. Läs den du också." Annika Olofsson

"Kim Kimselius skriver underbara ungdomsböcker som samtidigt är utbildande!" Författare Leffe Delo

"Åh den är så bra! Men sorglig. Satt med tårar i ögonen under den sista biten – du formulerar dig så levande. Det känns som om det är jag som är där!" Lunnan

"Jag håller på att läsa Skräckresan med Titanic och den är kusligt bra! Jag kan inte lägga undan den. När jag kommer till nästa kapitel måste jag bara fortsätta!" Isabell Sundberg

"Det här är en spännande och medryckande bok där fakta och fantasi varvas på ett smidigt, nästan omärkligt sätt. Livet och miljön ombord på båten är levande beskrivet. Det känns som om du själv är där och upplever samma äventyr som Ramona och Theo. Läs den!" Bibliotekarie Mariann Toftebjörk/ Skolbibliotek Uddevalla

"Här behålls spänningen hela tiden. För även om man vet hur det går med båten, så följer jag människorna med andan i halsen och det här är en riktig nagelbitare!" Ulrica Lejbro

"Ett bra berättartekniskt grepp är att använda sig av datum och klockslag, så som du gör. Det gav inlevelse till texten... All heder åt dig, Kim! Du lyckades respektfullt levandegöra detta omtalade och mytomspunna fartyg. Varmt tack för att du delade med dig av läsningen!" Lärare Cecilia Lövgren

"Jag är rätt intresserad av Titanics historia, hur den sjönk och så. Jag tyckte därför att boken var väldigt spännande. Jag fick en känsla som om jag var ombord på Titanic, jag ville också skrika åt Theo och Ramona att båten kommer att sjunka. Jag tycker väldigt mycket om att det finns en faktadel i slutet, och den läser jag vetgirigt!" Emelie Tambour

"Jättebra! Du skriver verkligen så underbart underhållande böcker. Man kan lätt föreställa sig karaktärerna i fantasin. Leva sig in i händelserna i dina böcker. Mycket bra!:)" Thess_81

"Idag läste jag ut "Skräckresan med Titanic" bästa boken någonsin! Jag har inte sett filmen men kunde ändå se allt framför mig! Helt otroligt!" Wilma Stolpe


"Boken var SÅ BRA!!!" Julian Guldbrandsson

"Nu har min tioåriga son läst Skräckresan med Titanic. Det är den längsta och svåraste bok han läst själv på svenska hittills. (Han läser mycket bättre på hebreiska). Han tyckte den var jättebra och jättespännande och nu tänker han läsa mer om Titanic på Wikipedia och sen börja läsa På flykt från andra världskrigets fasa. Tack för fantastiska böcker som driver barnen att läsa och därmed utvecklar läsandet! Elisheva Pollack Jerusalem

"Boken var jättebra men väldigt sorglig. Det är så svårt att förstår att det har hänt på riktigt. Jag har väntat länge på en bok om just Titanic, för jag är väldigt intresserad om allt som hände med fartyget. Älskar boken." Anna Rignell

"Spännande läsning från första sidan till sista sidan.Gillar också all fakta som alltid finns längst bak." Tina Gunnarsson

"Kim M Kimselius tar med oss på ett FANTASTISKT äventyr. När jag satt och läste det här i morse var det så att håret reste sig på armarna." Bokhandlare Ulrika Larsson.

"Jag sträckläste boken och när den tog slut blev jag överraskad, för att den tog slut så snabbt. --- Det kändes som om man var med om det verkliga Titanic. --- Det här är en bok som jag kan rekommendera till alla." Miniscorner

"Jag fastnade direkt! Redan efter första kapitlet förstod jag att jag skulle sträckläsa boken tills den var slut.Varje kapitel fängslar mer och mer. Det känns nästan som man själv är på plats i fartyget. Kim använder sig av ett språk som är väldigt beskrivande och man läser boken med skräckblandad förtjusning." Matilda Ahlberg

"Trots att det är över hundra år sedan, lämnar Titanics undergång inte många oberörda. Låt dig svepas med i Kims spännande skildring av ödesresan och lär känna personerna som överlevde, eller gick under tillsammans med det osänkbara skeppet." Ingela Svensson

Nå, känner du dig lockad att gå på Titanicutställningen i Malmö? Jag skulle gärna gå dit, om bara tiden räckte till. Kanske ska jag försöka skapa ett hål i min kalender, för utställningen om Titanic är något helt enastående! Besök den! 


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se



tisdag 3 oktober 2017

Sammanfattning av Bokmässan 2017 i ord och bild

Sammanfattning av Bokmässan 2017 i ord och bild

Sedan debuten 1997 har jag varit på Bokmässan i Göteborg, från och med 1998, eftersom debutboken kom ut i december 1997. Aldrig har jag varit med om en så annorlunda bokmässa som i år. Här följer ett bildreportage med kommentarer. Kanske du är med på bild?

I år kom vi en dag senare till bokmässan eftersom vår hus-, hund och kattvakt inte kunde komma ifrån tidigare. Det innebar att vi gick upp väldigt tidigt på onsdagen och reste redan 06.00 från Blekinge. Väl framme i Göteborg lastade vi ur allt material, för att därefter åka och checka in på hotellet. Där var fullt med polisbilar och vi förstod allvaret i det som skulle komma på lördagen.

Efter att ha ätit en mycket god lunch återvände vi till bokmässan och packade upp. När det var som tyngst tänkte jag "aldrig mer!" Jan sa "nu önskar jag Jessica var här!" Jessica och Elin-Sofie är de som arbetar åt oss i montern under bokmässan. De var med förra året och då kom Jessica och hjälpte till att bygga montern. Det är många tunga lyft och Jan hade rejält ont i ryggen och hade till slut svårt att böja sig. Tur att jag var okej, bara hostig, men inte sjuk.

Till slut var vi klara och montern laddad med böcker inför nästa dag.

Då återstod bara att täcka över allt och köra till hotellet för att äta middag och krypa i säng. Vi var helt slut.

Här börjar bokmässan för alla som inte ställer ut. Nu öppnas snart portarna och jag tar de obligatoriska fotona på morgonen. Mycket för att komma ihåg vad jag har på mig, men också för att veta vilken av bokmässedagarna fotona hör till.

Mina skrivkursdeltagare Titti Nilsson och Ulla Adamsson kom på besök. Sedan de gick skrivkurs för mig har de gett ut flera böcker och även startat förlag. Tycker de är fantastiska.

De här lärarna från Tranemo, Åsa och Ingela, blev glatt överraskade när jag berättade att jag hade nappat på deras idé om att skriva en bok om Torpa Stenhus. Boken heter Spöket på Torpa Stenhus och kommer ut under 2018.

Ett lika kärt besök varje år är Kristina och Helen. De har under många år arbetat på Akademibokhandeln Gleerups i Lund och stöttat mig vid alla mina signeringar. Numera är Kristina pensionär och Helen har startat bokhandeln Lek och Sak i Lund. En urgullig bokhandel som jag gärna besöker.

De här två fansen hade svårt att bestämma sig, kikade länge, lämnade, kom tillbaka och efter ett tag hade de beslutat sig för boken Författare Från dröm till verklighet.

Skrivkursdeltagaren, Åsa Persson, Sveriges nya deckardrottning, var för första gången på Bokmässan i Göteborg med sin bok Skuggor av ljus. Har du inte läst boken, tycker jag absolut att du ska göra det! Ännu en av mina skrivkursdeltagare har debuterat, Elias Våhlund, med boken Handbok för superhjältar. Den boken toppar alla listor och skyltades stort på bokmässan hos Rabén och Sjögren. Tråkigt nog hade jag inte kameran med de gånger jag gick runt på mässan, mycket på grund av att man blev visiterad. Bättre att ha så lite med sig som möjligt.


På torsdagskvällen var vi bjudna på skärgårdskryssning av vårt tryckeri Scandbook i Falun. "Fem minuter med taxi till Lilla Bommen", sa jag. Det tog närmare 40 minuter. Vi såg poliser, tio i bredd, cirka 100-150 meter långa led, som kom från tre olika gator och strålade samman vid Scandinavium, strax bortanför mässhallarna. Vi hade sett många av poliserna vid frukosten, även om vi inte kände igen dem nu på stan. När vi väl kom fram till båtarna, nervösa för att komma för sent, visade det sig att vi var de första som kom. Alla hade haft lika svårt att ta sig till båtarna, några kom inte ens med, trots att vi väntade 15 minuter extra.

Det var en underbar kväll, helt vindstilla. Medan vi väntade på avgång stod jag på akterdäck och fotograferade solnedgången. Kvällen blev givande, med många intressanta samtal, god mat och härlig musik.

Dag två på bokmässan. När jag kom den här dagen sa vakten som visiterade alla "Jaha, det är du med nallen!" För Maskot var med som vanligt. Han för tur med sig. Det var stort pådrag, fler säkerhetsvakter, massor av poliser och folk som visiterade. Inte bara att springa fram och tillbaka som vanligt.

Den första som kom till montern var Kristina Svenssons faster, som brukar korrekturläsa för Tre Hattar. Hon har verkligen falkögon och vi är tacksamma för hennes hjälp.

Eftersom Kristina tillbringade bokmässedagarna nere i Frankrike, Antibes, istället för att vara med oss, retades Lennart och jag lite och tog foton av oss varje dag och skickade till Kristina. Bara för att hon skulle förstå hur mycket vi saknade henne.

Jan var med som vanligt och gick lite titt som tätt till den monter där de hade massagekuddar. Annars hade han inte överlevt bokmässan med sin ryggvärk. Ja, han köpte till och med en massagekudde som han använde på kvällarna. Den hade jag stor användning av när vi kom hem från mässan, för jag hade ont i min "kramarm"/"skrivarm".

Eva Holmquist skriver jättebra berättelser och det är alltid lika roligt att träffa henne.

Vännen och bibliotekarien Marianne Toftebjörk kom och hälsade på och jag presenterade henne för Lennart Guldbrandsson.
Den här kvinnan gjorde mig så glad. Hennes leende smittade.

Lennart, skrivkursdeltagaren och författaren Yvette Lissman och jag.

Min fan Andreas.

Så många underbara läsare jag mötte. Jag fick massor av kramar, fina ord om mina böcker och många, många leenden.

Bengt Larsson mötte jag för första gången på Bokmässan i Göteborg förra året, trots att vi under många år hade pratat med varandra på Twitter. Nu har han blivit en god vän och vi träffades flera gånger när jag hade boksläpp i Uddevalla på boken Äventyr i Uddevalla.

Mina författarkollegor, Lennart Guldbrandsson, Anna Helgesson och jag.

Det här är mitt stora fan, Oskar/Lill-Kim, som jag träffat sedan han var tre månader. Han började samla på mina böcker när han var tre år och han ska bli, eller är faktiskt redan, författare. Jag har fått hans andra bok att ställa i bokhyllan.

Fint besök i ABF:s monter och jag fick också vara med på bild.

Författarkollegan Rose-Marie Bouw kom från Holland och missade sin signeringstid på grund av dimma och mycket försenat flyg. Då passade hon på att komma och hälsa på mig. Mycket trevligt! Rekommenderar varmt Rose-Maries böcker.

Tredje dagen. Lördagen. Den dag vi har bävat för. Jag har redan förberett personalen på att det förmodligen kommer att bli mindre antal besökare på grund av demonstrationerna utanför bokmässan. Säkerhetskontrollen var ännu noggrannare den här dagen.

En sådan go kram jag fick och härliga skratt. Älskar att få besök av mina fans.

Här är det delar av min Göteborgsfanklubb. De har följt mig sedan bokmässan 1998, då de lyssnade på mitt allra första föredrag. Då hade jag bara kommit ut med Tillbaka till Pompeji och Jag är ingen häxa.

Det blir många trevliga samtal under bokmässan. Den här dagen var det ett minimum av yngre besökare, här är en av de få som kom.

Twittervännen Mikael Vasara kom på besök. "Äntligen!" sa vi båda.

Min bloggvän Ingrid kom också och hälsade på. Tänk att det bara blir en gång per år som vi ses. Alldeles för sällan...

Anna-Karin träffade jag på båtturen under torsdagskvällen. Hon lovade att komma till bokmässan och höll sitt löfte. Kärt återseende och nu är vi vänner på Facebook.

Här är jag med författarkollegorna Christina Olseni och Camilla Davidsson. Båda skriver härliga böcker som jag uppskattar att läsa. Rekommenderas varmt!


Christina Olseni skriver serien Mord i Falsterbo tillsammans med Micke Hansen. Vill du ha dig riktigt många, goa skratt ska du läsa böckerna. Börja med Badhytten.  Här är även Jan med på bild, även om han försökte smyga iväg när han såg att kameran togs fram.

Ännu ett yngre fan som vågade sig till bokmässan under lördagen.

Min fantastiska illustratör Mats Minnhagen kom och hälsade på. Jag berättade vad jag hade på gång och såg glittret i ögonen på honom när inspirationen satte igång.

Min kära författarkollega Katarina von Bredow tittade in som vanligt. Hon vet var jag finns, B09:20 som vanligt.

Jag hade ingått en pakt med flera andra personer om att vi INTE skulle lägga ut bilder från demonstrationen på lördagen. Jag hade inte en tanke på att få se allt som jag fick göra när jag passerade i gången på väg till hotell Gothia för ett möte. Nedanför mig, bara 50 meter bort, drabbade poliser och demonstranter samman. Det var en mur av poliser och demonstranterna hade inte en chans att ta sig någonstans. De hade tidigare försökt ta sig in på bokmässan. Det hade gjort att ingången vid Focusgaraget hade stängt. Jag såg hur de slogs utanför, tårarna kom och jag blev så ledsen för att något sådant kan hända i vårt lilla land, Sverige. Vi var många som stannade upp och tittade. Det var packat med folk på gångbron över till Liseberg. På de breda trottoarerna på båda sidor om vägen stod också människor, helt vanliga människor, som du och jag. En äldre kvinna blev omkullknuffad av demonstranterna, som inte brydde sig. En ung kvinna sprang fram och ställde sig skyddande framför den fallna kvinnan, bredde ut armarna och stod bredbent utan att backa, medan andra skyndade fram och hjälpte upp den äldre kvinnan. Det kallar jag mod! Fast mamma hade sagt att det var dumdristigt att ens vara utomhus.

Men jag visste att många av mina vuxna läsare hade kommit till bokmässan den här dagen enbart för att visa att demonstranterna inte hade rätt att lägga beslag på vår bokmässa. Det var de som stod där utanför för att visa att de inte var rädda. Ett av mina yngre fans stod på andra sidan vägen när allt började. Hon och hennes mamma skyndade in på Liseberg, där portarna stängdes för att skydda människorna innanför.

Jag fick nog av synen utanför, poliser med sköldar kant i kant, polisbilar som stod så nära intill varandra över bron, att de var som en ogenomtränglig mur, demonstranterna som kastade smällare och gatsten. Eftersom jag blev mycket illa berörd av allt, skyndade jag tillbaka in i mässan igen. Det var tur, för strax därpå stängdes alla mässans dörrar och ingen släppte varken in eller ut. Då hade demonstranterna försökt ta sig in även genom Lisbergsentrén till bokmässan.

Det var inte mycket folk inne på bokmässan. De som var där hade inte ro att handla, de tittade i sina mobiler och följde nyheten om allt som hände just utanför glasdörrarna. Det var en tryckt stämning. Luftkonditioneringen verkade ha stängts av och det blev varmt och kvavt.

Det var riktigt otäckt en stund för mig, innan jag visste hur det var utanför, för jag hade precis skickat iväg en av flickorna i montern för att handla på Fokus, när jag fick höra att demonstranterna försökt storma mässan via Fokusentrén och att dörrarna därför hade stängts och låst. Jag blev kall av skräck över att Elin-Sofi var mitt upp i allt det bråket. Men som tur var hade hon aldrig hunnit utanför portarna innan de stängdes. Ridande poliser lyckades skingra demonstranterna.

När de få besökarna lämnat mässan samlades vi i Busiga Bebbens monter för att prata igenom dagens upplevelser. De som sålde enbart barnböcker hade knappt haft några besökare alls. Många sa att de skulle begära ersättning från mässan, eftersom det var deras fel att allt det här hade hänt, på grund av att de hade låtit en viss tidning medverka med monter på mässan. Även vi förlorade inkomst och sålde betydligt sämre än normalt. Vilket gjorde att vi hade fler böcker med hem än vanligt.

På grund av demonstrationerna var även all lokaltrafik stoppad. Det innebar att Jessica, som bor långt utanför staden, inte kom hem. Då bestämde jag mig för att köra henne, men slapp det eftersom en före detta arbetskollega dök upp och tog med Jessica i sin bil. Jag vägrade släppa iväg Elin-Sofie innan hennes pappa och farfar kom för att hämta henne. När de är i min monter är de mitt ansvar.

Flera Svarta major fanns på hotellets parkering, stora polisbussar, vanliga polisbilar, ridande poliser, hundförare. Ja, överallt var det poliser. Jag tackade varenda en för deras insats under dagen. Vid frukosten hade stämningen varit något tryckt, nu på kvällen, när allt var överståndet var alla lättade.

Dag fyra, söndag. Fortfarande en hel del böcker kvar, på grund av det låga besöksantalet på bokmässan dagen innan. Men jag är glad ändå. Jag vet att jag kommer att träffa många läsare den här dagen.

 Här är mina härliga medhjälpare, Jessica och Elin-Sofie.

Här är jag tillsammans med min fantastiske man, Jan, som stöttat mig under alla våra 38 år tillsammans.

Skrivkursdeltagaren Tilde kom på besök varje dag under bokmässan. Hon kikade nyfiket på bokomslaget till den bok hon kommer att medverka i under nästa år.

Min underbara kusin Ulf, med sin mysiga fru Mimmi. Jag blev så glad att jag äntligen kom ihåg Mimmis namn. Efter stroken för flera år sedan tappade jag mängder av namn, även på mina närmaste. I år kom jag ihåg de flestas namn, även kollegornas och det värmde mitt hjärta och gjorde mig jätteglad. 
Härliga läsare, äntligen kom de!

Min korrekturläsare Ingela, med sin mor, min vän Kerstin.

"Åh, jag måste ha en bild av mig när jag står vid rollupen!" sa jag och personalen var snabba med att lyfta kameran.

Allteftersom böckerna försvann från pyramiden började jag ställa bokomslagen utåt på samtliga hyllor. Vilket fick mig att fundera på om jag inte ska ha det så nästa år också. Vad tycker du?

Härliga fans! Vi matchade varandra i färgerna.

Caroline Hurtig (här på bild med mig) och Gabriella P. Kjeilen, är två författarkollegor som jag alltid blandar ihop. Hemskt ledsen, vänner! Kanske beror det på att de båda skriver lika fantastiskt bra böcker? 
Min kära kusin Kristina kom på besök med en av sina döttrar. Det har blivit en tradition att hon kommer på söndagen. Många gånger har hon hjälpt mig att riva montern, tillsammans med sin familj, då går det undan. Den här gången hade vi redan tingat hjälp och de var lika snabba. På femtio minuter var allt packat och vi var iväg.

Härliga pratstunder och goa leenden, med efterföljande kramar.

Min kusin Anders son, Krister, kom på besök och vi hade en lång och trevlig pratstund.

Irma Kjellström! Lägg det namnet på minnet. Hon har gått två skrivarkurser hos mig, vunnit flera skrivtävlingar och varit med i två novellsamlingar. Den här gången hade hon vunnit en skrivtävling för Novellix och blivit utgiven hos dem. Kanske därför hon ser så lycklig ut? Hon är en fantastisk författare. Hennes berättelser kan du läsa i Morden på Färgargården och i den kommande boken Den magiska porten vid Färgargården.

På bilden ser du min Crosspenna, min guldpenna som jag kallar den. Montern där vi köpte pennan ligger strax bakom oss. Det är perfekt, för i år tog bläcket slut och Jan kunde kila över och hämta en ny patron. Det kom en liten kille och köpte en bok. När jag signerade stirrade han storögt på pennan och sa "En sådan vill jag också ha! Jag har sett vad den kostar!" Jag höll hårt i pennan.

Bokmässan är över. Jessica, Elin-Sofie, Lennart och jag river montern, medan Jan, Elin-Sofies pappa och farfar, tillsammans med Jan kör iväg materialet och packar in det i släpet.

På femtio minuter var montern tom, jag tog det obligatoriska fotot på den tomma montern, sedan satte vi oss i bilen och körde till Blekinge. Vi hade tur med vädret. Det regn som kommit på eftermiddagen drog bort, det var månklart och inte mycket trafik.

Vi var ändå mycket trötta när vi kom fram strax före midnatt, där vi hälsades av Tudor, Kiara, Åttan och Ellie, Anki och Matilda, som alla hade varit hemma och passat huset.

På måndagen hade SMHI sagt att det skulle bli regn efter lunch, så det var bara att skynda på med att packa ur släpet. På grund av demonstrationerna hade vi fler böcker med hem än vanligt. Mitt i urpackningen ringde radio. Lite senare ringde de tillbaka och jag var med i direktsändning och berättade om demonstrationerna utanför bokmässan. Jan satt då i bilen på väg för att lämna släpet och han sa att det lät som om jag höll på att bryta ihop. Anki och Matilda hade lyssnat i köket och de sa att de inte hade förstått hur mycket påverkade vi egentligen hade varit i det som hände i Göteborg.

Det har tagit mig hela förmiddagen att göra det här blogginlägget. Jag tappade en plomb på bokmässan, så snart ska jag åka till tandläkaren och få det fixat, eftersom jag redan nästa vecka ger mig iväg till Lissabon för research inför boken Tsunamikatastrofen i Lissabon.

Ett stort tack till alla er som kom till bokmässan och gjorde den till ännu en oförglömlig mässa.

Förresten, boken Författare Från dröm till verklighet, som vi släppte på bokmässan, sålde nästan slut. Visst är det kul?

Nu ska jag skynda mig att rasta hundarna innan jag ska iväg till tandläkaren. Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.