Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 16 juni 2012

Boktips: Död mans fotspår av Peter James

Den här boken börjar olidligt spännande. Beskrivningarna av händelserna den 11 september 2001 är så verkliga att det kändes som om jag var där. Sedan tappade jag bort mig ett tag när jag blandade ihop två personer. Ändå höll den spännande handlingen mig kvar och jag ville absolut fortsätta höra hur det gick.
 
Som vanligt har Peter James skrivit en mycket bra spänningsroman, en riktigt nervpirrande thriller. Boken rekommenderas varmt!

Beskrivning:
I efterdyningarna av 11 september-attackerna
Intensivt spännande!
Den 11 september 2001 missar en affärsman ett möte i World Trade Center. Han ser sin chans att bli av med fordringsägarna och starta ett nytt liv.
I Brighton hittar kommissarie Roy Grace en mördad kvinna som varit gömd i flera år. Samtidigt upptäcks ett kvinnolik i Australien i en baklucka på en bil som legat i vattnet länge. Båda kropparna kopplas samman med en affärsman från Brighton som avled i New York den 11 september 2001.
För att ta reda på vad som hände under och efter attackerna, och hur morden kan vara relaterade, följer Grace i en död mans spår sex år tillbaka i tiden
Kramisar Kim


Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

fredag 15 juni 2012

Möte med vildsvin på morgonpromenaden

Jag hatar vildsvin. De är urgulliga att se på, men jag är livrädd för dem.

Min rädsla för vildsvin kommer sig från den gången jag blev anfallen av en vildsvinssugga. Det är något jag aldrig glömmer.

Jag hade tagit bilen till brukshundsklubben, parkerat och var på väg till bakluckan för att släppa ut mina hundar när jag hörde ett konstigt ljud bakom mig. Jag vände mig om och fick se ett vildsvin stå strax framför fronten på bilen och skrapa med hovarna i marken, samtidigt som djuret lät.

Jag blev livrädd, för jag såg att vildsvinet var på väg att anfalla. Jag rusade de få stegen tillbaka till förardörren, som jag tack och lov hade lämnat öppen, slängde mig in i bilen och slog igen dörren, för att i nästa sekund höra smällen när vildsvinet for in i bildörren.

Det tog ett tag innan vildsvinet förstod att jag inte var så dum att jag klev ur bilen igen, men under tiden vankade vildsvinet runt bilen och vaktade mig. När djuret väl försvunnit var det jag som startade bilen, gasade och körde iväg i vild fart därifrån.

Efter att ha hört den berättelsen kanske du förstår att jag nästan svalde tungan i morse när ett vildsvin dök upp på vägen cirka 25-30 meter framför mig på morgonpromenaden. Jag stannade och kommenderade tyst hundarna att göra samma sak.

Vildsvinsgalten gick över vägen, utan att kasta en blick mot oss. Jag tackade vinden som låg på MOT oss, så att inte galten kände vår lukt. Då såg jag två av mina katter som låg vid vägkanten några meter framför mig, de kikade nyfiket på vildsvinet. Jag trodde inte att de skulle vara dumma nog att springa efter vildsvinet, men jag försökte med blicken få dem att ligga kvar.

Jag vågade fortfarande inte röra mig trots att galten hade passerat och vägen nu låg tom framför mig. "Måste låta honom försvinna längre bort från vägen", tänkte jag och stod kvar.

Hundarna stod fortfarande och stirrade bort mot vägen, de visste mer än vad jag visste förstod jag sekunden senare, då en vildsvinssugga kom makligt gående ut på vägen, precis på samma ställe där galten nyss passerat. Inte heller hon såg åt mitt håll, utan gick lugnt över till andra sidan av vägen och försvann in i snårskogen.

Nu var jag riktigt rädd. Jag började fundera på hur jag skulle ta mig hem. Bara ett par hundra meter längre fram låg mitt hus. Skulle jag vända och ta en lång omväg på 45 minuter genom skogen för att ta mig hem. Nej, det fanns inte tid för det.

Nu hade Pluto börjat hoppa upp och ned på frambenen och gnällde för att han ville springa fram för att se vad det var. Jag tog tag om hans nos och tystade honom bestämt. Alla tre hundarna fortsatte stirra bortåt vägen. Jag stod blickstilla och andades häftigt.

Efter en evighetslång väntan kom de, de små kultingar som hundarna känt lukten av och som jag hade anat låg och tryckte någonstans. Det var åtta små gulliga grisar, som jag gärna hade tagit upp och klappat, om det inte hade varit för att mamma och pappa vildsvin befann sig i närheten.

Lika omedvetna om oss som sin mamma och pappa, var dessa små kultingar när de i långsamt mak strosade över vägen framför oss. Hundarna stod som fastfrusna och stirrade, precis som jag.

Tror jag väntade fem minuter innan jag började sjunga högt som en galning medan jag försiktigt gick framåt vägen. När jag passerat stället där grisarna gått över ökade jag hastigheten och fortsatte sjunga ända tills jag var framme vid min grind. Jag hoppades givetvis på att min "skönsång" skulle skrämma bort vildsvinen.

Det var verkligen en skrämmande morgonupplevelse och jag är glad att vi inte kom någon minut tidigare för då hade vi gått rakt in i något av vildsvinen eller kultingarna. Puh! Ibland har man tur!

Vildsvin är sociala djur och lever i flockar, oftast några honor med sina ungar. Hanarna lever ensamma och är välkomna i hjorden endast i parningstider som pågår från oktober till januari. Efter en dräktighetstid på ca 115 dagar föder honan 5-6 kultingar (ibland 8-9, väldigt sällan upp till 15) i en grop. Hur ofta suggan blir dräktig beror till stor del på tillgång på föda och hur klimatet ser ut. I områden med gynnsamma föutsättningar kan en sugga få två kullar/år, vanligast är dock en årlig födsel kring mars månad.


Då nya kultingarna föds lämnar de ettåriga hanarna flocken för att bilda en egen galthjord där de sedan lever i max två år. Efter detta skiljs de åt och svinen går över till att leva ensamma livet ut. Detta med undantag för parningsperioderna då de tillfälligt lever ihop med en annan flock, dock underlägsen ledarsuggan som styr sin flock.


Vildsvinet är normalt nattaktivt men kan om det lever ostört vara aktivt och leta föda även på dagen. Ofta tar det sin daglega i en tät granplantering eller i våtmarker i närheten av odlad mark. I regel är vildsvinet extremt skyggt men det går inte att uttala sig globalt om detta, då vildsvin även omfattar förvildade tamgrisar eller vildsvin med stor del tamgrisgener, vilka är mycket mindre skygga för människan. 

Generellt kan man säga ganska lite om vildsvinets skygghet men vanligtvis undviker de bebyggelse och flyr så fort det känner lukten av en människa. I vissa områden där bestånden är stora observeras vildsvin nära människor och till och med inne i samhällen. Det finns fall där ett skadat vildsvin har anfallit människor då de blivit trängt. (Texten är hämtad från Wikipedia Läs mer här.)


Kramisar Kim

Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

torsdag 14 juni 2012

Insäljning av böcker till bokhandlarna, tips och råd

I tisdags var jag på kurs hos NOFF. Det var information om hur man skulle lyckas sälja in sina böcker hos bokhandlarnas centrala inköpskedjor. Mycket intressant information. Det mesta visste jag redan eftersom jag praktiserat det under de tio år jag har haft förlag, men där fanns några guldkorn att vaska fram.

Det var Ulf Lidgren från Stjärndistribution som utbildade oss.

Några av de viktigaste punkterna:
6-9 månaders framförhållning.
Det innebär att du helst ska ha ditt bokomslag och en synops klar för att visa upp till bokhandelskedjorna så här lång tid innan boken köps in.

Bokkedjornas inköpsperioder.
April: Inköp av höstnyheterna.
Maj/Juni: Bokinformationsdagar då bokhandlarna träffar förlagen och förlagsrepresentanter får möjlighet att presentera nyheter.
Augusti: Insäljning av vinterutgivningen (nov-jan)
I början av november: Inköp av vårnyheterna
Mars: Inköp rea.

De inköpsgrupper som finns i nuläget (Bokia och Akademibokhandeln talar om att gå samman) är:
Bokia, JB, Ugglan, ICA, Akademibokhandeln, Bokus, Coop, Åhlens, fristående bokhandlare och Cdon.com.

Något som är bra att vara med på är Förläggardagarna, då förlagen får chans att presentera sina böcker för bokhandlarna. Det kostar att få medverka.

Om det är så att du tänker försöka sälja in dina böcker centralt är det några saker du ska ha funderat ut innan du kontaktar bokhandelskedjan:
Volym (antal böcker)
Pris (F-pris på boken, alltså det pris som du ger bokhandlarna, inte det pris som kommer att gälla ute i butiken)
Rabatt (De vill ALLTID ha rabatt. Tänk ut i förväg hur mycket rabatt du kan ge utan att själv bli lidande.)
Betalningsvillkor (Ofta vill de ha nio månader vid centrala inköp, men det går att förhandla.)
Fraktvillkor (Är det du eller bokhandlarna som ska betala utskicket? Det normala är att det är bokhandlaren som får betala.)
Marknadsföringsbidrag (Ytterligare en rabatt som bokhandelskedjan vill ha för att marknadsföra din bok i butikerna. Den rabatten plussas på den tidigare rabatten.)
Omköpsregler (Vad gäller om bokkedjan vill köpa in ytterligare böcker av dig, gäller då samma rabatter? Var noga med vad som gäller.)
Returregler (Du måste ha bestämt dig om det är okej för dig att bokhandlarna returnerar osålda böcker eller inte. Ibland blir det inte så många böcker i retur, ibland blir det väldigt många böcker som kommer tillbaka.)
Läsecirklar (Ta reda på om din bok kommer att ingå i någon av bokkedjans läsecirklar)
Leverans (Bestäm leveranstid)

Ja, det var några av de saker som jag ville förmedla till dig. En blandning av egen erfarenhet och tips och råd från Ulf.

Här kan du läsa mitt tidigare inlägg om NOFF Småförlagens vän.

Ger du ut på eget förlag rekommenderar jag dig varmt att gå med i NOFF. Det kostar inte mycket och är värt vartenda öre. Här möter du andra förläggare, får erbjudande om upplysande kurser och mycket mer.

För mig blev det en lång dag som startade redan 4.30 och slutade vid 23-tiden. 3 timmars bilfärd en väg, kursen, mat, bilfärd och när jag kom hem väntade många saker att åtgärda innan det var läggdags.

Jag hade en jätterolig dag. Det var kul att träffa många andra förläggare, byta erfarenhet med dem och få lite tips. Dessutom var det en strålande varm sommardag i Malmö, vilket förhöjde hela upplevelsen.

Ja, nu vet du lite mer om hur det går till att sälja in böcker centralt till de olika bokhandlarnakedjorna. Nu kan jag bara önska dig lycka till!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok. (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

Här kan du köpa mina böcker.

onsdag 13 juni 2012

Singapore fantastisk utsikt över staden från Marinabay

Nu är det sista kvällen i Singapore. Marina och Lars som jag bor hos har bestämt sig för att visa mig staden från ovan. Det innebär att vi ska åka till hotell Marina bay och se staden från baren som ligger högst upp på toppen av hotellet.

Medan jag väntar på avfärd fotograferar jag huset mittemot. Ser du det gröna i mitten. De har planterat dit växter innan huset är färdigbyggt. Stora palmer står på terrasser. Jag var imponerad!

Har tidigare talat om om alla byggkranar i Singapore och här ser du de sträcka sig mot skyn.

Vi går genom poolområdet för att ta en taxi. Dessa vackra blommor har jag beundrat varje dag jag simmat i poolen.

I bakgrunden ser du poolen som jag simmat i och i förgrunden ser du "bäcken" med guldfiskar.

En vindlande gångbro leder över bäcken så det fanns gott om tid att kika ned på guldfiskarna.

En liten fågel stirrar girigt ned på guldfisken som är ungefär 20 gånger så mycket större... Optimist!

Här är mitt trevliga värdpar, Lars och Marina, som jag hade mycket trevligt hos.

Hotell Marina Bay. Dit är vi på väg och upp till toppen ska vi för att stå och blicka ut över staden medan solen sänker sig bakom skyskraporna. Spännande...

I Singapore finns många vackra byggnader. Vad sägs om den här?

Nu är vi högt upp på "båten". Här ser du alla containerfartygen som ligger på redden.

Vy över Singapore

Vy över Singapore

Vy över Singapore. Som du förstår älskade jag utsikten och fotograferade massor!

Vad sägs om den här utsikten över staden?

Nästa gång jag reser till Singapore ska jag bo här, definitivt. Tänk att bada i den här bassängen med utsikt över Singapore nedanför. Det här området var avspärrat och endast tillgängligt för gästerna. Men med zoom kommer man långt! Det var kul att möta alla hotellgäster i sina badrockar på väg upp eller ned från poolen.

Nu är vi framme vid baren och medan Lars och Marina tar ett bord passar jag på att fortsätta fotografera Singapore ur alla vinklar.

Ser du huset i mitten av foto, med swimmingpoolen på taket. Det var där jag var och drack champagne på min födelsedag! Den gången tog jag foto på Marina Bay, nu gjorde jag tvärtom.

Visst är det vackert? Härifrån kunde vi se till Marina och Lars höghus.

Väntade med spänning på solnedgången. Lars sa att jag hade tur att det var molnigt, annars skulle jag inte ha fått de vackra färgkombinationerna på fotona. Jag höll med!

Om du följt min blogg ett tag vet du hur jag fascineras av himlens skiftningar. Det här var rena julafton för mig.

Här serverades drinkar i kokosnötter som skalats.

 Vi skålade i champagne!

Jag var nog ett tråkigt sällskap för jag höll mig hela tiden vid kanten och fotograferade himlens skiftningar.

Det här är en av mina favoritbilder! Om du tycker att det är många bilder av himlen och staden skulle du se alla de bilder jag INTE visar. De är många!

 Nu har mörkret sänkt sig ännu mer över staden. Strax dax att gå iväg till restaurangen för att äta middag.

Så här vackert är det på toppen av hotell Marina Bay.

Här fanns bubbelpool för hotellgästerna. Ser du dem längst bort i mitten av fotot? En sak är säker. Jag SKA bo här nästa gång jag kommer till Singapore!

Även här växte det stora träd uppe på taket av hotellet. Visst är blomman vacker?

Nere i hotellfoajen fanns ett konditori.

På väg till Clarke quay åkte jag för första gången sedan min ankomst till Singapore med en taxichaufför som pratade "riktig" engelska. Han var talför och pratade och frågade och tipsade. På min fråga om ett bra och billigt hotell att bo på nästa gång jag kom till Singapore sa han: "hur otroligt det än låter så är det faktiskt här på detta hotell jag just har hämtat er ifrån. Om ni bokar på nätet flera månader i förväg kan ni inte bo någonstans billigare än på Marina Bay!" Det lät lovande.

Här är jag vid skylten där det står Clarke Quay, annars hade jag nog aldrig kommit ihåg namnet på nöjeskvarteret där jag redan hade varit en gång tillsammans med svenska skolans styrelse och lärare och ätit middag.

Imponerades av alla tak som skyddade oss från regn, men även av de stora utblåsen av aircondition. Tänkte på min pappa som nästan hela sitt liv arbetat med Plexiglas och gjort många liknande, häftiga konstruktioner. Det här skulle han velat se!

Det märktes att Marina och Lars hade bott fem år i Singapore, för de visste exakt vart vi skulle gå, lyckades ordna bord vid kajen. Ja allt var perfekt.

Vi fick gott Tigeröl till maten.

Nu blir det lite maträtter igen. Har inte en aning om vad det är för något, men gott var det!

Den här vackra utsikten hade jag att titta på när jag åt.De här minivårrullarna var supergoda, som du ser är det inte många kvar...

De här två artisterna spelade på baren bredvid vår restaurang. De var jätteduktiga. Tyvärr var baren helt tom och det var nog det som gjorde att gitarristen ropade "Tack för fotograferingen!" när jag hade fotat dem.

Visst är det helt underbara tak?

Vi passerade en scen där tyskarna hade majfest och imiterar Ike och Tina Turner. Jättebra sjöng de! Rejält feststämning och ölen flödade!

Marina och Lars höghusområde lystes upp på kvällen med blå ljusramper. Mycket vackert! Ja, då var ännu en helt fantastisk dag och kväll över. Det började göra lite ont i mig eftersom jag visste att jag bara hade en enda dag kvar i Singapore, staden jag genast hade förälskat mig i.


Här kan du läsa mina tidigare inlägg om Singapore:
Föreläsningen i Singapore bokad.
Singapore, min födelsedag, shopping, massage och strålande utsikt
Singapore Sentosa Raffles hotell och Singapore Sling.
Singapore Svenska skolan och nytt boende.
Singapore Sidendistriktet och Orchard Rd.
Singapore, fantastisk utsikt över staden från hotel Marina Bay.
Singapore, Botaniska trädgården, del 1.
Singapore, Botaniska trädgården, del 2.
Singapore. Vandring genom staden, del 1.
Singapore. Vandring genom staden, del 2, Husen.
Singapore. Vandring genom staden, del 3, Kyrkogården.
Här kan du läsa om alla mina andra researchresor runt om i världen: Mexiko, Kina och många fler spännande resmål.

Kramisar Kim
Vinn en signerad bok.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.