Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 2 maj 2015

Idag fyller jag år igen och det innebär...

Du har väl inte glömt vad jag har för födelsedagstradition? Om det kan du läsa längre ned i inlägget.

Tänk ett helt år har gott sedan jag fyllde 60 år och firades rejält i fyra dagar av släkt och vänner. Dessutom hade jag fått en fyradagars vistelse på Ystad Saltsjöbad Spa, något jag njöt otroligt mycket av. Tanken var att jag skulle vara där i år också, fick det som julklapp. Allting var bokat, men så dog min älskade Pluto och jag ville inte tillbringa fyra dagar själv, utan hundar och familj, så jag avbokade och sparar den spavistelsen till ett annat tillfälle.

Har även blivit intervjuad av Året Runt för en stor artikel och blivit fotograferad av Jan-Erik Ejenstam inför artikeln.

Det har hänt mycket under året som gått. Sommar 2014 hade jag min första skrivarkurs på hemmaplan, sannerligen på tiden eftersom jag har hållit många skrivarkurser runt om landet sedan jag debuterade 1997. Förra året gick så bra att det i år blir två helgkurser i skrivarkursen Att hitta glädje i skrivandet. Ännu finns några få platser kvar på den ena av helgerna.

Förra året kom jag ut med tre böcker:

Rädda min lillebror, som är en bok jag skrev när jag var runt 11 år och just hade fått en ny lillebror. En bok som fått många fina recensioner, bland annat från BTJ. Det här är en av mina "byrålådsböcker" = gamla böcker som jag plockar upp, rättar och ger ut.

"Rädda min lillebror en medryckande och humoristisk berättelse som tar upp rivalitet och ambivalenta känslor gentemot syskon." BTJ lektör Martin Jonols


Anastasias öde kom också ut 2014. Allt sedan jag var barn har jag fängslats av den ryska tsarfamiljens öde, framförallt av Anastasia. Kanske för att jag som barn kunde se mig själv i henne och hoppades att hon hade överlevt. Till slut var det dags att ta reda på vad som hade hänt henne, därför skrev jag boken. Även denna bok har fått många fina omdömen.

"Anastasias öde är en berättelse som på ett levande sätt skildrar tsarfamiljens undergång och tar fasta på myten om att en av dem, Anastasia, skulle ha överlevt. Samtidigt lyckas författaren med känsla förmedla det svartsjukedrama som utspelas mellan Ramona och Theo när en tredje person kommer emellan dem. --- Boken passar bra som bredvidläsning i historieämnet. Sammanfattningsvis en av de starkaste böckerna om Ramona och Theo." BTJ, lektör Anna Wilne Inga dåliga ord, eller hur?

Skräckresan med Titanic var en bok som överrumplade mig totalt med det stora intresse som läsarna visade för boken. Det här är en bok som jag har skrivit i Theo- och Ramonaäventyrserien. Den serien där läsarna bestämmer vad jag ska skriva om. De hade valt Titanic som ämne. Jag är glad att jag lyssnade på mina fans. För boken sålde slut direkt och vi har tryckt upp en ny utgåva. En oerhört populär bok.

"Ett bra berättartekniskt grepp är att använda sig av datum och klockslag, så som du gör. Det gav inlevelse till texten... All heder åt dig, Kim! Du lyckades respektfullt levandegöra detta omtalade och mytomspunna fartyg. Varmt tack för att du delade med dig av läsningen!" Lärare Cecilia Lövgren

Tack vare Skräckresan med Titanic tog jag mig också till Titanicutställningen i Halmstad under våren. En otrolig upplevelse i sig. Det kändes som om jag befann mig ombord på båten när jag var där. Mycket bra utställning.

Strax innan min födelsedag förra året fick jag även förfrågan från Kalmar Slott om jag ville skriva ett sagoäventyr för dem. Jag tackade ja och den 18 april var det invigning av Petits äventyr på Kalmar slott.

Bokmässan i Göteborg september 2014 blev helt otrolig. Vi sålde nästan slut allt vi hade tagit med oss. Skräckresan med Titanic tog slut redan på lördagsmorgonen, då hade vi ändå tagit med oss dubbelt så mycket av den, som vi normalt tar med oss av en ny bok. När högarna redan på fredagskvällen hade minskat drastiskt och sju titlar var slutsålda såg jag så här glad ut:


Direkt efter bokmässan i Göteborg körde jag tillbaka till Göteborg för att föreläsa fyra veckor i Partille Stories projektet. Jag bodde på Apple hotell i Partille, ett hotell jag varmt rekommenderar, både för läget, personalen och den underbara maten. Dessutom fanns det swimmingpool!

Fyra veckor gick snabbt och jag hann inspirera mängder av elever och få många ny vänner under den tiden. Även om jag saknade hundarna och Jan, var jag så upptagen att jag inte riktigt hann tänka på dem förrän jag kom till hotellet på kvällen.

Höstens signeringar varvades in i Göteborgföreläsningenstiden och jag körde till Halmstad i hällande regn för att signera. Och jag talar då om MYCKET regn. Körbanan såg mer ut som en flod än en väg. Det var riktigt läskigt. Tur att jag körde tidigt, för när jag kommit en bit mot Halmstad hörde jag hur några av vägarna runt Göteborg stängts av på grund av stora vattenmängder, däribland den väg jag hade kört på.

Ja, sedan var signeringarna igång och jag tillbringade den sedvanliga månaden nere i Skrivarlyan i november/december medan jag körde runt i Skåne och signerade. Den här gången slapp jag stormar. Däremot fick Pluto våtexem och fick gå med krage en stor del av tiden i stugan. Dessutom fick han ha regntäcke på för att skydda det stora rakade området på låret.

Våren 2015 kom Staden på andra sidan - Kompassen ut. Första delen i en ny fantasyberättelse. Boken har fått överväldigande bra recensioner och jag är otroligt glad för det.

"Det här är en bok med ett rappt språk och korta kapitel, vilket gör den lättläst. En riktig rysare med både skräck och vänskap och som slutar i en riktig cliffhanger. Kim M. Kimselius är en mycket produktiv barn- och ungdomsförfattare." BTJ-häftet nr 10, 2015. Lektör Karin Karlstrand

Det här blir första födelsedagen på nio år som jag inte firar med min älskade Pluto, som är uppfödd hos mig. Det kommer att kännas tungt. Han dog den 3 april, på Långfredagens natt. Han fattas mig.

Ja, nu har ett ännu ett år med svindlande fart lagts till mitt liv. Jag är glad att jag fyller 61, att jag har fått leva ännu ett år, med både sorgliga och positiva händelser. Det är så livet är.

Har fortfarande många böcker inom mig och i år kommer det ut ytterligare tre böcker:
Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde. Boken kommer ut i juni.

Att hitta glädje i skrivandet. Min andra skrivbok, utkommer också i juni.


TudorRosen - Kampen om makten är den 20:e historiska äventyrsboken i serien Theo och Ramona. Den kommer ut i september. Tänk att det har blivit så många äventyr med dem.

När jag skrev Tillbaka till Pompeji fick jag frågan om hur många böcker det skulle bli i serien. "Jag skriver tills det inte finns några fler historiska ämnen att berätta om, eller tills jag inte vill skriva om Theo och Ramona längre", svarade jag.

Inom mig såg jag tio böcker i serien. Nu har jag redan skrivit det dubbla och ännu fler om jag även räknar in de historiska böckerna i Theo- och Ramonaäventyr = Skräckresan med Titanic och Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde.

Dessutom började jag skriva berättelsen Mördande Foto på Wattpad. En spännande berättelse som får läsarna att skrika högt efter varje kapitel som läggs ut: "SKRIV MER, NU!!!!" Berättelsen har blivit läst över 7.300 gånger :-)

Läsarnas kommentarer har fått mig att bestämma mig för att ge ut berättelsen som tryckt bok 2016. Det innebär att även du kommer att kunna läsa Mördande foto, även om du inte finns på Wattpad.

Ja, det har varit ett händelserikt år. Idag ska jag bara njuta av livet, äta massor av tårta, dricka champagne och umgås med släkt och vänner.

Du har väl inte glömt vad jag har för födelsedagstradition?

På min födelsedag lottar jag ut en valfri bok, en av dem som redan finns utgiven.

För att just du ska få chans att vinna boken vill jag att du mejlar till Kim M Kimselius och skriver "Födelsedagsbok" som rubrik i mejlet. Berätta också varför just du ska vinna boken och du, GLÖM INTE att skriva ditt namn och din adress! Lycka till och ha en bra dag, det tänker jag ha.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 1 maj 2015

Boktips: Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty Oj oj oj vilken bok!

Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty

Oj oj oj vilken bok! Gick absolut inte att lägga ifrån sig. Oerhört spännande.

Författaren spinner ihop en fängslande väv från olika personers livsöden och likt spindelns nät möts livsödena. Det är en gripande berättelse, och brevet som öppnas innehåller inte alls det jag har förväntat mig.

Suveränt bra. Älskade speciellt epilogen! Läs boken!!!

Beskrivning av boken:
Internationell supersuccé - över 2 miljoner exemplar sålda över hela världen, översatt till 35 språk - snart som film!

Tänk dig att din man hade skrivit ett brev till dig, ett brev som bara får öppnas efter hans död. Föreställ dig också att brevet innehåller hans djupaste, mörkaste hemlighet. En hemlighet som kan förstöra inte bara det liv och den familj ni har byggt tillsammans, utan också andras. Tänk dig att du hittar det här brevet när din man fortfarande lever…

Cecilia Fitzpatrick är en framgångsrik affärskvinna, en mycket älskad fru och mamma och omtyckt av många. Hennes liv är välordnat och det är också hennes hem. Hennes äktenskap med John-Paul är lyckligt, de har tre döttrar och bor i Sydney i Australien. En dag när hon är uppe på vinden ramlar en kartong ner från en hylla där hennes man sparar gamla kvitton. Ur kartongen faller ett förslutet kuvert. Brevet är till Cecilia från John-Paul, men får öppnas endast då han är död. John-Paul är på tjänsteresa men när han ringer berättar Cecilia om brevet, han avfärdar det och ber henne slänga det utan att läsa. Men Cecilia blir inte lugnad utan ännu mer förbryllad. Varför fanns brevet på vinden, i en obetydlig kartong? Ska hon trots allt öppna brevet och läsa, eller? Plötsligt har hennes liv tagit en helt ny vändning på grund av ett brev från hennes man, ett brev som innehåller något hon aldrig skulle kunna föreställa sig...

Internationella succéförfattaren Liane Moriarty har skrivit en gripande, tankeväckande roman. Hon berättar om ett äktenskapsdrama med också om flera personers livsdramer. Den brännande frågan är: Hur väl känner vi egentligen den vi lever med?


"Så bra att du inte kommer att kunna hålla den för dig själv." USA TodayDen får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 30 april 2015

Skärmdelning på ett enkelt sätt med Screenleap

 Screenleap

Har aldrig testat det här, men Cecilia Svensson, som tipsade mig om detta, tycker mycket om Screenleap. Så här skriver hon om Screenleap:

När man arbetar över nätat är det ibland en fördel om man kan dela skärm med någon som man talar i telefon med. Jag har testat lite olika varianter och Screenleap är helt klart den enklaste och bästa varianten jag har hittat hittills. Den man delar skärm med behöver inte installera något, vilket är en stor fördel.

Skärmdelning startas med ett klick. Enklare än så blir det inte. Finns som både gratis- och betalversion.

 Kika gärna in på Cecilias blogg, hon har mycket att dela med sig av.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 29 april 2015

Skrivtävling: Vinn förlagskontrakt

Nu har du chans att få ett förlagskontrakt på din bok, var med på Deckardottirs skrivtävling. Läs mer nedan:

Deckardottir, en del av Mörkersdottir förlag, utlyser härmed en tävling om ett förlagskontrakt. Manuset ska vara en deckare/kriminalroman, gärna lite annorlunda än de traditionella deckarna. Historien får gärna utspela sig i historisk tid men även nutid går bra.

Förlagskontraktet är ett så kallat traditionellt kontrakt där förlaget står för den ekonomiska risken.

Gör så här för att delta: mejla in hela manuset, synopsis och en presentation av dig själv till deckardottir@outlook.com senast den 1 november 2015.

Vi kommer välja ut 5-10 bidrag vars första tre kapitel kommer att publiceras på hemsidan. Därefter får läsarna rösta på det bidrag de tycker är bäst. Utifrån läsarnas röster och en jury väljs en vinnare ut i början av 2016.

För frågor, mejla info@morkersdottir.se

Lycka till!

Kika gärna in på SKRIVTÄVLING för att hitta fler tävling, samt Kimselius skrivtips eller Författartips för fler skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 28 april 2015

"En spännande historia från början till slut" Staden på andra sidan - Kompassen

Staden på andra sidan - Kompassen, första delen i min nya fantasyserie har fått enbart positiva recensioner, något som gör mig otroligt glad. Blir inspirerad att genast slänga mig över fortsättningen och skriva färdigt boken, för jag har påbörjat den och har boken färdig i huvudet. Som jag oftast har när jag får idén till en ny bok. Nedan kan du läsa ännu en fin recension av boken.

"Denna bok har jag läst tillsammans med mina barn som är 6 och 8 år. Både barnen och jag har levt oss in i Marcus och Matildas fantastiska äventyr i en främmande och förtrollad värld som behöver deras hjälp. 

Ibland har det nästan känts som att vi varit där själva och det har gett upphov till många både spännande och viktiga diskussioner. 

Ett stort plus har varit bokens korta kapitel då de öppnat upp möjligheten till mysiga lässtunder lite när som helst under dagarna. Vi har dessutom hunnit läsa en liten stund på kvällen även om det varit ovanligt stressigt och glädjen i barnens ögon när vi kunnat läsa ett kapitel till under de kvällar då det funnits tid och ork är obeskrivlig.

Kim har verkligen lyckats fånga oss med sitt språk och sitt sätt att berätta en spännande historia från början till slut. Vår läs-och lyssnarglädje har fått sig ett rejält lyft och vi ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen!"
Lea Kjellin

Tack så mycket för den fina recensionen Lea.
Baksidestext till Staden på andra sidan - Kompassen:
I en grotta upptäcker Markus något som liknar en stor skimrande såpbubbla. Den ser skrämmande farlig ut och han törs inte komma nära den.

Plötsligt dyker en främmande person upp i grottan. Det är Matilda, en äventyrlig flicka, som inte är rädd för något. Markus vill inte visa sin rädsla, utan sträcker fram handen mot bubblan och vidrör den.

I samma ögonblick börjar äventyret för dem båda, för bakom bubblan väntar en magisk och skrämmande värld.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 27 april 2015

Type and Tell är Bonniers tjänst för egenutgivare

Nu har du chans att ge ut din bok hos Bonniers, men som egenutgivare.

Med Type och Tell kommer författarna att ha full kontroll över sina böcker och äga sina egna rättigheter. Tjänsten ger tillgång till kunskap och expertrådgivning inom viktiga områden som manusutveckling, läsbarhet, paketering och marknadsföring. Allt som krävs är att man registrerar sig och skapar ett användarkonto. Där kan man sedan gratis ladda upp bokprojekt, arbeta med manuskript, planera boklanseringar och skapa en profilsida.

När väl boken är publicerad tar Bonniers ut en avgift. De erbjuder många betaltjänster under arbetet med boken, för att den ska bli så bra som möjligt.

Type och Tell är inte ett bokförlag som marknadsför eller säljer böcker till återförsäljare, men författare kan få hjälp med att själva arbeta för exponering via rätt kanaler och ökad synlighet på nätet.

Bonniers diskuterar med ett antal större svenska återförsäljare hur de ska kunna bidra till att lyfta fram och belysa självpublicerade böcker.

Låter det här som en tjänst som passar dig? Du kan läsa mer på Type and Tell. Här får du tips och råd att få din bok så bra det bara går att göra den.

Lycka till!

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.I sommar, 2015, kommer min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 26 april 2015

Boktips: Kvinnan på tåget av Paula Hawkins


Kvinnan på tåget av Paula Hawkins

Efter lite seg inledning tar boken fart och det är svårt att lägga den ifrån sig.

Skickligt väver författaren ihop handlingen och trollbinder läsaren. Upplösningen är mycket oväntad och en riktig rysare.

Vill du ha en spännande thriller för att sträckläsa är detta en perfekt bok för dig.

Beskrivning av boken:
Alkoholiserade och arbetslösa Rachel tar tåget samma tid, varje dag. Varje dag betraktar Rachel det unga vackra paret i huset intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv perfekt. Tills hon en dag ser ut genom tågfönstret och upptäcker något som skakar om henne totalt. Ett par dagar senare vaknar Rachel, bakfull med ångest och minnesluckor, och får snart veta att Jess har försvunnit spårlöst. Hon kan inte släppa tanken på att hon själv har information om försvinnandet och när polisutredningen inleds börjar Rachel göra egna efterforskningar. Nu ska hon visa alla att hon är så mycket mer än bara kvinnan på tåget.

#1 på amerikanska och engelska topplistorna! Över en miljon sålda ex i USA.

"Årets Gone Girl" - Jens Peterson, Aftonbladet

"En beroendeframkallande bladvändare" - Metro

"Årets mest efterlängtade psykologiska thriller" - Sunday Times

"En imponerande debutthriller" - The Guardian
Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.