Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 15 november 2019

Pompejis öde av Carolina Miilus-Larsen

Pompejis öde av Carolina Miilus-Larsen

Egentligen skulle jag inte vilja recensera den här boken, eftersom jag inte alls tyckte om den. Men det är en recensionsbok och jag måste dela med mig av mina åsikter om boken.

1997 kom min bok Tillbaka till Pompeji ut, den gjorde dundersuccé och sålde i 11.000 ex första veckan, den är översatt till sex språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island. Boken är baserad på fakta och har en gedigen faktadel i slutet.

Därför blev jag väldigt nyfiken på Pompejis öde när jag fick förfrågan om recensionsexemplar av boken. Men så grymt besviken.

Det är en mycket pratig bok. Första meningen i första kapitlet är en enda lång svordom. Det får mig att rysa. Jag får ingen känsla av miljöerna, eller karaktärerna som känns ytliga. Faktafelen är många och... En bok som utspelar sig år 79 vår tideräkning, med karaktärer som bor och lever där och inte känner till något annat, de pratar inte slang, de säger inte KOLLA i var och varannan mening, inte barnen, inte de vuxna.

Det är ingen trovärdig bok, inte ens spännande, tyvärr, för jag brukar alltid älska Idus förlags böcker, men inte den här gången.

Det här är ingen bok jag kan rekommendera och det gör mig ledsen.

Baksidestext
TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot i gräset intill en spottande och svärande gubbe som har cyklat omkull. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Och tänk dig att du med hjälp av klotet kan få resa tillbaka i tiden och vara den personen som du var då. Skulle du våga?

I ett tidigare liv har tvillingarna Mia och Stella levt i romarrikets Pompeji. Där vet inte människorna att berget som de bor intill faktiskt är en vulkan som väldigt snart kommer explodera i ett stort utbrott. Men hur ska flickorna hjälpa folk att komma i säkerhet samtidigt som deras galna styvpappa gör allt han kan för att stoppa dem?
Boken får två stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!
 torsdag 14 november 2019

Ljudböcker Eböcker Pappersböcker och film

Ljudböcker, Eböcker, Pappersböcker och film


Nyss inkommen från en härlig långpromenad med hundarna. Solen är på väg att ta sig igenom molntäcket, +2 grader och kinderna hettar lite efter utevistelsen.

Som sällskap hade jag Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen i öronen. Rapporterar mer om den boken när jag lyssnat klart på den. Vissa ljudböcker får mig att gå längre och längre, till hundarnas glädje. "Vad trött du ser ut?" sa maken när jag kom in efter långpromenaden. När spänningen stiger i boken ökas steglängden och farten höjs. Inte undra på att jag är lite tröttare än normalt när jag kommer hem.

Som kvällslektyr läser jag Generalens älskarinna av Lisa Hågensen på Läsplattan. En bok som får mig att somna allt senare varje kväll. Det är svårt att lägga ifrån sig den.

Till frukost läser jag Mosleymetoden av Michel Mosley. En vanlig pappersbok. Ibland byter jag ut den mot Läsplattan, om jag har slutat läsa vid ett spännande avsnitt kvällen innan.

Dessutom läser jag korrektur på en bok jag skrev 1992 och känner stolthet över hur bra jag skrev redan då. Även om jag är väldigt petig och tar bort alla extra ord och konstigheter.

Tro inte att jag kan låta bli att skriva, för det gör jag på Silverskatten vid Johannishus slott.

Men när jag verkligen, verkligen behöver koppla av, då är det film som gäller. För oavsett om det är mina egna böcker jag jobbar med, eller andra böcker jag lyssnar på eller läser, går författartankar till texten. I huvudet stryker jag ju, , som, och, jag ändrar meningsuppbyggnader och tänker "det skulle ha varit bättre om de hade strukit de sista orden" och så vidare. Därför är film den ultimata avkopplingen för mig, samt hundpromenaderna.

Vad gör du för att koppla av?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!   

onsdag 13 november 2019

Kimselius på Wattpads topplistor

Kimselius på Wattpads topplistor

Upptäckte att Wattpad har börjat med topplistor. Anledningen var att jag märkte att Mördande foto låg på 10:e plats bland de mest populära deckarna på Wattpad! Jippi!


Värt att fira, eller hur. Snart 60.000 läsningar av Mördande foto på Wattpad. Nu kommer den som e-bok!

Det gjorde mig nyfiken på hur mina andra berättelser hade placerat sig på Wattpad. Jag kikade runt...

Den där dagen hade faktiskt placerat sig ännu bättre, den låg på 9:e plats på topplistan Förälskelse. Det är en ruskig berättelse, med självbiografiskt material i metorörelsen. Därför gör det mig extra glad att berättelsen ligger så bra till.


Resa utan slut hade faktiskt topplacering av samtliga mina berättelser på Wattpad. Berättelsen ligger på 2:a plats på topplistan Katastrof. Den är inte färdigskriven och du kan ju tänka dig att jag blir inspirerad att fortsätta skriva på berättelsen.


Anastasias öde ligger på 8:e plats på topplistan.Döden på Island har placering 3 på topplistan.Magins makt ligger på 10:e plats på topplistan Mystik. Det roliga med just den här berättelsen är att jag skriver om hur jag kom på min bok Mayafolkets hemlighet.Som du ser på omslaget till Mayafolkets hemlighet har en bit av det omslaget blivit till omslag för Magins makt.


Skräckens ögonblick
Skräckens ögonblick ligger på 8:e plats. Det här är ett kapitel ur boken Kimberlie Äventyr på Nya Zeeland vilket gör mig extra glad när jag läser de här kommentarerna:
"Wow, vad spännande. Du är verkligen en förebild inom skrivandet för mig! Det var nästan som om man satt där på planet när jag läste det!" Words-by-Irma
"Men jösses vad spännande!" Swelon
"Det känns verkligen realistiskt, känner hur det knyter sig i magen när jag läser och jag nästan tar tag i stolen. Stackars människor." Författaren Eva Ullerud


Många av ovanstående berättelser finns som böcker. Du kan läsa mer om dem på Kimselius hemsida. Eller varför inte på Wattpad?

Blev du nyfiken på böckerna? Fråga efter dem hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns dem på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.
 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  


 

tisdag 12 november 2019

5 nya eböcker av Kim M Kimselius

5 nya eböcker av Kim M Kimselius

Nu har det kommit ut ytterligare 5 eböcker av mina böcker. Jan arbetar flitigt och har som mål att samtliga mina böcker ska finnas som eböcker innan jul. Nu vet du vad du har att se fram emot om du tycker om att läsa eböcker. Det gör jag!

TudorRosen Kampen om makten
 
TudorRosen Kampen om makten skrev jag som en hyllning till min älskade hund Tudor, som tyvärr lämnade hos i januari 2019, endast 5 år gammal. Men det visade sig bli även en hyllning till min älskade pappa, eftersom han dog när jag precis börjat skriva boken. Det här är en bok med många härliga karaktärer, med glädje och sorg, och en hel del av min smärta mellan raderna. En bok jag älskar som du kanske förstår. Boken handlar om Henrik VII, Henrik VIII, Ann Boleyn, Elisabeth I och många fler historiska personer.

Baksidestext TudorRosen Kampen om makten:
Den rödvita Tudorrosen blev symbolen för huset Tudor, efter att Henrik VII blev förste kung av Tudordynastin. Han får ständigt kämpa för att behålla makten.

Henrik VIII övertar tronen efter sin far, Henrik VII, och försöker få en son. I sin strävan efter detta, låter han förskjuta, avrätta och skilja sig från sina hustrur, som blir sex till antalet. Två av dem, Katarina av Aragonien och Anne Boleyn, är starka kvinnor som inte lyckas tillgodose kungens önskemål. Däremot får de döttrarna Maria och Elisabet.

Juvelen som för Theo och Ramona till Tudortiden, ger dem även obehagliga upplevelser. De skiljs åt i striden vid Bosworth Field. I sökandet efter Ramona räddar Theo livet på Henrik VII, vilket för honom till hovet, alla dess intriger och maktspel. Ramona och Theo får ta del av Tudordynastins härskares liv och död, där de själva ständigt svävar på avgrundens kant. De kämpar för att ta sig tillbaka hem, men juvelen har andra planer för dem.


Mördande foto
Mördande foto började som en berättelse på Wattpad och har nu närmare 60.000 läsningar där. Många ville att jag skulle trycka upp berättelsen som pappersbok och det gjorde jag. En bok många skolor använder sig av för att berätta om faran med internet och att leva med skyddad identitet. (Upptäckte just att Mördande foto låg på 10:e plats bland de mest populära deckarna på Wattpad! Jippi!)

Baksidestext Mördande foto:
Klassen får besök av en författare. Hon vill gärna fotografera eleverna. Marina vet att hennes mamma har förbjudit henne att lägga ut bilder på nätet. Marina har glömt varför. När de den här dagen har en vikarie som inte känner till fotoförbudet, tar Marina chansen att få vara precis som alla andra. Hon går med på att bli fotograferad och få bilden utlagd på författarens blogg, utan att ha en aning om de skrämmande konsekvenserna.

"Kära Dagbok. Jag skriver till dig igen, eftersom det idag har hänt något läskigt, sorgligt och samtidigt väldigt spännande. Men allra mest skrämmande. Så här var det..."


Sveriges Pompeji Sandby borgs öde
Sveriges Pompeji Sandby borgs öde är en bit svensk historia när den är som mest spännande. Det som var roligt med att skriva den här boken var att jag upptäckte att jag faktiskt redan hade besökt Sandby borg många år tidigare, och hört berättelsen om den gamla borgen. Sedan hade det fallit i glömska. Det blev ett kärt återseende.

Baksidestext Sveriges Pompeji Sandby borgs öde:
Theo och Ramona är med vid utgrävningen av Sandby borg på Öland. Här hittar de både skatter och mänskliga skelett. Genom fynden förstår de att borgens invånare har mött ett hemskt öde. Ett silverspänne fångar Ramonas intresse och gör att hon vill veta mer. Med hjälp av Månstenen reser de till borgen på 400-talet. De vill försöka förhindra händelsen som blir invånarnas undergång. Ondskefulla krafter har redan satt allt i rullning och slår till direkt vännerna anländer till det förflutna.

Vid en av Ölands fornborgar, Sandby borg på Ölands ostkust, påträffades 2010 flera uppseendeväckande fynd. Sedan år 2011 har Kalmar läns museum genomfört arkeologiska undersökningar i borgen. Redan under första årets utgrävningar hittades rester av mänskliga skelett. Bara en mycket liten del av borgen har hittills grävts ut.


Staden på andra sidan Fjäderpennan
Staden på andra sidan Fjäderpennan är andra boken i fantasyserien om Markus och Matilda som av en häxa blir förvandlade till råtta och hund. Jag älskar att koppla av från de historiska äventyrsböckerna genom att skriva fantasy.

Baksidestext Staden på andra sidan  Fjäderpennan:

Mitt i en rytande storm börjar den magiska kompassen vibrera och varnar för fara i landet Hamingja. Markus och Matilda tar sig igenom den skimrande bubblan, till staden på andra sidan. Där inser de att Fjäderpennan, som styr över liv och död, används av HAN, en person som regerar genom ondska.

Häxan Teckla spinner planer för Markus och Matilda, och iakttar dem genom lövverket. Över dem svävar HANS allseende ögon. Hur  ska de lyckas ta Fjäderpennan och rädda stadens invånare från ondskan, när HAN ser allt de gör?


10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär
10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär är ett samarbete mellan mig, Kim M Kimselius, Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson. I den här boken har vi också några gästförfattare, för att verkligen visa hur bra det är att samarbeta. När jag ser omslaget minns jag hur roligt vi hade det på Bok och Hav i Karlskrona, där jag föreläste och signerade. Det var första gången Bok och Hav anordnades och det var en ynnest att ha fått vara med vid det allra första arrangemanget. Kristina och Lennart var där och signerade våra gemensamma handböcker om skrivandet.

Baksidestext till 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karrär
Känns det ensamt i ditt kreativa yrke? Saknar du någon att bolla dina idéer med? Kanske är samarbete något för dig?

I den här boken får du goda råd av tre proffs, med sammanlagt 40 års erfarenhet av bokbranschen och egen erfarenhet av samarbete. Författaren Kim M. Kimselius, lektören Lennart Guldbrandsson och bokutgivningscoachen Kristina Svensson avslöjar de hemliga knepen för att samarbeta på ett positivt sätt och nå nya framgångar.


Att läsa eböcker är roligt. Just nu håller jag på att läsa Generalens älskarinna av Lisa Hågensen som ebok. Det går betydligt fortare att läsa eböcker än vanliga böcker, dessutom är läsplattan så lätt att hålla i handen när man ligger i sängen och läser. Jag har en riktig läsplatta, jag läser inte på Ipaden, för den är betydligt tyngre. På läsplattan har jag alla mina egna eböcker samlade, vilket gör att jag kan plocka upp vilken som helst av mina böcker när jag är ute på resa och läsa högt för åhörarna. Tänk om jag skulle ha haft alla mina 58 böcker med i bagaget...

Hoppas du också tycker om att läsa eböcker och blev inspirerad till att testa någon av mina böcker som du nu har läst om.

Blev du nyfiken på böckerna? Fråga efter dem hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns dem på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.
 

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 

måndag 11 november 2019

Kooikerhunden Kotten ett år

Kooikerhunden Kotten ett år

Hipp! Hipp! Hurra! Idag fyller Kotten ett år. En liten gullig ulltott har nu blivit en stor hund. Ja, egentligen inte så värst stor, om jag jämför med mina Berner Sennenhundar, men en härlig, pigg och glad Kooikerhane har Kotten blivit. Minns du hur liten han var i början?

Här är Kotten 8 veckor, nyss hemkommen till oss. Visst är han bedårande söt?

Tudor och Kiara älskar Kotten och vi tar ett foto med alla tre hundarna. Här är Kotten 9 veckor. Dagen efter det här kortet togs var Tudor död. Vi hade köpt Kotten för att Tudor hade tumör i lungan och till slut gick det inte längre. Det var som om han bara väntade på att vi skulle få hem något litet knyte som kunde trösta oss.

Kotten var modig från första stund och var inte rädd för de stora björnar han blev presenterad för. Här är Kotten nyss hemkommen till oss och blir undersökt av de vuxna hundarna.

Kiara fick en valp att ta hand om och det älskade hon. Hon behandlar fortfarande Kotten som sin valp och pussar och tvättar honom vid behov.

När Kotten var liten tog han inte så stor plats i biabädden. När han började växa till sig tyckte han att biabädden bara var hans och samlade på sig alla sina leksaker där så att Kiara inte fick plats.

Att leta godis med aktiveringsbollen tycker Kotten om, då går det så fort att han knappt går att fånga på bild.

MIN biabädd säger Kotten och njuter av bädden.

Medan Kiara får ligga på golvet. Snart dags att lägga på mattorna igen.

När jag tränar följer hundarna med till träningsrummet. Kiara älskar att ligga i soffan och trycker ihop sig för att Kotten ska få plats. Men hon blir lite irriterad på att han aldrig kan ligga stilla...

Äntligen tycks hon tänka.

Sedan somnar hon om medan Kotten stirrar på mig där jag sitter på motionscyklen.

Jag vill vara med och träna! säger Kotten och ber snällt.

Här försöker han komma upp på motionscykeln för att få vara med. Han tycker tydligen inte om det vinande ljudet cykeln ger ifrån sig, han vill rädda mig...

Till slut är träningen över och Kotten hoppar förnöjt upp i mitt knä medan jag sträcker ut i fåtöljen. När han var liten var det rätt mysigt att ha honom där, nu är han väldigt stor jämfört med tidigare. Lika mysig att ha i knäet, även om han har lite svårare att få plats.

Kiara har återtagit sin biabädd...

...något Kotten inte tycker om. Han gör allt för att få bort henne därifrån, men hon ligger envist kvar.

Orkidéerna är otroligt vackra just nu, de bara blommar och blommar och blommar.

Ibland har vi turen att mötas av en sådan här himmel när vi går ut på morgonpromenad.

Numera delar Kotten och Kiara biabädden, även om Kotten fortfarande gör några försök att få bort Kiara därifrån.

Men de är trots allt de allra bästa vänner, pussar varandra, är nära och trivs i varandras sällskap. Vilken tur vi har att Kotten kom in i våra liv, det tycker nog Kiara också, eftersom saknaden efter Tudor har blivit lite lättare på grund av Kotten. Vem kan sörja när man har en liten kooikerhund som rusar omkring och bara tycker livet är toppen?

Grattis på födelsedagen, Kotten!

Läs tidigare inlägg om Kotten, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
Kooikervalpen Kotten fem månader
.
Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
Kooikervalpen Kotten testar spår.
Kooikervalpen möter haren.
Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
Kooikervalpen Kotten sex månader.
Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur.
Bernersennenträff och simning för Kooikervalpen Kotten
Kooikervalpen Kotten 7 månader.
Kooikervalpen Kotten en sakletare.
Utställningsträning för Kooikerhunden Kotten.
Kooikerhunden Kottens första besök i skrivarstugan.
Kooikerhunden Kotten på skrivarkurs.
Kooikerhunden Kotten får besök av Berner Sennenvalparna M och M. 
Kooikerhunden Kotten på upptäcktsfärd i Kristianopel.
Kooikerhunden Kottens första arbetsdag i Kimselius skrivarlya.

Kooikerhunden Kotten på Kimselius Öppet hus

Kooikerhunden Kotten på sin första utställning.

Kooikerhunden Kotten åker hiss för första gången.

Kooikerhunden Kotten börjar fortsättningskurs.

En varm vecka för Kooikerhunden Kotten

Kooikerhunden Kotten 10 månader.

Kooikerhunden Kotten ute i spårskogen

Kooikerhunden Kotten testar rallylydnad.

Kooikerhunden Koten 11 månader

Kotten och Kiara njuter av att vara i skrivarstugan i Skåne.  

Kotten på besök hos mormor Smilla.

Kotten provar på agility

Kooikerhunden Kotten på Skrivarkurs.
 
 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!  

 

söndag 10 november 2019

Vilse i rymden och andra berättelser av Ingrid Jönsson

Vilse i rymden och andra berättelser av Ingrid Jönsson

Ingrid Jönsson är en duktig författare, vars tidigare böcker jag verkligen har älskat. Men Vilse i rymden och andra berättelser nådde inte riktigt upp till samma höga standard som tidigare. Visst är det roliga berättelser, men de fångar mig inte, de känns ytligare än författarens tidigare karaktärer.

Flickan i drömfångaren är en bok jag fortfarande kan gå och tänka på. Den vill inte riktigt lämna mig. Kanske är det därför jag blev lite besviken på den här boken.

Vilse i rymden är en samling olika berättelser. Jag blir lite förvånad när jag avslutar den första för den känns inte riktigt färdig, jag skulle ha velat läsa mer. Lite så känns det i alla berättelser som kommer. Ändå förstår jag författarens tanke bakom berättelserna.

Jag tycker du ska läsa boken och bilda dig en egen uppfattning. Kanske älskar du den?

Baksidestext:
Måste alla älska fotboll? Vad gör man när man tappat bort sin farmors hund? Och kan man komma till skolan med en hemma sydd kattmössa? Dessa och många andra frågor får man svar på när man läser berättelserna i den här boken.

Boken får tre stjärnor av fem möjliga.

Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!