Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 30 juni 2012

Vinnare av juni månads bok är...

Då var det dags att dra en vinnare i månadstävlingen.

Så här skriver vinnaren om boken Vikingaträl:

"Vikingaträl är den första boken som jag läser av Kim Kimselius. Här får jag följa Ramona, Theo och hunden Pluto in i en både historisk tid men också en bok med fantasifull fiktion. Som ”äldre bokläsare” var det länge sedan jag läste om vikingatiden i skolan och här väver Kim in både historia och spänning, vilket gör det intressant att fräscha upp denna tidsepok. Vikingaträl är en bok som jag kommer att lämnar vidare till min gudson. Jag tror absolut att även han kommer att gilla denna både lärorika men också spännande historiebok."

Den som skrivit den här recensionen och vunnit en bok är Katarina Söderberg. Grattis Katarina!

Läs mer om boken Vikingaträl här.

Imorgon startar nästa månadstävlingen som gäller hela juli månad. Det enda du behöver göra är att skriva och berätta vad du tycker om någon av mina böcker. Ser fram emot din recension. Lycka till!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Den gömda Inkastaden.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

Här kan du köpa mina böcker.

fredag 29 juni 2012

Ibland vill jag inte vakna

Brukar vakna hastigt, hoppa ur sängen med ett leende på läpparna och förväntansfullt se fram mot den nya dagen.

Men ibland vill jag bara inte vakna. Jag kniper ihop ögonen och försöker somna om, vill stanna kvar i drömmen, jag vill se hur det går.

Precis så var det i morse. Hade en konstig, spännande och lite läskig dröm. Alla verkade jaga mig, jag hade inte gjort något, utan hade blivit falskt anklagad för ett hemskt brott: mord!

Drömmen var lång och förde mig över hela världen. Precis när jag vaknade hade jag rusat ut ur ett hus under en jordbävning och ett torn föll ned bredvid/delvis över mig.

Förstår du att jag inte ville vakna, jag ville ju se om jag överlevde...

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok.  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Theos Pompeji.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst.

Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

Här kan du köpa mina böcker.

torsdag 28 juni 2012

Skrivartävling, vinn en dator och få din berättelse publicerad

Nu är det många skrivartävlingar. Här är det Icakuriren som bjuder in alla blivande författare till novelltävling, där första pris är en dator.

Väck författardrömmarna till liv! Var med i Icakurirens stora novelltävling. Vinnar­bidragen publiceras i tidningen och första pris är en dator. Temat för året är ”Väntan”.

Nu är det åter dags för Icakurirens årliga novelltävling. Temat för året är ”Väntan”. Vem väntar? På vad? Är det med pirrande mage på skolavslutningen och den ljusnande framtid eller en livsavgörande operation? Eller är det på ett barn som är på väg eller ett barn som inte vill bli till?

Låt dig inspireras av temat och tänk fritt. Kanske blir just din ”Väntan” avstampet till en ny författarkarriär. Lycka till!

1:a pris En bärbar dator, prisutdelningen sker hos Icakuriren i Stockholm. Vinnaren får dessutom träffa Cina Jennehov, som är utgivningschef på Damm bokförlag.
Cina ger sina bästa råd för den som vill bli publicerad författare, vad man ska tänka på när man skickar in manus, och förstås allmänna skrivtips.
2:a–10:e pris Ett inspirerande bokpaket.


Jury
Juryn består av författaren Linda Skugge, Petra Jankov Picha, som driver breakfastbookclub.se, samt representanter från Icakurirens redaktion.

Tävlingsregler
Novellen får vara på max 10 000 tecken in­klusive blanksteg. Du får bara skicka in ett bidrag.
Senast den 26 juli vill vi ha ditt bidrag. Under augusti och september pågår juryarbetet och vinnarna meddelas i september/oktober per telefon. Prisutdelningen sker på Ica­kurirens redaktion i Stockholm i oktober.

Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Anställda på Forma Publishing Group får inte delta i tävlingen. Inte heller professionella skribenter.

 Maila din berättelse till: novelltavling.icakuriren@formapg.se
 Skriv ”Novelltävling”i ämnesraden.

Du kan också skicka den per post till Icakuriren, Box 6630, 113 84 Stockholm. Märk kuvertet ”Novelltävling”.
Märk ditt manus med namn, adress, telefon och e-postadress.

Frågor och svar angående Icakurirens tävling:
Vad menas egentligen med professionella skribenter?
Icakurirens novelltävling är inte tänkt för etablerade författare, det vill säga personer som har det som sin huvudsyssla att skriva böcker.

Får man dela upp novellen i avsnitt/stycken eller räknas även "tomrummet" mellan styckena in i 10 000 tecken?
Antal tecken inklusive blanksteg är det som gäller, om du gör stycken spelar ingen roll. Vi kastar inte för långa bidrag, men tanken är att man ska lyckas hålla sig inom ramarna. Det är ju en av utmaningarna med att skriva novell!

Måste namnet på novellen vara Väntan?
Namnet på novellen behöver absolut inte vara Väntan, det är bara inspirationen till temat.


Finns det någon åldersgräns i tävlingen?
Nej, vi har ingen åldersgräns i novelltävlingen :)


Måste dokumentet skickas i något speciellt filformat?
Filformatet spelar ingen roll, bara vi kan öppna …


Om man placerade sig förra året, minskar då chansen att få pris i år igen?
Vi läser bidragen utan att ta hänsyn till vem som skrivit, och väljer sedan ut de bästa bidrag vi lyckas enas om i juryn, oavsett vem som skrivit. Du har alltså chans att placera dig i år igen.

Får man skriva under pseudonym?
Du kan inte vinna som pseudonym, eftersom vi vill kunna presentera vinnarna.


Kan jag tävla med min novell i andra tävlingar?
Du äger din egen text. Icakuriren förbehåller sig däremot rätten att publicera vinnarnas texter. Man får självklart alltså tävla med sin novell i andra tävlingar eller andra forum


Då är det bara att sätta igång att skriva. För fler tävlingar kika in på den här länken.


Lycka till!


Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Att skriva med glädje.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

Här kan du köpa mina böcker.

onsdag 27 juni 2012

Machu Picchu Den gömda Inkastaden

Macchu Picchu är en mytomspunnen stad som ligger högt upp i Anderna i Sydamerika. Tack och lov hittade inte spanjorerna staden, vilket gör att staden bevarades och nu ser ut precis som den såg ut när människorna lämnade staden.

Här är en film som tar dig med till Macchu Picchu och visar på stadens storslagenhet, hur människorna utan järnverktyg kunde tillverka denna fantastiska stad av sten. Här får du också förklaringen till varför staden till slut övergavs och glömdes bort:För många år sedan skrev jag boken Den gömda Inkastaden, eftersom Machu Picchu alltid har fascinerat mig. I min bok får du också ta del av staden och folket. Boken är baserad på riktig historisk fakta, men en rejäl faktadel i slutet.

Några röster om boken:
"Den gömda Inkastaden är en oerhört fängslande äventyrsroman uppbyggd kring en historisk händelse." BTJ, lektör Monica Nilsson.

"Det vårdade språket har ett direkt och vardagsnära uttryck... genom att berättelsen är spännande och ledigt skriven, kan den inspirera unga läsare att med hjälp av fakta och sin egen fantasi kliva in i berättelsens värld och in i historien." Åbo Underrättelse, Finland, Siv Illman.

"Som vanligt märks det att Kim bedrivit en grundlig research, och ordlistan i slutet av boken är en riktig guldgruva för alla vetgiriga." Blekinge Läns Tidning, Lina Söderström.

"Det här är den mest spännande boken hittills tycker jag. Det händer verkligen något hela tiden." Helena

"Den här boken var riktigt bra! Man kan inte sluta läsa när man har börjat"   Skåpet - Folkbiblioteken i Lunds Boktipsblogg

Ta dig tid att se filmen, för den är mycket sevärd!

Kramisar KimDu har även möjlighet att vinna min bok Den gömda Inkastaden, eller någon av de andra böckerna i min historiska äventyrsserie. Läs mer här.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

Här kan du köpa mina böcker.

tisdag 26 juni 2012

Skrivartävling, vinn 10.000 kr och få din novell publicerad

Tidningen Hemmets Veckotidning utlyser en novelltävling där vinnaren tilldelas priset på 10.000 kronor på Bokmässan i Göteborg den 29 september.

Vad skulle du vilja berätta för fler än 400 000 läsare om du fick chansen? Något omvälvande kärleksdrama, något infernaliskt kul? Något erbarmligt sorgligt eller en intrig som får läsarna att bita ner naglarna? Om syskon, om barn, föräldrar eller trolovade?

Nu kan du vara med i vår stora novelltävling – och ha chansen att vinna 10 000 kronor!

Längden får vara högst 15 000 tecken, max 9 A4-sidor, 30 rader per sida. Och du har till och med den 15 augusti på dig!

Vinnaren koras på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 29 september!

I juryn sitter författaren Aino Trosell, Hemmets Veckotidnings chefredaktör Pia Ljungqvist och Hemmets Veckotidnings fiktionredaktör Gunilla Wall.

Läs mer om novelltävlingen och ta del av författaren Aino Trosells skrivtips på den här länken.

Fler skrivtävlingar hittar du här.

Lycka till!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Boudicas strid mot Romarna.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst.

Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

måndag 25 juni 2012

Nu har jag gjort det igen...

Vet inte om det är en förbannelse eller en gåva, men nu har jag gjort det igen, börjat på en helt ny bok. Trots att jag egentligen inte har tid.

Det här är ingen bok som var planerad. Orden bara kom, vällde ur mig och krävde att få komma ned på papperet. Historien finns där och vävs ihop i mitt bakhuvud medan jag koncentrerar mig på den bok som ska komma ut om några månader.

Jag har inte tid att få idéer till nya böcker, jag har redan så många påbörjade som jag inte hunnit skriva klart.

Men jag ska vara tacksam för orden, gåvan jag fått. Det är ingen risk att fantasin sinar, att skrivkrampen infinner sig. Nej, istället får jag leta efter nya hål där jag kan peta in mitt nya projekt för att färdigställa det.

Jag är tacksam, det är jag, samtidigt är jag frustrerad för att jag inte hinner ta tag i den här boken just nu, eftersom jag väldigt, väldigt gärna vill skriva den här berättelsen.

Så här börjar den nya boken:
Den knotiga gamla boken var alldeles förvriden, som om den lekt en yster dans och grenarna hade trasslat in sig i varandra. Hela trädet var täckt av ett täcke av mossa, förutom allra yttersta spetsen på grenarna. Där började trädets knoppar svälla, för än fanns det liv i det gamla trädet, även om det hade sett sina allra bästa dagar för flera hundra år sedan.
Det var här, under det gamla trädet, som hela den skrämmande historien började. (Copyright Kim M. Kimselius)

Nå, vad säger du, låter det som något du vill läsa fortsättningen på?

Livet är en enda lång väntan, det är bara att inse att den här boken ingår i livet.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Den gömda Inkastaden.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst.

Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

Här kan du köpa mina böcker.

söndag 24 juni 2012

Singapore Botaniska trädgård en orgie i orkidéer, del 1

I maj var jag i Singapore och föreläste på Svenska Skolan. Dessutom hann jag med att se en hel del av den underbara staden. Idag delar jag med mig av min vandring genom Botaniska trädgården och den fantastiska orkidéeträdgården. Min vän Marina på bloggen Marinasbay var min guide och jag förstår om hon besöker den här trädgården ofta, för det hade jag gjort om jag bodde här.

Först skulle vi ta oss till trädgården och på väg till tunnelbanan hittade jag den här gulliga bokbussen.

I Singapore är tunnelbanetågen förarlösa och längst fram är det en glasruta. Det är där jag står och kikar ut på tunneln och den ankommande perrongen.

När det blir kolsvart i tunneln ser jag spegelbilden av alla passagerare i tunnelbanan. Det är mitt huvud du ser i förgrunden. Alla platser var reserverade för äldre personer, men så länge det fanns plats var det okej att sitta där. Jag föredrog att stå för att kika ut genom fönstret.

Jag fascinerades av hur skinande blankt det alltid var i tunnelbanan.

Nu har vi anlänt till Botaniska trädgården.


De svarta, hotfulla molnen i fjärran får Marina att ta mig med till besökscentret för att skaffa paraplyer. Men de hade bara solparaplyer. Däremot fick vi engångsregnkappor att ta på när regnet kom.

Men än så länge njuter vi av det soliga, varma vädret och vandrar genom parken mot orkidéeträdgården.

Marina berättar att den här stora gräsmattan brukar vara full av lekande barn och familjer på picnic under helgerna. Förstår det, för det var otroligt vackert och helt gratis att besöka trädgården.

Min vän och guide Marina.


Mycket stora bambuträd.

Läs mer om bambuträden här.


Här var så vackert att det nästan gjorde ont.


Det var en stor park och det gällde att inte gå vilse. Men här var väl skyltat och lätt att hitta.,,,

Eftersom det alltid kommer en regnskur varje dag i Singapore fanns det regnskydd uppbygga runt hela parken. Här går vi under ett tak av växter.

,
,
 ,
Här brukar det hållas konserter. Nu satt det folk på gräsmattan och njöt av värmen. Men de annalkande åskmolnen hade förmodligen fått många att bege sig till andra ställen, för det var rätt tomt på gräsmattan.

Här ser du några personer som har slagit sig ned i gräset.

För att komma in i orkidéeträdgården fick vi betala en avgift, men det var det sannerligen värt!

Här står jag framför orkidéerna, iförd en av de klänningar jag köpte under min researchresa i Mexiko. Även väskan köpte jag i Mexiko.

Jag älskar orkidéer, att få se dem i överflöd och i alla former och färger, det var helt underbart!

,
,
Tycker det är fantastiskt med dessa trädkrypande orkidéer, som jag även såg i Mexiko. Underbara blommor.

Runt om i parken fanns det speciella "Fotoplatser". Där fanns bänkar som var omgärdade av massor av vackra orkidéer. Här ser du mig vid en av fotoplatserna.

Det blev väldigt många bilder tagna i parken, därför har jag delat upp det på två blogginlägg. Nästa gång får du se fler ljuvliga orkidéer innan regnet vräker ned över oss och alla andra i parken.

Här kan du läsa mina tidigare inlägg om Singapore:
Föreläsningen i Singapore bokad.
Singapore, min födelsedag, shopping, massage och strålande utsikt
Singapore Sentosa Raffles hotell och Singapore Sling.
Singapore Svenska skolan och nytt boende.
Singapore Sidendistriktet och Orchard Rd.
Singapore, fantastisk utsikt över staden från hotel Marina Bay.
Singapore, Botaniska trädgården, del 1.
Singapore, Botaniska trädgården, del 2.
Singapore. Vandring genom staden, del 1.
Singapore. Vandring genom staden, del 2, Husen.
Singapore. Vandring genom staden, del 3, Kyrkogården.
Här kan du läsa om alla mina andra researchresor runt om i världen: Mexiko, Kina och många fler spännande resmål.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Riddarsvärdet.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.