Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 9 mars 2013

Recension: Magikerna av Lev Grossman

Magikerna av Lev Grossman är en bok jag blev grymt besviken på. Den har varit omtalad i media och lyfts fram jättemycket, en blandning av Harry Potter/Twilight... Nej, den är inte ens i närheten av det.

Det är en lång seg berättelse, vars syfte jag inte förstår. Hela tiden väntade jag på att något skulle hända, men det hände ingenting. Jag sa till mig själv att jag skulle lyssna på hela boken, men när jag bara hade några få kapitel kvar orkade jag helt enkelt inte längre.

Det här är en bok jag INTE rekommenderar dig att läsa. Totalt bortkastad tid!

Quentin Coldwater är begåvad men olycklig. Han går sista året på high school och förbereder sig för ett redan utstakat liv. Allt förändras när han blir antagen till Brakebills, ett hemligt college i New York där han ska genomgå en tuff utbildning i modern magi, men också bekanta sig med annat som hör till vuxenlivet: vänskap, kärlek, sex, droger och alkohol. Ändå finns det inget som kan förbereda honom på den förbluffande upptäckt som väntar efter examen ... Den magiska värld han läste om som liten, finns på riktigt.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Det är fint och eftertänksamt skrivet och det berör verkligen!" Eli läser och skriver. Läs mer om Mysrys.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

fredag 8 mars 2013

"Det går inte att lämna boken ifrån sig." En läsarröst om Kim M. Kimselius böcker

Ibland är det extra roligt att kika igenom sin inkorg. När jag fick nedanstående mail blev jag extra glad!

  
"Jag har följt din serie, varje dag läser jag ut en av dina böcker. Nu har jag fastnat helt i dina jättespännande böcker. Det går inte att lämna boken ifrån sig. Bibliotekarien har köpt in hela din samling så jag är väldigt glad. Att ge dig ett tips är väldigt svårt... Fast jag skulle gärna vilja läsa lite mer om Theos och Ramonas vardagsliv. Jag kommer aldrig att sluta läsa dina böcker. Och jag hoppas att du fortsätter och fortsätter!" Amina Dahlgren


Tack snälla Amina för de fina orden!

Jag valde att lägga ut omslagen på Theos Pompeji och på Faraos förbannelse, eftersom det är de två omslag som visar Theo, Ramona och Pluto. De tre huvudpersonerna i mina böcker.

Har du läst någon av mina böcker får du gärna höra av dig till mig och berätta vad du tyckte om dem. Maila mig genom att klicka här.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 7 mars 2013

Härlig dag på Läromedelsmässan i Kristianstad med spännande möte

Igår var jag på Läromedelsmässan i Kristianstad. Tidigare har mässan varit på två dagar, i år var den bara på en dag. Kändes lagom och bra! Förra året var jag tvungen att ställa in på grund av att jag var rejält sjuk i lunginflammation efter min Mexikoresa.

I år var jag sprudlande glad och pigg! Det var fullt med folk på mässan och många kikade på mina böcker. En man kommenterade att han hade lyssnat på en föreläsare som hade berättat om mina böcker.

Oj! Det lät mycket intressant, tyckte jag och undrade vem mannen var. Efter ett tag kom det ytterligare personer som berättade om föreläsaren som berättade om mina böcker. Och han gjorde det där och då på Läromedelsmässan! Underbart!

Till slut kom mannen och visade upp sig och hälsade på.
Det var Joachim Thornström. Han har bistått med hejarrop till drivsjälarna Martin Ekholm och Johan Andersson som var med och startade skolbloggen Backaboken! Att han berättar om mina böcker är en rätt rolig historia:

En dag (2010) gick jag in på google och googlade på Kimselius. Upptäckte en spännande länk som hette Backaboken. Att jag kom till denna sida berodde på att de hade recenserat mina böcker Tillbaka till Pompeji samt Vikingaträl.


Det var så roligt att läsa kommentarerna, för jag kunde läsa glädjen mellan raderna. De som skrivit recensionerna hade verkligen tyckt om att göra det.Dessutom hade eleverna läst in några rader ur varje bok och jag lyssnade. Tänk, att jag som har skrivit dessa böcker blev som trollbunden av att lyssna och kände "Oj, vad spännande!" Dessutom blev jag sugen på att gå och hämta Vikingaträl och läsa den direkt, för det var några år sedan sist. Tillbaka till Pompeji läste jag om rätt nyligen.Jag kunde inte låta bli att kommentera recensionerna på Backabokens sida, eftersom jag tyckte att sidan var så ren och lättläst, ja trevlig.I början av veckan blev jag uppringd av en journalist från Ystads Allehanda med anledningen av min kommentar på sidan. Det var nämligen så att eleverna precis hade startat sidan och direkt fått kommentar från en författare, vilket gjorde att de sporrades att fortsätta sitt arbete.Det hela slutade med en mycket fin artikel, som jag tror också kommer att sporra eleverna i sitt fortsatta arbete med att läsa och recensera böcker.


Ja, det var så det hela började och det är precis det här som Joachim berättar om på sina föreläsningar. Igår berättade Joachim att han vid det här laget har hållit runt 50 föreläsningar där han har berättat om mig och mina böcker och den respons eleverna fick av mig. Tänk vad en liten kommentar kan göra :-)

Här kan du läsa Joachim Thornströms blogg.

Träffade många gamla bekanta och en hel del nya ansikten igår. Det var en mycket givande dag och jag ser redan nu fram emot nästa år när det är dags för en ny Läromedelsmässa i Kristianstad.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
 Foto Bertil Knoester.

onsdag 6 mars 2013

"Le och hela världen blir din" Du mår bra av att le och det smittar!

Ett inlägg jag gjorde på twitter fick många att kommentera och jag fick också en bra förklaring på mitt inlägg. Så här skrev jag:

"Varför ler jag när jag skriver något snällt, eller läser något trevligt. Det är ju ändå ingen som ser mig! :-D"

Tack vare min twittervän Linnéa hittade jag till den här fina artikel på Må bättre, som förklarar varför vi mår så bra av att le. Läs och LE!!!


Le dig till lycka och bättre hälsa

När vi ler delar vi vår lycka med andra. Leendet är en naturlig reaktion och sker ofta automatiskt. Men leendet sätter också igång hjärnans aktivitet och det påverkar i sin tur hela kroppen. Hur ofta ler du på en dag? Att le är bra för hälsan och ditt sociala liv. Här får du veta varför!

Att le kan göra dig lycklig (även när du är olycklig)
Bara genom att le skickar du budskap till din hjärna att du är lycklig. När du är lycklig producerar kroppen lyckohormonet endorfin. Forskning har visat att bara genom att härma olika känslouttryck svarar kroppen fysiologiskt som om man har känslan man härmar. Till exempel visade en studie att människor kände sig lyckliga bara genom att hålla en liten penna mellan tänderna, så att de imiterade ett leende. Det fungerar omvänt också, personer som blev uppmanade att rynka ögonbrynen kände sig mindre lyckliga. Så le även om du är olycklig så producerar kroppen endorfiner som får dig att må bättre.


Leenden smittar av sig
Le och hela världen ler mot dig! Forskare har funnit att leenden smittar! Bara något så enkelt som att se en annan person le aktiverar automatiskt dina ansiktsmuskler och du börjar också le, utan att du är medveten om det. Tyvärr smittar även negativa känslor och rynkade ögonbryn, så välj att le för att få världen att le tillbaka mot dig!

Du blir mer attraktiv om du ler
Vi ser ofta vackrast och lyckligast ut när vi ler, det är därför fotografen ber oss att le. Ett attraktivt leende får oss att vara mer tilltalande för personer av motsatt kön. Så ska du på date – le! Du kommer att känna dig lyckligare och blir mer attraktiv.

Du kan stressa av genom att le
Pröva att ta ett djupt andetag och le nästa gång du känner dig stressad. Leendet får din kropp att lugna ner sig, hjärtat och andningen blir långsammare och du känner mindre oro. Det fungerar vid träning också, när du känner att träningen känns tung, le och det kommer att bli lättare!

Den som ler får jobbet
Om du lägger stor tid på att välja rätt klädsel till jobbintervjun, tänk på att även klä dig med ett leende.  En studie har visat att personer som tittat på helkroppsfoton av okända människor oftare gav leende människor egenskaper som sympatisk, tillförlitlig, samvetsgrann och stabil. Egenskaper som de flesta arbetsgivare önskar, eller hur?

Leendet blir lätt till skratt
Det är omöjligt att skratta utan att först le. Skrattet har många hälsofördelar. Ett rejält skrattanfall är som en mini-workout som förbränner kalorier och tränar magmusklerna. Blodflödet stimuleras, blodsockret sänks, stressnivåerna sjunker och sömnen förbättras om man skrattar mycket. Skratt stärker immunförsvaret och du blir friskare! Så le och skratta ofta!

Det känns bra att le
Har du någon gång känt att det känns bra att le? Testa nu, visst känns det naturligt, levande och lyckligt!

Nästa gång du känner dig nere, försök att le. Känns det svårt, sätt på en rolig film, läs en rolig bok eller serietidning, ring en glad kompis. Du kan till och med läsa ordet "le" och må bättre. Forskning har visat att bara genom att läsa vissa ord kan man må bättre. Om du läser orden le, skratta osv aktiveras dina ansiktsmuskler, vilket skickar lyckosignaler till hjärnan, som skickar lyckosignaler till kroppen och får dig att må härligt bra!

Jag ler ofta, både genom glada gubbar :-) på nätet och när jag skriver, är ute på promenad, pratar med människor... Le mot nästa människa du möter, du ska se att ditt leende smittar av sig!

Ha en leende, glad dag! :-)

Kramisar Kim
 
Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

Min bok Mysrys får dig både att le, skratt och gråta. 
Läs mer om Mysrys.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

tisdag 5 mars 2013

Skrivguiden intervjuar Kim M Kimselius om boken Att skriva med glädje

Den här intervjun är hämtad från Skrivguiden och det är journalisten Johan Dahlberg som har intervjuat mig. Läs och tyck till!

Intervju: Att skriva med glädje

Det är viktigt att skriva med glädje, anser Kim M. Kimselius som har gett ut en bok med just den titeln. Här delar hon med sig av tips kring skrivprocessen.

Du har gett ut boken Att skriva med glädje. Kan du berätta om den?
Att boken Att skriva med glädje kom ut var en plötslig idé, men samtidigt en idé som jag burit inom mig länge. Låter det konstigt? Jo, så här är det: Jag har länge velat ge ut en bok om skrivandet, men aldrig kommit mig för, eftersom jag inte trodde någon skulle vilja läsa mina skrivtips. När sedan två olika böcker om skrivandet tog kontakt med mig, för att få lägga in mina skrivtips i sina böcker, tyckte jag att det var dags för min egna skrivbok. När jag väl hade bestämt mig tog det bara ett par veckor från idé tills boken gick till tryck! I boken berättar jag om min väg till författarskapet, om hur man ska bygga upp en berättelse, hur man lägger “kött på benet”, hur många manusblad det ska vara när man skickar till förlag… Ja, jag tycker att jag har fått med det mesta inom skrivandet från början till färdig bok.

Några av de 63 kapitlen i boken inkluderar: tips för dig som drömmer om att bli författare, gestaltning, motivation och discipin, samt bokomslag från idé till färdigt omslag.


När man kört fast och det känns svårt eller jobbigt att skriva, har du några tips på hur man kan återfå glädjen? Hur gör du när det är svårt att få fram orden?
Mitt problem är inte att orden inte kommer, utan att det kommer för många ord, vilket innebär att jag inte hinner skriva ned alla de ord som snurrar runt inne i mitt huvud. Däremot vet jag att många har problem med skrivkramp och då brukar jag säga att de förmodligen ställer för hårda krav på sig själva. De sätter upp exakta mål till hur många tecken de ska skriva per dag eller hur många timmar och så vidare. Det kan ge skrivkramp och prestationsångest.

Det gäller att få en lustfylld känsla till skrivandet, det ska vara roligt att sätta sig ned för att skriva. Om man har problem med skrivandet av den text man just då håller på med, rekommenderar jag att man ska skriva något annat, kanske en dagbok eller en dikt. Något som gör att man går utanför ramarna till det man brukar göra när man skriver. Byt skrivplats, välj annan musik att lyssna till, ha tyst runt skrivplatsen, och så vidare.


Går det att skriva utan glädje?
Inte för min del! Jag älskar orden och älskar att skriva. Visst, det är mitt jobb. Jag har arbetstider som alla andra och sätter mig för att skriva. Däremot arbetar jag mer än de åtta timmars arbetsdag som många har. För jag låter orden komma när de vill, även om det är utanför “arbetstid”.

Jag tror att man måste känna glädje till skrivandet för att lyckas uppnå det man drömmer om: Att bli författare! Många som har läst min bok Att skriva med glädje säger att de verkligen får skrivlust efter att ha läst boken. Ja, en kvinna läste boken bara för att hon ville veta mer om mig. Första kapitlet är en berättelsen från min barndom och fram tills skrivboken kom ut. Med andra ord ett kapitel där jag berättar om min väg till författarskapet. Efter att ha läst boken, från pärm till pärm, blev hon så skrivsugen att hon anmälde sig till en skrivkurs. Till saken hör att hon aldrig har haft författarambitioner, hon älskar att läsa, och tycker mycket om mina böcker. Men nu är hon igång med att skriva efter att ha läst boken. Sådant gör mig jätteglad.

Du hittar Kims bok Att skriva med glädje hos till exempel Adlibris.

Visst var det ett fint inlägg? Tyckte du att du lärde dig något mer om mig, eller om skrivprocessen?

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här 

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

måndag 4 mars 2013

Skrivarläger Storycamp 2013

Idag vill jag tipsa dig om ett mycket trevligt och givande skrivarläger. I år har du också möjlighet att träffa mig på lägret. Skynda dig att anmäla dig!

Är du mellan 11 och 15 år? Gillar du att berätta? Kanske skriver du noveller, filmmanus eller dagbok? Eller föredrar du att berätta muntligt eller bildligt? Oavsett vilket sätt som passar dig bäst så är StoryCamp lägret för dig.

Vi spenderar 3 dagar i en vacker villa vid havet ute i Torhamn. Där varvar vi roliga berättarövningar med somriga aktiviteter som hör lägerlivet till. 


I år får vi även författarbesök av Kim Kimselius och alla deltagare får varsitt ex av hennes bok "Att skriva med glädje".

Tveka inte, anmäl dig på info@storycoaches.se


Mer info hittar du på vår hemsida www.storycoaches.se

Först till kvarn gäller


Vi ses i sommar!

Kramisar Kim
  
Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

"Den här boken om att skriva är verkligen jättebra, både heltäckande och detaljrik. Går att läsa styckvis och ger många roliga råd och ovanliga ingångar." Bibliotekarie Erika 

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se. Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

söndag 3 mars 2013

"Jag kände mig glad för hennes skull!" Litteratuva om Kimberlie ett nytt liv av Kim M Kimselius

Här är en härlig recension av min bok Kimberlie - Ett nytt liv. Det är Litteratuva som har recenserat boken. Tuva är nio år och skriver rätt ur hjärtat. Ett underbart inlägg!


Hej!
Jag heter Tuva och är 9 år. Jag tycker väldigt mycket om att läsa böcker och tycker om de allra flesta sorter; fantasy, faktaböcker m.m. När jag läser hamnar jag i min egna lilla värld. När jag börjar på en ny bok som jag tycker är spännande är jag helt inne i den tills jag har läst ut den. Mina favoritbokserier är Fablehaven, Harry Potter och böckerna av Kim M. Kimselius.

Kimberlie - Ett nytt liv av Kim M. Kimselius
Kimberlie är med sina föräldrar på Nya Zeeland och besöker sin pappas släktingar när hennes föräldrar dör i en bilolycka och hennes liv förändras för alltid. Hon tvingas då bo på Nya Zeeland eftersom hon inte har några släktingar i Sverige, där hon bodde med sin familj. Hon känner ingen där och har precis träffat sina släktingar för första gången. Jag tycker väldigt synd om henne. Och det är det också. Jag tänker sorgliga tankar när jag läser det. Men som tur är träffar hon Andy och tant Moonwind. De  blir väldigt goda vänner, vilket jag tycker är bra. Kimberlie är ofta ledsen och hon tror att man inte får vara glad när någon man tycker om har dött. En maori vid namn Maui säger åt Kimberlie att komma över det ledsna och vara glad istället. Det gör hon genom att hoppa bungyjump. Hon blir så rädd att hon inte är ledsen. När hon hoppar bungyjump hör hon sina föräldrars röster, vilket gör henne väldigt glad. Till slut börjar hon skratta och le igen. Det måste vara jätteskönt för henne att vara glad igen. Jag kände mig glad för hennes skull.

Visst var det en härlig recension? Har du själv läst någon av mina böcker? Skriv gärna till mig och berätta. Här hittar du min mail.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Jag rekommenderar verkligen Kimberlieböckerna, och jag längtar väldigt mycket efter fortsättningarna!" Matildas Läshörna.
 
Läs mer om Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här