Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 24 augusti 2013

Boktips: En ädel död av Donna Leon

Ända sedan jag hittade första boken av Donna Leon har jag fängslats av kommissarie Brunetti i Venedig. Den här gången har jag läst En ädel död av Donna Leon. Inte heller denna gång blev jag besviken.

Härliga miljöskildringar och ett lagom tempo, utan alltför mycket blodiga beskrivningar, gör att Donna Leon har blivit en av mina favoritdeckarförfattare. En bok jag varmt rekommenderar!

Beskrivning av boken:
Det gamla huset vid foten av Dolomiterna, tio mil norr om Venedig, har legat övergivet i många år. När den nye ägaren låter plöja upp trädgården gör man ett makabert fynd. I en grund grav ligger en svårt sargad och halvt förmultnad kropp. Den visar sig tillhöra Roberto Lorenzoni- ende sonen till den förmögne affärsmannen greve Ludovico Lorenzoni och hans fru. Roberto kidnappades två år tidigare och har varit spårlöst försvunnen sedan dess. 

I Venedig får kommissarie Guido Brunetti mordfallet på sitt bord, ett fall som leder honom in i en härva av familjehemligheter och mystiska affärsförbindelser.

"En ädel död är inte bara en deckare, det är också en ytterligt välskriven, bitvis rolig och ibland lätt sarkastisk skildring av det venetianska vardagslivet." Länstidningen Södertälje

"Med vass ironi och träffande formuleringar analyserar Donna Leon den politiska och sociala utvecklingen i Italien ...Det är med glädje man möter kommissarie Brunetti i varje ny bok av Donna Leon." Upsala Nya Tidning

" ... en välskriven deckare av klassiskt snitt." SKTF-tidningen


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

fredag 23 augusti 2013

Just nu händer det mycket, bland annat Signering i Karlskrona och Lund

Oj, vad mycket som har hänt de senaste veckorna. Jag har fått en ny liten familjemedlem, Tudor. En åtta veckors berner sennenvalp.

Direkt efter att han kom  till vårt hem, åkte jag iväg och föreläste på Blekinge Wellnessfestival. Där var bland annat Tainton Blossom och höll yogapass. Jag satte mig och kikade medan jag väntade på min föreläsningstid.
 

Där var flest unga, vältränade kvinnor som satt på sina mattor i gröngräset för att lyssna på Tainton, men även för att utföra ett yogapass tillsammans med henne. Plötsligt ser jag mitt i vimlet av viftande armar och ben, något udda som sticker ut, jag zoomar in kameran...
Där står en gråhårig man, iklädd keps, finbyxor, finskor och finskjorta. Han hänger med bra genom hela passet, även om han inte längre är lika vig som de yngre kvinnorna. Men om han fortsätter på det här sättet kanske han blir det så småningom :-) Det här var på söndagen.

På måndagen gick jag upp tidigt för att vara med i Radio Blekinge P4s morgonprogram med Tove och Daniel. 7.30 började programmet. Jag höll tummarna för att Tudor skulle sova större delen av natten så jag var pigg när jag skulle upp 5.00. Han sov i sex timmar och vaknade 4.00. Helt okej för min del.

Vi pratade om e-böcker och om att jag hade släppt min bok Månstenen som e-bok innan den kom ut som pappersbok. En trevlig halvtimma tillsammans med trevliga personer :-)

Jag hade inte mer än hunnit hem och starta upp datorn förrän jag fick ett mejl ifrån tidningen Sydöstran. De ville intervjua mig angående min nya e-bok Månstenen. Fick de komma direkt? Självklart!
Reportern Markus kom i sin fina Sydöstran bil och vi hade en trevlig stund tillsammans då vi talade om mycket mer än e-böcker.

Den där lugna första tiden med valpen blev inte riktigt så lugn som jag hade tänkt mig. Nästa evenemang är signering hos Bokia i Karlskrona. Så här fint brukar det se ut i butiken när jag anländer :-)

Lördag den 24 augusti
11.00-12.00
träffar du mig hos Bokia i Karlskrona

Då signerar jag för allra första gången min nya bok Persiens Pärla.
Du har även möjlighet att köpa samtliga mina böcker, bland annat Spöket på Stora Mossen som kom ut i juni och Back to Pompeii som kom ut i maj.

Jag vet att bokhandeln kommer att ha ett superbra pris: Om du köper två av mina böcker, får du en tredje av mina böcker helt gratis! Passa på att komplettera din Kimseliussamling ;-)

För dig som inte kan komma till Karlskrona har du möjlighet att träffa mig hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Här ser du hur det såg ut i december när jag var där och signerade.

31 augusti 11.00-14.00
signerar jag mina böcker hos
Akademibokhandeln Gleerups i Lund.
Välkommen för en liten pratstund :-)

Det är spännande att vara författare, för jag vet aldrig hur dagen ska bli när jag stiger upp på morgonen. Antingen färdas jag till ett fjärran land tillsammans med Theo och Ramona, eller så sitter jag i en radiolokal och pratar, eller tillsammans med en journalist för en tidning. Jag älskar att vara författare. Livet är fascinerande och innehållsrikt!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

torsdag 22 augusti 2013

Lite svårt att koncentrera mig just nu... Berner Sennenvalp

Tudor sju veckor
Det är inte så lätt att koncentrera sig med en liten Berner Sennenvalp runt mina fötter. Dessutom ska de övriga hundarna i familjen ha sin kärlek och motion. Jag har tagit lite ledigt från skrivandet och försöker hinna ikapp med andra saker, sådant som jag har möjlighet att göra vid köksbordet, i närheten av valpen.

Tickie och Pluto, Tudors hundkompisar och mina älskade hundar.
Jag har medvetet arbetat undan alla böcker innan Tudors ankomst, eftersom jag vet hur fort valptiden går och hur underbart söta de är i början. Som riktigt små nallebjörnar!

Tudor åtta veckor
Även valpar behöver sova ibland och då passar jag på att jobba undan på datorn. Samtidigt dyker tanken upp, den idé som föddes för över trettio år sedan: Jag borde skriva en bok om mina Berner Sennenhundar...

Kanske fingrarna inte kan avhålla sig från att skriva på en ny bok under valptiden, då kan det hända att den där boken äntligen börjar ta form. Efter fyrtiofem år med egna hundar har jag en hel del att berätta! Ja, jag har minnen ända sedan barndomen, då jag lärde mig gå genom att dra mig upp i en hundpäls och med stöd av hunden ta mina första steg. Har även mängder av fantastiska foton till boken!

Ja, vi får se hur det blir med det. Än så länge håller jag på att lära Tudor sitt, vacker tass och inkallning. Dessutom har han redan lärt sig att leta :-)

Tickie och Pluto är mycket duktiga agilityhundar. Vi har en egen bana på vår tomt som vi kör minst en gång om dagen, oftast flera gånger, eftersom den ligger utefter vår promenadslinga på tomten. Stor tomt! Kanske även Tudor kommer att bli en skicklig agilityhund, även om hans storlek redan nu säger mig att han kommer att bli alltför stor för att ta sig igenom tunneln längre fram!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

onsdag 21 augusti 2013

Serietecknartävling, ta chansen att skapa en ny barn- och ungdomsserie

Tycker du om att teckna och skriva? Då är det här den rätta tävlingen för dig. Det är Seriefrämjandet som anordnar serietecknartävlingen. Läs nedan vad som gäller.

I Seriernas Värld 2013 -Seriefrämjandets stora serietecknartävling 
Vill du tävla om att göra Sveriges bästa barn- och ungdomsserie? Tänkte väl det! I samband med årets upplaga av festivalen I seriernas värld anordnar Seriefrämjandet en ny serietävling för att förnya de svenska barn- och ungdomsserierna. Alla verksamma serieskapare uppmanas att delta med så nyskapande och kreativa bidrag som möjligt!

Tävlingen är sponsrad av Egmont Kids Media Nordic AB (stort tack!) och vinnaren får 12 000 kr, tvåan 5000 kr och trean 3000 kr.

Bidrag 
Seriefestivalen I seriernas värld arrangeras för sjunde gången i Seriestaden Malmö. Den 25 oktober är det invigning och den 26-27 oktober hålls en seriemässan på Form/Design Center. Det är viktigt att serien riktar sig till barn och ungdomar. Tävlingen är öppen för såväl professionella som icke-professionella tecknare. Det konstnärliga utförandet är helt fritt: ju mer unikt, desto bättre!

Deadline: 1 september 2013 
Prisutdelning: Vinnarna kungörs under en ceremoni på invigningen av I seriernas värld på Form/Design Center fredagen den 25 okt kl 20.00

Inlämning 
Inskickade serier bör vara på max 10 sidor sammanlagt, men ett bidrag kan bestå av flera, kortare berättelser. Serierna ska helst anpassas för serietidningsformat 170×240 mm, men andra format går också bra. Färg eller svartvitt är valfritt. Filformat ska vara tiff eller pdf och upplösningen enligt följande:
Tusch (svartvitt/bitmap): 900–1200 dpi
Färg eller gråskala: 400 dpi

Skicka ditt bidrag (obs, ej original!) med e-post till info@isv.se  eller info@serieframjandet.se och skriv ”ISV Serietävling” i ämnesraden. Eller med post till Seriefrämjandet ”ISV Stora Serietävlingen”, Friisgatan 15 B, 214 21 Malmö.

Övrigt
Juryns beslut kan inte överklagas. Jurymedlemmar kan inte själva delta i tävlingen. Seriefrämjandet förbehåller sig rätten att publicera vinnande bidrag i Bild & Bubbla i samband med tävlingsrapporten, på Seriefrämjandets webbplatser samt i dokumentation för festivalen. Vid annan publicering eller tryck av vinnande bidrag gäller sedvanlig ersättning allt enligt Svenska Tecknares normer.
Lycka till och heja heja!


Jag instämmer i lyckönskningarna och hejaropen! Önskar jag kunde teckna, för det här låter som en mycket rolig tävling!

Du kan läsa mer om tävlingen på Serietävlingen 2013.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

tisdag 20 augusti 2013

5:2-dieten får mig att må bra

5:2-dieten får mig att må bra.
Allt började med att jag såg vetenskapens värld på Svt1. Det handlade om läkaren och vetenskapsreportern Michael Mosley som hade utfört ett experiment. Han hade ätit som vanligt fem dagar i veckan och halvfastat två dagar i veckan. Därav namnet 5:2-dieten. Mosleys värden hade förbättrats avsevärt och han hade gått ned i vikt av att äta på det här sättet.

Jag och min make tyckte att det lät intressant, men funderade inte mycket mer på det.

En tid därefter läste jag boken Åldrandets Gåta av Henrik Ennert. Där lärde jag mig hur viktig maten var för att vi skulle bli gamla, och samtidigt vara friska och må bra när vi blir äldre.

Strax efter jag hade läst den här boken var det repris på programmet på Vetenskapens värld. När vi hade sett om 5:2-dieten ännu en gång, sa min man "Nu kör vi igång!"

För att vara riktigt säkra på hur vi skulle göra, införskaffade vi Michael Mosleys bok 5:2-dieten.

Det här är dietboken många talar om! 5:2-dieten -  av läkaren Michael Mosley. Han gjorde den omtalade BBC-dokumentären Eat, Fast, and Live Longer som visades i SVT:s Vetenskapens värld

5:2-dieten, eller halvfasta, är det absolut senaste inom hälsa och redan uppmärksammat i svenska tidningar och på bloggar.


Ät som vanligt fem dagar i veckan och halvfasta två dagar, men med riktig mat. De vetenskapliga bevisen är entydiga:  ett minskat kaloriintag ger en friskare kropp och ett längre liv - på köpet får man också en lägre vikt.


Michael Mosley lever som han lär och halvfastar måndag och torsdag varje vecka, dvs lever på 600 kalorier två dagar i veckan och äter precis som vanligt de övriga fem dagarna.


Våra kroppar är byggda för att klara perioder av sämre tillgång på mat, men om det blir för många dagar i sträck går kroppen ner på sparlåga. Med den här metoden gör kroppen inte det, utan det som händer under halvfastedagarna är att kroppen reparerar sig själv genom att nivåerna sänks på ett speciellt hormon (IGF-1) som bryter ner kroppen.


Resultatet: minskad risk för övervikt, diabetes, hjärtsjukdom, och på köpet får man ett friskare åldrande.


Det här är visserligen en diet, men det går att leva halvfastande resten av livet eftersom man får äta vad man vill övriga dagar.


Det som fick oss att sätta igång var att man genom att halvfasta sägs minska cancercellerna, de får liksom ingen mat :-) Eftersom vi har haft många släktingar och vänner som har dött i cancer, kändes det som en bra idé att testa 5:2-dieten.

Nu har vi ätit enligt 5:2-dieten under några veckor och vi mår jättebra. Resultatet är också att vi äter mindre de övriga dagarna, dessutom blir vi mycket mer medvetna om vad vi äter.

Fastedagarna räknar vi kalorier och äter frukost och middag. 500 kalorier för mig och 600 kalorier för min man. Visst blir vi lite hungriga vid lunchtid, men det är lätt åtgärdat med mängder av vatten och te. Dessutom ser vi verkligen fram emot den gemensamma middagen på kvällen!

Exempel på frukost en fastedag:
1 kokt ägg (61 gr, 90 kalorier)
1 halv grapefrukt (115 gr, 35 kalorier.
Totalt 125 kalorier

Exempel på middag en fastedag:
Kycklingwok. Strimlad kyckling (140 gr, 148 kalorier). Wokas i 1 tsk olivolja (27 kalorier), tillsammans med 1 tsk finhackad ingefära (2 kalorier), 1 msk hackad koriander (3 kalorier), en pressad vitlöksklyfta (3 kalorier), 2 tsk soja (3 kalorier) och saften från en halv citron (1 kalori). Woka tills kycklingen fått lite färg. Tillsätt lite vatten om kycklingen håller på att fastna. Tillsätt en näve brytsockerärter (50 gr, 12 kalorier), 100 gr finstrimlad vitkål (26 kalorier) och två tunt strimlade morötter (160 gr, 56 kalorier). Woka tills kycklingen är genomstekt. Att äta direkt efter måltiden: 1 clementin (70 gr, 25 kalorier).

Min favoritmatdag :-)

Vi känner oss friskare, rörligare och piggare. Bonus är att vi har tappat några extrakilon också!

Nu finns det många kokböcker till 5:2-dieten. Men om du ändå tänker läsa Michael Mosleys bok behöver du inte köpa någon kokbok. I hans bok hittar du mängder av recept.

Dessutom hittar du bra 5:2-recept i tidningen MåBra. Där finns också en bra kaloritabell, där du lätt räknar dina kalorier.

För mig är det här ingen diet, det är en livsstil, ett sätt att äta som jag kan tänka mig fungerar bra livet ut. Det är rätt härligt att slippa tänka på frukost, lunch och middag två dagar i veckan, utan bara fokusera på två måltider den dagen.

Har du inte testat redan, kan jag varmt rekommendera dig 5:2-dieten!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 19 augusti 2013

Månstenen finns nu som e-bok, vill du vinna Månstenen som bok?

För första gången någonsin släpper jag en bok som e-bok innan den har kommit ut som pappersbok, Månstenen.  Här kan du ladda ned e-boken Månstenen. (Här ser du fler av Kim M Kimselius böcker som har kommit ut som e-böcker.)

Först i september kommer Månstenen som vanlig bok. Du har möjlighet att vinna Månstenen som pappersbok. (Läs längre ner vad du ska göra för att vinna Månstenen.)

Månstenen är första boken i serien Theo- och Ramonaäventyr, en fantasyserie som tar de välkända personerna med på hissnande äventyr.

Många tycker säkert att det är konstigt att jag släpper e-boken innan den fysiska boken har kommit ut. Då ska jag berätta historien bakom det hela.

Först föddes idén att jag skulle skriva noveller av alla de förslag ni läsare skickar in till mig, förslag som talar om vart ni vill att Theo och Ramona ska resa i tiden. Theo och Ramona ville lite mer och det började bli en längre berättelse. Jag delade upp den i kapitel och lade ut första kapitlet här på bloggen. Inlägget fick stort gensvar och sporrade mig att skriva mer. Då kom jag på att jag kunde göra en riktigt lång berättelse och ge ut den som e-bok, och endast som e-bok.

När min käre make, Jan, fick höra det tyckte han att jag skulle skriva lite till så att jag även kunde ge ut den som pappersbok, "alla läser inte e-böcker" var hans kommentar. Så sant!

Därför fortsatte jag skriva på berättelsen, fångades av den och åkte ned till min skrivarstuga och låste in mig för att försvinna bort i fantasin. Där skrev jag dag och natt tills boken blev färdig. Nu är boken helt klar och du kan ladda ned den som e-bok.

Baksidestext:
En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit.

Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem, där de står på den ödsliga stranden. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt att röra sig. Då börjar Månstenen glöda.

"Spänningen växer för varje kapitel - Beskrivningar, dialoger och skildringar av miljöer och omgivningar är lika levande som vanligt." Ingela Svensson

"Nu har Kimselius, tillsammans med Theo och Ramona, tagit det stora steget in i riktig FANTASY. Det blir en nervkittlande resa..." Annelie Nilsson


Vill du vinna Månstenen?
Det enda du behöver göra för att vinna ett fysiskt exemplar av Månstenen, alltså en pappersbok, det är att skriva en kommentar i detta blogginlägg och berätta varför just du ska vinna boken. Du kan även mejla till Kim M Kimselius.

Om du gör detta, får du en lott till utlottningen och har chans att vinna Månstenen. Vill du ha fler lotter kan du göra något, eller allt, av nedanstående punkter. Ju fler punkter du uppfyller, desto fler lotter får du till dragningen av boken.

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT FÅ FLER LOTTER TILL MÅNSTENEN:
1. Lägg till dig som följare av den här bloggen. Det gör du i det gröna fältet här till höger "Följ gärna min blogg". Klicka på "Anslut till den här webbplatsen" och följ anvisningarna. OBS! Glöm inte klicka på KLAR ;-)

2. Berätta om utlottningen på din facebooksida, blogg, eller på twitter, ju fler inlägg desto fler lotter till dragningen! (Du behöver inte göra något på 2:an, du kan välja att följa bloggen bara, eller bara kommentera i kommentarsfältet.)

3.  Om du valt att vara med enligt punkt 2, gäller följande: Lägg in ovanstående bild i inlägget samt länka till det här blogginlägget. (Tryck Ctrl C för att kopiera bilden/länken och Ctrl V för att lägga in den.)

4. Lägg till en permanent länk till min blogg på din blogg, bland de bloggar du följer/rekommenderar.

5. Lägg in länk till ditt blogg/facebook/twitter-inlägg där du berättar om tävlingen (om du har valt att vara med enligt punkt 2 och få chans till fler lotter). Lägg länk till din blogg om du har lagt en permanent länk till min blogg, vilket resulterar i ännu en lott. Du kan även mejla mig, Kim M. Kimselius och skicka länken till dina inlägg eller bara skriva din kommentar i ett mejl istället för här i bloggen. 

Tänk på att ju fler saker du gör, desto fler lotter blir det, och desto större chans har du att vinna boken! VIKTIGT! Glöm inte kommentera det här inlägget och berätta varför just DU ska vinna boken.

Vinnare av boken dras den 15 september, vilket ger dig gott om tid att få så många lotter som möjligt. Kika in här på bloggen den 15 september för att se om du har vunnit en signerad Månstenen.

Lycka till!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

söndag 18 augusti 2013

Holger och sjöräddningen av Ingela Nilsson är en mysig bilderbok

Holger och sjöräddningen av Ingela Nilsson är en mysig bilderbok. Detta är tredje boken om Holger, de tidigare heter Holger på Hummerfiske och Holger Fisker.

Jag tycker om upplägget på boken, att det är en mjuk figur som är Holger, samt att han är insatt i riktiga, vardagliga händelser. Ja, egentligen är händelserna betydligt mer spännande än en helt vanlig dag. I Holger och sjöräddningen blir Holger vittne till hur en båt kör på grund. Holgers farfar larmar sjöräddningen och det som börjar som en helt vanlig fisketur blir till ett mycket spännande äventyr för Holger.

I barnböckerna om Holger möter du en liten fiskarkille, som gillar äventyr. Böckerna berättar på ett roande, spännande och pedagogiskt sätt om fakta kring ett tema. Holgerböckerna är fyllda av härliga fotografier från Holgers olika äventyr. 10 kr av varje såld bok skänks till Sjöräddningssällskapet.

Ska bli spännande att höra vad barnbarnen tycker om boken. Jag tror att det blir en bok de vill bläddra i många, många gånger!

Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars får du fråga efter den så tar de hem boken till dig. Boken finns också att köpa hos nätbokhandlarna, till exempel Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.