Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 20 april 2013

Boktips: Bubble av Anders de la Motte

Det här var första gången jag lyssnat på en bok av Anders de la Motte. Förstod redan när jag började lyssna på boken att Bubble var en bok i en serie. Det gjorde inte så mycket. Däremot kändes det lite segt i början, kanske just för att jag inte hade läst/lyssnat på de tidigare böckerna. Efterhand ökades tempot, jag kom in i handlingen och slutet var en riktig rysare med en extra twist på slutet. Tror nog att du ska läsa de tidigare böckerna innan du läser den här, även om den som fristående bok helt klart är läsvärd!

Det som jag tycker är intressant är att Anders de la Motte är före detta säkerhetschef på ett stort internationellt it-företag och f.d. polis. Något som ger trovärdighet på händelserna i boken. 

Beskrivning:

Detta är [bubble], tredje boken i Anders de la Mottes serie om småfifflaren HP och hans syster Rebecca. Serien började med [geim] som utsågs till bästa svenska deckardebut 2010 och 2011 kom den spännande fortsättningen [buzz].

Sex månader har gått och HP har fått ett uppdrag, ett sista uppdrag på mer än ett sätt. Under tiden gör Rebecca karriär inom i PayTags växande IT-imperium.

Medan Stockholm ännu en gång rustar för prinsessbröllop hamnar syskonen allt mer på kollisionskurs och det blir svårare än någonsin att skilja vän från fiende. Om nu inte fienden är en vän? En nära vän ...

[bubble] är en rykande aktuell thriller som handlar om hur vi mitt i den digitala övervakningen försöker bygga säkra bubblor, allt från bankfack till gigantiska serverhallar.

Men små eller stora har alla typer av bubblor en sak gemensamt. Förr eller senare kommer de allihop att spricka


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

fredag 19 april 2013

Skrivtävling: Vinn hjälp att förverkliga författardrömmen!

Dags för en ny skrivtävling. Den här gången är det tidningen Mama och Svenska Bokhandlarföreningen som utlyser tävlingen. Läs nedan vad som gäller.Vinn hjälp att förverkliga författardrömmen!
Du får hjälp att förverkliga dina författardrömmar av författaren Josefine Sundström som coachar dig och Svenska Bokhandlarföreningen som hjälper till att trycka upp din bok och distribuera den ut till bokhandlarna.

I vinsten ingår att få coachning och goda råd av författaren Josefine Sundström, både vid personligt möte och via mejl, att få pr-råd vid ett personligt möte med vd:n för Svenska Bokhandlareföreningen samt att få 100 exemplar (vill du ha fler får du själv bekosta dessa) av din bok upptryckt på vulkanmedia.se och om du vill även som e-bok.

Vi ser därför gärna att du har kommit ganska långt med boken och framför allt behöver tips med finputsningen.

Vinstvärde: 10 000 kronor.

Gör så här: Fyll i adressformuläret. Motivera med max 30 ord varför just du är värd att vinna och svara på följande fråga: Vad hette Josefine Sundströms debutroman?

Vi behöver ditt svar senast 22 maj 2013.

Vinnaren väljs av en jury som består av representanter från mamas redaktion och Svenska Bokhandlareföreningen.

Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Klicka på Mama för att fylla i anmälningsformuläret och läsa mer om tävlingen. Om du vinner kommer du även med i tidningen Mama!

Lycka till!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

torsdag 18 april 2013

Trädets betydelse: Yggdrasil från nordiska mytologin

Efter att ha skrivit arton historiska äventyrsböcker, som alla baserar sig på olika historiska händelser och olika tidsåldrar, har det slagit mig hur stor betydelse trädet har i de flesta skapelsemyterna. Då slog mig tanken att det kunde vara roligt att blogga om just det.

Idag tänkte jag berätta för dig om det nordiska trädet Yggdrasil.

Yggdrasil är namnet på världsträdet i den nordiska mytologin.Trädet växer vid en underbar källa som kallas för Urds brunn.

Urd är en av de tre nornorna, ödeskvinnorna, som bor under trädets rötter. Nornorna heter Urd, Verdandi och Skuld. Namnen står för olika stadium av tiden och visar på att kvinnorna är tids- och ödesmätare.

Nornorna är visa kvinnor och känner till världens öde. De fastställer även livslängden för varje människa som föds. De ristar in ödet i en kalender, de kan också spinna, eller väva in det i ulltråd och bildväv.

Från Urds källa hämtar världsträdet vatten och näring. Safter destilleras i trädet och daggen som dryper från grenarna håller hela jorden grön.

Många varelser, både gudar, människor och djur, är på ett eller annat sätt förbundna med världsträdet. Gudarna håller ting varje dag vid trädet och gudinnorna har sina möten under trädets skugga.

Den första människan hette Ask och var en man. Namnet kommer av att världsträdet var en ask.

Den första kvinnans namn var Embla.

I Yggdrasils topp sitter en örn och håller uppsikt över världen. Runt trädets rötter slingrar sig en orm. Fyra hjortar betar löv från grenarna. En liten ekorre, Ratatosk, kilar upp och ned längst stammen och för med sig nyheter.

Trädet är en symbol för tiden som går, från början till slut. Världsträdet åldras och murknar. En sjuklig utväxt, misteln, angriper världsträdet. Hjortarna och ormen tär på trädet. Människorna förstår att slutet närmar sig, det innebär världens undergång, något som har fått namnet Ragnarök.

Namnet Yggdrasil anspelar på en myt om Oden. Yggdrasil betyder "Yggs häst" och "Ygg den förskräcklige" är ett av Odens namn. Att världsträdet kallas för Odens häst beror på att guden en gång hängde sig i trädet och använde det som en galge. Det sägs att Oden offrade sig. Han genomled frivilligt pina och död för en enda orsak: Att erövra den allra dyrbaste av alla kunskaper, runkunskapen.

Efter nio nätter som hängd, och även genomborrad av spjut, kunde Oden hämta runorna som tillhörde jättarna.

VÅRDTRÄD
Från den nordiska myten om Yggdrasil har vi i alla tider planterat ett Vårdträd på gårdar runt om i Sverige. Trädet stod som ett symboliskt centrum på gården och skulle föreställa självaste Yggdrasil.

Vårdträdet var en bild av släktens och gårdens liv och runt trädet har många sedvänjor knutits. Man fick till exempel inte hugga i gårdens träd, eller skada det, eftersom det betydde olycka för hela släkten.

Vårdträdet var ofta en ask eller en ek som fick representera släktens livskraft, eftersom trädets livslängd sträckte sig långt utöver den enskilda människans liv. Runt vårdträdet låg gården med inägorna, den dle av landskapet som människorna hade lagt under sig genom hårt fysiskt arbete och som genom kult och riter var helgat åt gudarna. Inägorna innefattade gårdens olika byggnader, boningshus och uthus, slåttermark, åkrar och ängar.

Fakta om Yggdrasil och Vårdträd har jag hämtat från min historiska äventyrsroman Vikingaträl.

Om du tycker om att läsa om träd och trädets historia, kan jag varmt rekommendera dig boken I trädets tid av Christel Kvant.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester. 

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

onsdag 17 april 2013

Tävling! Vinn Kim M Kimselius engelska bok Back to Pompeii

Nu har du chans att vinna ett signerat exemplar av min, Kim M. Kimselius, engelska bok Back to Pompeii.Det enda du behöver göra för att vara med vid utlottningen av boken är:

1. Berätta om tävlingen på din blogg, på din facebooksida, eller på twitter, ju fler inlägg desto fler lotter till dragningen!
2. Lägg in ovanstående bild inlägget.
3. Länka till det här blogginlägget.
4. Kommentera det här inlägget, med länk till ditt blogg/facebook/twitter-inlägg där du berättar om tävlingen. Du kan även maila mig, Kim M. Kimselius.

Vinnaren av den signerade boken meddelas här på bloggen 26 april 2013.

Lycka till!

Här kan du läsa baksidestexten till boken:
Ramona can hardly believe her eyes! She stares at Theo and a sense of dread starts to well upp inside her. What began as an eagerly-awaited school trip to Italy has now turned into a nightmare.
The class has just visited the museum in Pompeii, the ruined Roman city that was buried beneath volcanic ash when Mount Vesuvius erupted nearly two thousand years ago. Ramona is feeling queasy from looking at the casts of people who died in the eruption that destroyed the city. Suddenly, a strange sensation comes over her and she sits down to rest. Within minutes, she falls into a deep sleep.
When she wakes up, she finds that everything is different. Pompeii is no longer in ruins. The city is bustling with life and Ramona realises that this is Pompeii before the eruption! She also knows that Vesuvius will soon undergo a terrifying transformation. Glowing lava and choking hot ash will come raining don and bury the entire city and its inhabitants. Will she and Theo be able to get away in time? Ramona has no idea when the vulcano will erupt. It could happen in a hundred years' time, in ten years or in ten minutes...
Back to Pompeii is Kim M. Kimselius' first book. It has enjoyed great success and beeen translated into many languages and is popular with readers of all ages. Kimselius skilfully brings the history of Pompeii to life and takes the readers on a thrilling journey back in time. It's a book you won't want to put down!


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

tisdag 16 april 2013

Myser och njuter av att vara i slutfasen av Persiens Pärla: En författares vardag

Just nu är det riktigt härligt att vara författare. Den engelska boken, Back to Pompeii, är på väg från tryckeriet, spökboken, Spöket på Stora Mossen, är inne i sista korrigeringsstadiet och går till tryck nästa vecka.

Det bästa av allt är att min 18:e fristående historiska äventyrsbok, Persiens Pärla, börjar få kött på benet och känns allt mer klar.

Det är härligt att vara i slutfasen av en bok, samtidigt som det blir lite separationsångest. Har levt med ämnet och personerna under mycket lång tid, och är inte helt villig att släppa taget om dem.

Ändå är det relativt lätt, det är nya böcker som pockar på uppmärksamhet, redan påbörjade böcker ligger och skriker "skriv färdigt mig!", det är ingen ände på inspirationen och idéerna.

I det här läget är det helt underbart att vara författare. När jag dessutom får fina brev som berättar hur inspirerade läsarna blivit av mina böcker, att de tänker satsa på en författarkarriär efter att ha läst min bok Att skriva med glädje, hur min bok Den där dagen har hjälpt dem genom en svår händelse... Ja, då är det helt enkelt underbart att vara jag.

I gryningen stiger jag upp för att hinna med allt, få ur mig alla ord som vuxit fram under natten, hinna pussa mycket på hundarna, umgås med min man och skriva, skriva, skriva, skriva...

När solen vaknat är det dags att lämna datorn för en stund och ta en längre morgonrunda med hundarna. Under en veckas tid har ängarna varit nästan snöfria och frusna, därför har vi flanerat över de stora öppna vidderna, hundarna och jag, medan solens strålar värmt min kropp och själ.

På vår promenad har vi mött både tranor, Canadgäss och en hare. Vi har sett massor av spår av vildsvin, men också fotavtryck av varg. Livet är rätt spännande här ute i skogarna.
Tranorna har kommit för att stanna och jag hör deras skri varje dag och det fyller mitt hjärta med sång och vårkänslor. Just det här tranparet på bilden ovan, stod på ängen vi spatserade över. De blev lite förnärmade över vår ankomst, lyfte och flög lågt över mitt huvud, kretsade runt ett varv, innan de slog sig ned en liten bit längre bort.

Ibland är livet lite extra skönt att leva och det är det just nu! Älskar att vara författare!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka! 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 15 april 2013

Vinn skrivboken Att skriva med glädje av Kim M Kimselius

Nu har du chans att vinna min, Kim M Kimselius skrivbok, Att skriva med glädje, på bloggen Författardrömmar

I Att skriva med glädje delar Kim M Kimselius med sig av sina erfarenheter av att vara författare. Hon berättar om vägen från att börja på en bok till att den är färdig och det finns många bra tips att ta till sig när man vill bli författare. Det är en väldigt inspirerande bok.

Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar av Att skriva med glädje, och så här gör du för att vara med i tävlingen:

Tävling

1. Berätta om tävlingen i din blogg med bilden ovan.
2. Kommentera det här inlägget med en direktlänk till ditt inlägg om tävlingen.
Tävlingen avslutas den 19 april.

Det är alltså en tävling som ligger ute på bloggen Författardrömmar, klicka på länken så kommer du till tävlingen! Lycka till!

Kramisar Kim
 
Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka!

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

söndag 14 april 2013

Många goda hälsosamma nyheter om Choklad!

Då var det dags igen att berätta om varför du med gott hjärta kan äta din chokladbit. Det ÄR nyttigt!

Choklad minskar risken för stroke!
Den som äter 60 gram choklad, ungefär en halv chokladkaka, per vecka löper minskad risk att drabbas av stroke. Det beror på att flavonoiderna, en antioxidant som är rikt förekommande i choklad, sänker blodtrycket och halterna av dåligt kolesterol!

Choklad håller dig smal!
Människor som äter måttligt med choklad varje vecka är smalare än de som bara äter det ibland. Det visar en studie som jämförde två likvärdiga grupper med människor i USA. Men exakt vad skillnaden beror på framgår inte.

Choklad skäper din syn!
En bit choklad kan göra dig till en bättre bilförare i dåligt väder. Det är förmodligen flavonoiderna som ökar blodflödet till näthinnan, vilket leder till att man ser bättre. Det gäller framför allt när det är svårt att urskilja kontraster som vid regn och dimma.

Choklad är super för hjärtat!
Den som äter 100 gram mörk choklad om dagen löper minskad risk att få hjärtinfarkt. Det beror på att chokladens antioxidanter vidgar blodkärlen, vilket minskar blodtrycket och förbättrar blodflödet.

Choklad gör dig till mattesnille!
Behöver du räkna på lånet, eller hjälpa barnen med matteläxan? Lite choklad kan göra så att du skärper dig. Studenter som åt choklad blev bättre på matte, visar en engelsk studie. Orsaken? Flavonoiderna ökar blodflödet till hjärnan.

Choklad ökar chansen till Nobelpris!
Choklad kan göra så att åldersrelaterade minnesproblem stannar av eller till och med förbättras. Det gör dig med andra ord lite smartare. För att se om det går att mäta undersökte en forskare på skoj sambandet mellan chokladkonsumtion och Nobelpris. Och ja, Schweiz där man äter mest choklad, har också flest Nobelpristagare!

Choklad kan ge dig kärleksboost!
Fungerar choklad som naturens eget Viagra? Ja och nej. Man vet att ämnet fenetylamin, som förekommer i små mängder i choklad, frigör endorfiner och ökar effekten av dopamin, vilket i sin tur påverkar sexlusten. Däremot är det inte klart om det finns tillräckligt av ämnet i choklad för att verkligen öka kärlekskänslorna.

Choklad tar itu med pms-humöret!
Choklad ökar må-bra-hormonet serotonin i hjärnan. Därför kan det fungera som en humörhöjare för kvinnor under menstruation eller pms, då serotonin-nivåerna är låga.

Choklad för dig som vill få mer hjärnkraft!
Kallpressad choklad innehåller mer näringsämnen och antioxidanter - så välj det om hjärnan behöver hjälp.

Choklad för dig som inte vill äta för mycket!
Satsa på att blanda egen varm choklad, då kan du själv påverka mängden fett och socker. Kakaopulver i sig innehåller väldigt lite fett och inget socker.

Choklad för dig som vill undvika fett och socker!
Välj hellre mörk choklad än ljus, den lite bittra smaken gör att det är lättare att bara hålla sig till en bit!

Alla de här underbara nyheterna om choklad har jag hittat i tidningen Må Bra. Nu förstår jag varför jag tycker om att äta choklad när jag skriver och varför mina berättelser blir extra bra när jag tillför choklad! Tyvärr kan man inte äta choklad i obegränsade mängder, även om jag som chokladälskare skulle vilja det!

Här kan du läsa mina tidigare inlägg om chokladens nyttigheter och chokladens historia:
Du blir smart av choklad.
Du blir smal av choklad!
Visste du det här om choklad?
Mörk choklad som hjärtmedicin.
Gå ner i vikt med choklad.
Choklad ökar din uthållighet.
Choklad en grönsak i förklädnad.
Jag skriver som bäst när jag äter choklad.
Provsmakning av Zebeda choklad.
Möte med chokladmästaren Jan Hedh.
Chokladens historia.

I min bok Mayafolkets Hemlighet berättar jag om hur mayafolket använde kakaobönan som betalningsmedel.

Nu blev jag riktigt, riktigt sugen på choklad, blev du?

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka!

Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här