Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 15 juli 2017

I väntan på skrivkursdeltagarna

I väntan på skrivkursdeltagarna

När jag däckade i stolen efter att ha förberett Färgargården för kursdeltagarna, sa jag till maken:
"Jag undrar om deltagarna vet hur mycket jobb vi lägger ned inför kursen?" Det var han övertygad om att de visste, men jag är inte lika säker.

Hela veckan har gått åt till att förbereda material. På torsdag efter lunch åkte vi till kursgården för att möblera. Nya sängar hade anlänt. En av dem, en stor, tung duxsäng stod kvar på bottenvåningen. Fråga mig inte varför, men där stod den, mitt i kurslokalen, som för övrigt var möblerad med bord, fåtöljer och tung soffa.

Trappan upp till andra våningen är smal och superbrant, fråga de som gått kurs hos mig så får du höra hur jobbig den är. Uppför den trappan lyckades Jan och jag baxa upp sängen. Baxa är rätta ordet, för bära gick inte. Det var att ta ett trappsteg i taget, vila, och försöka igen. Nu står den där uppe och jag hoppas att den som sover i den njuter extra mycket.

Tudor och Kiara fick vara med och sitta kopplade utanför. Det var premiär för Kiara att vara bunden någon längre stund. Vilket resulterade att jag ett flertal gånger fick göra akuta utryckningar för att rädda en hund som låg intrasslad i en salig härva av koppel och försökte bita sig loss. Till slut visste hon hur hon skulle bete sig och somnade gott i skuggan. Vi fortsatte bära möbler, stolar, bord, soffor och fåtöljer. En eloge till de som använt Färgargården dagen innan, de hade verkligen städat undan snyggt efter sig.

Varje år när jag ska sätta ihop borden måste jag fundera "Hur såg det ut förra året?" Jag tittar på gamla bilder, men har alltid lyckats lägga dukar på borden och vet därför inte vilka bord som står var. Den här gången fotograferade jag borden utan dukar. När jag ser bilden inser jag att jag måste möblera om.

Temat under årets skrivarkurser är fantasy och jag är oändligt tacksam över att konstnärerna som hade utställning på nationaldagen har låtit sina alster hänga kvar. Perfekt inspiration inför de här helgerna. Otroligt vackra tavlor. Om du tittar ut genom fönstret ser du Tudor och Kiara.

Här brukar jag sitta och läsa kursdeltagarnas berättelser. I den här fåtöljen kryper många ihop och skriver i sina skrivböcker.

Ett soligt, ljust rum som inspirerar till skrivande.

Det här är mitt favoritrum, mjuka färger, underbar soffa och härlig atmosfär. Här finns kakelugn, precis som i samtliga rum i huset.

Här är köket där vi samlas för att äta, om vi inte sitter ute och njuter av sol och värme. Som vi gjorde förra sommaren.
Ibland blir det dock alldeles för varmt för att sitta i solen.

Som du förstår är det här skrivet fredag morgon. Jag väntar på att skrivkursdeltagarna ska komma. Det finns fortfarande småsaker att ordna till på Färgargården och jag ska alldeles strax köra dit.

När du läser inlägget är huset fullt av skrivsugna som har sovit sin första natt på Färgargården och är laddade för att försvinna bort i fantasin.

Totalt har jag fem skrivarkurser på Färgargården i år. Vecka 30 har jag en plats kvar på grund av återbud. Hör av dig omgående om du vill ha den platsen. Här kan du läsa mer om skrivarkursen.

Nu ska jag sätta fart och köra till Färgargården för att mysa till det lite mer för kursdeltagarna.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.sefredag 14 juli 2017

Mingel hos landshövdingen i Blekinge 2017

Mingel hos landshövdingen i Blekinge 2017

Jag hade den stora äran att även i år få vara med på landshövdingen Berit Adnor Bylund sommarmingel. Det var fjärde året i rad och lika trevligt som alla de tidigare gångerna.

Minglet inleddes med att Berit Adnor Bylund och Christina Mattisson hälsade alla välkomna och berättade om Blekinge. Det var intressant att höra hur allting går framåt för Blekinge, arbetslösheten minskar, befolkningen ökar, ja, bara positiva nyheter.


Därefter var det dags för Pinamackorna att framföra 200 ord om kärlek. De hade jag förmånen att få se och lyssna på under Bok och Hav i maj 2017. De har utvecklat en unik metod för att involvera blekingarna i sina föreställningar. Genom möten och workshops har de skapat 200 nya ord för kärlek. Pinamackorna belönades 2014 med kulturpris från såväl Region Blekinge som Blekinge Läns Tidning.Byggnadsantikvarie Ivar Wenster hade ett härligt sätt att berätta om byggnader och platser i Blekinge. Han visade upp bild efter bild och kommenterade. Han lyckades hålla oss alla fängslade med sitt framförande, medan han tog oss igenom Blekinges minnesvärda byggnadsmärken.


Här ser du två av dem. Ovanstående är Skärva Gård. Nedanstående, om jag inte minns fel, är Sölvesborgs stadshus. Båda vackra och unika i sitt slag.Dea Norberg är en flitigt anlitad körsångerska som har sjungit i Eurovision Song Contest elva gånger. Hon har varit på världsturné med Roxette och sjungit med Robyn, Tommy Körberg, Lisa Nilsson och många fler stora sångare. Hon har även skrivit egna låtar och släppt skivor. Att lyssna på henne gjorde ont i själen, för hon hade en otroligt vacker röst som berörde länge efter att sången tystnat. Hennes egenskrivna låt var underbar!

Mi Tyler läste några rader ur en av sina böcker, innan vi alla skyndade genom regnet till residenset.
Tidigare år har vi haft solen på vår sida, men inte den här gången. Det gjorde inget. I trädgården var det partytält och stämningen hög. Alla delade med sig av platserna runt ståborden och minglade med varandra. Jag hade många givande samtal. Ett av dem gav mig uppslag till en ny bok. Jag låter den ligga och växa till sig i huvudet innan den får se dagens ljus. Men skriva den, det ska jag! Tack Hans och Maria för att ni gav mig idén!

Efter ett tag behövde öron lite lugn och ro och jag drog mig tillbaka till balkongen, med utsikt över regn, hav, båt och tomma vinglas. Även här gavs det tillfälle att mingla och jag hade många givande samtal innan det var dags att åka hem.Solen stod lågt och lyste upp både himmel och väg.

När vi svängde in på vår byväg fick jag den här fantastiska bilden av himlen och solen. Med huvudet fullt av idéer och nya intryck var det inte lätt att krypa ned i sängen. Det fick bli en runda med hundarna, både för att rasta dem och för att få allt att lägga sig till ro.

Vet du, det första någon sa till mig var "Åh, Kim Kimselius. Dig hörde jag på radio idag!" En helt främmande människa jag aldrig träffat tidigare, som jag fick en lång, trevlig pratstund med. Det kvinnan pratade om var nyheten om att Isländska barn ska läsa mina böcker som läromedel. Att jag och mina böcker finns med i isländska läroböcker. Helt fantastiskt!

Den här veckan har varit full av positiva överraskningar och givande möten och den är inte slut ännu. För idag börjar sommarens första skrivarkurs. En av fem helgkurser. Det ska bli så roligt!

Sommarmingel hos Landshövdingen 2014.
Sommarmingel hos Landshövdingen 2015.
Sommarmingel hos Landshövdingen 2016.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se

torsdag 13 juli 2017

Isländska barn läser om Kimselius böcker i lärobok

Isländska barn läser om Kimselius böcker i lärobok

Från och med i höst kommer de isländska barnen att få läsa om mig och mina isländska böcker i läroboken ORDSPOR. Att jag och mina böcker medverkar i en isländsk lärobok har uppmärksammats av media. Både Sydöstran och Blekinge Läns Tidning har skrivit om det och jag fick vara med i direktsändning i radio och berätta om det.

 
Det är en lärobok och en arbetsbok. I den ena nämns jag som författare, samt mina böcker. I den andra boken är det hela uppslag om Pompeji och Farao Tutankhamon, som boken Faraos förbannelse handlar om. Här ska barnen lösa uppgifter och skriva. Utifrån vad jag har förstått ifrån mina knapphändiga kunskaper om isländska språket...

Det känns mäktigt att få vara en del av de isländska barnens läromedel.

Här presenteras de hittills översatta isländska böckerna: Bölvun Faraos, Aftur til Pompeii, Fallöxin, Töfrasverdid, (Faraos förbannelse, Tillbaka till Pompeji, Giljotinen och Riddarsvärdet).
Synd att inte Döden på Island och Svarta Döden kommit ut på isländska ännu. De tror jag barnen hade älskat att läsa. De böckerna släpps på isländska i september, då reser jag till Island för att vara med på boksläppet och föreläsa.

Enligt min isländska förläggare är jag stor författare på Island och jag känner mig också sådan när jag kommer dit, för jag får alltid så fint mottagande. Att vara en erkänd författare på Island är stort, eftersom de är ett litterärt folk som verkligen läser. Att få det här erkännandet är för mig som att få Nobelpriset i litteratur.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

 
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Copyright Kim M. Kimselius  
onsdag 12 juli 2017

Tillbaka till Pompeji Jag fullkomligt älskade den

Tillbaka till Pompeji Jag fullkomligt älskade den

Madame Scandaleuse Magazine har boktipsat om bra sommarläsning, några av böckerna var mina. Nedan kan du läsa vad hon skrev om mina böcker. Kika in på bloggen för att få fler boktips!Jag vill börja med att tipsa om Kim M Kimselius underbara äventyrsromaner där vi tillsammans med huvudpersonerna Theo och Ramona reser från den ena spännande historiska händelsen till den andra. Jag läste Kimselius debutbok Tillbaka till Pompeji när den gavs ut 1997 och den bidrog till att väcka mitt historiska intresse. Jag fullkomligt älskade den. Sedan 1997 har Kimselius skrivit ytterligare ett fyrtiotal historiska äventyrsromaner och tillsammans med Theo och Ramona kan vi exempelvis besöka Titanic, den ryska tsarfamiljen på Alexanderpalatset utanför Sankt Petersburg, franska revolutionen och många fler spännande platser.

Tack för de fina orden om mina böcker!

De övriga böcker det talas om i texten är Skräckresan med Titanic, Anastasias öde och Giljotinen.Det är alltid roligt att få veta vad läsarna tycker om mina böcker. Har du läst någon av mina 44 böcker? Skriv och berätta!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

 
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Copyright Kim M. Kimselius  

tisdag 11 juli 2017

Skrivtävling Skriv en novell i sommar

Skrivtävling Skriv en novell i sommar

Som jag skrivit tidigare är sommaren novelltävlingarnas tid. Nu är det Mittmedia som utlyser en skrivtävling. Mer information nedan.


Skriv en novell i sommar!
Skriv ner din berättelse och skicka till oss.

Ämnet är fritt, men omfånget är begränsat - max 8000 tecken med blanksteg är formatet.

Juryn består av litteraturprofessor emeritus, Bo G Jansson, litteraturrecensenten och kulturredaktören på Norrtelje Tidning, Margaretha Levin Blekastad, litteraturredaktören i Mittmedia och kulturredaktören på Gefle Dagblad, Kristian Ekenberg, och kulturchefen i Mittmedia, Cecilia Ekebjär.

Den text vi väljer ut publiceras på 20 sajter och i 25 av Mittmedias tidningar.

Före 20 augusti vill vi ha ditt bidrag.

Maila: novell@mittmedia.se

Cecilia Ekebjär
cecilia.ekebjar@mittmedia.se

Här kan du se samtliga utlysta skrivtävlingar. (Eftersom vissa personer hade svårt att förstå att även den här tävlingen kommer under den länken, vill jag uppmana dig om att scrolla ned för att hitta alla skrivtävlingarna. Dessutom måste du gå längst ned och trycka på ÄLDRE INLÄGG. Lycka till!)

Här får du tips om hur du skriver din novell.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

 
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Copyright Kim M. Kimselius  

måndag 10 juli 2017

Sommarprojekt för skrivsugna

Sommarprojekt för skrivsugna

Oavsett om du är etablerad författare eller gärna vill bli, är sommaren perfekt för att skriva.

Det är ljust tidigt, naturen är full av dofter, det är tyst och lugnt och förhoppningsvis varmt. Här i Blekinge har juni och början av juli varit förvånansvärt kall. Det är bara när solen kommit upp som värmen kommer. Men det har inte stoppat mig. Jag har lindat in mig i filtar i hammocken och uppslukats av orden. 

Många har besök av släkt och vänner under sommaren. Att då få tillfälle att skriva kanske inte är det lättaste. Då är morgonen ett gyllene tillfälle. Det är bara att gå upp en timma tidigare än gästerna. Du kommer att känna dig nöjd och glad och inte alls så trött som du förväntar dig, eftersom du har skrivit på din bok.

Eftersom sommarens skrivarkurser är fullbokade (finns fortfarande några platser kvar till vecka 44), vet jag att många har stort behov av att skriva, att få ur sig den där boken de har inom sig. Varför inte satsa på det nu? Skjut inte upp det längre, utan ta tag i ditt projekt!

Åsa Persson, Sveriges nya deckardrottning, är ett strålande exempel på att det går att lyckas, bara man sätter sig för att skriva.

Åsa har ett heltidsarbete, man och barn och mycket omkring sig. För några år sedan gick hon skrivarkurs hos mig. Hon tog till sig mina ord om att det inte blir något skrivet om man inte skapar tid för skrivandet. Hon gick hem och skapade tid och skrev sin bok Skuggor av ljus, som blev antagen av ett förlag och utgiven i våras.

Kan hon, så kan du! Det gäller att göra skrivandet till ett projekt, skapa tid för det. Minska tiden framför tv:n och Facebook. Skriv istället. Sitt inte inne, utan ut och njut av sommaren. Skriv i en skrivbok. Den kan du ta med överallt.

Om du nu opponerar dig för att det tar tid att skriva in texten i datorn sedan, kan jag upplysa dig om att det bara är bra. När du skriver in texten kommer du automatiskt att bearbeta den och förbättra den. Bara vinst med andra ord.

Du har sommaren framför dig, se till att göra ett sommarprojekt av boken du bär inom dig. Vill du ha hjälp på vägen finns min distanskurs Hitta glädje i skrivandet. Den kan du starta när som helst.

Vänta inte på att orden ska komma till dig, gör plats i ditt liv för orden och skriv!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

 
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Copyright Kim M. Kimselius   


 

söndag 9 juli 2017

Novellprisfest

Novellprisfest

Sommarlov och skrivtävling, kan det bli bättre? Det är Biblioteket i Sundbyberg som nu har en novelltävling för dig som är mellan 12 och 20 år. Jag vet att många som läser bloggen är just i den ålder. Passa på att delta i tävlingen!


Biblioteket Sundbybergs Novelltävling
Flera år i rad har Biblioteken i Solna tillsammans med Bibliotek Sundbyberg anordnat en Novelltävling för dig mellan 12 och 20 år. Den avslutas med en Novellprisfest och vinnarna publiceras bland annat i en antologi.

Under hösten 2017 arrangerar Biblioteken i Solna och Bibliotek Sundbyberg den 7:e Novellprisfesten.

Novellprisfesten är en novelltävling för unga författare mellan 12 och 20 år som arrangerades av biblioteken i Solna och Solna gymnasiums bibliotek för första gången hösten 2011.

Den 31 oktober är sista dagen du kan skicka in en novell.
Den 30 november blir det stor finalfest på biblioteket i Solna centrum. Vinnarna offentliggörs med prisutdelning och uppläsning av vinnarbidragen. Alla är välkomna till finalfesten! Bland priserna finns presentkort från ticnet, biocheckar och naturligtvis fina böcker. Det blir också boksläpp för en novellsamling med de vinnande bidragen som alla deltagare får, och som kommer finnas till utlån på biblioteken.


Regler för Novellprisfesten 2017

  • För att vara med i tävlingen ska du vara mellan 12 och 20 år.
  • Endast ett tävlingsbidrag per deltagare. Skriv om valfritt ämne!
  • Jobba gärna med ditt bidrag i skolan om du får, men skicka in ditt bidrag individuellt (ej hela klasser i grupp)
  • Ange förnamn, efternamn, adress, telefonnummer och ålder.
  • Bidragen ska vara skrivna på svenska eller engelska.
  • Bidragen ska vara dataskrivna, max 3 sidor, gärna 1,5 radavstånd.

Senast tisdag den 31:a oktober vill vi ha ditt bidrag.
Lägg novellen i ett bifogat dokument och e-posta till: per.steinholtz@solna.se eller johanna.samuelsson@sundbyberg.se
Om du inte har e-post går det bra att lämna in ditt bidrag på biblioteken.


Här kan du se samtliga utlysta skrivtävlingar. (Eftersom vissa personer hade svårt att förstå att även den här tävlingen kommer under den länken, vill jag uppmana dig om att scrolla ned för att hitta alla skrivtävlingarna. Dessutom måste du gå längst ned och trycka på ÄLDRE INLÄGG. Lycka till!)

Här får du tips om hur du skriver din novell.

Lycka till!


På bilderna ovan ser du Ella Öhman och Irma Kjellström, två enormt duktiga skrivkurselever. Håll utkik efter deras alster!Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2017 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?

 
Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Copyright Kim M. Kimselius