Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 9 juni 2018

Undergång av Nathalie Sjögren

Undergång av Nathalie Sjögren

"Vinden morrade som ett odjur när den rev och slet i husväggarna. Det knakade och brakade överallt. Vinden tycktes andas. In och ut. På varje inandning drog huset ihop sig och lyfte från marken. På varje utandning föll det hårt tillbaka..."

Hur kan man motstå att fortsätta en läsa en bok som börjar på det här sättet? Inte jag. Boken fick följa med mig på spa, eftersom jag inte kunde lämna den. Jag ville läsa vidare. Det är en otäck bok, med fart tar författaren mig genom hela boken. Det händer ständigt nya saker, ändå finns där andhämtningspauser, chans för mitt hjärta att lugna ner sig, innan det är dags för nästa händelse.

Jag tycker om de båda tvillingarna Emy och Melissa. Trots att det mest är Emy boken handlar om, eftersom Melissa försvinner i början av boken. Mark dyker upp, en mystisk figur som hela tiden finns där när Emy behöver hjälp som mest. Men vem är han egentligen? Emy får inga svar, vi läsare får bara veta en del.

Tycker du om sagor, sägner och fantasy är den här boken perfekt för dig. Tycker du dessutom en bok som håller dig fängslad ska du definitivt läsa Undergång av Nathalie Sjögren. Rekommenderar den varmt!

Undergång är en rysare för unga vuxna som utspelar sig i naturreservatet Näsbokrok, på ön Nidingen och i underjorden.

Den får fyra stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 8 juni 2018

Gäld till djävulen av Lisa Hågensen

Gäld till djävulen av Lisa Hågensen

Lisa Hågensen är en fantastisk författare. Hon har starka personporträtt, härliga miljöskildringar och lyckas fånga mig från första till sista raden. Det vardagliga blandas med magi och mystik, något som känns helt naturligt i alla Lisas böcker. Så även i Gäld till djävulen.

Det här var en bok som absolut inte gick att sluta lyssna på. Jag var helt enkelt tvungen att veta hur det skulle gå.

Det här är andra boken om Raili och Ylva, men den går bra att läsa fristående.

Allt börjar med att Ylva hamnar på sjukhus i koma. Raili börjar forska vad det är som har hänt hennes vän. Det för henne till den ödsliga platsen Svartevattnet på det vindpinade Bredfjället i Bohuslän. Gården har en historia som går tillbaka ända till 1612. Ju mer Raili forskar om gården och människorna där, blir hon alltmer övertygad om att någon, eller något, har orsakat Ylvas koma.

För att hjälpa sin vän tar hon hjälp av bibliotekskollegan Solveig, men även med Solveigs hjälp känns allt oöverstigligt för Raili. Ska hon lyckas rädda Ylva ur koman, eller kommer hon för alltid att ligga som en kolli och tyna bort?

Har du ännu inte upptäckt Lisa Hågensens böcker rekommenderar jag dig varmt att läsa allt hon har skrivit. Allt!


Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 7 juni 2018

Skrivtävling med Glädje som tema

Skrivtävling med Glädje som tema

I alla mina handböcker om skrivandet har jag glädje som tema, skrivglädje. När jag nu hittade en skrivtävling med Glädje som tema kände jag mig tvungen att berätta för dig om den. Det är Ariton förlag som utlyser tävlingen.
 
Ariton Förlag har hittills publicerat 18 antologier. Framför allt med noveller men också om marknadsföring och om att driva företag. Snart lanserar vi en antologi med personliga berättelser om det som inte syns på ytan. Nu söker vi bidrag om glädje.

Det kan vara en novell eller personlig berättelse. Det kan också vara en dikt, ett fotografi, ett citat, en sång eller ett konstverk. Helt enkelt i princip vad som helst som ger dig glädje, som i sin tur kan glädja andra.

För mer information om riktlinjer, läs vår FAQ som du hittar som fastnålat på Facebooksidan. Vänligen skicka din novell till e-post info@ariton.se senast 24 juni 2018 kl 23.59 för att vara med i uttagningen.

Ariton Förlag ger ut böcker inom personlig utveckling. Vi fokuserar på berättelser som berör som vi sprider genom böcker, artiklar i våra fem webbtidningar, webbradio och webb-tv.

Petra Ariton
Förlagschef
info@ariton.se


Önskar dig lycka till i tävlingen. För skrivtips kan du kika in här på Skrivarbloggen.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
 
 

onsdag 6 juni 2018

Offline på Ystad Saltsjöbaden Spa

Offline på Ystad Saltsjöbaden Spa

Nu har jag varit iväg på Ystad Saltsjöbaden Spa och varit borta från sociala medier under många dagar. Inga måsten, bara vara, andas, vandra vid havet och njuta av livet. Den här gången var jag inte där ensam, både barnbarnet Frida, min väninna Anki och min guddotter Matilda var där. Åh, vad kul vi hade.

Jag älskar att bada och tillbringade större delen av min vistelse i någon av bassängerna. Där var jag tills huden skrynklade sig, då gick jag upp och torkade ett tag, sedan var det dags att hoppa i och simma igen. Vädret var helt magiskt. Det kändes som om jag var tillbaka i Lissabon, runt 28-30 grader och varma sommarkvällar, precis som i utlandet.

Ystad Saltsjöbaden hade förändrats sedan jag var där. De här två rummen var nya, ett soligt rum, omgivet av glasrutor från golv till tak och ett mörk, harmoniskt rum med en liten brasa ständigt brinnande. Härliga rum att koppla av i, men inget prat, bara tystnad.
....
Mitt rum var ett av hörnrummen du ser till vänster i bild. Det andra huset innehåller relaxrummen, varm inomhuspool, bubbelbad och andra bassänger. Varje morgon vaknade jag av soluppgången.
Även om solen just den här morgonen skymdes av molnen, sände solen sina strålar genom molntaket, brukar jag varje morgon vakna av att solen skiner in genom fönstren. Det dröjde dock inte länge förrän solen strålade i all sin prakt igen. Ännu en varm dag hade börjat.

När vi låg där vid poolen, i himmelssängar, omgivande av skira tygstycken som stängde ute en del av den brännande solen, kändes det som om jag befann mig utomlands. Här låg jag när Radio P4 ringde mig. När jag sa att jag låg vid poolen undrade de om jag var på utlandssemester. Imorgon ska jag vara med i direktsändning 7.30 på morgonen och prata om min nya låt Vingar av glas, där jag har skrivit texten. Är supernöjd med låten. Ska bli roligt att höra vad alla andra tycker.

Även om vi var fyra personer som reste tillsammans gjorde vi vad vi ville var och en. Det innebar att jag varje morgon tog en runda på stranden, yogade, mediterade och badade i havet. 
Att vara alldeles ensam på stranden ger ren livsglädje och jag bara njöt. Vissa yogarörelser var svårare att göra i den mjuka sanden, men till slut lyckades jag hålla balansen och utföra mina vanliga rutiner.

En morgon såg jag ett par som nakenbadade. Det var bara jag och de där. Annars låg stranden helt öde. En av dagarna fanns där en annan kvinna som yogade i sanden. Jag gick längre bort, för att få unna mig lyxen att vara alldeles själv.
När vi anlände med bil till Ystad Saltsjöbaden var det totalt kaos på parkeringen. Det var +30 grader och det verkade som om varenda människa i Ystad hade kommit dit för att bada. Det fanns inte en enda parkering, alla snurrade runt för att hitta en och jag blev alltmer stressad. Jag gick in och frågade om de hade gästparkeringar, men det var den enda parkering som fanns. En grupp gäster var på väg att checka ut så jag hakade på dem och lyckades få en plats tack vare det.

Så fort vi kom in på rummet rann stressen av. Efter ett dopp i poolen var jag helt avslappnad. Jag hade ingen kontakt med yttervärlden på hela tiden. Inga hemska nyheter, inga mejl, inga telefonsamtal. Bara vara där och då. Tanken var att jag inte ens skulle tänka på böcker, ändå blev det så. En tidig morgon promenerade jag på stranden alldeles själv. När jag kom tillbaka till hotellet hade de ännu inte öppnat frukosten, som startade 07.00. Jag tog en extra runda och hamnade på en plats jag aldrig hade besök. Då kom orden och en helt ny berättelse till mig. Hur jag än försökte trycka ner dem fanns de kvar. Att ha så lätt att få nya idéer är både en gåva och en förbannelse.

Att lämna spahotellet var som att dras i två delar. Halva jag ville stanna kvar, den andra ville hem till maken och hundarna. Tänk om jag ändå kunde klona mig. Det här var andra gången jag besökte Ystad Saltsjöbaden spa, men det är definitivt inte sista gången. Jag planerar redan inför nästa vistelse där.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 
 

tisdag 5 juni 2018

Lilla Augustpriset 2018

Lilla Augustpriset 2018

Tänk om det hade funnits så här många skrivtävlingar när jag var tonåring. Vilket gyllene tillfälle att få ett förlag intresserat av min berättelse. Men nu är jag för gammal, för Lilla Augustpriset riktar sig bara till dig mellan 16 och 20 år. Läs mer nedan.

Anmäl bidrag

Är du mellan 16 och 20 år och gillar att skriva? Här anmäler du ditt bidrag till Lilla Augustpriset.
Du får delta från och med det år du fyller 16 till och med det år du fyller 20. Ta del av Lilla Augustprisets statuter innan du skickar in ditt bidrag via formuläret.

Texten får innehålla högst 22 500 tecken INKLUSIVE blanksteg. Sista anmälningsdag är måndag den 3 september 2018.

Lektörer sovrar bland inskickade bidrag och överlämnar de utvalda texterna till Lilla Augustprisets jury för bedömning. Juryn nominerar sex stycken texter. Vilka dessa texter är, avslöjas måndag den 22 oktober. Samma dag öppnar en omröstning här på augustpriset.se, då allmänheten får rösta på sin favorit. Omröstningen är öppen till måndag den 19 november. Efter att ha viktat folkets röst mot juryns utses det vinnande bidraget. På Augustgalan måndag den 26 november belönas vinnaren med 15 000 kronor.

Genom att anmäla ditt bidrag till tävlingen om Lilla Augustpriset godkänner du att din text, om den nomineras, publiceras på Augustprisets sajt och i en bok, som bland annat delas ut under Augustgalan.

Lycka till!

För frågor om Lilla Augustpriset, vänligen kontakta info@forlaggare.se.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 måndag 4 juni 2018

Ett liv utan internet

Ett liv utan internet

Tillhör du dem som har upplevt vardagen utan internet, mobiltelefoner, tv? Eller är du född in i internettiden?

Det fanns en tid i mitt liv då jag ägnade fritiden åt hundarna, maken, löpning, hästar och skrivandet.

Dessutom fanns det tid för att ta en fika i lugn och ro. Här med min kära mor och min syster Birgitta. Tillsammans med vännerna bakade jag kanelbullar nonstop en kväll i veckan. Det var de som hjälpte till att äta upp bullarna. Jag vet egentligen inte vilket vi tyckte var roligast, att baka kanelbullarna, eller äta dem. Tror det var det förstnämnda.

Det fanns tid för att sitta timtals på hästryggen och lufsa runt i naturen, eller flyga fram i galopp på mysiga skogsvägar.

När jag skriver detta blogginlägg är det fredag den 1 juni. Jag har ägnat hela förmiddagen åt internet, att besvara mejl, kommentarer på facebook och bloggat. Utanför skiner solen. Maken var just inne och sa "Kom ut! Det är ljuvligt ute!" Men jag sitter här och skriver.

När du läser detta är jag off-line sedan ett par dagar. Därför skrevs det här blogginlägget för ett par dagar sedan. Jag befinner mig just nu på spa och bara är, helt utan uppkoppling mot nätet.

Efter fredagens intensiva internettrafik kände jag att jag bara ville koppla bort internet helt och hållet. Vara borta från nätet ett år, eller för all tid. Det var då jag tänkte på hur det var förr, innan internet fanns, eller innan jag hade hört talas om det i alla fall.

Visst är det roligt att hålla kontakt med vänner över nätet, men förr träffades vi, tog en fika, ringde varandra och skrattade tillsammans. Nu läser man statusuppdateringar på nätet och vet vad som händer vännerna, man trycker gilla, ibland skriver man en kommentar. Men man träffas inte fysiskt på samma sätt längre.

När jag kommer hem, utvilad efter några dagar på Spa, kanske jag skrattar åt de här funderingarna. Men just nu är jag innerligt trött. Det har varit en intensiv vår, en intensiv höst, ja många fullbokade år med sorg och skador och bekymmer. Idag känns allt det där.

Det enda jag vill är ju att sitta ute och lukta på blommorna, se ut över nejden och fundera ut intrigerna i en ny bok, ha hundarna vid mina fötter, katterna liggande i hammocken och maken vid min sida.

Om jag skulle dö idag, just nu, vet du vad jag skulle ångra mest? All tid jag har lagt på internet. Ibland önskar jag få tillbaka den tid då man gick till banken för att betala räkningar, prata med de andra kunderna i kön, kassörskan. När man stod i kontakt med verkligheten på ett helt annat sätt än man gör nu för tiden. Ska jag säga, jag som lever mitt liv i fantasin varje dag.

Nej du, nu ska jag ut och njuta av sommaren en liten stund. Sedan ska jag njuta av att vara bortkopplad i flera dagar.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.
söndag 3 juni 2018

Fallet Walter Dabney av David Baldacci

Fallet Walter Dabney av David Baldacci

Nu har jag lyssnat på den senaste David Baldacciboken som är släppt på Storytel. Väntar ivrigt på fler. Det här var en svår bok, på så sätt att det verkligen inte gick att lista ut vem som var den skyldige. Här får vi åter träffa Amos Decker och Melvin Mars. Ännu en bok som inte gick att sluta lyssna på. Läs boken! Men läs gärna serien från första boken, då får du störst behållning av böckerna.

Amos Decker blir vittne till en våldsam konfrontation precis utanför FBI:s huvudkontor i Washington D.C. En man skjuter en kvinna och sedan sig själv, mitt på ljusa dagen. Decker står handfallen bara några meter bort.

Trots Deckers extraordinära observationsförmåga förvirrar mordet både honom och hans team. De kan inte hitta någon koppling mellan mördaren, som visar sig vara en framgångsrik familjefar, och offret, en omtyckt lärare. Det verkar inte heller finnas något motiv. Så får Deckers team order från Harper Brown, en agent vid Defense Intelligence Agency (DIA), att släppa fallet.

De har anledning att tro att mordet är kopplat till större händelser som står i direkt kontakt med nationens säkerhet. Men Decker har aldrig följt reglerna, och han har ett mål att lösa fallet.

Fallet Walter Dabney är Baldaccis tredje bok i serien om FBI:s utredare Amos Decker. 
Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.