Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 13 oktober 2012

Boktips: Kritikern av Dean Koontz

Det här var en riktigt ruggig bok. Men jag måste medge att när jag hade läst några sidor var jag tvungen att kika på framsidan för att se om det verkligen var Dean Koontz som hade skrivit boken. Jag har läst nästan allt han har skrivit, och de jag inte har läst står i min bokhylla och väntar på att bli lästa. I det första kapitlet fattades det något "Dean-Koontz". Jag kan inte riktigt greppa det, men något saknades. Men boken hämtade sig snabbt och jag satt som klistrad vid boken för att få veta hur det skulle gå för den stackarns författaren. Jag är själv författare och tänk om JAG skulle råka ut för en sådan här kritiker. Hemska tanke. Boken sträcklästes och kvarlämnade en otäck känsla inom mig. En bok jag varmt rekommenderar, antingen du älskar Dean Koontz eller inte!

Litteraturkritikern Shearman Waxx vet hur man dödar en bok med ett par väl valda och syrliga ord. Och snart kommer en olycklig författare upptäcka att det inte är det enda han är kapabel att döda.
Den bästsäljande författaren Cubby Greenwich har allt han kan önska sig; en framgångsrik karriär och en underbar familj bestående av frun Penny, barnboksförfattare och illustratör, sonen Milo samt hunden Lassie. Cubby vet att han inte borde bry sig om en dålig recension av en annars väldigt hyllad bok trots att den är publicerad i landets största tidning samt skriven av den fruktade och tillbakadragna kritikern Shearman Waxx.
Cubby beslutar sig således för att ignorera Waxx. Men så en dag råkar han stöta på honom på en restaurang när han äter lunch. Det som börjar som ett oskyldigt sammanträffande eskalerar snart till en fruktansvärd mardröm där Cubby och hans familjs liv är i fara.
Spänningsmästaren Dean Koontz är tillbaka med en skrämmande thriller om vad som händer när en framgångsrik författare och omtyckt familjefader konfronterar en tillbakadragen kritiker och sociopat som svingar en alltför dödlig och giftig penna. Om du respekterar Shearman Waxxs åsikt klarar du dig undan med karriären och livet i behåll. Om inte krossar han dig, din familj och allt du håller kärt.
"Dean Koontz levererar fantastisk underhållning som hanterar några av människans djupaste existensiella frågor; ondskans natur, ödets makt och livets kraft." - Publishers Weekly (starred review)
"En välskriven nagelbitare. Koontz lyckas gripa tag i läsaren på ett sätt som få andra thrillerförfattare kan." Booklist
"Ett utsökt hantverk med en blandning av spänning, mystik och humor." - Library Journal (starred review)


Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om På liv och död i andra världskrigets skugga.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

27-30 september signerar jag mina böcker på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Du hittar mig i monter B09:20. Jag berättar om Mayafolkets Hemlighet på Unga Scenen torsdag 27/9 10.30-10.50. Varje dag lottar jag ut 10 gratis böcker på Bokmässan.

fredag 12 oktober 2012

Minns när jag skrev Hasse Tellemars biografi, nu är han död...

Blev förvånad och glad, när jag för några år sedan fick förfrågan om jag ville skriva Hasse Tellemars biografi, nu är han död och jag är glad att jag fick förmånen att lära känna honom lite bättre, innan det var för sent.


Hasse Tellemar dog igår, den 11 oktober 2012, han var född 1923, var en legendarisk musikant, utbildad på Musikaliska akademien och spelade många instrument. Han turnérade i folkparkerna i många år, bland annat med Thore Ehrlings orkester, men han kanske blev mest känd som radioman och ledare för radioprogrammet Ring så spelar vi. Han var dessutom fanatisk supporter till Södertälje Sportklubb och hedersmedborgare i Södertälje.

När jag fick förfrågan om att skriva Hasse Tellemars biografi, nämnde de också att all text var handskriven. Inga problem svarade jag. När jag sedan fick manusbunten baxnade jag nästan. Det var verkligen handskrivet, med text i marginalen, små instuckna lappar, inringade ord, med linjer dragna tvärs över texten för att visa vart den skulle flyttas.

På något sätt fick detta mig att känna mig mycket nära Hasse Tellemar, eftersom det var hans handskrivna lappar. Det var ett gedigen arbete, men också ett mycket, mycket roligt sådant.

Jag har vuxit upp med Hasse Tellemars program Ring så spelar vi. Att genom alla dessa handskrivna lappar få ta del av hela hans liv var en stor upplevelse för mig. Inte visste jag att han hade gjort så mycket mer än varit programledare för Ring så spelar vi.

Utdrag ur boken:
"När jag började med 'Ring så spelar vi' hade inte du-reformen slagit igenom. Personligen hade jag svårt för att dua folk som jag inte kände, så det blev många Fru och Herr i samtalen. Tilltalet 'ni' har aldrig klingat bra i mina öron, så det var inget tänkbart alternativ."

När Hasse Tellemars bok, Det var i alla fall roligt att komma fram, släpptes på bokmässan i Göteborg, fick jag möjlighet att träffa Hasse Tellemar och även få boken signerad. Jag har inte behövt läsa den, för jag vet vad som står i den. Däremot har jag bläddrat bland fotona.

Utdrag ur boken:
"Jag påstår inte att jag skriver på allmän begäran, men några från allmänheten har sagt att det skulle vara trevligt att höra hur det låter när jag skriver. Det verkade lockande. Så fick det bli! Men jag blir varken förvånad eller besviken om Horace Engdahl inte har mitt namn på sina läppar nästa gång han gläntar på Nobeldörren. Jag har tiden på mig ... Hasse Tellemar"

Det var tanken på Hasse Tellemars handskrivna lappar som fick mig att uppmuntra min käre, då 88-årige, far att skriva sin självbiografi. Nu är min pappa 89 år. Boken ligger på korrekturläsning och ska snart gå i tryck. Att Hasse Tellemar bara blev 88 år gör mig ännu gladare att jag lyckats få pappas bok färdig i tid. Hoppas att jag även lyckas få den tryckt och levererad till min far innan det är för sent.


Önskar jag hade kopierat Hasse Tellemars handskrivna lappar, det hade varit ett fint minne. Men jag har i alla fall hans bok i min hand och hans röst ringer fortfarande i mitt öra.

Hasse Tellemar kunde inte ha valt en bättre titel till sin bok, Det var i alla fall roligt att komma fram, för det var precis så alla sa på hans tid när de inte lyckades besvara frågan de fick.

En legendar har gått ur tiden och jag minns honom med värme och saknad. R.I.P Hasse Tellemar.

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Svarta Döden.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

torsdag 11 oktober 2012

Skrivprocess, massor av användbara länkar som förbättrar ditt skrivande, hjälper dig hitta lektör, förbättrar din blogg och mycket mer!

Här är en riktig guldgruva att gräva information ur, om du vill förbättra ditt skrivande, hitta en lektör, förbättra din blogg och mycket, mycket mer. Denna information har jag hämtat på Copywriter.se som håller utbildningar och lämnar boktips förutom dessa helt fantastiska länkar.

Gå in och kika med jämna mellanrum direkt hos Copywriter.se, för sidan uppdateras ständigt!

Visst är det en fantastisk sida, med massor av användbara länkar. Tack för att du delar med dig av all denna information Jack Hansen! Som du hittar på 1av3.se under namnet Copywriter.

Kramisar Kim
 
Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här. 

onsdag 10 oktober 2012

Femte och äldsta Mayakalendern hittad, har den svaret på om jorden kommer att gå under 21 december 2012?

Nu har en femte Mayakalender hittats. Har den svaret på om jorden kommer att gå under 21 december 2012?

SVT Nyheter skriver de: En hörsägen säger att enligt Mayafolket så kommer jorden gå under den 21 december 2012. Men nu har arkeologer hittat en ny Mayakalender som kan bringa ljus över hur det urgamla folket egentligen menade.

Forskarna hittade Mayakalendern i vad man tror är en skrivarverkstad från 800-talet i Xultún, i Guatemala. Det är den femte och äldsta Mayakalendern man hittills har hittat och det finns överlag väldigt lite bevarat från Mayatiden. Tidigare kände arkeologerna bara till fyra astronomiska verk.

Det spektakulära fyndet ser utifrån sett ut som en liten kulle med en grottingång, men forskarna är exalterade. I den här högen tror de att Mayafolket satt och gjorde astronomiska beräkningar och kanske skrev astronomiska böcker. Hela väggarna i byggnaden är nämligen täckta av tabeller med en massa siffror som arkeologerna har lärt sig att tyda.

- De kan se att vissa av siffrorna ansågs vara extra viktiga. Mayafolket var väldigt upptagna av att ta reda på hur lång tid det tog för planeterna att komma tillbaka till samma sida på himlen. De hade fullständig koll på hur många dagar det tog för Mars, Venus och även Jupiter. Och det kan man alltså se nu när man analyserar de här målningarna, säger Ulrika Engström, vetenskapsreporter.

Knäcker Mayafolkets kod
Att ta reda på vad det är för siffror och vad de betyder är som att knäcka en kod. Och det har arkeologerna lyckats med. En siffra som dykt upp i forskarnas analyser av målningarna är 52.

- 52 år är en väldigt viktig tidsperiod för Mayafolket. Man vet att vart femtioandra år var som vårt nyår men mycket, mycket större. Men det här var också oroliga tider för Mayafolket eftersom de inte kunde vara säkra på att nästa tidsperiod skulle ta vid när den förra gick mot sitt slut, säger Ulrika Engström.

Mayafolket gick ut i krig och tog människooffer för att blidka gudarna - så att de skulle dra igång en ny tidsperiod.

Jordens undergång
Så på ett sätt är det inte bara en hörsägen - Mayafolkets beräkning av undergången. Men det är just en sån här tidsperiod som tar sitt slut den 21 december - inte nödvändigtvis vår tid på jorden.

- Det säger mer om oss idag när vi säger att det är en undergång. För Mayafolket så var det aldrig en undergång, utan en tidsperiod som tar slut. Det här sättet att dela upp tiden i olika cykler var som ett sätt att förvissa sig om att framtiden finns där och livet går vidare, säger Ulrika Engström.

Här kan du se programmet på SVT2 Vetenskapens värld som berättar om den nya kalendern (cirka 22.50 in i programmet). Här är andra delen av samma program på SVT2 Vetenskapens värld om Mayafolket.

Här kan du se film från Mayariket.

Vill du lära dig mer om mayaindianerna, deras tideräkning och liv får du massor av kunskap i min bok Mayafolkets Hemlighet, som är en skönlitterär historisk äventyrsbok, baserad på riktig historisk fakta och med en gedigen faktadel i slutet.


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

tisdag 9 oktober 2012

"En egenutgivare som det går framåt för" Emma Kreu på LitteraturMagazinet intervjuar Kim M Kimselius

På bokmässan i Göteborg blev jag intervjuad av Emma Kreu på LitteraturMagazinet. Nedan kan du läsa hennes reportage:

En Egenutgivare som det går framåt för!Kim M. Kimselius är lite av ett fenomen i sitt slag, hon är nämligen en oerhört framgångsrik egenutgivare och eftersom jag är väldigt intresserad av just egenutgivning, så stannade jag till vid hennes monter och pratade lite med henne. Hon skriver främst historiska äventyrsromaner för ungdomar och ger ut dem på sitt eget förlag Roslagstext.

Kim har varit författare i femton år och har hittills givit ut över tjugo böcker, men hon började som författare på B.Wahlströms förlag, där hon debuterade 1997 med ”Tillbaka till Pompeji”.
-Det var mycket härligt att som debutant sälja 11,000 exemplar första veckan, det gick helt otroligt bra, beättar Kim.
-På Bokmässan året efter satt jag ihop med det årets stora gäst, den brittiska Fantasy-författaren Terry Pratchett och Bertil Wahlström på deras bankett, det kändes helt enormt stort!

Och det gick bra för Kim, fram tills dess att den tredje boken skulle lanseras.
-Min förläggare hade godkänt mitt nya manus precis innan hon skulle sluta och det kändes bra, men när den nya kom så ville hon att jag skulle skriva om hela min bok. (Kims kommentar: Redaktören SKREV om hela mitt manus, utan att fråga mig. Läs mer om det i min bok Att skriva med glädje) Det kände jag att jag inte kunde gå med på, så jag valde helt enkelt att bryta med dem och startade eget förlag!

Att vara sin egen förläggare tycker hon är underbart då hon får möjlighet att bestämma allt i sin egen takt och kunna påverka allt i processen, från omslag till när böckerna ska ges ut. Men det är även mycket hårt jobb och därför känns det väldigt bra att hon numera har en anställd – sin man.
-Jag driver förlaget ihop med min man, de tre senaste åren är han heltidsanställd och det fungerar mycket bra. Det var han som från början uppmuntrade mig att försöka ge ut något av allt det jag hade skrivit, och i dag är det ju det vi försörjer oss på!

För henne är det drömmen som har blivit sann, då hon redan som åttaåring drömde om att bli författare.
-Men jag har fortfarande svårt att tro det, att JAG är författare. I går träffade jag Jan Gulliou och han kallade mig ”författarkollega”, så nu kanske jag också kan tänka att jag faktiskt är det.

Att hennes böcker  är starkt historiskt förankrade och är baserade på verkliga personer  gör att hon ägnar mycket tid åt research för att få rätt faktaunderlag. Det kan ibland få intressanta konsekvenser.
-Jag var nyligen med i TV-programmet ”Vem tror du att du är”, det visade sig att en av personerna i min bok var förfader till Siw Malmkvist, det var väldigt roligt att få det så förankrat i verkligheten!
För tillfället finns hennes böcker utgivna på fem språk, men hon berättar att det finns planer om ytterligare utvidgningar.
-På så sätt är det underbart att vara sin egen, att få vara med på varje steg i processen!

Ja, det var Emma Kreus intervju i Litterturmagasinet. Det blev en hel del intervjuer på Bokmässan i Göteborg, om jag bara får alla länkarna kommer jag att dela med mig av dem till dig!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.  

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här:

måndag 8 oktober 2012

"Kimselius är en mycket skicklig spänningsförfattare" Eli läser och skriver recenserar Mayafolkets Hemlighet av Kim M Kimselius

"Kimselius är en mycket skicklig spänningsförfattare" Eli läser och skriver recenserar min, Kim M Kimselius, bok Mayafolkets Hemlighet.

Mayafolkets hemlighet är 17:e boken i Kim M. Kimselius serie om de tidsresande Theo och Ramona. Första boken heter Tillbaka till Pompeji och den läste jag för ungefär femton år sedan.

Sedan dess har det kommit många böcker om Theo och Ramona men fortfarande är de spännande och intressanta och framförallt verkliga bladvändare. I Mayafolkets hemlighet blir destinationen Mexiko där en något otrevlig schaman lägger en förbannelse över Ramona.

Det jag gillar med serien är att de håller tempot uppe hela tiden utan att ta till billiga tricks, Kimselius är en mycket skicklig spänningsförfattare och det blir sällan eller aldrig klyschigt. Samtidigt får läsaren sig en historielektion på köpet, i lagom stora doser vävs historiska fakta in i berättelsen och i slutet finns som alltid en välskriven och minst sagt gedigen faktadel för den som är ännu mer nyfiken (som jag). Kul!

Jag sträckläser dem i stort sett alltid. Dessutom gillar jag omslaget till Mayafolkets hemlighet.
Jag har skrivit om tre andra böcker i serien här och här.

Läs hela recensionen om Mayafolkets Hemlighet Eli läser och skriver.

Visst var det en fin recension? Blir mycket glad över alla recensioner om mina böcker. Du har väl sett att DU kan vinna en signerad bok om du skriver till mig och berättar vad du tycker om mina böcker. Se nedan!

Kramisar Kim 

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den gömda Inkastaden.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

söndag 7 oktober 2012

Skapa din blogg, lätt och enkel information för att komma igång med att blogga

Skapa din blogg
Lätt och enkel information för att komma igång med att blogga

Det är mycket lätt att starta en blogg, här följer tips om hur du lägger upp din blogg på Bloggspot.

Blogspot Guide
Följ dessa enkla steg för att skapa din egen blogg helt gratis på www.blogspot.com eller även kallat www.blogger.com. En av de mest användarvänliga blogg tjänsterna, gör en blogg på tre simpla steg!

1. Registrera dina uppgifter för ett nytt konto på https://www.blogger.com/signup.g, har du ett google konto behöver du inte registrera ett nytt konto.

2. Nästa steg är att välja namn på din blogg och URLen för din blogg.

3. När du namngett din blogg är det dags att välja design på din blogg, du får chansen att välja mellan 12 olika mallar till din blogg. Men det går att ändra i efterhand så det är ingen panik om du inte kan bestämma dig än.

4. När alla steg innan är klara kan du börja göra inlägg på din blogg.

Vill du ha mer info om hur du kan ändra din blogg design eller anpassa dina tillbehör eller blogg widgets, klicka då på länkarna innan.

OBS! Glöm inte att verifiera ditt konto, klicka på den länk som du fått från Blogspot i din inkorg på det mail kontot du angav vid registreringen.

Denna information har jag hämtat från Blogspot Guide hos Blogghjälpen. Under den länken hittar du även information hur du startar en blogg på Wordpress, bloggtips och mycket mer.

När jag startade min blogg hade jag ingen aning om hur jag skulle göra, jag bara följde instruktionerna och på bara några minuter var jag med blogg. Något som jag inte har ångrat. I bloggvärlden har jag hittat många nya vänner, bloggen har tagit mig med på resor runt om i världen.

Här kan du läsa mitt tidigare inlägg om hur du startar en blogg. I det blogginlägget berättar jag även om hur du lägger in räkneverk och hur jag kom igång med bloggandet.

Om du tänker starta en blogg är det viktigt att tänka på att du ska uppdatera den och hålla bloggen levande. Jag uppdaterar min blogg precis varenda dag, även när jag inte är hemma. Det kan jag göra tack vare att man kan schemalägga blogginläggen, alltså skriva dem och därefter lägga ut dem flera dagar eller veckor senare. En jättebra tjänst!

Här kan du läsa om Bloggmisstag och om hur du åtgärdar dem.

Lycka till med din blogg!

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim


Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina 40 böcker.  Foto Bertil Knoester