Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 13 februari 2016

Boktips Rött uppror av Pierce Brown

Rött uppror av Pierce Brown

Ibland när man väljer en bok beror det på att många har pratat om den, eller man har läst mycket om den på sociala medier. Den här boken hade jag aldrig hört talas om, aldrig sett nämnas någonstans, ändå fångade titeln och bilden mig. Jag laddade ner boken på Storytel och började lyssna. Sedan gick det inte att sluta.

Det är en lång bok, ändå känns den alldeles för kort när den är slut. Till min glädje fick jag syn på att fortsättningen, Gyllene sonen, fanns inläst. Jag började lyssna på den direkt och håller fortfarande på, för den är på över 17 timmar.

Handlingen utspelar sig i framtiden och börjar med Darrow. Han tillhör de röda och är en ung gruvarbetare i en underjordisk koloni på Mars. Han och hans fru blir bestraffade för att de har gjort något förbjudet. När Darrow blir piskade sjunger hans hustru en förbjuden sång och döms därmed till döden. Det är då det glödande hatet och hämndbegäret vakar inom Darrow.


"Alla människor är inte lika mycket värda", förklarar han. Reslig, imperatorisk, som en örn. "De svaga har svikit er. Enligt dem bör de saktmodiga besitta jorden. De starka bör ta hand om de svaga. Det är demokratins storsinta lögn. Cancern som förgiftade mänskligheten."

Darrows  uppgift är att borra efter helium-3 som är avgörande för att göra planetens yta beboelig för människor. Darrow och de Röda vet att de är mänsklighetens sista hopp. Tills han upptäcker att de lever i en lögn.

Mars yta är både beboelig och bebodd. Där lever människorna i en strikt hierarki, de Gyllene styr och frodas i lyx och överflöd. När Darrow förstår att de Röda är förslavade startas ett Rött uppror. Tillsammans med en grupp rebeller lyckas Darrow både byta identitet och utseende och bli en Gyllene - med målet att infiltrera Akademin där de kommande ledarna utbildas, för att försöka förstöra systemet inifrån...

Det här är en av de bästa fantasyböcker jag har läst på länge. Läs den!!!Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 12 februari 2016

Boktips När mammas tankar ändrade färg av Sara Galli och Mats Molid


När mammas tankar ändrade färg av Sara Galli och Mats Molid

En ljuvlig bok som är så fin att det gör ont.

Beskrivningen av utmattningssyndrom sett ur ett barns synvinkel är så bra beskrivet, att det känns som om jag är inuti barnet och ser mammans kamp för att ta sig ur depressionen.

Ännu en gång har Sara Galli och Mats Molid tagit mig med storm. Förra boken "Får hundar korvar i himlen" fick mitt hjärta nästan att brista, eftersom jag just hade fått besked om att min hund fått en hjärntumör. Ändå fick berättelsen mig att le, för det går inte att göra annat när man läser den. När min hund dog veckan efter läste jag om boken och fann tröst i berättelsen.

Rekommenderar varmt båda böckerna för en stunds givande läsning både för barn och vuxna.

Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus .

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 11 februari 2016

Att lyckas i novelltävlingar

Att lyckas i novelltävlingar

Jens Klitgaard är bland annat redaktör och kursledare hos annljungberg.se. Här lämnar han sina tips om hur du ska lyckas vinna en novelltävling.

Jens Klitgaards skrivtips
Jag har vid ett flertal tillfällen suttit i jurys för olika novelltävlingar. När man läser hundratals noveller under en kort tidsperiod får man ett visst “jurybeteende”. Jag som är på insidan tänkte därför delge er en del tips på hur man bäst kan intressera mig som jurymedlem.

En novelltävling är som en slags snabb miniversion av hur många förlag faktiskt arbetar med att plocka fram manus. Grovsortering, manusgrupper och avgörande beslut. Skillnaden är att det är en tävling och att det finns lite tydligare regler och tidsramar både för de som skriver och de som läser.  Mitt mål med denna text är att ta er förbi grovsorteringen nästa gång. Det är där de allra flesta bidrag försvinner.

Det finns oändliga sätt att skriva en novell och det finns många som trevar fram finstämda historier, men för att vara krass – i en novelltävling  gäller det att vara vass redan från start.

1:a sidan är viktigast.
Även om jag som jurymedlem läser alla bidrag från pärm till pärm så kommer första sidan att vara viktigast i detta sammanhang. Det är där jag gör min första bedömning och den följer i de allra flesta fall med genom resten av texten och bygger en förväntan – något som gör att jag läser vidare med entusiasm. Det kan vara en myt, men ofta sägs det att en talangscout från ett skivbolag endast lyssnar igenom de första 30 sekunderna (om ens det) på en låt av en ny artist för att ge sitt utslag. 

Det handlar såklart om prioritering och erfarenhet, talangscouten vet redan tidigt vartåt något är på väg, om det håller kvalitet, vilken genre det är, hur rösten låter.

En text som inte ger dig någon känsla av vad berättelsen kommer att handla om (story) eller visar på en tonsäkerhet hos författaren (stil) på första sidan kommer inte igenom detta nålsöga och kommer med största sannolikhet inte gå vidare.

Du vill nämligen inte att jurymedlemmen ska tappa koncentrationen tidigt, för då är det redan kört.

Tänk så här: Kommer man vilja läsa nästa sida efter inledningen?

Den här texten är bara ett utdrag ur Jens inlägg. Vill du läsa alla tipsen om att lyckas i novelltävling får du klicka här.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

onsdag 10 februari 2016

Kim M Kimselius är en ikon i egenutgivarkretsar

Jag har blivit intervjuad på många sidor och bloggar. Här är det Kristina SvenssonFörverkliga din bokdröm som har intervjuat mig. Att bli kallad ikon i egenutgivarkretsara känns stort. Tack, Kristina! Nedan kan du läsa hela intervjun.


Kim M Kimselius är en ikon i egenutgivarkretsar, få (ingen?) har hållit på så länge och gett ut så många böcker på egen hand. Kim är också generös och delar gärna med sig av tips. Sedan förra intervjun för två år sedan har hon gjort en stor förändring som ökat hennes försäljning.
lennart och kim-17
Lennart Guldbrandsson och Kim M. Kimselius i Göteborg inför bokmässan 2015.

Skulle besvara frågor - blev tjock skrivhandbok
Att hitta glädje i skrivandet skrev jag efter att ha gett ut boken Att skriva med glädje och startat en facebooksida där folk kunde ställa frågor till mig, där jag lämnade skrivtips och tipsade om skrivtävlingar, ja allt som har med skrivandet att göra.

Utifrån alla de frågor jag fick började jag fundera på en ny skrivbok. Därför blev Att hitta glädje i skrivandet nästan dubbelt så tjock som den första skrivboken. Jag ville besvara alla frågor, dessutom har jag så mycket att förmedla inom skrivandet efter mina 18 år som etablerad författare och 13 år som egenutgivare.

Jag älskar att skriva och vill dela med mig av glädjen till andra som skriver. Det skrivs så mycket om skrivandets vedermödor i de olika facebookgrupperna för författare, i tidningar och i författarintervjuer. För mig är skrivandet ren glädje, ett sätt att fly från allt elände som sker i världen. Jag vill få andra att känna samma sak.

Nu håller jag på att redigera Att skriva med glädje, som har sålt slut och kommer ut i nyutgåva 2016-2017.Säljer fler böcker med ny distributör
När jag startade som egenutgivare hade jag inte så många titlar. Då var det enkelt att ha böckerna hemma och att sköta distribueringen av dem. Allteftersom jag skrev fler och fler böcker fylldes hemmet och det blev övermäktigt. Då skaffade vi plats på ett lagerhotell i Nättraby utanför Karlskrona, Selo. Det fungerade i många år, men jag skrev ännu fler böcker och börjar närma mig ett 40-tal titlar, till slut var även det ohanterligt. Böckerna anlände till lagerhotellet, men vi hämtade hem böcker och skickade fortfarande hemifrån. Det var många böcker som gick iväg varje vecka. En dag fick vi beställning på 1000 böcker på en och samma gång. DET är många böcker att packa och skicka iväg.

När så centrala inköpsavdelningen hos Akademibokhandeln sa att det skulle underlätta betydligt om mina böcker låg på Förlagssystem, var det inget att tveka över. Maken, Jan, blev lättad. Distributionen hade varit ett tufft arbete för honom de senaste åren. Dessutom kunde vi aldrig åka bort tillsammans. Han var alltid tvungen att vara hemma och ta hand om alla beställningar.
kimselius-8056
Kim M. Kimselius monter på bokmässan i Göteborg 2015
Vi märkte efter ett tag att försäljningen ökade tack vare att böckerna låg hos Förlagssystem.

Innan jag bestämde mig för vilken distributör jag skulle anlita pratade jag med bokhandlarna. Alla sa samma sak: Förlagssystem! Där fick de böckerna direkt de hade beställt dem. Hos Stjärndistribution kunde det ibland dröja en vecka innan den beställda boken kom. Flera bokhandlare valde att inte beställa boken om den låg hos Stjärndistribution. Självklart blev då valet av distributör lätt för mig.
Att distribuera böckerna hemifrån var roligt när det bara var ett fåtal titlar. Det var kul att se vart varje bok tog vägen, att paketera, lägga ut dem till lantbrevbäraren, vänta på DHLs hämtningar, köpa frimärken, förpackningar, se när de nya böckerna kom från tryckeriet. Just det där med att jag inte får se pallar av mina böcker saknar jag. Nu får vi beställa ett antal ex från tryckeriet eller Förlagssystem om jag vill se mina böcker. Inte riktigt samma sak.

Nu har vi haft Förlagssystem i ett år och det har gått över förväntan bra. I samband med att vi flyttade över böckerna dit var vi tvungna att höja priserna, eftersom flytten skedde i januari var det ingen som ifrågasatte prishöjningen på böckerna, det var ju årsskifte. Först var jag rädd att distributören skulle äta upp all vinsten, men så har det inte blivit. Det blir fortfarande pengar över för mig att trycka upp nya böcker. Jag siktar mot 100 böcker!


Vad är det bästa som hänt dig som författare senaste halvåret?
Det bästa som hänt mig som författare det senaste halvåret var att jag trots pappas död lyckades skriva en bok, TudorRosen kampen om makten, som fått enastående bra recensioner.

En annan sak var att jag höll seminarium på bokmässan tillsammans med Lennart Guldbrandsson och Kristina Svensson. Ett härligt samarbete som sått frö till nya gemensamma uppdrag.
Kristina Kim Lennart-8139
Kristina Svensson, Kim M. Kimselius och Lennart Guldbrandsson föreläser på Bokmässan i Göteborg 2015.
Stort tack Kim för denna uppdatering. Det här med rätt distribution är något som är viktigare än vad många tror.Det var Kristina Svenssons intervju. Hoppas du tyckte om att läsa den, det gjorde jag.


Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 9 februari 2016

Här hittar du många olika kurser inriktade på skrivandet

 Skrivarkurser, säljkurser, InDesignkurs och mycket mer
Kurslistan.se hittar du mängder av olika kurser som är inriktade på skrivandet. Där finns kurser i dataprogrammet InDesign, Säljkurser, och många olika typer av skrivarkurser och författarträffar. En sida att följa, eftersom det hela tiden kommer att dyka upp nya saker där.

Har du sett att jag har en ny skrivkurs? Den här gången kan du gå en skrivarkurs på distans för mig.

För fler skrivarkurser kan du titta in på Kimselius Skrivtips här på min blogg.

Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Eller du kanske hellre vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

måndag 8 februari 2016

Söker du korrekturläsare, spökskrivare eller lektör?

Det går knappt en vecka utan att jag får förfrågningar om jag vill korrekturläsa manus eller spökskriva en bok. Därför lägger jag upp spökskrivare här på min blogg, för att lätt kunna länka till dem. Jag har tidigare berättat om flera lektörer, spökskrivare och korrekturläsare. Idag vill jag tipsa om Jenny Holmström JMHkorrektur, som har ett bra öga för detaljer.


JMHkorrektur

Behöver du hjälp med korrekturläsning?
Skriver du en roman och vill få till det där lilla extra som får manuset att skina?
Är du på väg att söka jobb och behöver någon som putsar på ditt cv?
Vill du skriva en jobbansökan, men behöver hjälp med språket?
Du har kommit rätt. JMHkorrektur kan hjälpa dig på vägen.


Priser
Grundpris för korrekturläsning
Grundpriset är 49 öre/ord.
Texten får inte överstiga 400 ord/sida. Om så är fallet debiteras 199 kronor/sida.
Om det är oklart hur många ord det är per sida blir kostnaden istället 199 kronor/sida, formaterad av kunden enligt Villkor.
Priserna gäller kortare texter. Om texten är längre sker prissättning enligt överenskommelse.


Prisnivåer

Följande prisnivåer tillämpas av JMHkorrektur:

Korrekturläsning: Nivå 1, se grundpris.
JMHkorrektur granskar stavning och grammatik, rättar stavfel, interpunktion, semantiska och grammatiska fel.

Språkgranskning: Nivå 2, 69 öre/ord eller 299 kronor/sida enligt ovan.
Förutom korrekturläsning ingår även språkgranskning, där JMHkorrektur formulerar om texten i syfte att göra den mer lättläst och lättillgänglig. När denna omformulering sker är det alltid med kundens målgrupp i åsyfte.

Innehållsgranskning: Nivå 3, pris enligt överenskommelse.
JMHkorrektur granskar innehållet i texten, rättar, granskar och ändrar enligt överenskommelse.

Priserna gäller kortare texter. Om texten är längre sker prissättning enligt överenskommelse.


Tänk på en sak när du väljer lektör, korrekturläsare, spökskrivare: Det ska vara någon du tycker om att arbeta med, någon som vågar säga ifrån och tycka till.

Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 7 februari 2016

Boktips Tant Skateboard och spökslottet av Lotta Eriksson

Tant Skateboard och spökslottet av Lotta Eriksson och Jenny Lindqvist

Tant Skateboard tycker om äventyr, den här gången beger hon sig till ett spökslott och möter riktiga spöken, som inte alls är vad hon väntar sig.

En bok som får mig att le. Undrar vad som kommer att hända med den magiska käppen? Slutet en riktig cliffhanger. Bra! Den fina teckningarna lyfter berättelsen.

En bok jag varmt rekommenderar.Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.