Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 13 oktober 2018

Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh

Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh

Det här är en härlig bok som både fick mig att tänka och skratta, men framförallt var det en njutning att lyssna på boken. Det är ett tag sedan nu, men i flera veckor efter att jag hade lyssnat på boken pratade jag om den med alla jag träffade. Någon kanske tänker att det är en ny Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, men den här är betydligt roligare.

Boken handlar om Evie Gallagher, vars son övertalat henne att sälja huset och flytta in på äldreboende för att få mer sällskap. Men där är de bara senila och sitter och sover bort sina liv. Trots att hon är sjuttiofem och nybliven änka, vill Evie inte slänga bort sina sista år i livet.

Hon packar väskan och tar färjan över till Frankrike. Precis när hon kommit av färjan går ena hjulet på resväskan sönder. Två kvinnor som precis kört av färjan förbarmar sig över henne och låter henne följa med till deras Bed and Breakfast, där Evie blir kvar ett tag. Tills hon en dag ser en buss, köper den och ger sig ut på äventyr i Frankrike.

Hon har en ny telefon som hon fått av sonen, Brendan. Hon vet hur man sms:ar och skickar korta små meddelanden från platserna där hon är. Men först efter ett tag utomlands. Det gör att sonen och sonhustrun Maura, som inte alls tycker om sin svärmor, efterlyser Evie hos polisen.

När de får sms:n tar de semester och ger sig iväg till Frankrike för att hämta hem Evie, som i deras tycke är alldeles för gammal för att vara ute på egen hand. Under tiden reser Evie runt och skickar då och då ett nytt liten sms, från en ny plats.

Vill du ha en bok att njuta av och koppla bort vardagen ifrån, kan jag varmt rekommendera den här boken. Jag älskade den!Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

fredag 12 oktober 2018

Bokmässan Del 4 Min allra sista bokmässa

Bokmässan Del 4 Min allra sista bokmässa

Sista dagen på Bokmässan i Göteborg, någonsin för min del. Jag kunde inte vara gladare över försäljningen. Så här tomt var det på söndagsmorgonen, på eftermiddagen var det inte många böcker kvar. Som du ser har personalen satt upp ett ex av böcker på flera ställen, eftersom hela övre delen av pyramiden annars skulle gapa tom. Det är där de nya har böckerna stått.

Sista gången jag skickar en hälsning från montern. Jag vaknade med ett gigantiskt munsår och har plåster på det, men inte försvann munsåret på en sekund som det gör i reklamen. Först igår var de sista resterna borta, nästan två veckor efter bokmässan.

Lill-Kim/Oskar var med sista dagen och hjälpte till att packa upp. Han var så stolt.
Han älskar bokmässan och har varit med där ända sedan han var 3 månader, nu är han 8 år och han har längtat efter att bli så stor så han kunde hjälpa mig i montern.
Han blev så besviken när han hörde att det var sista året på bokmässan för min del. Men mamma Jessica löste det genom att ta med Lill-Kim sista morgonen, då det var stort behov av att försöka fylla alla hålen i pyramiderna. Här ser du alla mina fyra monterhjälpare, Jessica, Lill-Kim, Elins-Sofie och Jan på ingång.

Sist morgonen gick jag runt till författarkollegor som jag kommer att sakna på bokmässan.
De fick alla var sitt ex av 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär.
Jag ser hemsk ut på den här bilden, men Agnes och Elias Våhlund ser desto bättre ut och så glada. De har just fått ett fint pris för sina underbara böcker: Handbok för Superhjältar, som Agnes illustrerat och Elias gjort texten till. Minns fortfarande den dag då Elias visade mig det första utkastet till boken på skrivarkursen på Färgargården och frågade mig om det kunde vara något. WOW! Vilket utkast! Än idag undrar jag om Elias hade vågat skicka in till förlag om jag inte hade peppat honom och tyckt så mycket om skisserna. Jag är glad att han gjorde det, för hans och Agnes succé är exakt den alla debutanter drömmer om. En sådan debut jag fick och som jag unnar alla andra. Grattis Agnes och Elias!

Två av mina favoritförfattare, Carolina och Gabriella. De skriver underbara fantasyböcker!

Trots att det var bokmässans sista dag hade jag många skratt inom mig, även om jag då och då slogs av tanken att jag aldrig mer skulle få uppleva just det här.

Maria kom förbi och vi hade en trevlig pratstund som alltid. När jag ser fotona förundras jag över hur lite folk det är runt montern vid dessa tillfällen, för jag vet hur mycket jag satt och signerade och hur många böcker vi sålde. Men jag förstår att det är endast när det är lite folk som personalen har tid att fotografera.

Åh, den här flickan har jag följt under många år. En sista kram?

Här är en annan fantastisk person som kom och hälsade på.
Första gången jag mötte henne var hon sex år och jag behandlade henne som ett sådant barn, ända tills hennes pappa berättade att hon talade sex främmande språk flytande och hade läst de flesta av mina böcker. Den gången köpte de resterande böcker som hon saknade.
Nu är hon sexton år och går en hög utbildning och har en lovande framtid framför sig. Så roligt att få träffa henne och höra hur det hade gått för henne.

Min kära kusin Kristina kom som vanligt på besök, och bunkrade upp med de böcker hon saknade i sin skola.

Kersti Liljeqvist Zebeda från Zebeda Chocolate kom på besök. Vi har känt varandra i stort sett lika länge som hon har varit på bokmässan. Alla mässans dagar hade jag försökt komma bort till henne för att köpa choklad. Fem i Fem, sista bokmässedagen, ursäktade jag mig och sprang iväg, sedan handlade jag massor av choklad av det som fanns kvar. Bra presenter till kattvakter, hundvakter och till mig själv...
 
Alla dessa älskade fans som växer upp och blir större år efter år. Så jag kommer att sakna dem. Jan kom just förbi och sa "du kommer säkert att ångra dig till nästa år och vilja åka till bokmässan igen." Förmodligen...

Fick besök av den här kvinnan varje dag, så trevligt, även om jag inte alltid hade tid att prata så mycket, och tyvärr har glömt namnet.

Så tomt det kommer att bli, när jag inte får ställa upp för fotografering med mina författarkollegor och läsare.

Olséni och Hansen kom på besök, som de gjort varje år. Alltid lika trevligt att diskutera böcker med dem.

Mitt i vårt prat fick jag sätta mig för att signera en hel hög med böcker och Micke hann smita iväg...
...men Christina och jag tog det obligatoriska fotot framför montern.

Katarina är en person jag har känt under många år också. Kommer att sakna våra samtal.

Så mycket prat det blev, trots hosta, munsår och ont i halsen.

Här är författarkollegan Rizah med en av sina författarvänner.

Nina kommer alltid och hälsar på mig på bokmässan, och har varit på alla de seminarium jag har hållit på mässan.

Sista bilden på monter B09:20. Normalt brukar jag säga: "Vi ses nästa år!" Nu dröjde jag kvar lite när de andra gick iväg med de sista sakerna. Att jag fotograferar den tomma montern beror på att vi ett år fick en saftig räkning på material som hade forslats bort från vår monter. Material som inte var vårt, och inte hade skickats till oss. Som tur var hade jag fotobevis på den tomma montern. Så inte bara när vi kommer är montern full av andra mässdeltagares material, även när vi har lämnat montern fylls den med saker. Något att tänka på för dig som övertar montern nästa år.

Många har frågat mig varför det är sista gången på bokmässan. Jag har berättat att min man är 70, jag blir 65 och jag har varit med på Bokmässan i Göteborg under 20 år. Dags att börja skriva ett nytt kapitel i mitt liv. Oroligt har folk frågat om jag också tänker sluta skriva när jag blir pensionär. Ingen fara, det går inte att hejda orden, men kanske blir det inte längre sex böcker per år, utan bara två, tre eller fyra...

Den första dagen på bokmässan slog mig tanken att jag nästa år kunde ha Öppet Hus, hemma hos mig, istället för att åka till Bokmässan i Göteborg. Det har jag berättat för folk, alla blev eld och lågor och tyckte det skulle bli så roligt att komma och hälsa på hos mig. Det fick mig att få mardrömmar och ångest inför att öppna upp hemmet, logistiken med bilarna, fikat... Ja, du vet. Tips mottages tacksamt. För även om jag kan Bokmässan utan och innan efter alla år, är Öppet hus något helt nytt för mig. Men det gäller att utvecklas och prova på nya saker, hela livet. Eller hur?

Hjärtligt välkommen till mig i augusti nästa år. Datum meddelas under 2019.

Fler inlägg om Bokmässan i Göteborg 2018:
Bokmässan i Göteborg Del 1 Tårar, skratt och kramar.
Bokmässan Del 2 Mer skratt och kramar.
Bokmässan Del 3 Så många kramar och autografer.
Bokmässan Del 4 Min allra sista bokmässa.

Vi är många som inspirerats något enormt av din varma och härliga personlighet Kim M Kimselius.

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


torsdag 11 oktober 2018

Spöket på Torpa Stenhus är en riktig bladvändare

Spöket på Torpa Stenhus är en riktig bladvändare...

...skriver Barnboksfamiljen på sin blogg. Åh, vad glad jag blir för denna fantastiska recension av Spöket på Torpa Stenhus, min 50:e bok.Spöket på Torpa Stenhus – Theo- och Ramona äventyr
Författare: Kim M. Kimselius
Utgiven av Roslagstext
Läsålder: Från 9 år och upp.

Betyg: 5 av 5 

Detta är senaste delen i Theo- och Ramonaäventyr som är en historisk äventyrsserie med fantasyinslag.

I denna boken får vi åter igen följa Theo och Ramona när de åker tillbaka i tiden och får utforska Torpa Stenhus’s historia och sägner. I en resa genom tiderna tillsammans med spöket efter lilla Gustav Stenbocks får vi även uppleva när Gustav Vasa besökte Torpa Stenhus för att träffa sin blivande fru Katarina Stenbock samt flera andra händelsen genom historian. Allt inbäddat i en spännande story där spöket Gustav vill få sin vilja igenom.

Denna bok är en riktig bladvändare och jag läste den i en stöt på tåget ner till Bokmässan. Jag fastnade så mycket i boken att den där förseningen på 50 minuter kändes nästan som en fördel – för då hann jag läsa klart boken innan jag kom fram till Göteborg. Chokladen jag köpte som färdgodis låg även den orörd.

Boken är levande och med fint uppbyggda karaktärer, Theo och Ramonas relation är som alltid omsorgsfullt beskriven. Miljöbeskrivningarna är rikliga men jag rekommenderar att innan man läser boken kolla igen bilderna från Kimselius’s besök som återfinns längst bak i boken. Jag hade lite svårt att se Torpa Stenhus framför mig då jag aldrig besökt det i verkligheten. Att se de bilderna innan tror jag gör boken ännu bättre!

Böckerna är också otroligt lärorika för både vuxen och barn. Men allt lärorikt bäddas in i en spännande berättelse som aldrig känns tråkig. Får man mersmak efter boken så avslutas den med en gedigen faktadel där man kan fördjupa sig än mer.

Rekommenderar absolut denna bok! Den är en del i en serie men fungerar att läsa fristående. Kimselius introducerar skickligt det vi behöver veta för att förstå historian, men fortfarande tillräckligt kortfattat så att den som läst hela serien inte ska behöva läsa långa inlägg kring det.
Finns att köpa här: Bokus, Adlibris, CDON, Akademibokhandeln

Tack för den jättefina recensionen, Barnboksfamiljen!

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 onsdag 10 oktober 2018

8 Viktigaste skrivtipsen

8 Viktigaste skrivtipsen


Något av det bästa jag vet, förutom att umgås med maken och hundarna, är att skriva. Jag tycker om att skriva historiska äventyrsböcker, men det allra roligaste är att bara hitta på.

Just nu håller jag på med Staden på andra sidan Pyramiden. Tredje boken i fantasyserien. Den avslutande boken som ska knyta ihop hela berättelsen.

När jag arbetar med de historiska äventyrsböckerna bygger jag upp berättelserna med hjälp av Gula lappar.

Men när jag skriver fantasy sätter jag mig bara vid datorn, sedan låter jag orden komma. Det är faktiskt märkligt att de alltid kommer. Även om huvudet kan vara tomt på ord när jag startar datorn, flödar orden ur mig när jag väl öppnat dokumentet.

Visst har jag en aning om vad jag vill ska hända och jag vet hur boken ska sluta, men allt däremellan, från första till sista kapitlet, låter jag huvudpersonerna ta hand om.

Det är så här jag älskar att skriva! Att låta berättelsen leva sitt eget liv, att få sitta och läsa det som fingrarna skriver. Att inte riktigt vara en del av berättelsen, utan vara en betraktare som ser hur orden skapas under arbetets gång. Det är ren skär lycka.

Tänk att alla de där orden fanns inom mig kan jag tänka när jag stänger ned datorn för dagen. Då har jag skrivit tre, fyra kapitel, ibland så många som tretton, men det tillhör undantagen, då har jag knappt gjort något annat än suttit vid datorn. Men vilken fröjd att kunna göra det.

Vill du också hitta orden och känna samma glädje? Du hittar mängder av skrivtips här på bloggen. Precis som i alla mina handböcker om skrivandet: Att skriva med glädje, Att hitta glädje i skrivandet, Författare från dröm till verklighet, 10 misstag författare gör, 10 tips för att leva på din kreativitet, 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär.


De 8 viktigaste råden tänker jag ge dig här och nu:
1. Släpp alla tankar på stavning och grammatik när du skriver första utkastet!
2. Tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver, skriv till dig själv!
3. Skriv från hjärtat!
4. Släpp loss ordflödet, tänk inte så mycket!
5. Låt huvudpersonerna ta tag i berättelsen och föra den framåt!
6. Ha kul när du skriver, släpp alla krav!
7. Skriv något dagligen, om så bara i 10 minuter.
8. Stanna kvar i berättelsen i tankarna.

Ja, det var de bästa råden jag kan ge dig om du vill njuta av skrivandet, istället för att känna det som en enda plåga när du skriver.

Om du ändå inte hittar skrivglädjen kanske du vill gå en skrivkurs för mig. Där har vi alltid kul!

Skriv på! Det tänker jag göra.

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 


tisdag 9 oktober 2018

Bokmässan Del 3 Så många kramar och autografer

Bokmässan Del 3 Så många kramar och autografer
Tredje dagen då bokmässan är öppen, femte dagen på bokmässan för min del. Det är lördag och vi laddar för allmänheten. Böckerna har haft en strykande åtgång under torsdag och fredag och personalen får fullt upp med att fylla i hålen. Spöket på Torpa Stenhus finns det endast ett fåtal exemplar kvar av. Boken tar slut innan lunch och det är många besvikna fans som får gå tomhänta från montern, fast bara när det gäller just den boken, jag har ju 49 andra böcker att erbjuda dem.

Alla mina fantastiska medarbetare: Min älskade make Jan, som inte orkar med mässan mer, därför blev det här sista året på Bokmässan i Göteborg för min del. Därefter har du mig, Kim M. Kimselius, sedan kommer Elin-Sofie och Jessica. Båda stora fans till mina böcker och de har kommit att bli mycket goda vänner.

Dagen började med att himlen stod i brand bakom persiennerna och när jag drog ifrån dem mötte mig den här utsikten. Då förstod jag att det skulle bli en fantastisk dag, något det också blev.

Jag fortsätter lägga ut filmer från bokmässan på morgonen. Även om det bara blir en liten kort snutt, har fansen påpekat att de tycker det är roligt att se hur montern ser ut när vi jobbar. Synd att vi inte hann med att filma när det var fullt av folk.


Lennart Guldbrandsson kikade in lite då och då och var snäll och hjälpte till att fotografera oss alla på lördag morgon. Vi har ju skrivit tre böcker ihop, han, jag och Kristina Svensson.

På lördagen hade jag tänkt hinna runt bokmässan, men det blev inte så värst långt, eftersom tiden sprang iväg. Jag hittade däremot Sigge och mindes när jag var på min allra första bokmässa med B. Wahlströms förlag och den kvinna som illustrerade Siggeböckerna var där och stolt visade upp sin bok. Det var då det, nu har både hon och jag presterat många, många böcker. Jag tror att Sigge var populär för alla yngre barn på bokmässan.

Hyllorna gapar tomma och tjejerna får fullt upp att planera om pyramiderna. De första besökarna har redan anlänt, och vi har inte hunnit fylla på montern.

 Så många härliga möten och goa samtal.

Författarkollegan Maria Gustavsdotter lärde jag känna i Uddevalla när jag hade boksläpp av min historiska äventyrsroman Äventyr i Uddevalla. Maria skriver också historiska romaner, fantastiska sådana. Rekommenderas varmt!

Det här är Lizzie. Hon påminde mig om att jag skulle använda hennes namn i en bok. Hon har fått en av huvudrollerna i Staden på andra sidan Pyramiden. Boken beräknas komma ut före jul.

 Alla dessa härliga samtal...
 ...intressanta diskussioner...
...och glada skratt.

 Här satt jag för det mesta och signerade. Många autografer blev det.

Författarkollegor, så kärt besök. En av de saker jag kommer att sakna med att inte vara på bokmässan, och alla fans såklart, och alla bibliotekarier, lärare... 
En av mina fina skrivkursdeltagare som tycker om vår påse. Jag älskar den blå färgen och färgglada lappen som vi klistrar på. Ett miljövänligt alternativ istället för de plastpåsar vi tidigare hade.

Min yngsta lillebror, Peter, med sin fru, Åsa kom på besök. Ett kärt besök varje år. Ännu några jag kommer att sakna. Får åka och hälsa på dem istället nästa år i september.

Blev så glad när Paulina kom. Jag har följt henne under många år, skrivit på hennes t-shirt när hon hade gravidmage, sett barnet vara litet och sedan följt hur det har vuxit upp. Ännu en sak jag kommer att sakna: Att få följa fansens utveckling under åren. Se dem bli vuxna, skaffa barn och se deras barn börja läsa mina böcker...

Ibland höll jag miniföreläsningar om Spöket på Torpa Stenhus, eller om Tsunamikatastrofen i Lissabon. Det var kul.

Lill-Kim/Oskar (döpt efter mig eftersom mamma och pappa är stora fans till mig och mina böcker) hade sin givna plats i montern när mamma Jessica arbetade där. Jag märkte inte mycket av honom. Han sprang iväg och inhandlade böcker med jämna mellanrum och slog sig ner för att läsa. Om jag inte hade sett den här bilden, hade jag inte vetat om att han satt där.

Hur många böcker ska du ha? Ibland fick barnen fler böcker än vad de hade vågat hoppas på. Lyckan var stor.

Vi fick hundbesök också.

Författaren Inger Hansson kom och hälsade på. Hon blev så glad att jag bar sjalen hon hade gett mig dagen innan. Jag hade hjälpt henne med baksidestexten till hennes bok och hon visade upp slutresultatet. Det ska bli spännande att läsa boken, Äventyret med Havssulan.

Dagen går mot sitt slut. Jag är trött och frusen och lite febrig. Men humör är på topp tack vare alla underbara möten. Önskar så att jag hade kunnat fotografera varenda person som kom till montern, bara för titta på och minnas tillbaka nu när jag inte längre ska till Bokmässan i Göteborg. men det finns ju fler bokmässor... Eller hur? Du träffar mig på mässan i Linköping första helgen i december.

Fler inlägg om Bokmässan i Göteborg 2018:
Bokmässan i Göteborg Del 1 Tårar, skratt och kramar.
Bokmässan Del 2 Mer skratt och kramar.
Bokmässan Del 3 Så många kramar och autografer.
Bokmässan Del 4 Min allra sista bokmässa.
Vi är många som inspirerats något enormt av din varma och härliga personlighet Kim M Kimselius.

Kram från Äventyrsförfattaren Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.