Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 29 juni 2013

Otäckt spännande: Ni älskar dem inte av Belinda Bauer

Ni älskar dem inte av Belinda Bauer är hennes tredje bok. Det är en otäckt spännande skildring av hur barn blir kidnappade ur bilar.  Samtidigt som bilfönster slås sönder i bilarna runt omkring. I alla bilar där barn har kidnappats sitter en gul lapp med texten "Ni älskar dem inte!"

Barn efter barn i olika åldrar rövas bort, till slut rövas även en vuxen person bort när han försöker rädda ett barn undan kidnapparen. Alla tror att barnen är döda och väntar bara på att liken ska dyka upp, samtidigt som man letar genom heden efter de döda kropparna.

Det här är en bok som verkligen grep tag i mig. Den var otäck! Mycket på grund av att Belinda Bauer har förmågan att skildra så att det känns som om jag är där, jag ser, luktar och hör allt det hon beskriver. En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa!

BELINDA BAUER växte upp i England och Sydafrika och bor i dag i Wales. Hennes debutroman Mörk jord belönades 2010 med deckarvärldens mest prestigefyllda pris The Gold Dagger som delas ut av brittiska The Crime Writers Association för årets bästa kriminalroman. Ni älskar dem inte är hennes tredje bok.

Belinda Bauer har blivit beryktad för att kunna tränga in i sina karaktärers medvetanden med en närmast otänkbar verklighetskänsla. Hennes tredje roman matchar definitivt de föregående, och utsätter bypolisen Jonas Holly för händelser som brittisk deckarfiktion aldrig tidigare erfarit. Den engelska landsbygden har aldrig känts så frånstötande och så makaber. SUNDAY TIMES

Ni älskar dem inte har en premiss som både är spirituell och läskig. Belinda Bauer infriar sina Gold Dagger-vinnande löften genom att på utsökt sätt hålla fram och snedvrida småstadens vardagliga självbelåtenhet. THE OBSERVER

Överraskningen är såklart det viktigaste elementet i en spänningsroman. Och Belinda Bauer vet precis hur det ska hanteras, ända till slutet. DAILY MIRROR


Läs den!!!

Du hittar säkert boken hos din lokala bokhandlare, fråga efter den om du inte hittar den direkt. Annars finns boken att köpa hos internetbokhandlarna, till exempel Adlibris och Bokus.
 
Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 26 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

fredag 28 juni 2013

Heja Kim hoppas du inte tar illa upp att jag skriver om dig så här!

En kommentar på Facebook, som länkade till mitt namn, ledde mig till ett blogginlägg om mig som person. Är van vid att folk skriver om mina böcker och kommenterar dem. Däremot är jag inte van vid att kommenteras själv. Blogginlägget rörde mig till tårar och fick mig att känna tacksamhet och ödmjukhet. Kan inte låta bli att dela med mig till er, mina kära bloggläsare.

Det är Margareta Börjesson med bloggen Beskrivarblogg som har skrivit inlägget. Nedan kan du läsa hela blogginlägget:

”Skriv ändå”, skrev jag som kommentar på FB till en skrivande kvinna som just nu inte var inspirerad. Varför är det så lätt att ge goda råd och så svårt att följa de egna råden? (Retorisk fråga.)

Gräsmattan är full med kajor som tydligen hittar något matnyttigt i gräset efter regnet. Jag har hittat till Pinterest via Facebook, och där skulle jag kunna försvinna känns det som. Mängder med bilder och inspiration, uppmaningar att skapa sin egen ”pinboard” och ”pin it” och jag begriper knappt vad jag gör. Men jag gottar mig åt alla fantastiska bilder på vackra röriga gamla otroliga kläder, typsnitt, och vad det nu mera var jag valde att följa. Jisses.

Kim M Kimselius är där också, förstås – det var hon som lotsade mig dit, ovetandes. Men hon noterade genast att jag var där och nu följer hon mig. Och jag henne. Hon är otroligt proffsig i sitt marknadsförande av sig och sina böcker, jobbar och står i på ett sätt som verkligen imponerar på mig. Dessutom skriver hon flera böcker varje år. Och har massor på lager i huvudet. Jag är avundsjuk, men på ett snällt sätt. Hur kan hon, hur orkar hon? En förklaring är säkert att hon tycker det är roligt och att det är det här som är hennes liv – men hur kan någon annan lära sig av hennes exempel?

Jag måste erkänna att jag inte visste något om henne innan jag fann henne på 1av3.se och Facebook för ett par år sedan. Och att jag först tyckte att hon var lite väl exhibitionistisk och fanns med överallt. Jag snörpte lite på näsan och satte den i vädret.  Idag är jag som sagt djupt imponerad av hur professionellt hon bearbetar sin marknad, samtidigt som hon producerar nya böcker som efter vad jag förstår säljer bra. På eget förlag. Och jobbar med alla sociala media, säkert med sådana som jag ännu inte vet finns!

Heja Kim, hoppas att du inte tar illa upp att jag skriver om dig så här!

Så, skriv ändå var det visst som var ingången till detta. Kim gör det hela tiden, du och jag kan göra detsamma – och någonstans i de ord vi klämmer ur oss kanske det finns något som är värt att använda i den bok vi alla skriver. Annars kan vi drunkna i alla bilder på Pinterest.

Mitt svar på det här inlägget blev:
Oj! Tack så väldigt, väldigt mycket Margareta. Sitter med tårar i ögonen efter att ha läst ditt inlägg, blir rörd över alla dina fina ord! Ja, jag älskar att skriva, att inspirera och hjälpa andra att nå dit jag är idag. Att kunna uppfylla sin dröm om att bli författare, oavsett ålder, kunskap etc.
Jag är van vid att folk recenserar mina böcker, men aldrig tidigare har ett blogginlägg ägnats åt mig. Det känns stort! Tack ännu en gång!
Lycka till med ditt förlag och dina böcker. Du vet var jag finns om du behöver tips och råd!
Kram Kim <3 alt=":-)" class="wp-smiley" img="" src="http://s0.wp.com/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif?m=1129645325g">


Det här med Pinterest som Margareta pratar om beror på att jag skrev på Facebook att jag nu fanns på Pinterest.

Tack snälla, rara Margareta för alla dina fina ord. Blir mycket tacksam och rörd över dem!

Här hittar du några av alla de ställen du kan hitta mig:

Här lämnar Kim skrivtips
och svarar på frågor om skrivandet

Läs SMAKPROV ur Kims böcker

Bli vän med Kim på Facebook

Kimselius böcker: Fanklubb på Facebook

Följ Kim på Twitter

Följ Kim på Boktipset

Här hittar du Kim på Pinterest

Här hittar du Kimselius böcker på Goodreads

Bli vän med Kim på Google+

Ställ frågor till Kim på Unga Fakta

Här kan du skriva och berätta vad du tycker om Kim M. Kimselius böcker


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

torsdag 27 juni 2013

Härliga fans på signeringen hos Bokia på Lövmarknaden

Det har blivit tradition att jag signerar hos Bokia i Karlskrona under Lövmarknaden. En trevlig tradition som jag hoppas kommer att hålla i sig många år. Oftast är det fansen i omnejden som kommer och hälsar på för att köpa någon av mina nya böcker. Det händer också att mina böcker hittar till helt nya läsare och det är också mycket roligt.

Innan jag går till signeringen brukar jag besöka själva lövmarknaden, både för att uppleva folkfesten, men också för se alla blommorna, köpa marknadsgodis och jordgubbar. Den här gången stötte jag på många fans när jag promenerade runt bland alla människor.

Lite senare mötte jag samma personer i bokhandeln, när de kom för att köpa min nya bok Spöket på Stora Mossen.  En av kommentarerna var "Tänk att du, som är kändis, går omkring bland oss vanliga människor på Lövmarknaden. Du som är så känd!" Vad svarar man på något sådant? Jag bara log :-)

För det är ju så att jag känner mig precis lika vanlig som alla andra som går omkring på Lövmarknaden. Inte är jag någon kändis! Jag bara skriver böcker och har kul!

De hängivna fansen brukar komma direkt min signering börjar, mycket för att de vet att vissa titlar kan ta slut direkt.

Så var det även denna gång och det var riktigt hektiskt i två timmar, för jag vill prata med alla. De ska verkligen känna att jag har haft tid för just dem! (Är jättenöjd med håret på den här bilden. Äntligen har mitt självfall kommit tillbaka!)

Det är fantastiskt att se hur mina läsare växer för varje gång jag ser dem. Tur att mammorna är med, för ibland är det bara på dem jag känner igen ungdomarna, även om jag kände igen den här flickan på hennes goa leende.

Ofta blir jag förvånad över mig själv, eftersom jag många gånger känner igen ansiktena på personerna som kommer till signeringarna. Dessutom händer det att jag kommer ihåg namnen på personerna. Det är konstigt, eftersom jag träffar hundratals, om inte över tusen, personer om jag slår ihop alla signeringarna.

Under våren var jag och föreläste på Strömsbergs skola utanför Karlskrona. Det var roligt att se så många elever besöka mig hos Bokia. De flesta ville ha Svarta Döden och den sålde slut direkt i början. Det märktes vilka som tyckte om läskiga berättelser för de köpte inte bara Svarta Döden och Spöket på Stora Mossen, utan även Mysrys.

Det är fart och fläkt vid signeringarna. Några köpte sex böcker, som vid det här tillfället. En del köpte en bok, men de allra flesta köpte tre stycken. Mycket beroende på det fantastiska priset, tag tre böcker betala för två. Jag brukar alltid säga "Köp två böcker och få en extra bok gratis!". Om jag säger som det står på skylten brukar det alltid bli så här: "Tag två böcker, betala för tre!" DET tycker inte kunderna är något bra pris...

Det är inte min Toblerone. De lyckliga vinnarna är de som just har köpt några av mina böcker, också trogna fans och läsare. Som du ser har jag min fina klänning ifrån Mexiko på mig. Jag tycker den är otroligt vacker och är glad att jag lyckades hitta den när jag var på researchresa i Mexiko för min bok Mayafolkets Hemlighet.

"Då blir mormor glad", sa en av pojkarna, när jag frågade om de ville bli fotograferade med mig och utlagda på min blogg. "Mormor" visade sig vara min goa väninna Lena Westerlund med Clangulas kennel. De här pojkarna har jag sett när de var små. Tänk vad de växer barnen...

När det nästan var dags att gå hem kom min före detta granne och hälsade på. Han och hans bröder har precis sålt gården och jag hörde saknaden i hans röst när han pratade om den. Jag saknar dem redan... Det där med att bli fotograferad av många på en gång kan ställa till det, eftersom vi inte tittar in i samma kamera. Men så kan det bli ibland.

Det var en strålande sommardag, lite regn på förmiddagen, sedan +26 grader och sol! Mycket folk ute på staden och inne i butiken och jag sålde MASSOR av böcker. Trött och nöjd åkte jag hem och gjorde en jordgubbstårta för att bjuda mina gäster på midsommarafton. Jordgubbarna var inköpta på Lövmarknaden!


Titta gärna in och hälsa på nästa år om du är på Lövmarknaden, eller kom och hälsa på mig när jag signerar hos Bokia nästa gång, vilket sker i augusti när Persiens Pärla kommer ut. Den artonde boken i serien om Theo och Ramona och min tjugosjätte utgivna bok. Fantastiskt!

Tack alla som förgyllde min signeringsdag! Bamsekram till er alla!

Här kan du läsa mina tidigare inlägg om Lövmarknaden och signeringarna hos Bokia.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

onsdag 26 juni 2013

Från Idol till vän Skånska Dagbladet och Norra Skåne

Tidningarna Skånska Dagbladet och Norra Skåne hade den 16 juni 2013 ett helt uppslag om mig och min fan/vän Roxana Kaboli. Det är journalist Charlotte Pehrson som har tagit fotot och skrivit den fina artikeln.

Eftersom du säkert har svårt att läsa texten på bilden har jag skrivit av den till dig:

Från Idol till vän
Författaren Kim M. Kimselius har många hängivna beundrare, varav 17-åriga Roxana Kaboli från Eslöv är en av de absolut största. Som 8-åring började hon i smyg förfölja sin idol. I dag är de bästa vänner.

Roxana Kaboli gick i andra klass när hon läste Kim M. Kimselius debutbok Tillbaka till Pompeji, som handlar om två ungdomar i den italienska staden Pompeji, strax före vulkanutbrottet år 79 e.Kr. Bibliotekarien på biblioteket i Eslöv hade tipsat om boken när Roxana var där med sin klass, och eftersom Roxana gillade omslaget lånade hon hem den.

Hemma blev den liggande ett par veckor, tills Roxana blev sjuk och inte kunde gå till skolan. Då öppnade hon boken - och sträckläste den på ett par timmar.

"Jag ringde till mamma på hennes jobb och bad henne gå till biblioteket på vägen hem och låna allt som fanns av Kim!

Roxana tipsade sin bästa kompis Linda om böckerna och hon blev lika tokig i dem. Tillsammans bestämde de sig för att åka till Lund och träffa Kim på en boksignering på köpcentrat Nova Lund. Roxanas pappa körde dem dit. De var jättenervösa och fick inte fram ett ljud när det var deras tur i kön.

Kim minns dem väl.

"Jo då, jag såg två små flickor som smög runt bordet där jag satt!" säger hon.

Väl hemma gick Roxana och Linda ut på Kims hemsida och skrev ner alla datum och orter för kommande boksigneringar, och bestämde sig för att åka på samtliga.

Något år senare, när Roxana och Linda hunnit bli tio år gamla, såg de att Kim skulle ha en föreläsning på biblioteket i Karlskrona. De tog mod till sig och mejlade Kim och frågade om de fick komma och lyssna, vilket de naturligtvis fick. Deras lärare föreslog att de skulle passa på att skriva ett skolarbete om Kim, nu när de ändå skulle träffa henne på riktigt.

Skolprojektet visade sig vara ett lyckokast. Eftersom de skulle intervjua Kim var de tvungna att prata med henne.

"Jag glömmer aldrig synen av dessa två små dyrkande flickor som satt på första raden under föreläsningen... Det var en väldigt konstig känsla. Bara för att de hade läst mina böcker tyckte de att jag var helt fantastisk. De är så himla goa. Jag ser ju mig själv bara som Kim", säger hon med värme i rösten.

Kim tog med dem på fika efter föreläsningen och det mötet blev starten på en stark vänskap, som nu är inne på sitt åttonde år.

Just nu, samma helg som den här artikeln publiceras, befinner sig både Roxana och Linda hemma hos Kim i Eringsboda utanför Ronneby, där de har planeringshelg inför bokmässan i Göteborg i höst.

Sedan flera år tillbaka arbetar båda två för Kim under bokmässan och ser till att bokförsäljning och allt annat flyter på medan Kim signerar böcker.

"Utan dem hade det aldrig gått! De är helt fantastiska!" säger Kim.

Under förra sommarens träff hemma hos Kim, tog hon fram ett gammalt bokmanus som hon haft liggande i byrålådan i 30 år. Det var, till skillnad från hennes historiska äventyrsböcker, en tonårsberättelse, och hon ville veta vad tjejerna tyckte. Kim läste högt för dem, tills hon kom till ett känsligt kapitel som hon inte klarade av att läsa. Då gick Roxana och Linda in i ett annat rum och fortsatte själva. När de kom ut utbrast de: "Du måste ge ut den här boken!" och så fick det bli.

"Jag är så glad att de tyckte om den. Så här i efterhand tycker jag faktiskt att det är min bästa bok", säger Kim, som gett ut totalt 26 böcker sedan debuten 1997.

Men Den där dagen, som tonårsboken kom att heta, är inte den enda bok som framför allt Roxana haft ett finger med i spelet kring. Roxana är numera en av Kims korrekturläsare och ser bland annat till att huvudpersoneran beter sig som tonåringar gör och har ett språk som passar in.

"Ibland får jag höra 'nämen Kim, så där säger man inte idag' ", säger Kim och skrattar.

Roxana har också gjort research till den kommande boken Persiens Pärla, som handlar om det Persiska riket och kung Kyros II på 500-talet f.Kr. Idén till boken var Roxanas. Hon är född i Sverige, men hennes föräldrar kommer från Iran, och hon har länge velat lära sig mer om familjens rötter.

"Kim frågade mig och Linda en dag vilka böcker vi skulle vilja läsa, och då svarade jag en bok om Persien", säger Roxana.

Kim gillade idén direkt och gav Roxana i uppdrag att göra researchresan. Under juli månad förra året reste hon runt i södra Iran tillsammans med pappa Salmans släktingar.

"Det var jättespännande. Jag fotograferade miljöer och pratade med massor med människor", säger Roxana.

"Jag var nervös när jag lämnade det färdiga manuset till Roxana", säger Kim. "Hade jag verkligen lyckats fånga miljön, atmosfären och dofterna som hon upplevt? Som tur var fick jag med beröm godkänt!"

Jag träffar Roxana och Kim i Lund efter en boksignering på Akademibokhandeln Gleerups. De ses alltid när Kim kommer till stan. Efter signeringen går de och fikar och pratar korrektur och har en trevlig stund tillsammans. Mellan träffarna ringer de till varandra, skriver på Facebook och sms:ar.

"Roxana är som en dotter och som en bästa vän. På ett sätt är jag rädd för att hon ska växa ifrån mig, men hennes föräldrar har förbjudit henne att sluta träffa mig, så det känns tryggt", säger Kim.

Någon risk att Roxana ska bli sysslolös framöver finns knappast. Kim har över 40 påbörjade böcker som väntar på att bli klara.

"Medan jag signerade böcker idag fick jag en idé till en helt ny bokserie!" utbrister hon.

"Jag är sådan som lever i fantasin värld hela tiden. När jag får en idé, då får jag liksom hela boken på en gång. Jag är nog inte klok" fortsätter hon och båda skrattar...

FAKTARUTA
Kim M. Kimselius
Ålder: 59 år
Familjen: Maken Jan från Lund, fyra vuxna bonusbarn, 5 barnbarn, tre hundar, fyra katter.
Bor: Eringsboda utanför Ronneby. Har skrivarstuga i Hörby.
Gör: Författare. Har gett ut totalt 26 böcker sedan debuten Tillbaka till Pompeji 1997. Väver i sina historiska äventyrsböcker samman fakta med fantasi och har bland annat skrivit om Inkariket, romarriket, vikingatiden, snapphanarna och andra världskriget. Har även gett ut en bok om att skriva: Att skriva med glädje.
Hemsida: www.kimselius.se
Blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.se
Aktuell: Med böckerna Spöket på Stora Mossen (utkom i maj) och Persiens Pärla (utkommer i augusti)

Roxana Kaboli
Ålder: 17 år.
Bor: Eslöv
Familj: Pappa Salman Kaboli, mamma Negar Jalilpour.
Gör: Ska börja trean i gymnasiet till hösten. Arbetar med Kim M. Kimselius på bokmässan i Göteborg och är även en av Kims korrekturläsare. Har gjort research i Iran till den kommande boken Persiens Pärla.
Om framtiden: "Jag vill gärna bli journalist."

Allt började med den här boken:

5 tips från Kim M. Kimselius till dig med författardrömmar:

1. Alla har en historia att berätta! Eller flera! När du börjar skriva ner din idé, tänk på att skriva från hjärtat. Skriv till dig själv! Tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver. Skriv inte hur du tror att det ska vara. Skriv som DU vill att berättelsen ska vara.

2. Föreställ dig personen du vill skriva om, försök att bli den personen, känn vad den känner, se vad den ser och skriv ner det. Hitta ditt eget språk, försök inte härma någon annan. Var unik och försök inte krångla till det, bara skriv!

3. Läs mycket, utveckla ditt språk, få inspiration och skriv! Du lär dig många olika saker genom att läsa andras böcker. Du lär dig inte bara språket, du lär dig också att inte begå samma misstag som någon annan författare redan har gjort.

4. Berättelsen ska löpa på en tänkt tråd som för handlingen framåt. Om man tappar sammanhanget i berättelsen kallas det för att man har tappat tråden. Vad är då den röda tråden? Jo, det är det som binder samman berättelsen från första till sista sidan.

5. "Motivation" är inte detsamma som "inspiration". Du ska inte sitta och vänta på att orden/inspirationen ska komma till dig. För att nå dina mål måste du vara motiverad. Inför disciplin genom att sätta upp tider då du ska skriva.


Ja, det var hela artikeln som var i tidningarna Skånska Dagbladet och Norra Skåne, söndagen den 16 juni 2013. Visst var det en bra artikel skriven av journalisten Charlotte Pehrson. Dessutom tycker jag att hon fick till ett jättebra foto, innan regnet började vräka ned. Fotot är taget utanför Akademibokhandeln Gleerups i Lund.

Tack Charlotte Pehrson för den fina artikeln :-)

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

tisdag 25 juni 2013

Skrivtävling: SkrivarSidans Dikttävling

SkrivarSidan är flitig med att ha tävlingar. Den här gången utlyser de en dikttävling. Visst har du många dikter undanstoppade i lådorna, det har jag! Läs nedan vad som krävs för att du ska vinna:

SkrivarSidans Dikttävling 2013

För sjätte året i rad utlyser vi SkrivarSidans dikttävling. Tävlingen är öppen för våra betalande medlemmar. Du kan delta med tre bidrag, dikter och/eller prosadikter, på sammanlagt tre A4-sidor teckensnittstorlek 12 pt i Word eller OpenOffice. OBS! Dikterna ska inte vara publicerade i andra sammanhang.

Temat är fritt med undantag för rena kärleksdikter.

Bidragen ska vara inne senast den 18 september 2013 och du skickar in dem via sajten och väljer kategorin Dikttävling 2013.


Tre vinnare utses som får sina dikter publicerade på SkrivarSidan den 8 oktober 2013. OBS! Vi publicerar även andra bidrag som vi anser tillräckligt bra.
1:a pris 1000 kr + diplom
2:a pris bokpaket + diplom
3:e pris ett års medlemskap på SkrivarSidan + diplom
OBS! Vinnaren betalar eventuell vinstskatt.

Jag vill bli betalande medlem och delta i tävlingen!


Lät det som en intressant tävling för dig? Lycka till! Berätta gärna för mig om du vinner :-)

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här:

måndag 24 juni 2013

Ny Mayastad funnen i Mexikos djungel!

Nu har de hittat en ny Mayastad i Mexikos djungel. Tänk om jag hade varit med och fått upptäcka något sådant fantastiskt. Njöt av min resa till Mexiko då vi besökte de gamla mayastäderna. Det var som att förflyttas flera tusen år tillbaka i tiden. Tänk då att få vara med att upptäcka en helt ny, bortglömd mayastad. 

Artikeln är hämtad från Aftonbladet och skriven av Patrik Ekström.

Mayastaden Uxmal Foto Kim M. Kimselius

Aftonbladets artikel om den nya Mayastaden
En magnifik – och fram till nu okänd – indianstad har hittats djupt inne i Mexikos djungler. Bland stadens pyramider, monument och bollplaner hoppas forskarna hitta svaret på en tusenårig gåta. Tusen år efter Kristi födelse kollapsade plötsligt Mayakulturen. Ungefär lika länge tros den magnifika staden Chactun ha legat dold i östra Mexikos täta djungler. Staden hittades av ett team lett av en slovensk professor för några veckor sedan.

Uppemot 40.000 invånare
– Hela området är täckt av djungel, säger Ivan Sprajc till nyhetsbyrån Reuters.

Staden, som är belägen i ett otillgängligt naturreservat, uppges vara aningen mindre än den kända Mayastaden Tikal i Guatemala och kan ha haft mellan 30 till 40 000 invånare.

Flera bollplaner och 15 pyramider har hittats inom området – ett tecken på stadens betydelse.

Lokalbefolkningen har troligtvis känt till staden, men den är inte tidigare omnämnd i forskningssammanhang.

– Skogs- och gummiarbetare har varit här, vi har hittat spår i träd. Men uppenbarligen berättade de aldrig om staden för någon, säger professor Ivan Sprajc.

Hoppas ge ledtrådar
Staden hittades i samband med att forskarteamet gick igenom bilder som tagits från luften över naturreservatet.

Närmast samhälle ligger över två mil bort.

Tre veckor tog det för forskarteamet bara att hugga sig fram till staden genom den täta djungeln.
Forskarna hoppas att staden ska kunna bidra till kunskapen om Mayakulturen samt förklara rikets mystiska kollaps.


Ja, det var Aftonbladets artikel. Visst är det spännande med en ny mayastad? Kanske blir en ny bok någon gång i framtiden...


Mexiko
Mars 2012 var jag på researchresa till Mexiko för min bok Mayafolkets Hemlighet som utkom augusti 2012. I nedanstående inlägg kan du följa resan dag för dag, med vidunderligt vackra foton över mayastäder, tempel, ruiner, fåglar, mexikanska golfen och mycket, mycket mer:

Nu är jag på väg till Mexiko. Här kan du läsa om hela resan.
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola. 
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 
Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.  
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar. 


Intressant fakta om mayaindianerna och Mexiko:
Mayafolkets hemlighet, kultur och kalender. 
Brödfruktträd.
Popol Vuh, Mayaindianernas heliga skrift

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

söndag 23 juni 2013

Nu ska vi busa! sa Bråkstakarna av Malin Nilsson

Nu ska vi busa! sa Bråkstakarna av Malin Nilsson och Ewa Bramstång är en bok jag längtar efter att få läsa för mina barnbarn.

Bilderna är helt underbara och man kan stanna länge på varje sida, titta, upptäcka nya saker, diskutera och fundera. Det är en gullig liten berättelse om Bråkstakarna, som är de små filurer som egentligen ställer till det när barnen börjar bråka. Alla har sin specialitet i bråk!

En underbar bok, med sagolika figurer! Rekommenderar varmt boken! Den är tänkt för barn 3-6 år, men jag hade lika stort nöje av boken!

Fråga efter boken hos din bokhandlare och be dem ta hem den till dig om de inte har den. Boken finns också att köpa hos nätbokhandlarna, till exempel Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. 
Foto Bertil Knoester.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här