Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 10 april 2019

Att hitta en agent

Att hitta en agent 

Filmvärldens agenter
Första gången jag berättade att jag hade fått en agent, utbrast min 10-åriga guddotter "Wow! Med svarta solglasögon och pistol?" Sedan dess kan jag inte prata om min agent utan att tänka på hennes bild av hur en agent såg ut. Visst agenter i filmer ser ut på det viset. Men nu pratade jag om en agent som säljer in mina böcker till andra förlag utomlands. En litterär agent.


Litterär agent
Den litterära agenten representerar författaren genom att förhandla och arbeta för författaren. Uppdraget är olika för olika agenturer och författare. Ibland gäller det bara inhemsk försäljning, ibland bara utländsk försäljning, ofta är det både ock. Den litterära agenten blir lite som en manager för författaren och gör allt för att sälja in författaren till de olika förlagen.

Det är bra att ha en god relation till sin agent, att man lär känna varandra och vet var man står. Det underlättar för agenten om personen vet hur mycket du som författare är beredd att satsa för att slå igenom, oavsett om det är i Sverige eller utomlands.

Tanken med en litterär agent är att personen ska sköta alla kontakter med förlaget, att man som författare ska kunna fokusera på skrivandet och få till bästsäljare efter bästsäljare, eller i alla fall en bok som förlagen vill ha och tror på. Om det är så att man skriver för flera förlag är det bra med en agent som sköter allt pappersarbete och knyter ihop alla trådar. En agent säljer rättigheter till dina böcker, något som kan vara svårt för dig att göra på egen hand.

Agenten kan göra så att du får mer betalt för ditt arbete. Du slipper förhandla själv, något som är jättesvårt.


Agenter i USA och Sverige
Du har säkert sett många amerikanska filmer där författaren får samtal från sin agent om filmrättigheter, nya kontrakt och så vidare. Där är nämligen det första steget för en författare att få en agent intresserad av sitt manus. Om man inte har en agent är det stor risk att förlagen inte tar emot författarens manus. I USA är med andra ord en litterär agent ett måste.

Under många år har agenter för att skicka in sina manus till bokförlag i Sverige inte varit aktuellt, men trenden håller på att vända. Numera blir det allt vanligare att man även i Sverige har en agent som representerar författaren till förlagen. Något som kan vara rätt skönt, eftersom man slipper diskutera pengar och andra villkor.


Mina agenter
Jag har haft tur. Jag har aldrig behövt leta efter någon agent. De har kommit till mig. Nu skulle jag kunna vara skrytsam och skriva "om man skriver bra böcker kommer agenterna till dig". Men jag är inte en skrytsam person, jag vill kalla det tur. Ödet har fått agenterna att snubbla in i mitt liv, de har upptäckt någon av mina böcker och velat marknadsföra dem. Något som har visat sig fungera.

Hittills har mina böcker översatts till sex språk och fler är på gång, hoppas jag. På Island är jag en stor författare med många av mina böcker översatta till isländska. Där blev min debutbok Tillbaka till Pompeji utsedd som en av årets bästa utländska böcker på två månader.

Här ser du mig med de isländska översättningarna när jag är på Island 2017 för boksläpp av Svarta Döden. Sedan dess har det översatts ännu en bok, Döden på Island, och jag har nyligen skrivit kontrakt på den åttonde isländska boken, Tsunamikatastrofen i Lissabon.


Om du tänker skaffa en agent
Jag har alltid fått lära mig "själv är bästa dräng" sedan jag var liten. Med andra ord att man kan göra allt bättre själv än någon annan. Men när det gäller utlandslansering är det inte så lätt, kanske inte ens med att få sitt manus utgivet i Sverige nuförtiden.

Om du tänker skaffa dig en agent, se till att göra det i ett tidigt skede. Kontakta agenten, en person du ska känna samhörighet med. Berätta om ditt manus. Skicka manuset. Jag vet att många agenturer vill kunna sälja in ditt manus samtidigt både i Sverige och utlandet. Visst skulle det vara en dröm?


Lista på litterära agenter
Här är en lista på många litterära agenter.

Nu kan jag inte annat än önska dig lycka till i din jakt på utlandslansering, eller att få ditt manus antaget här i Sverige. Berätta gärna hur det går, och om mitt blogginlägg var till någon hjälp för dig.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

tisdag 9 april 2019

ChattyMeals med skrivcoachen Veronica Grönte

ChattyMeals med skrivcoachen Veronica Grönte

Ett lite annorlunda sätt att möta en skrivcoach. Den här gången är det Veronica Grönte som bjuder hem till sig. Om du inte har tid att träffa henne vid det här tillfället kanske du vill komma hem till mig, Kim M Kimselius, i Blekinge, Eringsboda, första helgen i augusti?

Att våga

Livet består av ständiga förändringar, nya utmaningar, nya upplevelser, nya möten och nya beslut som behöver fattas. Dessa förändringar är en del av vår livsresa här på jorden. Ibland har vi själva möjlighet att påverka vår framtid och vågar kasta oss ut i det okända när vi hoppas på en ny inriktning mer positiv utveckling. Kanske vågar vi tack vare en insikt eller en inre röst som påminner oss om vårt verkliga behov och som ger oss kraft. Då och då händer det att vi inte vågar ta det steg som behövs för att själva bidra till en meningsfull förändring och framtid.

Har du erfarenhet av att ha vågat ta steget som lett dig till nya möten, varm vänskap eller kanske till ett nytt meningsfullt arbete och ett rikare liv? Har du missat upplevelser eller nya spännande möten på grund av rädsla och osäkerhet? Hur kommer det sig att vi ibland vågar och ibland låter vår rädsla hindra oss?

Varmt välkomna till ChattyMeals för att att sätta mer ljus på ett viktigt samtalsämne.

OBS!
För att delta i detta evenemang, behöver din profil ha en bild på ditt ansikte samt länk till ditt konto på Facebook eller Linkedin.

Bokningen till evenemanget stänger klockan 22:00 onsdagen den 1 maj.

Menu

En kopp te med bröd, smör, ost och en enkel sallad

Ingredients:
Bröd: Vatten, solroskärnor, fullkornsmjöl av RÅG, linfrö, surdeg av FULLKORNSRÅG, VETEGLUTEN, klippta HAVREKÄRNOR, rapsolja, pumpakärnor, malt av KORN,mannagryn av VETE, jäst, salt, psylliumfrö
Om du inte tål någon av ingredienserna i detta bröd, meddela detta i din anmälan, så ska jag försöka ha alternativt bröd hemma.
Sallad:Tomat, gurka, sallad

Chokladbit, mörk choklad

Läs mer om eventet hos Veronica Grönte här.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


måndag 8 april 2019

Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten

Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten

Förra veckan var jag borta nästan hela veckan. Tufft när man har en liten Kooikervalp. Innan jag åkte tog jag en bild på honom när han satt i mitt knä. Den bilden tittade jag på ofta när jag var iväg, men även en bild på Kiara när hon står bland alla blommorna.

Det här är en av Kottens favoritplatser. Varje vecka tar jag en ny bild av honom när han ligger här, på så sätt ser jag hur han växer.

Hundarna var väldigt intresserade av lukterna från andra sidan staketet. Inte så konstigt, eftersom vildsvinen hade gått fram som grävmaskiner och grävt upp allt, till och med vält träden. Jag har aldrig sett dem gräva så mycket på ett enda ställe. Förmodligen något alldeles extra gott där.

När jag kom hem från min föreläsningsresa stod jag bara och njöt av att se hur Kotten och Kiara lekte tillsammans.

De lekte lite annorlunda än hur de hade gjort tidigare. Kotten har mognat, leken har blivit stillsammare och Kiara vågar säga ifrån på ett helt annat sätt.


Men Kotten ger sig inte. Han vill ha sista ordet. Men det får han aldrig.

 Även om det ser så ut på den här bilden.

Jag kom hem från min resa på lördagen, en strålande solig dag, med +18 grader. Vi var ute hela eftermiddagen och Kotten somnade upp och ner som han gör när han är mycket trött.

Nästa dag bjöd på en strålande soluppgång.

Kiara anser att bilen är hennes. Det tog ett tag innan Kotten hittade henne när han sprang och letade efter Kiara. Till slut fann han henne i bagaget på bilen. Dit fick han inte komma. Men det hade han inget emot.

När jag kom hem i lördags blev det stort pusskalas. Kotten överöste mig med pussar, precis som husse och Kiara. Jag kände mig väldigt älskad, precis som jag hade gjort under min föreläsningsresa i Mellerud.

Inlägg från min föreläsningsresa:
Anlänt Vänersborg.

Fantastiskt sätt att använda Kimselius historiska äventyrsböcker i skolorna.
Känner mig som en stjärna.


Läs tidigare inlägg om Kotten, vår nya flockmedlem, en liten Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.