Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 14 juli 2012

Boktips: Svart som natten av Ann Cleeves

Det här är en skrämmande, nervpirrande thriller som håller dig fångad i ett järngrepp! Otroligt bra! Tyckte om miljöskildringarna, personskildringarna... Ja, jag tyckte om precis allt med den här boken. Läs!

Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar fram över den ensamstående mamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne: det är grannflickan Catherine Ross, som tillsammans med sin pappa nyligen flyttat till Shetlandsöarna från England. Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland. Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla, men en av dem är en mördare. Vem?
En kriminalhistoria med bra tecknade personporträtt som utforskar vad som händer när känslan av idyll krackelerar.Vinnare av Duncan Lawrie Award (tidigare Gold Dagger) för bästa brittiska deckare 2006!


Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om På flykt från andra världskrigets fasa.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Här kan du köpa mina böcker.

fredag 13 juli 2012

Gästberättare: Ebba från Jämshögs skola

Kära John
Kapitel 1
Jag ser det stora fartyget rakt framför mig och jag går uppför landgången med väskan stadigt i handen. Vinden blåser nästan ner min håruppsättning och kappan flyger upp. Jag är nervös, men ändå spänd inför den kommande resan. Det är en lång och rörig kö framför mig och jag inser att det här kommer att ta lång tid.

Plötsligt greppar någon min hand och drar mig bort från kön. Jag flyger med och den främmande personen stannar bakom en telefonkiosk. Nu ser jag att han har mössa och halsduk på sig, de täcker ansiktet.


Jag blir rädd och försöker genast ta mig därifrån. Han drar mig tillbaka och tar av sig mössan och halsduken. Nu ser jag att det är en man med grått, väldigt långt skägg. Han har inget hår på huvudet och han är ljus i hyn. Han viskar något till mig, men jag kan inte höra vad han säger.


Jag undrar om han kan upprepa det han sa och då ber han mig att vara lite tystare. Han viskar lite högre till mig och nu hör jag vad han säger. Han berättar för mig att jag inte kommer att leva länge till och att jag inte kan stiga på båten. Han säger att han kan se i framtiden och att han förutsett att det stora fartyget kommer gå sönder och att inte många passagerare kommer att överleva. Jag tittar på mannen konstigt och frågar honom varför han just drog med mig av alla som stod i kön.


Han säger att de flesta av de de andra passagerarna är par som är lyckliga tillsammans. De får dö tillsammans med mannen eller kvinnan de älskar, men du har ingen man som du kan dö lyckligt tillsammans med.


Jag undrar hur han kan veta att min man inte också stod i kön, men bara att han inte såg honom. Jag känner dig Melissa, svarar han med djup röst. Jag sliter mig från hans grepp och skyndar mig tillbaka till båten. Jag tittar bakåt och ser att mannen sitter ner på sina knän och ber till gud. När jag kommer till landgången är det ingen kö, men mannen vid ingången står fortfarande kvar. Jag ger han min biljett och går in i det stora fartyget. Äntligen kan min resa börja.


När jag kommer in i fartyget förundras jag av de vackert smyckade väggarna och besättningen i fina kostymer. Jag går mot receptionen för att få min hytt och det enda som finns i mina tankar just nu är den främmande mannen. Hur kunde han veta mitt namn? Han visste nog i alla fall inte min ålder för att han sa att jag inte hade någon man att dö lycklig tillsammans med. Jag är ju bara nitton år gammal. En nittonåring som, helt själv, är på väg att åka på en kryssning.


Kapitel 2
En vecka på fartyget går. Jag trodde att det skulle vara mycket roligare här. Just nu önskar jag att jag var hemma i min säng med en varm kopp choklad. Dessutom regnar det och solen lär ju inte komma fram på evigheter. Helt plötsligt hör jag folk som skriker och högtalarna sätts på. En allvarlig men ändå lugnande röst ropar ut i högtalarna att fartyget har tekniska problem.


Den första jag tänker på är den främmande mannen. Mannen hade rätt och jag insåg att jag inom kort skulle dö. Dö ensam, utan någon som hann älska mig. Jag springer ut ur min hytt med panik i tankarna. På min väg mot resten av passagerarna på fartyget, möter jag en våldsam brand. Lågorna slår emot mig och jag letar efter en annan väg för att finna det jag söker. Jag ropar på hjälp men det enda jag får tillbaka i den tomma korridoren är mitt eko.


Plötsligt kommer det en man emot mig med andan i halsen. Jag ropar till mannen att han är på väg emot en brand. Han stannar men jag fortsätter att springa. Jag kommer emot honom och när jag är bredvid han tar han ett hårt grepp om min hand och jag släpper inte. Mitt namn är John, skriker han andfådd. Melissa, svarar jag honom. Det är för ansträngande att svara med en hel mening, så jag skriker bara mitt namn och hoppas att han förstår.


Astman börjar ta över och jag känner att jag måste stanna. Stanna i hopp om att elden inte kommer efter oss. Jag kämpar vidare och vi springer. Vi springer med andan i halsen, hand i hand, sida vid sida och hoppas att vi överlever.


Vi springer åt vänster, rundar ett hörn och plötsligt är vi framme vid fören. Båda inser att vi kan släppa hoppet när vi ser lågorna bakom oss. Vi tittar på varandra och jag ser på John att han tänker samma tanke som jag gör. Vi räknar till tre och vi gör det jag aldrig trodde skulle hända.


Nitton år gammal och hoppar ifrån en båt med en man jag knappt inte känner vid sidan om mig. Plötsligt hejdar han mig och jag stannar upp. Jag tittar på honom och i bakgrunden ser jag att lågorna bara kommer närmare och närmare. Hant ittar på mig med ett varmt leende på läpparna och säger till mig att jag är den vackraste flicka han någonsin har sett. Jag ler mot honom och sedan blundar jag. Blundar och hoppar med slutna ögon. Jag är bara nitton år. Jag har inte levt klart mitt liv. Jag är inte erfaren nog att hoppa ifrån en båt utan att ha något annat val. Jag vet att den kalla vattenytan snart vidrör min kropp.Jag spänner tårna som om jag aldrig gjort något annat i mitt liv och det kalla vattnet sprätter upp på mina ben.


Jag snurrar runt i vattnet och det känns som om jag badar i ett ishav. Efter många simtag är jag uppe vid ytan. Jag sparkar med benen och försöker hålla igång blodcirkulationen. Det är tungt, men jag kämpar med mina sista krafter. Jag ropar på John. Jag skriker hans namn, men kylan tar över min kropp. John finns inte hos mig längre. Han är borta.


Min hjärna har tagit över min syn, min hörsel och mitt hopp. Jag ser inte ens John. Jag ser inte att han kommer mot mig. Han närmar sig mig men jag har inga krafter kvar. Min hjärna tog över mitt liv och jag hjärntvättade mig själv på något konstigt sätt. Jag kämpar med mina armar, men helt plötsligt så orkar jag inte längre. Det sista jag tänker på är den främmande mannen. Han hade rätt. Jag dör och ingen kan göra något åt det. Ingen hann älska mig och jag hann inte bli kär. Jag sjunker. Jag kämpar inte ens emot det tunga trycket. Jag bara flyter med och jag inser att nu är stunden inne. Jag dör ensam. Någon tar min hand under vattnet. Jag känner värmen. Jag öppnar mina ögon och jag ser John. Vi dör tillsammans, jag och John. Kära John.


Den här berättelsen var skriven av Ebba Henriksson, klass 6A på Jämshögs skola. I våras var jag och föreläste på Ebbas skola och utlyste en skrivtävling. Den bästa av berättelsen från klassen skulle publiceras här på min blogg och vinna en signerad bok.

Det var många fina berättelser, men jag fastnade för Ebbas för den hade något speciellt. Hoppas att du också tycker det.

Grattis till vinsten Ebba!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Den där dagen.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Här kan du köpa mina böcker.

torsdag 12 juli 2012

Sveriges största manustävling / Skrivtävling

Riksteatern söker nya spännande berättelser.

Deadline 2012: 15 september.
Slussarna öppnades 1 april, så nu är det fritt fram att skicka in ditt bidrag till årets omgång av Sveriges största manustävling, med chans att få din text läst av skådespelare, bli publicerad och vinna ett utvecklingsstipendium på 50 000 kr!

Lycka till!

Kort om NY TEXT!
NY TEXT! är ett årligen återkommande samarbetsprojekt för insamling av nyskriven text för scen. Projektets mål är att förkorta och förenkla vägen till scenkultursproducenterna för alla som har ett skrivintresse! Det gör vi genom att varje år arrangera Sveriges största manustävling. En tävling där man inte bara kan få sin text läst av professionella skådespelare och bli publicerad i nästa volym av boken NY TEXT!. Dessutom vinner en person 50 000 kronor för att utveckla sin text till ett färdigt manus.Och det fungerar!

Efter fem år kan vi konstatera att flera av tidigare års textbidrag nu nått scener runt om i Sverige. 2007, när allting startade, skrev Åsa Olsson ”Allmänt snö”. 2010 spelades den på Dramalabbet i Stockholm i hennes egen regi och fick lysande recensioner.Johanna Emanuelsson skickade 2007 in en scen ur en pjäs som senare vann Barnteaterakademiens pris för bästa högstadiepjäs. Våren 2011 spelades den färdiga pjäsen ”Älfsborgsbron” på Tallins stadsteater under och på Åbos kulturhuvudstadsfirande i november 2011.Joline Andersson som medverkade NY TEXT! – vol.3 arbetar nu som regiassistent på Byteatern i Kalmar och arrangerar läsningar av ny dramatik på teatern
 Vi som satt i juryn 2011-2012:
Teater Kurage, Play Teaterkonst, Ögonblicksteatern, PotatoPotato, Teater Foratt, Teater InSite, Dramalabbet, Teater Eksem, Masthuggsteatern, Byteatern Kalmar & Riksteatern.


Läs mer här.

Det här tycker jag som en mycket spännande tävling. Något för dig?

Lycka till!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

onsdag 11 juli 2012

Dikttävling 2012

Sommaren verkar vara en populär tid för skrivtävlingar. Här är det SkrivarSidan som har en dikttävling:

För femte året i rad utlyser vi SkrivarSidans dikttävling. Tävlingen är öppen för våra medlemmar. Du kan delta med tre bidrag, dikter och/eller prosadikter, på sammanlagt tre A4-sidor teckensnittstorlek 12 pt i Word eller OpenOffice.

Temat är fritt med undantag för rena kärleksdikter.

Bidragen ska vara inne senast den 17 september 2012 och du skickar in dem via sajten och väljer kategorin Dikttävling 2012.


Tre vinnare utses som får sina dikter publicerade på SkrivarSidan den 9 oktober 2012. OBS! Vi publicerar även andra bidrag som vi anser tillräckligt bra.

1:a pris 1000 kr + diplom
2:a pris bokpaket + diplom
3:e pris ett års medlemskap på SkrivarSidan + diplom

OBS! Vinnaren betalar eventuell vinstskatt.

Läs mer om tävlingen här.

Lycka till!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Giljotinen.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

tisdag 10 juli 2012

Jag är ingen övermänniska, jag bara älskar att skriva!


Just nu är jag inne i en intensiv skrivperiod. Orden bara väller ur mig och jag skriver...

Först ut är Mayafolkets Hemlighet, den 17:e boken om Theo och Ramona. Den här gången far de till Mexiko och mayaindianernas fantastiska städer.
Den boken ligger på tryckeriet och jag väntar ivrigt på att få se det färdiga resultatet!

Nästa bok som är på väg till tryckeriet är Den där dagen. Det är den första tonårsbok som jag ger ut. Ska bli spännande att höra vad läsarna tycker om den här boken. Den är MYCKET annorlunda mot mina tidigare böcker. Den skrevs för exakt trettio år sedan! Alltså en "byrålådsbok".

Därefter kommer min Skrivbok: Att skriva med glädje. Här berättar jag om i stort sett allt, från början till slut. Om min väg till författarskapet, hur du kommer över skrivkramp, skriver en bok, skickar till förlag, korrekturläser och mycket mer. Efter 15 år som etablerad författare, och 10 år som egen företagare, har jag en hel del att lära ut, eller vad tror du?

Den fjärde och sista boken för 2012 är Mysrys, en novellsamling. Här kommer du att hitta många berättelser. En del är publicerade på bloggen, men många av dem har bara legat i byrålådan, trots att de är nyskrivna. Nu får de äntligen se dagens ljus i den här boken, som ännu inte har fått något omslag. Kommer att berätta mer om den i ett annat inslag!

Om du tror att jag är en övermänniska som kan prestera många böcker på en gång, får du tänka om. Jag är helt vanlig människa som älskar orden och prioriterar skrivandet. Jag skriver jämnt, sju dagar i veckan, hela dagarna, tidig morgon till sena kvällen. Det fungerar bra, eftersom även min man arbetar med mina böcker: omslagen, packning, fakturering, korrekturläsning osv. Han har alltid uppmuntrat mig att skriva, för han ser hur bra jag mår då.


Nu har du FYRA nya böcker att se fram emot i höst. Nästa år blir det förmodligen inte lika många. Om jag inte "dammar av" några av de andra byrålådsböckerna och publicerar dem tillsammans med nästa historiska äventyrsbok.

Kramisar från Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. 
Här kan du köpa mina böcker.

måndag 9 juli 2012

Nu har du chans att vara med i en poesisamling

Brombergs förlag söker efter texter till sin poesisamling Blå blixten. Missa inte detta tillfälle!

Nyinbjudanbla ̊blixt

Läs mer här

Lycka till!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

Här kan du köpa mina böcker:

söndag 8 juli 2012

Kim - vad går du egentligen på...?? :-)

Just nu är jag inne i ett intensivt skrivarskede. Många böcker som har påbörjats närmar sig sitt slut. En bok är upptagen ur byrålådan. Ja, det är många böcker som nu börjar bli klara.

Mayafolkets Hemlighet som är den 17:e historiska äventyrsboken om Theo och Ramona. Den här gången far de till mayafolket i Mexiko. En resa som jag själv gjorde i februari. Läs mer om resan här. Det här blir min 20:e utgivna bok.

Den där dagen är en bok jag skrev 1992. Den är nu framtagen, putsad och på väg för utgivning. Det är en tonårsbok som är rätt hemsk... Läs mer om boken här. Det här blir min 21:e utgivna bok.

Att skriva med glädje är en bok som länge har legat och pyrt inom mig. Det här är en mycket annorlunda skrivbok, som jag hoppas du kommer att tycka mycket om. Här berättar jag om min väg till författarskapet, lämnar tips och råd för hur du ska kunna skriva med glädje, slippa skrivkramp, lämna till förlag, ge ut på eget förlag och mycket, mycket mer. Det här blir min 22: utgivna bok. Läs mer om boken här.

Slutligen har vi Mysrys. Den ska också komma ut i år. Omslaget håller på att göras och jag berättar inte så mycket mer om boken just nu. Den ska få ett alldeles eget blogginlägg när den är klar. Den kommer att bli min 23:e utgivna bok.

Med andra ord kommer jag att ha gett ut FYRA egna böcker under 2012. Det känns mäktigt!

Min författarkollega Bodil Mårtensson skrev på Facebook: "Kim - vad går du egentligen på...?? :-)" När jag berättade hur jag bollade mellan böckerna.

Mitt svar var: "Frukt, kärlek och livsglädje!"

Just livsglädje, kärlek och skrivglädje är vad mina böcker är uppbyggda av!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om På flykt från andra världskrigets fasa.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Här kan du köpa mina böcker.