Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 27 oktober 2012

Boktips: Ben, ute i världen av Nobelpristagaren Doris Lessing

Ben, ute i världen av Doris Lessing är fortsättningen på boken Det femte barnet, som för många år sedan grep tag i mig och fick mig att älska Doris Lessings böcker.

När jag läste Ben, ute i världen, blev jag arg och ville ruska om många av människorna i berättelsen, för att de utnyttjade en person, som inte visste bättre än att göra som andra sa till honom. Samtidigt var jag tacksam för alla de personer som tog Ben till sitt hjärta och bortsåg från hans annorlunda sätt och yttre. Det här är en bok som är svår att lägga ifrån sig, för Ben råkar ut för än den ena, än den andra dråpliga och för honom konstiga händelser. Allt han vill är att komma hem, var nu hans hem är... Läs!

Hur gick det för Ben Lovatt - pojken som Doris Lessing skildrade i sin berömda roman Det femte barnet? Han som var så annorlunda, så våldsam att han inte betraktades som mänsklig och blev bortstött av alla utom mamman.Bens tillvaro är ensamhet och rädsla. De flesta utnyttjar honom grovt, men han vågar aldrig ge igen av rädsla för att bli inburad; minnet av barndomens gallerförsedda fönster sitter inetsat i honom. Utan att förståa vad som händer lockas han iväg till utlandet och hamnar till sist i Paraguay, där han i bergen för första gången får se människor som är som han.

Måste även få passa på att tipsa dig om boken Det femte barnet av Doris Lessing
Det här är en bok som berör och får dig att tänka efter. En mycket annorlunda och välskriven bok. Läs! Om du tänker läsa båda böckerna ska du börja med den här.

Harriet och David Lovatt lever i en idyll. Harriet föder barn efter barn och deras stora viktorianska hus genljuder av skratt, doftar av hembakat bröd och är fyllt av liv och glada barnröster.
Så väntar Harriet deras femte barn. Det är inget lyckligt havandeskap som de fyra tidigare. Och det är en mörk, ödesdiger kraft som kommer in i familjen när Ben föds. Från det ögonblicket kan allt hända och det som händer innebär oerhörda förändringar för dem alla.
''Doris Lessings roman är blygsam till omfånget - bara 150 sidor - ändå enligt min mening en av de litterärt tyngst vägande i hennes produktion. Det femte barnet är en kuslig, mångtydig berättelse med sagans skenbara enkelhet... en nutidsmyt av det smärtsamma slaget.'' Margareta Norlin i Aftonbladet
''Tydligare än någonsin förenar Doris Lessing sina stilarter till ett svårmodigt, rasande och ironiskt memento över vår mänskliga hybris att vilja ha allt och därtill anse oss ha rätt till det, samtidigt som hon ger drömmarna sitt kärleksfulla erkännande.'' Lisbeth Larsson i Expressen
 

När Doris Lessing fick nobelpriset 2007 blev jag mycket glad, eftersom det inte finns någon annan författare som jag tycker förtjänar nobelpriset lika mycket som hon. Läs hennes böcker, då förstår du vad jag menar!

På Bokus hittar du Det femte barnet av Doris Lessing, samt
Ben, ute i världen av Doris Lessing.

Skriv gärna till mig och berätta vad DU tycker om de här två böckerna. Jag älskar dem!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den där dagen.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

fredag 26 oktober 2012

Skrivtävling på IFocus: Vinn Skrivboken Att skriva med Glädje av Kim M Kimselius

Fick tips om en skrivtävling där priset var att vinna min, Kim M Kimselius, skrivbok Att skriva med glädje. Jättekul!

Det är sajten Skrivlust i Focus som har skrivtävlingen. Det enda du ska göra är att skriva en liten kort text på 300 ord. Läs mer om tävlingsreglerna här.

Här nedan kan du läsa mer om Att skriva med glädje:


Baksidestext Att skriva med glädje:

Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 22 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok.
Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok.
En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!
"Skriv direkt från hjärtat!" säger Kim, och det är precis det hon har gjort!
.....

Läs Smakprov ur Att skriva med glädje här.


Några röster om Kims skrivande:

"Den här boken om att skriva är verkligen jättebra, både heltäckande och detaljrik. Går att läsa styckvis och ger många roliga råd och ovanliga ingångar. Jag arbetar som bibliotekarie och kommer att använda den när jag gör skrivövningar med barn - samtidigt är den tillräckligt lättläst så att jag kan rekommendera dem att läsa den själva!" Bibliotekarien Erika
"Kim, man blir så lätt förälskad i dig, dina böcker, dina karaktärer och din öppenhet och din fömåga att dela med dig och inspirera! Årets nobelpris i självkänsla går till Kim M Kimselius!" Copywritern på författarsajten 1av3.se
"Dina tips har verkligen hjälp mig extremt mycket! --- Jag är bara 19 år och hade inte en tanke på att det kunde finnas möjlighet för mig att bli publicerad förrän jag hittade din blogg --- Jag hoppas att jag någon gång blir publicerad, du har fått mig att tro att det finns en möjlighet. Tack!" Anonym
"Vill bara säga, att jag alltså är imponerad av, inte bara dina berättelser som sådana, utan även av ditt mycket flödande och spänstiga språk!" Carsten Palmer Schale

Recensioner av Att skriva med glädje:

"Den här boken om att skriva är verkligen jättebra, både heltäckande och detaljrik. Går att läsa styckvis och ger många roliga råd och ovanliga ingångar. Jag arbetar som bibliotekarie och kommer att använda den när jag gör skrivövningar med barn - samtidigt är den tillärckligt lättläst så att jag kan rekommendera dem att läsa den själva!" Bibliotekarie Erika
"Just nu läser jag din bok Att skriva med glädje. Den ger mig så mycket inspiration, att jag igår började på en skrivarcirkel! Skriv, skriv, skriv heter den och nu skall jag försöka börja på min första distansuppgift att skriva 2 A4 sidor om någon händelse i mitt liv. Tack Kim för att du skriver och ger oss andra tips!
Kram Astrid 
"
.....Utdrag ur Att skriva med glädje:

Älska orden lika mycket som jag gör!
Det här är ingen självbiografi, eller övningsbok i skrivandet. Den här boken handlar om kärleken till orden, något jag kallarSagans kraft och Ordens makt.
Här vill jag visa dig hur lätt det är att skriva, om du gör det på rätt sätt. Med dina ord kan du förändra en hel värld, du kan skänka glädje och inspiration, få läsarna att gråta och förflytta dem i tid och rum. Du kommer att bli en riktig trollkarl när du behärskar Sagans kraft och Ordens makt.
I den här boken tar jag dig med från början till slut. Jag berättar om min väg till författarskapet, och jag delar med mig av allt det jag lärt mig sedan jag debuterade som författare 1997.
Min förhoppning är att du, efter att ha läst den här boken, ska älska orden lika mycket som jag gör.
Slå dig ned i lugn och ro och låt mig genom ordens magi förflytta dig in i bokens värld.
Kramisar från Kim M Kimselius
Här kan du se några av bokens 63 kapitel:Tips för dig som drömmer om att bli författare
Skriv en bok
Kött på benet
Gestaltning
Hitta ditt författarspråk
Första meningen
Motivation och discipin
Korrekturläsning
Skrivkramp
Tid att skriva
Bygg upp din berättelse
Bokens namn
Spökskrivare
Hur långt ska ett kapitel vara
Antal manusblad
Dags att skicka till förlag
Bokomslag från idé till färdigt omslag
Föreläsningar
Ge ut på eget förlag

...........Lycka till! Om du inte har turen att vinna boken på Skrivlust i Fokus kan du försöka på nedanstående tävling!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här:

torsdag 25 oktober 2012

Kiruna en stad på väg att uppslukas av gruvan

Kiruna är en stad som är på väg att uppslukas av gruvan. När jag var i Kiruna och föreläste 2009 om min bok Det glömda kriget 1808-1809 och Sveriges gemensamma historia med Finland, fick jag även en fin rundvandring i Kiruna och berättelsen om hur hela staden skulle flyttas. Redan då hade hus börjat flyttas.

Nu hörde jag på nyheterna för någon vecka sedan att Kiruna måste flyttas betydligt fortare än planerat, då kände jag att det verkligen var dags för mig att berätta om min fantastiska resa till Kiruna, en plats jag förälskade mig i vid första andetaget.

När vi flög in över Kiruna såg jag de snötäckta bergen och landskapet. Allt kändes spännande.

Jag möttes på flygplatsen och fick direkt en rundtur runt Kiruna, "innan ljuset försvann", sa min guide. Det här var i september.
 Kyrkan var otroligt vacker, både utanför och inuti.
 Vad sägs om den här arkitekturen?Klockstapeln var vacker.

Kiruna kommun i Lappland, Norrbottens län; 19 371 km2, 22 967 invånare (2012). Kiruna, som gränsar till Finland i norr och till Norge i väster och är Sveriges till ytan största kommun, genomkorsas av järnvägen (Luleå–)Boden–Narvik. Centralort är Kiruna. (Nationalencyklopedin)

I fjärran skymtade gruvan, som underifrån håller på att uppsluka staden.

Kiruna grundades år 1900 och Hjalmar Lundbohm räknas som dess grundare. Han var disponent vid gruvbolaget LKAB som påbörjade brytning av järnmalm i Kiirunavaara i slutet av 1890-talet.

Kiruna blev municipalsamhälle i Jukkasjärvi landskommun år 1908. Hela den vidsträckta landskommunen blev stadskommun 1948 och därmed kunde Kiruna kallas för världens till ytan största stad. I samband med kommunreformen 1971 blev Kiruna centralort i den nybildade Kiruna kommun. (Wikipedia)

I rondellen stod den här raketen, eftersom det även finns ett rymdföretag i närheten av Kiruna.

I stadshuset fanns en utställning som visade på hur gruvan höll på att underminiera Kiruna.
Den 8 januari 2007 beslutade kommunfullmäktige att ortens centrum skall flyttas i nordvästlig riktning, till berget Luossavaaras fot vid sjön Luossajärvi. Debatten har varit lång, och egentligen skulle beslutet i frågan ha tagits den 19 december 2006 men mötte då motstånd. I det antagna förslaget ingår en järnvägstunnel genom Luossavaara, men finansieringen av den är ännu oklar. Många av ortens byggnader ska flyttas på sikt. Orsaken är den rasrisk som orsakas av gruvbrytningen. Den 19 september 2011 beslutade dock Kirunas kommunfullmäktige att stadens nya centrum ska förläggas öster om den nuvarande stadskärnan, mellan Jägarskolan och Tuolluvaara-området. En arkitekttävling om utformningen av det nya centrumet pågår hösten 2012, och ska vara avgjord i början av 2013.  (Wikipedia)  

Det var mycket intressant läsning.

Här fanns också samisk konst. Den här skulpturen fascinerade mig mycket.
 

Här är en modell över Kiruna

Dörrhandtagen in till stadshuset var så här otroligt vackra!

Vi tog en biltur runt Kiruna och stadens omgivningar.

Himlen var fantastisk i Kiruna och jag minns hur jag stod i fönstret och såg ut över molnen som ständigt skiftade i färg och form.Det här är gruvans huvudkontor.
Världens största underjordiska järnmalmsgruva finns i Kiruna! Den storskaliga gruvdriften kom igång i slutet av 1880-talet, och Kirunas stadsplan godkändes av kung Oscar II i april år 1900. Gruvan skapade alltså staden, och gruvdriften är fortfarande väldigt viktig för Kiruna.   Läs mer här.

Du skymtar gruvberget i bilden.

Gruvberget från en annan vinkel

Ytterligare en vinkel på gruvberget

Här är det ljuset och molnen som fascinerar mig

Visst är molnen otroligt vackra?

Om jag bodde i Kiruna skulle jag nog aldrig kunna se mig mätt på molnens variationer.

Älskar moln OCH sol!

Vi besökte en butik som sydde upp samekläder. Och det här var kläder för mig, visst är de vackra. Drottning Silvia lät sy upp en kjol när hon var här, jag lät sy en klänning till mig. Hade velat ha vartenda plagg i den här butiken!
Vi åkte till en liten samekyrka förbi ishotellet Jukkasjärvi. Vädret var strålande vackert.

Kyrkan innehöll fantastiska målningar.Det var inte stor, men hade ändå en magnifik orgel som du skymtar längre fram i bilden.

Färgskalan var mycket vacker, eller vad sägs om den här predikstolen?

Här ser du orgelpiporna.

Även här satt information om hur gruvan slukar Kiruna stad.

Den här vackra klockstapeln gick man igenom för att komma in till kyrkan.

Husen låg vackert utefter älven.

Vi åkte vidare till ishotellet i Jukasjärvi. Här fanns ingen is för tillfället.

Jukkasjärvi, som ligger vid Torne älv, är berömt för sin vildmarksturism. Orten är även internationellt känd för Ishotellet, ett hotell som med skiftande arkitektur byggs varje år av is och snö från omgivningen. I hotellet ryms bl.a. issviter för ca 100 nattgäster, iskyrka, iskonsthall, isfilmsal och den internationellt omtalade isbaren The Absolut Icebar. (Nationalencyklopedin)

Längst nere vid älven ser du en grusplan, det är där ishotellet brukar ligga. I byggnaderna runtomkring fanns souvenirbutiker och frysrum för skulpturerna som bevarades år efter år.

När man är i Kiruna måste man givetvis också ta en tur upp till Institutet för rymdfysik. Som såg helt oansenligt ut från utsidan.


Sedan 1950-talet finns också en växande rymdverksamhet i Kiruna. Fem mil utanför Kiruna ligger raketbasen Esrange och ESA:s satellitdatamotagningsstation Salmijärvi.
Vid rymdcampus bedrivs forskning kring norrsken och annan rymdfysik vid Institutet för rymdfysik och Institutionen för rymdvetenskap, den senare hörande till Luleå tekniska universitet med utbildningar inom rymdingenjörsprogrammet(Wikipedia)Här ser du mig i min sameklänning som jag hade låtit sy upp i Kiruna. En underbar klänning! Detta är på bokmässan 2009, då jag höll många föreläsningar om Finlands och Sveriges gemensamma historia och om min bok Det glömda kriget 1808-1809. Projekt 1809 på Hanaholmens Kulturcentrum utanför Helsingfors i Finland gav mig i uppdrag att skriva boken för att berätta om vår gemensamma historia. Boken förde mig under två års tid runt i både Finland och Sverige för att föreläsa. En otrolig upplevelse.

Ja, nu vet du lite mer om Kiruna. Jag hade en fantastisk resa dit. Upptäcker att det inte blev några foton tagna vid mina föreläsningar. Någon gång ska jag tillbaka till Kiruna, även om det tar lång tid att resa dit. Från Kiruna tog jag mig med tåg till Luleå för att fortsätta föreläsa där, men det är en helt annan berättelse.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok:  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Det glömda kriget 1808-1809.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.