Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 7 april 2018

En annan Alice av Liane Moriarty

En annan Alice av Liane MoriartyEn annorlunda bok som inte gick att sluta lyssna på. Starka personporträtt, fascinerande handling och ett önsketänkande om att allt skulle gå bra, fick mig att lyssna i ett sträck. Det här är en av de bästa böcker jag har lyssnat på den senaste tiden, och jag har lyssnat på många bra böcker. Historien är så annorlunda och otrolig att man inte kan annat än vilja veta hur det går. Rekommenderar varmt boken och alla andra böcker Liane Moriarty har skrivit. Alla uppslukar dig, böckerna är oförutsägbara, gripande, spännande och berörande. Dessutom otroligt bra.

I En annan Alice bjuder Liane Moriarty på samma vinnande blandning av igenkänning, humor och allvar som i succéerna Öppnas i händelse av min död och Stora små lögner (boken bakom HBO-serien Big little lies).

Alice Love vaknar upp på golvet på gymmet och förstår inte vad hon gör där. Hon avskyr ju att träna! Hon får veta att hon slagit i huvudet och tuppat av, och blir hjälpt till sjukhuset. Alice som nyligen fått veta att hon är gravid med sitt första barn ber oroligt läkaren se efter att allt är som det ska. Hon möts av förvåning. Alice är inte alls gravid, påstår läkaren. Däremot måste hon ha fått barn tidigare - hon har tydliga ärr efter ett kejsarsnitt på magen. Långsamt inser Alice att något är fel. Långsamt inser hon att smällen mot huvudet har fått henne att glömma ett helt årtionde.

En annan Alice är en roman om chansen att få göra om och göra rätt. När Alice vaknar upp på gymmet är hon 39 år, inte 29. Hon tror att hon är nygift, störtförälskad i sin man och gravid med sitt första barn, men egentligen är hon trebarnsmamma och mitt i en uppslitande skilsmässa. Tio år har fullkomligt raderats från hennes minne - ett årtionde då hon uppenbarligen fått för sig att bli träningsfanatiker, då hon glidit ifrån sin älskade man Nick, då hon förlorat närheten till sin syster och på något sätt tappat bort sig själv. Alice måste hitta tillbaka till sina minnen, och till den hustru, dotter, vän och syster hon en gång var.


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 6 april 2018

Variation

Variation

Det här har verkligen varit en vecka med variation, både i vädret och som arbetsvecka. Det har snöat och varit kallt, nu i slutet av veckan har det mesta av all snö töat bort, men det ligger fortfarande stora högar där vi har skottat.

Jag har jobbat med flera olika projekt den här veckan.

Boken Snapphanar är slutsåld och jag har redigerat den och gjort den klar för tryck.

När jag gick igenom boken kom minnena upp: Researchresan runt i snapphanebygden, telefonsamtalet från Sveriges television som ville att jag skulle vara med i tv-programmet "Vem tror du att du är", inspelningen av programmet, att se mig själv på tv där jag låter förståndig och kunnig, även om jag kände mig lätt förvirrad den dagen. De hade nämligen bett mig prata om en sak, men när jag kom dit bad de mig prata om något helt annat...Nu ligger boken klar för tryck och går iväg nästa vecka.

Dessutom har jag arbetat med Vikingaträl.

En bok som också har tryckts om en hel del eftersom många skolor använder den som Temabok när de läser om vikingarna. Blir alltid lika glad när jag ser boken i skolorna vid mina författarbesök.

Arbetet med den här boken väckte också minnen, eftersom det var den som gjorde att jag blev kontaktad av Lennart Sane Agency som sa "att vi tar inga svenska författare, men vi har läst din bok Vikingaträl och är så mäktiga imponerad att vi vill lansera dig och dina böcker över hela världen."

De orden glömmer jag aldrig. Nu är mina böcker översatta till sex språk, mycket tack vare Vikingaträl.

Här även jobbat med ett hemligt projekt, som har varit oerhört roligt att göra. Så fort jag får klartecken om att berätta om det lovar jag att du ska få veta vad det är.

Även 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär har fått vara med den här veckan.

Som jag berättade igår är bokomslaget nu klart, färgen bestämd och titeln som den ska vara. Dessutom har jag lagt in alla Lennart Guldbrandssons texter. Jag har några texter kvar att skriva, sedan ska boken gå iväg för korrekturläsning och kommer ut i juni. Lite bråttom är det med andra ord.

Jag är även lagt in de sista korrigeringarna på Häxjakten.

Nu ligger den klar att skickas till tryckeriet tillsammans med Snapphanar och Vikingaträl. Med andra ord är Häxjakten först ut av mina böcker i år.

Dessutom har jag skrivit lite på ett annat hemligt projekt...

När jag ser tillbaka på veckan förstår jag inte hur jag har hunnit med allt det där, för jag tycker inte att jag har jobbat speciellt mycket. Jag har tagit mig tid att träna, promenera hundarna och varit iväg och njutit av blomsterprakten på plantskolan Plantriket. Och jag har varit på Kiaras första Rallylydnadskurs.

Men jag har varit fokuserad och inte varit ute på nätet så mycket, jag har knappt tittat på tv, det gör mycket.

Nästa vecka kommer jag inte att hinna med lika mycket, för det är en föreläsningsvecka, precis som de följande veckorna. Något som har gjort att jag har försökt få undan så mycket som möjligt den här veckan.

Ha en underbar helg!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 torsdag 5 april 2018

Så här blev omslaget till Tre Hattars tredje bok om Samarbete

Så här blev omslaget till Tre Hattars tredje bok om SamarbeteTre personer som skriver en bok ihop, är det möjligt? Ja, det är fullt möjligt. Det är en av de saker vi berättar om i 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. Tre helt olika individer ska bestämma innehåll, omslag, rubrik och framför allt färg på omslaget.

Även om vi är väldigt olika vet vi vad som är bäst för att boken ska synas, det är vi eniga om. Om du tittar noga på M:et på Samarbete i bokens rubrik, ser du att det är två personer som håller varandras händer. Jättefint, heller hur? Lennart Guldbrandsson och jag kom på samma idé, Lennart gjorde M:et och Jan Kimselius gjorde omslaget. Kristina Svensson är den som bestämmer vad varje bok ska handla om och kommer med färgförslag. Oftast fastnar Lennart och jag för den färg hon har tyckt till om och vi skriver vad hon säger åt oss att skriva om.

Just det här omslaget var extra svårt att bestämma färg på, visst, det skulle vara gult, men vilken gul färg? Du minns kanske att jag frågade dig om det för några månader sedan. När boken är tryckt kommer vi att dra en av alla dem som kom med åsikter. Den personen blir en av de första som får läsa boken.

Bilden är tagen på Bok och Hav förra året i Karlskrona. Vi står på trappan vid Blekinge museum. Jag minns inte riktigt hur vi hamnade där, men vi hade turen att få hjälp att ta foton när vi poserade i trappan. Vi tänker alltid i "bokomslag" när vi är tillsammans, eftersom vi oftast bara träffas en gång om året, om ens det. Vi har desto mer kontakt över nätet.

Om du tvivlar på ifall samarbete är något för dig, är jag övertygad om att du kommer att ha ändrat åsikt efter att ha läst boken. Men det kanske du redan har gjort efter att ha hört hur bra mitt samarbete med Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson går?

Här kan du läsa tidigare inlägg om 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. (OBS! Det här inlägget kommer automatiskt att ligga överst bland alla de tidigare inläggen.)

Ut och leta upp samarbetspartner!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 


onsdag 4 april 2018

En sak i taget

En sak i taget

Om jag skulle titta i kalendern och se hur fullbokad jag är de närmaste månaderna och sedan inse hur mycket jag har kvar att göra på samtliga böcker, då skulle jag nog rasa ihop.

Därför tar jag en vecka i taget. Jag har allt nedskrivet så att det bara är att bocka av allt eftersom projekten blir klara.

Igår avslutade jag ett stort projekt, ett jätteroligt, överraskande projekt. Mer kan jag inte berätta om det, så fort jag får säga något kommer du att få veta.

Jag har flera böcker som är klara, bara de sista finputsningarna som ska göras, en research kvar och två böcker som ska skrivas klart. Och massor av föreläsningar runt om i Sverige. Ser fram emot att få resa runt och inspirera mängder av elever att läsa och skriva. Dessutom har jag ännu ett hemligt, stort projekt som jag håller på med. Så roligt att jobba med. Rätt fullt upp med andra ord.

Men som sagt, dygnet har bara 24 timmar och det gäller att andas också. Därför tar jag en dag i taget. Just nu sitter en rödbröstad domherre i busken utanför mitt fönster. Så vacker! Det är sådana små saker som gör att allt känns bra och ingen stress infinner sig.

Nu är det dags för morgonpromenad med Tudor och Kiara. Inga solglasögon idag, för här är rejält dimmigt.

Skriv på, men glöm inte andas och njuta av livet!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

tisdag 3 april 2018

Skrivtävling om klimatförändringarna

Skrivtävling om klimatförändringarna
Svenska Dagbladet utlyser en skrivtävling för dig mellan 13 och 19 år. Den ska handla om klimatförändringarna. Läs vad som gäller nedan:

Tävling för unga, skriv debattartikel om klimatförändringarna
Har du idéer runt hur vår klimatpåverkan kan minska – eller vill du argumentera för varför vi måste bry oss? Skriv en debattartikel om klimatfrågan. Vinnaren publiceras i SvD – och får intervjua klimatminister Isabella Lövin (MP). Det är valår – och det är bråttom.

Dagens unga har fått ett oönskat arv från tidigare generationer – klimatförändringarna.
Klimatfrågan är en viktig valfråga för många i Sverige, kanske framför allt för alla unga. Forskarna är ense, det behövs snabba åtgärder för att hålla den globala uppvärmningen under kontroll. Väldigt mycket görs också för att hejda temperaturhöjningen på många områden. Men klockan tickar.
Det är dagens unga generation som får ärva den klimatpåverkan som dagens vuxna och tidigare generationer bidragit till, det är ni som får leva med konsekvenserna och som får mest utmaningar med att rätta till problemen.

Vi på SvD vill därför höra vad ni som är tonåringar idag tänker om klimatförändringarna och om det hot som en alltför varm jord kan innebära. Har du själv förslag på lösningar hur klimatpåverkan kan minska? Eller vill du rikta en text till politikerna, de vuxna eller hela befolkningen? Eller berätta om riskerna med en fortsatt uppvärmning? Inriktningen är valfri, men vi vill att du formulerar din text som en debattartikel och att det handlar om klimatet.

Vi välkomnar er som är mellan 13 och 19 år att vara med och tävla. Skicka in din debattartikel till oss på klimattavlingen@svd.se senast den 30 april.

Tre vinnare får sina bidrag publicerade i SvD. Den som vinner första pris får också personligen intervjua Sveriges klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin och även får sin intervju publicerad i SvD.

 Lycka till!

Om du vill ha tips och råd kan du kika in på Kimselius skrivtips här på bloggen. Eller läsa någon av mina handböcker om skrivandet, bland annat Att hitta glädje i skrivandet.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 måndag 2 april 2018

Nya tider

Nya tider

Envisa förkylningar, influensa, hosta, feber och astmabesvär, samt all denna snö som har fallit och mörkret... Sammantaget har det fått mig att deppa ihop. Jag har verkligen fått leta efter glädjen inom mig, jag som normalt alltid är glad och pigg. Den senaste tiden har det bara varit jobbigt.

Men i morse vaknade jag till sol. Det var lättare att andas efter flera månader med ett järnband runt bröstet, ingen feber, ja allt kändes genast mycket bättre.

Då bestämde jag mig för att det här skulle bli den första dagen på resten av mitt liv. Lite som ett nytt år, då man ger sig själv löften, som man oftast inte håller. Efter min stroke för drygt 10 år sedan har jag inte tränat med mina träningsband. Nu var det dags. Jag dammade av VHS-apparaten, plockade fram ett av banden, utan att veta vilket det var. Hade fullt upp med att försöka dra alla kablar och få ihop allting innan det var dags att träna. När jag tryckte på play och videon spelades upp spred sig ett stort leende över hela ansiktet. Min favoriträningsvideo. Jag körde igång. Inte visste jag att det var så här jobbigt att träna, tänkte jag, förra gången gick det betydligt lättare. Men jag skrattade, tränade på, viftade med armarna och skrattade.

Senare när jag stod i duschen höll jag på att kräkas. Inte för att jag tränat för mycket, utan för att det hade varit för mycket snurr och huvudrörelser, något som jag svårt för nu för tiden. Men jag hade haft roligt och jag bestämde mig för att fortsätta utmana mig och köra träningspasset snart igen. För till slut måste kroppen hitta tillbaka och minnas alltihop, eller hur?

Medan jag duschade kokade maken gröt, så jag kom till dukat bord. Satte igång paddan och läste dagens tidning, BLT. Blev glatt förvånad när jag hittade bilder på två av mina författarvänner, Sofi Poulsen och Astrid Ahlberg, båda fantastiska författare.


Kan nog säga att det har varit en bra start på dagen, även om det inte har blivit så mycket skrivit ännu, men det kommer.

Får jag nu bara vara frisk kommer jag att klara av att börja mitt nya liv. Peppa mig gärna! Det behöver jag för att hitta tillbaka till mitt vanliga jag igen.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

söndag 1 april 2018

Begrav dina döda av Louise Penny

Begrav dina döda av Louise Penny


Jag är ett stort fan av Louise Penny, men den här boken var lite för rörig för min smak, trots det lyssnade jag vidare, eftersom författaren har ett fängslande språk, bra personporträtt och härliga miljöskildringar. Genom orden förflyttas man till de platser som beskrivs i boken.

Rekommenderar dig att läsa alla Louise Pennys böcker!

»Somliga böcker är nästan för bra för att man ska våga tro det, när alla delar stämmer och det blir en ren njutning att läsa.« | LOTTA OLSSON, DN, Listar Louise Pennys Mörkt motiv bland sina 100 bästa deckare genom tiderna

»Ett persongalleri där varje människa är intressant, har ett psykologiskt djup.« | MAGNUS UTVIK, GOMORRON SVERIGE

»Penny är fenomenal på att med små medel och bedrägligt lugn leda läsaren längre och längre in i intrigen. Tycker man om PD James och Donna Leon, njuter man garanterat av Louise Pennys Gamache-serie.« | VÄSTERVIKS-TIDNINGEN
Det är Vinterkarneval i Québec, bittert kallt och obeskrivligt vackert. Kriminalkommissarie Armand Gamache har kommit hit, inte för att delta i festligheterna, utan för att återhämta sig från en utredning som gått fruktansvärt fel.
I den skenbara tryggheten inom det Litterära & Historiska sällskapet har ett mord begåtts. Augustin Renaud, en excentrisk historiker som ägnat sitt forskarliv åt att söka efter kvarlevorna av Québecs grundare, Samuel de Champlain, har hittats mördad. Samtidigt får Gamache oroväckande brev från samhället Three Pines, där den omtyckte bistroägaren Olivier nyligen dömdes för mord. »Det går inte ihop«, skriver Oliviers partner varenda dag. »Han gjorde det inte.«
När det förflutna och nuet kolliderar måste Gamache återuppleva en fruktansvärd händelse från sitt eget förflutna innan han kan börja begrava sina döda.
Begrav dina döda är den sjätte (fristående) boken i serien om kommissarie Armand Gamache.


Den får tre stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.