Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 15 oktober 2011

Boktips: Pansarhjärta

Det här var en riktig nagelbitare, otroligt spännande. Jag kände mig lätt schizofren när jag läste den här boken på min Läsplatta, samtidigt som jag lyssnade på Jo Nesbös bok Rödhake. Det värsta var väl att båda böckerna var lika spännande och jag ville både lyssna och läsa båda. Helst samtidigt, men det skulle ha förtagit spänning, så jag lyssnade på Rödhake under promenaderna och läste Pansarhjärta i lugn och ro på kvällarna. Eller lugn och ro är nog fel att säga, för det var allt med hjärtat i halsgropen som jag tog mig igenom flera av bokens kapitel.

När man blir levande begravd i ett snöskred och bröstkorgen trycks så hårt samman av snön att lungorna inte kan fyllas, har man bara syret i blodet kvar att leva på. Det räcker i ganska exakt fyra ­minuter. Tillståndet kallas pansarhjärta.
Två kvinnor hittas mördade i Oslo, bägge har drunk­nat i sitt eget blod. Mysteriet som polisen står inför är att sticksåren i ansiktet på de döda har tillfogats från insidan av munnen. 

Kaja Solness vid Oslopolisen skickas till Hongkong för att leta upp den man som är Norges enda specialist på seriemord. Den alkoholiserade polismannen har gömt sig någonstans i miljonstaden, på flykt från demonerna i ett tidigare mordfall, minnena av kvinnan han älskar och den kinesiska maffian. Hans namn är Harry Hole.
Högst motvilligt och tvärtemot ledningens uttryck­liga order drar Harry igång en egen utredning tillsammans med Kaja. De hittar snart ett tydligt samband: ett flertal personer, däribland de mördade kvinnorna, befann sig för en tid sedan på fjälltur och övernattade i samma stuga. Och en efter en mister de livet…
Pansarhjärta är en thriller som utspelar sig i Oslo, Kongo, de norska fjällen, Leipzig och Hongkong. Det är en historia om hat, kärlek, smärta och girighet.
Med sina åtta romaner om kriminalkommissarien Harry Hole har Jo Nesbø nått enorm framgång både i sitt hemland Norge och utomlands. Böckerna har översatts till trettio språk, fått mängder av priser och utmärkelser och slår ständigt nya försäljningsrekord. Jo Nesbø ses i dag som en av Europas viktigaste och största kriminalförfattare.


Pansarhjärta av Jo Nesbö är ännu en bok som jag varmt rekommenderar dig som vill ha en stunds fängslande läsning!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 14 oktober 2011

Singapore...

Något fantastiskt har hänt. Jag har fått en föreläsningsförfrågan från Svenska Skolan i Singapore! Om allt går som planerat kommer jag att resa dit i april 2012 för att föreläsa.

Otroligt spännande, och samtidigt lite pirrigt. Det är långt, andra sidan jorden känns det som. Har tidigare föreläst både i Finland och på Island. Inte riktigt lika långt bort, men ändå ett äventyr att ta sig dit.

Resan till Kina för några år sedan var bara det ett enda stort äventyr, inte bara själva vistelsen utan även resan dit och hem.  Ska bli spännande att se hur det blir med Singapore.

Och vet du vad... Jag tror det är tack vare mitt bloggande som jag har fått den här förfrågan om att föreläsa i Singapore! Helt fantastiskt!

Vet att Svenska Skolan i Kuala Lumpur och i Bryssel har mina böcker. Minns att när jag landade i Shanghai i Kina och ringde hem för att berätta att resan hade gått bra, sa min man att det var dumt att jag inte hade flugit en dag senare, för då hade jag kunnat "släppa ner" de böcker som Svenska Skolan i Kuala Lumpur just  hade beställt. Jag såg framför mig hur jag fäste små fallskärmar på bokpaketen, öppnade dörren till planet och lät paketen singla ned mot Kuala Lumpur och den svenska skolan...

Nu hoppas jag att alla vulkaner håller sig lugna, inga tropiska stormar eller andra katastrofer lägger hinder i min väg, utan att jag verkligen kommer till Svenska Skolan i Singapore för att inspirera eleverna där.

Livet är fantastiskt, eller hur?

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 13 oktober 2011

Dags att skicka berättelsen till förlag? Här kommer några tips

De flesta förlag vill ha helt färdigskrivna manus. Det innebär att du ska ha läst ditt manus flera gånger och korrigerat, gärna haft någon annan som har läst och kommit med synpunkter. Det går inte att kontakta förlaget i efterhand och säga att du gärna vill byta ut ett kapitel eller två... När du väl lämnar ifrån dig ditt manus ska du vara helt säker på att det du skrivit är det bästa du någonsin har åstadkommit! Det finns en del förlag som tar emot synopser, men varför inte skriva ditt manus helt klart och visa vad du verkligen kan, istället för att försöka förklara hur bra boken kommer att bli?

De flesta förlag vill fortfarande ha manus som papperskopior, men det ändras ständigt, så ta reda på vad just det förlag du ska skicka till föredrar. Några förlag vill nämligen enbart ha mailat manus till sig! Kika in här!

Tänk på utformningen av ditt manus. Där ska du inte formge texten, alltså skriva med en massa olika stilar. Håll dig till en enda stil. Om det är något som du vill ska vara kursivt i den färdiga boken stryker du under just den texten. Understrykningar försvinner nämligen inte när förlaget ändrar till sitt typsnitt, men om du har gjort kursivt eller fet så ändras det. Storleken på texten ska vara i 12 punkter och 1,5 till dubbelt radavstånd. Välj en lättläst stil: Ariel eller Times Roman.


Dra in vänstermarginalen så att där finns gott om plats för hålslagning. Glöm inte skriva sidnummer/paginera! Skriv inte heller på båda sidor av papperet. Redaktören måste ha plats för att kunna skriva in sina kommentarer och ändringar.

Något många inte tänker på är att röklukt sätter sig i papper. Tänk därför på att ha ett rent och luktfritt manus, inga kaffefläckar, och inget manus som många människor har bläddrat i. Skriv ut ett helt nytt manus innan du skickar till förlaget.

Nu är frågan om du ska skriva ett följebrev till ditt manus eller inte. En del förlag vill ha korta brev, där det i princip bara står namn och adress på den som har skrivit manus. Andra förlag tycker att följebrevet är viktigt, eftersom ett välskrivet följebrev säger en hel del om författarens sätt att skriva. Hur du nu än gör med följebrevet gäller det att det inte är för långt om du tänker berätta något om själva manuset. Tala om vad det är som gör just din berättelse unik, berätta lite kort om själva berättelsen, som om du skriver baksidestexten till din bok. Som du vet är det en svår konst att skriva en baksidestext, det gäller att inte berätta för mycket utan bara väcka läsarens nyfikenhet!

En del förlag vill gärna att man berättar om man har gått en skrivarskola/skrivkurs, för då förstår förlaget att manuset är skrivet av en person som verkligen tänker satsa på sitt skrivande. Något annat som kan vara bra att berätta, är om berättelsen är självupplevd, eller hämtad från egna erfarenheter.

Bästa tiden att skicka in ett manus är mitten av våren eller hösten, inte efter semestern eller längre lov, för då är det så många andra som skickar in sina manus. Helst ser förlagen att man bara skickar till just deras förlag, för att de ska känna sig utvalda. Att skicka till flera förlag samtidigt kan vara bra, eftersom en del förlag tar lång tid på sig att läsa manus. Förlagen vill gärna veta om man har skickat till andra förlag också, men det är upp till dig om du vill berätta det.

Om du däremot väljer att skicka till ett förlag i taget, vet du att du alltid har ett nytt förlag att skicka till när du får ditt manus i retur. Det ger dig chans att läsa igenom din text igen och kanske ändra något efter redaktörens kommentarer. Det ger dig en chans att skicka ett uppdaterat, förbättrat manus till nästa förlag och kanske ha större tur.

Ja, då var det bara att skriva ut den där berättelsen som du har haft liggande i din dator länge, läsa igenom den, ändra och skriva ut ett manus för att skicka till förlag! Glöm inte att du ska känna det som om det här är den allra bästa bok du någonsin skrivit! Lycka till!

Kramisar Kim

Mina tidigare blogginlägg om skrivandet:
Min allra första bok
Skriva en bok
Ge ut böcker på eget förlag 
Bokomslag, från idé till färdig produkt 
När blir du författare?
Min källa till inspiration 

Skriv en bok, föreläsning på Bokmässan i Göteborg 23 september 2010

Att arbeta med flera böcker samtidigt 


Spökskrivare 
Tänk vad ett ord betyder mycket
Lugn och harmonisk av böcker

Skicka din berättelse till ett bokförlag
Skicka din berättelse till förlag
Jobba med gula lappar och se exempel.
Nya gula lappar och skrivtips.
Hitta ditt författarspråk 
Kött på benet

Huller om buller-tekniken
Första meningen
Slutet 
Ge dig tid att stanna upp

Om jag ändå kunde tänja på tiden
Motivation och disciplin
Snart klar 
Korrekturläsning
När allting finns där och har bråttom att komma ut 

Det kom ett mail 
Skriva för skrivandets skull
Skriva synops 

Att arbeta med ordspråk

Synonymer, en spännande lek med ord
Läsarna är viktiga

Att använda sig av livserfarenhet i sina böcker

När inspirationen flödar 
Sprudlande skrivarglädje 
Kreativitet och vardagsbestyr
Skrivprocess och drömmar

Mellan dröm och verklighet
Skrivandet och livserfarenhet
Korrekturläsarna

Skrivkramp? 
Vad händer på nätet när jag dör?
Skrivglädje 
Skriv medan du sover
Skriv direkt ur hjärtat!
Iaktta och memorera...
Tid att skriva

Bygg upp din berättelse
Skrivandets alla små stunder
Skrivlängtan
Skrivklådan stillad...
Skrivar-endorfiner
När skrivandet känns som bäst
Vad ska jag berätta om?
Skriva för barn och ungdomar
Så många ord!
Steg för steg

Ord föder ord

Hur viktig är bokens titel och hur väljer du namn på boken?

Det händer något magiskt... 
Att ta kritik
Glöm inte backupen!!!
Skriva slutet först...
Fasta Gula lappar 
När fantasin tar över kan det bli så här...

Berättelsen färdig, fortsätt jobba!  


Skriv din berättelse genom någon annan / Spökskrivare
Hjälp på vägen

Första raden i berättelsen

Svar på många frågor 
Bli en ny Camilla Läckberg!
Boken inom dig

Gula lappar och innehåll
Behöll flödet i berättelsen

Korrekturläsning är viktig!
Royalty = Lön från förlaget
Biblioteksersättning = "Lön" från biblioteken

Kapitel: Hur långa ska de vara, ska de ha rubrik osv.
30 sätt att hjälpa en författare vars böcker du tycker om
Arbetsprocess
Sök litteraturstöd hos Kulturrådet
Utveckla språket

Bokförlag och originalmanus
Skrivtips av Kimselius på Video från Bokmässan i Göteborg
Säljande bokomslag
Vill du ha fler skrivtips kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se 


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 12 oktober 2011

Just nu...

Det är mycket som far genom huvudet just nu. Jag ser framför mig den fullspäckade almanackan som sträcker sig över hela hösten ända fram till 21 december, men även är rejält uppbokad även under våren 2012.

Det är mycket spännande på gång, men också mycket ovisshet som far omkring inom mig.

Förra veckan vek sig benen under min älskade hund Tola, 8,5 år. Hennes blick glömmer jag aldrig. Hon såg på mig med skräck och jag kunde tydligt läsa hennes fråga: "Vad händer matte?" Vi tillbringade nästan en hel dag hos veterinären där hon gick igenom många undersökningar. Veterinären trodde att det kunde vara hjärtat, även om det lät bra och inte såg onormalt ut på röntgen. Vi väntar fortfarande på provsvar på Anaplasma (fästingsjukdom), som tidigare kallades för Erlichias. Två av mina hundar har dött av den fästingsjukdomen, så jag vet inte vad jag helst av allt vill att det ska vara för fel på henne...

Men hon är pigg och glad och skuttar omkring som en liten unghund igen, och så länge hon gör det känns det bra.

Sedan far alla resor omkring i mitt huvud, eftersom det är långresor är det en hel del planering som ska göras, förberedelser, vaccinationer etc. Dessutom är det många föreläsningar och signeringar.

Ja, här blir det aldrig tråkigt, det händer alltid något, trots att vi bor mitt ute i skogen. I morse tror jag de sköt en älg. Skottet var precis utanför vår tomt, vilket fick min store bernehane att rycka till och titta på mig. Ja, jag ryckte också till, så det var ju inte så konstigt att han blev rädd...

Nu ska jag återgå till skrivandet som jag varvar med researchläsning, innan jag sätter mig i bilen och kör till Alingsås imorgon för att föreläsa och signera. Om du bor i närheten kan du titta in i Bokias barnbokhandel mellan 12.00-14.00 på lördag 15 oktober, för då finns jag där för att signera mina böcker! Välkommen!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 11 oktober 2011

Mayastaden Chichén Itzá i Mexiko

Chich'en Itza betyder rakt översatt "Vid munnen av källan till Itza". Itza är namnet på den befolkning som dominerade den norra Yucatanhalvön. På spanska heter det Chichén Itza. Ibland används båda stavningarna av namnet.

Chichén Itzá ligger i sydöstra Mexiko på norra Yucatanhalvön, cirka 190 kilometer sydväst om Cancun. Den 7 juli 2007 blev staden utsedd som ett av världens sju nya underverk, men dessförinnan upptogs platsen 1988 på Unescos världsarvslista.

Yucatanhalvön var ett av mayafolkens centrum. Här finns flera välbevarade ruinstäder, varav Chichen Itzá är den mest berömda och bäst bevarade. Staden byggde omkring 600-900 e.Kr. Under 900-1200 e.Kr tillkom många byggnader då toltekerna härskade i staden, efter att ha erövrat denna del av mayariket.

Alla byggnader är byggda efter årstidernas växlingar. Höst och vårdagjämningen är den tid då människor från hela världen samlas för att få uppleva ett fantastiskt ljus och skuggspel, skapad av den sjunkande solen när den lyser på en enorm ringlande orm, som är guden Quetzalcoalt. Det ser ut som om guden kommer krälande nerför trappan mot en cenote, ett vattenhål.

Här finns även slottet  El Castillo, som förmodligen är den mest kända byggnaden, med en höjd på 30 meter och de nio terrasser som representerar de nio himlavärldarna i mayatron.

Krigarnas tempel/Los Guerreros är rikt dekorerat med ansiktsmasker. Ett altare tillägnad guden Chac Mool ligger vid slutet av den trappa som leder mot toppen.

Här finns den stora Bollplanen/Juego de Pelota, som är en stor arena, 166 x 68 meter och har en stor åskådarläktare. Här finns även hyllan för uppvisning av skallar Tzompantli.

Där finns ett torg som kallas för Tusen pelare/Mil Columnas eftersom torget är omgivet av många pelare.

Här finns den pyramidformade gravbyggnaden för högste prästen Ossuary och kyrkan Iglesia som är ett litet tempel dekorerat med ansiktsmasker tillägnat guden Chaac.

Något som jag längtar speciellt mycket efter att få se är Huset med den gömda skriften/House of the hidden writing/Akab' Dzib, ett palats med hieroglyfiska inskriptioner. Minns fortfarande hur imponerad jag var av de egyptiska hieroglyferna när jag var på researchresa i Egypten.

Ja, det finns otroligt mycket mer att läsa om just den här staden och är du intresserad av att få veta mer och se bilder över det jag just berättat om, ska du kika in på den här länken.

Här kan du se en videofilm över Chichen Itza:


Kan knappt vänta med att åka till Mexiko. Till dess tänker jag se till att du får ta del av lite av allt det researchmaterial jag läser inför min nästa bok. Hoppas att du tycker det är intressant att få veta mer om Mexiko.

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 10 oktober 2011

Nästa researchresa går till Mexiko

Förra veckan gick jag in för att höra vad en resa till Mexiko skulle kosta. Det slutade med att jag bokade två platser på en resa till Mexiko och hoppades att den väninna jag hade bokat som medresenär ville följa med. Idag ringde hon och berättade att hon gärna följde med, jättekul!

Om några månader reser vi till den välkända mayastaden Chichén Itza, där de mest omfattande arkeologiska utgrävningarna har gjorts. Det sägs att det är just här som man kan få den tydligaste bilden av hur en mayastad var uppbyggd under sin storhetstid 400-800 e.Kr.

Resan går även till Mérida, "Den vita staden", som grundades 1542 och sägs vara en av Mexikos vackraste städer. Mayastaden Uxmal står också med på vår lista över vart vi ska resa. Har ska det finnas välformade byggnader och pyramider. Tempel och konstruktioner är dekorerade med breda friser, med abstrakta, geometriska mönster i stenmosaik. Överallt i staden finns ansiktet av regnguden Chac.

Färden tar oss också till Campeches gamla stad, som har en intakt och förtätad kolonial stadskärna kring hamnen, omgärdad av robusta försvarsmurar. Campeche har gått från mayastad, till conquistadorernas stad. Den har också varit fäste för karibiska pirater och på 1800-talet var den Yucatáns viktigaste hamnstad.

Palenque är en gammal mayastad. Här känns magin av, enorma tempel och pyramider reser sig ur den tropiska grönskan. Palenque var på sin tid både ett ceremoniellt centrum för mayakulturens överstepräster och boplats för den lokale härskaren. I närheten av staden finns det vackra vattenfallet Misol-Ha, som är trettio meter högt.

Ja, vi kommer att få se både berg och skog, tropisk växtlighet, minnesstenar, tempel, byggnader, fåglar och andra exotiska djur.

Nu kanske du har listat ut vad nästa bok ska handla om? Har redan skrivit flera kapitel av boken och efter Mexikoresan kommer jag att ha ännu mer att tillföra boken, där "benet" på boken då ska vara färdigskriven. När jag kommer hem ska jag lägga "kött på benet" genom att tillföra mycket av det jag har sett under min resa i Mexiko.

Som du förstår kommer du att få "följa med på resan" genom att jag kommer att lägga ut resereportage när det är dax!

Men ännu får vi ge oss lite till tåls, först väntar en höst full av signeringar och föreläsningar. Kanske vi ses vid något av de tillfällen. Kika in på min hemsida www.kimselius.se för att se om jag kommer till just din stad för att föreläsa eller signera! Hoppas vi ses!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 9 oktober 2011

Nobellpristagaren i litteratur 2011 Thomas Tranströmer

Första gången jag mötte Tomas Tranströmer var på Waltic i Stockholm. Han var redan då märkt av sin stroke, men utstrålade ändå livsglädje och en otroligt stark vilja. Han imponerade och lämnade ett avtryck inom mig, så gjorde även hans fantastiska fru.

När jag fick höra att Tomas Tranströmer blivit tilldelad årets Nobelpris i Litteratur jublade jag, precis som många andra. ÄNTLIGEN var vi många som skrek!

Han tilldelas Nobelpriset i Litteratur 2011 med motiveringen: "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.

Det är andra gången som en nobellpristagares böcker redan funnits i mitt hem. Förra gången var det Imre Kertez.

Tycker det är fantastiskt att Tomas Tranströmer kom ut med sin första diktsamling samma år jag föddes, 1954.

Hans böcker finns översatta till 60 språk, han är den ende poet som har fått Augustpriset (1996) och han har fått Bellmanpriset (1966).

I april i år tilldelades han utmärkelsen Professors namn av regeringen för en "enastående författargärning som berikat både det svenska språket och världslitteraturen".

När utrikesminister Anna Lindh begravdes var det Thomas Tranströmers ord som lästes.

Hans dikter är lätta att ta till sig och förstå, lätt att ta till sitt hjärta och älska.

Vad sägs om den här:
"Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse..". Det är den första raden i dikten Gläntan som är min favorit av alla Tranströmers texter.

Eftersom det nu är oktober tycker jag att det passar med den här dikten av Tomas Tranströmer:

VÄDERTAVLA
Oktoberhavet blänker kallt
med sin ryggfena av hägringar.
Ingenting är kvar som minns
kappseglingarnas vita yrsel.
En bärnstensdager över byn.
Och alla ljud i långsam flykt.
Ett hundskalls hieroglyf står målad
i luften över trädgården
där den gula frukten överlistar
trädet och låter sig falla.

Här hittar du fakta om Tomas Tranströmer

Här hittar du ordspråk och citat av Tomas Tranströmer

Har du läst något av Tomas Tranströmer?

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se