Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 11 juni 2014

"Trodde bara det skulle bli tre böcker" säger Margit Sandemo om Sagan om Isfolket

Margit Sandemo och Sagan om Isfolket


När Margit Sandemo började skriva Sagan om Isfolket trodde hon att det bara skulle bli totalt tre böcker. Hennes favoritkaraktär i serien är Sol, en karaktär som jag också tycker väldigt mycket om. Det blev till slut 47 böcker i serien, samtliga står i min bokhylla. Där har de stått i många år, i väntan på att jag skulle ha tid att sträckläsa dem. Till slut insåg jag att den tiden aldrig skulle komma, därför har jag nu börjat läsa böckerna och älskar dem.

Nu tycker du nog att jag är galen som köper 47 böcker i en serie utan att veta om de är bra. Men riktigt så är det inte. Första boken i serien lånade jag för 25 år sedan av en vän, läste den och blev helt uppslukad av den. Sedan flyttade jag och några år därefter började jag samla på böckerna. Ju fler jag läser, desto fler vill jag läsa.

Vem är då Margit Sandemo?

Hon är en norsk-svensk författare som blivit känd för sin bästsäljande romanserie Sagan om Isfolket. Hennes böcker är romantiska, och innehåller även ofta övernaturliga inslag. Margit Sandemo började inte skriva förrän hon var 40 år och då hade hon redan 30 böcker i huvudet. Jag vet hur det är, jag fungerar på samma sätt och är inte förvånad.

När hon skickade sin första roman till förlaget föredrog dem att publicera den som följetong i en veckotidning istället, det var Vreden.

Hon blev tillfrågad om hon kunde skriva en släktsaga och det var upprinnelsen till Sagan om Isfolket. När den serien var avslutad påbörjade hon serien Häxmästaren, därefter kom serien Legenden om Ljusets Rike. Just den serien är en blandning av de två föregående och i den serien får man möta personerna från båda de andra serierna.

En annan serie som jag har i min bokhylla är Blåljus, men det finns ännu fler serier, De svarta riddarna och Trollrunor. Har faktiskt någon bok av Trollrunor också.

Margit Sandemo har skrivit närmare tvåhundra böcker och plötsligt känns inte mitt mål om att skriva hundra böcker innan jag dör som oöverkomligt. Någon kommenterade mina böcker en gång med att säga att mitt skrivsätt påminner om Margit Sandemo, jag tackar och ler stort.

Det finns även en hel del fristående böcker som Margit har skrivit, de marknadsförs under namnet Sandemo-serien. Ler när jag tänker på att mina läsare brukar säga Kim-böckerna om mina böcker. Kanske har vi något gemensamt i alla fall.

Det skulle inte vara så dumt att sälja över 37 miljoner böcker, som Margits böcker har gjort, och då har bara Sagan om Isfolket sålts i 25 miljoner exemplar.

Jag kikade in på Margit Sandemos förlags hemsida, Boknöje, Schibsted förlag. Så här presenterar förlaget henne:

Vårt största författarnamn genom tiderna har varit Margit Sandemo och hon har hunnit 25-årsjubilera med Sagan om Isfolket. Nordens populäraste serie någonsin! Denna följdes av Häxmästaren och Legenden om ljusets rike som bildade en serietrilogi. Därefter skrev Margit De svarta riddarna och serien Trollrunor. Flera av dessa serier finns fortfarande tillgängliga, men för tillfället endast som pocketböcker. Margit Sandemo flätar samman romantik, mystik och spänning på ett sätt som bara hon kan.

I december 2011 gav vi ut hennes självbiografi Livsglädje och vi har även några fristående romaner i vårt sortiment. Sist men inte minst lanserar vi nu hennes trilogi Kiaras saga, den kan du läsa mer om bland våra nyheter!

Margit Sandemo är synsk, vilket gjorde att hon blev intagen för vård när hon var yngre. Ännu en sak som Margit och jag har gemensamt, synskheten alltså! Hon är född 24 mars 1924 och är därmed 90 år i år, 2014.

När jag läser om Margits liv inser jag hur mycket hon har hämtat från sitt eget liv till sina böcker. Till exempel blev hon våldtagen tre gånger när hon var barn, när hon var 11 år slog hon ihjäl sin våldtäktsman. Under 40 år bodde hon i de norska fjällen. Nu bor hon i Skillinge i Skåne. Margit var sex år när hon flyttade till Sverige med sin familj, de var fem barn. Margit var en pojkflicka och tyckte om att gå omkring ensam i skogen tillsammans med sin hund (stämmer in på mig också).

I den 47:e boken av Sagan om Isfolket, Är det någon där ute, har Margit Sandemo skrivit en efterskrift, bland annat skriver hon så här:

"Efter att jag skrivit tre kapitel i någon sorts trans, vill jag närmast kalla det." "Allt tydligare stod det för mig: Det var inte jag ensam som skrev det här." (Precis så kände jag det när jag skrev mina två böcker om andra världskriget, På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa, det var som om någon ville berätta sin egen berättelse.)

"Det blev en parallell där: Isfolket anade en större skugga än Tengel den onde. Så gjorde också jag, författaren, medan jag skrev. Det var precis som om någon ville ha sin historia berättad. Det var ofta mycket otäckt. De första böckerna skrev jag i en sorts vild frenesi, utan uppehåll, skrev liksom för livet."


Sagan om Isfolket
Sagan om Isfolket är en bokserie av Margit Sandemo på 47 böcker om ättlingarna till Tengel den onde av Isfolket. Serien följs på sätt och vis upp av Häxmästaren och Ljusets rike. Alla böckerna, som är på cirka 250 sidor var, gavs ut mellan 1982 och 1989, och de har kommit ut i flera utgåvor sedan dess.
Boksviten är en släktsaga som har sin början i mitten av 1500-talet och avslutas vid 1900-talets mitt. Släkten Isfolket stammar från en man som kallas Tengel den onde och enligt legenden sålde han sin själ till Djävulen. Till följd drabbas ungefär en person i varje generation av det onda arvet, vilket oftast innebär speciella krafter, ett särpräglat utseende (vissa drabbade upplevs av omgivningen som monster medan andra anses enormt vackra) och ibland även ett ont sinnelag. Handlingen kretsar till stor del runt släktens kamp mot detta arv men även kring vardagen och universella problem som läsaren kan känna igen sig i. Historiska företeelser och en hel del kända historiska personer omnämns i böckerna. (Hämtad från Wikipedia)

Häxmästarna
Häxmästaren är en bokserie av Margit Sandemo. Det är inte en officiell fortsättningsserie på Sagan om Isfolket, men några av personerna från den tidigare serien förekommer i denna serie. (Hämtad från Wikipedia)

Här hittar du samtliga böcker i serien Legenden om Ljusets Rike.

Här hittar du samtliga böcker i serien Trollrunor.

Här hittar du samtliga böcker i serien Blåljus.
 
Trots att jag har alla böckerna i serien Sagan om Isfolket i bokhyllan har jag börjat lyssna på böckerna hos Storytel, då blir det liksom av. Boken följer med mig på mina promenader, när jag städar och vid alla andra tillfällen då jag inte arbetar med mitt eget författarskap.

Youtube finns det en Sandemo-kanal, där Sandemos böcker diskuteras.

Margits serie Sagan om Isfolket är oerhört populär på Island, ytterligare något vi har gemensamt. Min fristående historiska äventyrsserie om Theo och Ramona är också mycket populär på Island. Den första boken i serien, Tillbaka till Pompeji, blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island när den kom ut där 2009.

Jag fortsätter lyssna på Sagan om Isfolket, med mål att lyssna på/läsa alla Margit Sandemos böcker. Än så länge har jag bara utkommit med 30 böcker, så det är en bit kvar till 100, men jag skriver på, kan Margit Sandemo, så kan jag, eller hur? ;-)

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

6 kommentarer:

 1. Mycket intressant att läsa både om Margit Sandemo och även om dig, människor rymmer så mycket mer än man vet - visst är det fantastsiskt! Också ruskigt när man hör vad hon råkat ut för som barn.
  Mål 100 eller 200 böcker ... jag får kanske höja ribban lite!

  SvaraRadera
 2. Men vilken spännande författare hon verkar vara. Inte bara böckerna utan som person. Sen blir jag alltid lika glad när jag läser om någon som börjat skriva sent i livet och lyckats. Det ger mig hopp. Bara för att man börjat sent betyder inte att man inte har många historier med sig, snarare tvärtom, man har samlat på sig mycket.
  Jag har inte läst Sandemons böcker men det kan nog vara värt att börja.

  SvaraRadera
 3. Hej Eva
  Kul att du gillade inlägget. Det var roligt att skriva det och lära mig mer om Margit Sandemo.
  Ja, dags att höja ribban, om du siktar mot stjärnorna når du garanterat till månen.

  Kram Kim

  SvaraRadera
 4. Hej Vardagsfundror
  Ja, det är otroligt spännande böcker. Vet du, där har jag ännu en sak gemensamt med Margit Sandemo, jag debuterade när jag var 43... Så är det absolut! Dessutom har man livserfarenhet som man kan tillföra sina böcker. Skriv på!
  Ja, det tycker jag att det är, skriv gärna och berätta vad du tycker när du har läst första boken i serien Sagan om Isfolket.
  Kram Kim :-D

  SvaraRadera
 5. Javisst är de böckerna bra. Jag har läst Sagan om Isfolket tre gånger. De andra i serien har också lästs. Och de är så gripande och spännande. Man blir alldeles tom och ensam när de är slut, de blir liksom till en del i familjen.

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym
  Oj, vad flitig du har varit. Jag har inte läst fler än fyra böcker, men är på gång att läsa alla Sandemos böcker :-)
  Ja, jag förstår att du känner det så, som tur är skriver hon väl fortfarande böcker!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!