Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 7 februari 2019

10 ingredienser för att göra en bra bok

10 ingredienser för att göra en bra bok
En bok ska innehålla så mycket mer än vad man någonsin tror, när man sätter sig för att skriva den där bokidén man har burit inom sig i många år. Ibland blir jag förvånad över vissa beröm från BTJ om mina böcker, för det får det att låta som om jag har tänkt till om vänskapsförhållanden, kärleksförhållanden, genus och allt det där som gör en lyckad bok. Men kanske har jag rent av gjort det, rent intuitivt. För skam till sägandes, det vore ju hemskt om jag inte hade lärt mig något under de 22 år jag har varit etablerad författare. Här kommer några av min ingredienser i böckerna.

1. Humor
Att mina böcker innehöll humor var inget jag själv var medveten om förrän mina läsare påtalade det. För mig är det så naturligt att ha med alla beståndsdelarna i en berättelsen. Theo står för humorn i de historiska äventyrsböckerna om Theo och Ramona. Jag har märkt att det alltid är någon person i böckerna som tillför humor i berättelsen. Det lättar upp stämningen. 

Titta på många framgångsrika böcker de senaste åren, de har alla haft humor som en av ingredienserna.


 2. Kärlek
En riktigt bra bok behöver lite kärlek. Det behöver inte vara hångel och sex, men kärlek ger boken värme och medmänsklighet. Alla behöver vi mer kärlek i våra liv, låt din berättelse dela med sig av kärleken.

3. Magi


Magi kan innebära mycket mer än trolldom och magiska tecken. Det gäller att skriva så du fångar läsaren med din magi, ordens trolldom. Väv ihop en riktigt spännande berättelse, med ledtrådar, även om det inte är en deckare. Fängsla med orden, gör dem magiska!

 
4. Tankenötter


Skriv inte allt, låt läsaren tänka själv. De måste få använda sina hjärnor för att lista ut hur huvudpersonerna känner sig, eller tänker. Gestalta din berättelse och låt läsaren bilda sig en egen uppfattning. Det gör att alla läsare gör sin egen bild av historien.

 
5. Mystik


Vem älskar inte en berättelse som är mystisk, som har hemligheter man måste lista ut. En röd tråd som följer genom hela boken. Oavsett vilken genre du skriver bör du ha mystik i någon form i din berättelse.
  

 6. Vänskap


Hur skulle livet se ut om man inte hade vänner. En bra bok handlar om vänskap i någon form, men även om ovänskap. Låt vänskapen växa fram efter hand och berätta inte att de är vänner, låt läsaren märka det. Gestalta!

 
 7. Dramatisk händelse


Något dramatiskt behöver hända, något spännande, en vändning. (Bilden är från när min hund Kiara hade varit försvunnen i 26 timmar och precis hade hittats. Jag var så lycklig.) Tänk på de bästa böcker du har läst. Vad var det som fick dig att tycka så mycket om dem? Fundera på det och anteckna. Förmodligen har författaren använt sig av alla de här ingredienserna.

 
 8. Årstid


Innan du börjar skriva berättelsen är det bra om du har bestämt dig för vilken årstid det är. Annars kan det lätt bli fel. Det är många saker som är beroende av årstiden: kläder, väder, stämning, humör, mörker, ljus etc.

 
 9. Miljö


Låt gärna din berättelse utspela sig i en annorlunda miljö, ett annat land. Se till att göra ordentlig research så att du får läsarna att känna det som om de har besökt platsen när boken är utläst. (Bilden är från mitt besök på Nya Zeeland och Pannkaksklipporna.)


10. Älska det du gör


Om du älskar ditt jobb, då märks det på kvalitén. Om du inte tycker det är roligt att skriva, varför gör du då det? Gör skrivandet till en glädjefylld upplevelse, njut av orden och ha kul medan du skriver. Med det kommer du långt.

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!