Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 24 januari 2012

Kinesiskt Nyår och Drakens år samt Hästens år


Från och med den 23 januari 2012 är det Drakens år och Kinesiskt Nyår. Det är den allra största och viktigaste helgen i Kina. Då hälsar man på släktingar och äter god mat, smäller nyårsraketer för att skrämma bort onda andar, barnen får röda kuvert med pengar, eftersom rött är en lyckosam färg och kuvertet är en symbol för det kommande årets rikedom och lycka.

Kinesiska nyåret  infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari — 19 februari. Den kinesiska kalenderns månader inte är lika långa som i vår gregorianska kalender. Enligt månkalender har en månad 29,5 dagar, kalendern baseras på månens fyra faser, som är fyra veckor. Den första månfasen är alltid nymånen och den inleder en ny månad. Nymåne är när månen inte syns från jorden, eftersom den befinner sig mellan jorden och solen.

I Kina har man sedan mycket, mycket länge använt sig av månkalendern och den används fortfarande när det gäller kinesiska högtider och helger.

Precis som vi gör inför vår jul, städar kineserna sina hus ordentligt inför nyåret. Färgen som symboliserar det nya året är rött och den färgen syns överallt. Som jag skrev tidigare symboliserar rött lycka, och alla vill ju ha ett lyckosamt år. (När jag var i Kina köpte jag flera röda lyckoamuletter.)

Därför hängs det upp röda dekorationer och lyktor, samt röda pappersark med lyckohälsningar. De som arbetar långt hemifrån reser hem till sina familjer för att fira in det nya året. Nyårshelgen firas i tre dagar och den utgör inledning till Vårfesten som firas i femton dagar.


När jag var i Kina fick jag veta att jag är född i Hästens år. Kanske det är därför jag i hela mitt liv har älskat hästar?

Just nu inleds Drakens år. Det är det femte året i den kinesiska astrologins zodiak. Draken är en viktig legend i den kinesiska mytologin. Drakens år är kejsarens år. Det är ett år som symboliserar makt, framgång och lycka för folket. Därför var titeln självklar när jag skrev min historiska äventyrsbok om Kina, som fick namnet Kinesiska Draken!

Drakens år är ett bra år för nya idéer, det är den oräddas och stoltas år, eftersom draken är en orädd varelse med mängder av energi och kreativitet. Draken är eldig, passionerad och drar sig inte för något!

Som du kanske förstår är det just en sådan person man är om man är född i Drakens tecken: orädd och mycket självsäker. Man tror att man klarar av vilka utmaningar som helst, man är en risktagare och tror sig klara allt. Det är just därför som personer födda i Drakens tecken kan lyckas med sådant som ingen annan klarat av. Det finns inget tecken som är lika storslaget och lyckosamt.

Människor som är födda i drakens tecken är populära, mycket på grund av att de aldrig är rädda för att hjälpa andra. De klarar sig bra själva och anser inte att de behöver någon hjälp. En drake uppskattar att få vara för sig själv, har få nära vänner och många ytliga. Draken tycker om att vara ute och röra på sig, hälsa på vänner, gå på stan och vara ute i naturen. En drake är mycket trogen, har draken väl hittat sin livspartner håller de fast vid den livet ut.

En drake vill gärna synas och höras och bör välja ett arbete där de kan få utlopp för sin fantasi och skaparkraft.

Varje år i den kinesiska kalendern representeras av ett djur och 2012 är det alltså Drakens år. Det finns totalt tolv djur i kalendern och det beror på en kinesisk legend om Buddha: när han skulle lämna jordelivet kallade han till sig alla djuren, men endast tolv av dem kom. Dessa djur belönades med att få varsin plats i den kinesiska kalendern.

Först kom råttan, och fick därför bli första djuret i den kinesiska kalendern. Därefter kom en oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och sist kom en gris. Djurens unika egenskaper sägs påverka de människor som föds under respektive djurs år.

De fem elementen: metall, vatten, trä, eld och jord spelar också en viktig roll i kinesisk astrologi. 

Jag berättade tidigare att jag lärde mig i Kina att jag var född i Hästens år, som är sjunde året i den kinesiska zodiakens cykel om 12 år. För kineserna står hästen för det ädla och eleganta, men också för snabbhet och uthållighet. Hästen är även intelligent, vältalig och står för frihet. Hästens år står för glädje, flexibilitet, humor och fest.

Människor som är födda i hästens tecken tycker om att avancera snabbt. För dem är det inga problem med uppbrott, utan de tycker om alla livets förändringar. Om man är född i hästens tecken är man oftast väldigt självsäker och kanske till och med lite skrytsam.

Hästar gillar att aktivera sig, tycker om sport och engagerar sig. De har lätt för att fatta snabba beslut och tar ofta kommando över andra människor. De har lätt för att lära sig nya saker, men är inte alltid så bra på att slutföra de projekt de påbörjar. Hästen har inte speciellt stort tålamod.

Människor födda i hästens år har både hett temperament och är väldigt envisa, de har svårt att erkänna sina egna fel och brister. Men fördelen är att de inte är speciellt långsinta och har lätt för att förlåta. De har svårt att lyda order och har därför svårt att ha arbeten som kräver allt för mycket samarbete med andra.

Hästar är kreativa och riktigt bra problemlösare, men de har en viss benägenhet för att drömma sig bort och bli lite tankspridda. Kanske beroende på att de oftast håller på med många olika saker samtidigt. Hästar är rättframma och ärliga och förväntar sig detsamma från sin omgivning.

Är man född i hästens år har man lätt för att bli kär, men också lätt för att tröttna på sin partner. (Något som verkligen inte stämmer in på mig, eftersom jag nu varit lyckligt gift med samme man i 33 år!)

En häst kan välja vilket yrke som helst, eftersom personen har lätt för att lära och är flexibel. Ledaryrken eller yrken där personen arbetar självständigt passar dem bäst. De har dock stort behov av att träffa många människor. Är man född i hästens år bryr man sig inte så mycket om pengar och är ofta väldigt generös.

Ja, vad säger ni som känner mig, verkar jag vara en typisk Häst, eller har jag drag även av Draken?

När jag var i Kina köpte jag tre jadefigurer. En gris, eftersom jag samlar på grisar. En häst eftersom det är mitt kinesiska tecken och en drake eftersom jag skrev om den Kinesiska Draken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu.

Vill du läsa mer om min bok Kinesiska Draken kan du göra det här.

Här kan du följa med mig på min researchresa till Kina, en otrolig upplevelse!
Kinesiska muren på kryckor 
Terracottaarmén Xi'an Kina
Shanghai Kina
Förbjudna staden i Peking

Önskar er alla ett riktigt fint Gott Nytt Kinesiskt år!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

7 kommentarer:

 1. Du har en utmaning att hämta hos mig! Drakar gillar spänningar!

  SvaraRadera
 2. Hej Kim!
  Återigen har jag fått lära mig något nytt av att läsa din blog.
  Tack skall du ha för en intressant
  läsning!
  Kram Astrid

  SvaraRadera
 3. Gott nytt Drakår själv! :)

  SvaraRadera
 4. Jahaja nu fick jag lära mig lite nytt här. intressant.

  Ha en fin onsdag Kim
  kram
  Emma

  SvaraRadera
 5. Hej Katarina
  Tack! Ja, drakar gillar spänning. Antar att du är en drake?!
  Kram Kim

  Hej Astrid
  Vad kul att du tycker om min blogg. Blir alltid lika glad varje gång du kommentarer. Tack!
  Kram Kim

  Hej Andrea
  Tack så mycket!
  Kram Kim

  Hej Livskrafter
  Härligt att kunna dela nya kunskaper till mina bloggvänner!
  Detsamma!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Jag tycker inte att du verkar vara helt och hållet en typisk häst, verkar ha rätt många inslag av drakegenskaper också tycker jag....
  Vi har firat kinesiskt nyår på skolan! KUL!

  SvaraRadera
 7. Hej Ingrid
  Precis samma känsla hade jag också, att jag är lite av båda. Härligt att höra att du instämmer.
  Oj, vad häftigt att ni har firat Kinesiskt nyår. DET får du berätta om på din blogg!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!