Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 11 april 2016

Tidningen Skrivas alla skrivarkurser

Som du säkert vet håller jag distanskurser i skrivandet genom tidningen Skriva. Här kan du se min kurs och samtliga skrivarkurser som drivs i tidningens regi. Det är Jens Klitgaard som har komponerat texten nedan. Kanske vi hörs på min distanskurs i skrivandet, eller syns på min sommarkurs, Att hitta glädje i skrivandet, på Färgargården i Eringsboda. Nedan kan du läsa om alla skrivarkurserna.

Skriv i sommar!

Jag vet, det känns långt bort, men plötsligt så är den där: Sommaren. Denna tidpunkt på året då det är dags för många att ta itu med det där skrivprojektet som bubblat i kroppen. Tyvärr krymper ofta ens tilltänkta utrymme i snabb takt. Resor som bokas, lantställen som ska repareras, familjeträffar… you name it! För att få styr på skrivandet i sommar erbjuder vi dig därför två bra alternativ.

Hitta glädje i skrivandet! 

NYHET! Känner du att det går trögt i skrivandet och att du behöver hitta glöd och inspiration? Kim M Kimselius har skrivit närmare 40 böcker i flera olika genrer och har en outsinlig skrivlust. Ta hjälp av hennes bästa tips och entusiasm till skrivandet!
Klicka här för att gå till kursen

Sommarskolan på nätet

13 juni - 14 augusti på distans. Skriv lite varje dag och bli klar med romanen i sommar! Sommarskolan
baserar sig på kursen Skriv en roman på 10 veckor, men här får du respons på en sida i veckan och tillgång till en facebookgrupp där du kan få kontakt med andra kursdeltagare. Om du redan gått kursen Skriv en roman på 10 veckor kan du uppgradera till sommarskolan.

Läs mer och anmäl dig här!

Sommarkurs i Stockholm

4-8 juli på Södermalm i Stockholm. Ta tillfället att under en intensiv vecka lära dig mer om det skönlitterära skrivandet och träffa andra skrivande människor. Vi jobbar praktiskt med skrivövningar, dina egna texter och kreativa inspirationspass.
Läs mer och anmäl dig här!
Apropå sommar befinner jag mig själv på det södra halvklotet av jorden, i Argentina. Igår tog sommaren officiellt slut här i och med höstdagjämningen, men värmen dröjer sig kvar en stund. Det är min andra plats på jorden och jag är mycket tacksam över att ha tillgång till en ytterligare kultur. Både för att kunna se den inifrån, och min egen, det svenska, utifrån. 
Här är det inte bara solens banor som går tvärtom. Dörrar som i Sverige skulle öppnas utåt, öppnas inåt, toavirveln vrider sig motsols och månens skärva beter sig vänsterhänt på himlen… 
Ibland kan det vara bra att se saker tvärtom, för det gör en mindre säker på att man själv har rätt. Det tror jag är en bra grund för skrivande i alla former. Att behålla ett utforskande perspektiv där man är nyfiken på sin omgivning, vad den beror på och hur den påverkar människorna i den. 
Ett vanligt sätt i berättande är att använda platsens fysiska egenskaper för att skapa känslostämning. För att ge några enkla exempel. 
  • Regn 
  • Mörker
  • Övergivna byggnader
  • Kala träd
Kontra:
  • Solsken
  • Ljus
  • Folkfyllda torg
  • Blommande buskar
Det är så tydligt att vi kopplar platsers yttre egenskaper till en sinnesstämning att det nästan blir löjligt tydligt när vi ser det såhär. Trots allt kan det ske de mest trista saker på soliga platser, man kan känna sig som mest ensam där det är fullt av folk och det kan finnas fullt av lust och glädje i mörka, kalla miljöer (tur för oss i Sverige). För att ta oss djupare in i berättandet och gå bortom klichéer kan vi till och med använda oss av dessa kontraster för att skapa en mer intressant historia. Nedan kommer därför en skrivövning på ämnet.
Med värme,

Jens Klitgaard och tidningen Skriva


Jens ansvarar för utvecklingen av kursportalen skrivarkurser.nu och är en skrivande person med författardrömmar, men också förläggare, lektör och skrivkursledare.
Klicka här för att gå till Skrivarkurser.nu


Skrivövning: Kontrast till miljön
 

1. Välj en plats du känner till väl.

2. Vad i den fysiska omgivningen på denna plats kan förmedla en sinnesstämning? Tänk både på geografi, arkitektur, natur, väder, årstid, tidpunkt och hur människor rör sig på platsen (eller inte).

3. Vilken stämning förväntar man sig i denna miljö?

4. Skriv en kort ”kontrast”-scen där du motarbetar den genom att föra in en karaktär eller annat element som inte alls stämmer mot den. 
Att spela på läsarens förväntan är ett knep. Kanske ibland rent effektsökeri. Men det kan funka väldigt bra. När miljön blir något som karaktärerna i den måste kämpa mot finns redan en berättelse att bygga på. 

Introduktion

Är du intresserad av att gå en skrivarkurs på skrivarkurser.nu? Få en gratis introduktion till hur det fungerar.

Klicka här för att gå till kursen

Romanskolan 

Vill du ta tag i ditt romanprojekt med professionell hjälp? Romanskolan tar dig genom romanskrivandets hantverk och hjälper dig i din kreativa process. Under 20 veckor utvecklar du ditt eget manus med stöd av kursledaren.

Klicka här för att gå till kursen

Novellskolan

Vill du lära dig skriva noveller, fördjupa dig i en kreativ process och få respons på dina texter?
I novellskolan fördjupar vi oss under 12 veckor i konsten att skriva i det korta formatet. Kursledare är novellförläggaren och lektören Jens Klitgaard.
 


Klicka här för att gå till kursen


Skriv noveller - kort och bra

En självstudiekurs som går in i novellkonstens alla delar och som avslutas med möjlighet att få respons på en av dina noveller. I kursbreven finns både skriv- läs- och inspirationsövningar med fokus på din egen kreativa process.

Klicka här för att gå till kursen

Skriv en roman på 10 veckor

Skrivuppgifter varje dag för dig som vill påbörja eller fördjupa ett romanprojekt och som vill få struktur i både romanen och skrivprocessen.
Klicka här för att gå till kursen

Lektören läser

I varje nummer av Skriva läser och kommenterar Johanna Mo en av våra läsares texter. Nu kan du få din egen personliga lektörsläsning och textredigering av ditt manus.

Klicka här för att gå till kursen

Produktiv författare

En kurs för dig som har en släng av skrivkramp, skjutauppsjuka och vill höja din självkänsla för skrivandet  – och för dig som försöker pussla ihop livets alla sysslor så att skrivandet får sin självklara plats.
Klicka här för att gå till kursen

Formatera ditt manus i Word

Ska du skicka in ditt manus till förlag eller lektör för läsning? Förvirrad av instruktionerna för hur ditt manus ska formateras? I denna kurs visar vi hur du gör grundläggande inställningar i Word.
Klicka här för att gå till kursen

Redigera romanen

En kurs för dig som skrivit (minst) första utkastet av din roman och vill finslipa det inför utgivning.
Klicka här för att gå till kursen

Skriv en serie eller uppföljare

Kursen passar dig som vill planera och skriva en bokserie eller skriva en uppföljare till första romanen.
Klicka här för att gå till kursen

Fler kurser läggs till fortlöpande


Ja, nu har du några olika skrivarkurser att välja på. Lycka till!

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim


Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!