Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 7 juli 2010

Eiffeltornet i Paris, Världsutställningen 1889

Världsutställningen i Paris 1889.
Tycker det känns viktigt att berätta om Eiffeltornets historia eftersom det uppfördes för att fira hundraårsdagen av franska revolutionen. Hur många är det som vet det?

För att fira 100-årsdagen av franska revolutionen bestämdes det att en Världsutställning skulle anordnas i Paris. Arrangörerna ville att denna världsutställning skulle vara lika framgångsrik som den i London 1851, som hade haft Crystal Palace som ett landmärke.

Därför bestämde arrangörerna att de skulle bygga ett 1000 fot (304,8 meter) högt torn på Champ-de-Mars i utkanten av staden, där utställningen skulle äga rum. Tornet skulle då komma att bli 130 meter högre än världens dåvarande högsta byggnadsverk, Washingtonmonumentet i USA.

Det förslag som stack ut från mängden var det som kom från ingenjören Gustave Eiffel. Han hade gjort sig ett namn genom att konstruera järnskelettet till Frihetsgudinnan i New York, samt att ha konstruerat åtskilliga broar över raviner och floder, som ingen hade trott det var möjligt att överbrygga. Ingen betvivlade att Eiffel skulle kunna förverkliga idén om ett tusen fot högt torn.

Arbetet med Eiffeltornet inleddes i början av 1887. Tornets placering nära Seines leriga strand innebar att man tvingades gjuta en rejäl grund under tornets samtliga fyra ben, i synnerhet de två som låg närmast floden.

Det var viktigt för ingenjör Eiffel att arbetsplatsen blev så säker som möjligt. Därför förbjöd han försäljning av konjak och andra starka drycker i kafeterian, som öppnats på tornets första plattform, som stod färdig i mars 1888.

Detta innebar att byggandet av Eiffeltornet inte upplevde en enda arbetsolycka med dödlig utgång. Endast en arbetare dog under byggandet av Eiffeltornet, men han dog efter arbetstid när han skulle imponera på sin fästmö genom att göra några hopp på järnbalkarna på tornet.

I mars 1889 stod hela järnkonstruktionen klar, 986 fot (300,53 meter) hög. De sista 14 foten skulle utgöras av en flaggstång. Världens högsta flaggstång, brukade ingenjör Eiffel säga om det torn han hade byggt.

Vid invigningen i mars var det inte många som orkade gå alla 1.671 trappstegen till toppen. De som tog sig upp fick se ingenjör Eiffel hissa trikoloren (Frankrikes flagga) på 304 meters höjd. Efteråt utnämndes Eiffel till kommendör av den franska Hederslegionen.

Eiffel förstod vid invigningen att klättringen uppför tornet skulle avskräcka många besökare och insåg att han var tvungen att konstruera någon slags hissanordning. Utvecklingen och installationen av hissarna var en stor utmaning, men de gjorde inte bara att Eiffeltornet blev tillgängligt för alla, utan öppnade även dörren till en ny tid, där skyskrapor blev ett praktiskt sätt att förse många människor med bostäder.

Den 15 maj 1889, nio dagar efter det att den franske presidenten hade öppnat världsutställningen, slog Eiffeltornet upp dörrarna för allmänheten. Folk vällde in.

Ingenjör Gustave Eiffel hade själv stått för 6,4 av de 8 miljoner franc som tornet kostat, han fick tillbaka sin investering redan efter ett år. Enligt kontraktet ägde Eiffel sitt torn i tjugo år och Eiffeltornet inbringade en hel del pengar till honom.

När tornet slutligen gick över i statens ägor 1909 var det tänkt att rivas. Men då hade man satt upp radioantenner längst upp i byggnaden och därför beslöt man att tornet skulle få stå kvar ännu en tid... Tornet står fortfarande kvar i våra dagar (2010).

Fakta Eiffeltornet:
Färgen var 1889 mörkröd. Vart femte år målas tornet om av en grupp akrobatiska målare. Det krävs 50 ton färg för att täcka hel konstruktionen. Idag är tornet ljusbrunt (2010).

Varje ben på Eiffeltornet har fyra järnpelare som bär upp tornet från marken till toppen. Antalet järnpelare minskar ju högre upp man kommer, från 16 upp till andra våningen därefter 12 och sedan åtta. De 16 pelarna har en inbyggd "domkraft" så att man kunde rikta tornet under tiden som det byggdes. Benen står placerade i kompassriktningarna. De utövar inte ett större tryck på underlaget än 4,5 kilo per kvadratcentimeter. Det är ungefär lika mycket som en vuxen man som sitter på en stol.

När Eiffeltornet byggdes användes flyttbara kranar för att hissa upp de färdiga delarna som sattes på plats för hand. Kranarna gick på samma skenor som användes till hissarna.

Första nivån på Eiffeltornet ligger på 57 meter och hit är det 360 trappsteg.

Andra nivån ligger på 115 meter. Första och andra nivån har flera våningsplan. Andra nivån har sex huvudingångar. I tornet finns idag ett flertal snackbarer, två restauranger och ett postkontor.

Mellannivån ligger på 215 meter.

Tredje nivån är på 274 meter. Här ryms 800 personer och hit upp är det 1.652 trappsteg.

Toppen är 300,53 meter och den växer ca 15-18 cm under varma dagar och svajar cirka 6-12 meter i hård vind.

Själva tornet är 300,53 meter högt. Men eftersom det hela tiden sätts upp nya antenner överst på Eiffeltornet har det efter år 2000 nått ända upp till 324 meters höjd. Länge var Eiffeltornet världens högsta byggnadsverk och förblev så ända fram till 1930, då Chrysler Building uppfördes i New York.

Tyckte det var roligt att berätta om minnesmärket för franska revolutionen, eftersom min bok Giljotinen handlar om just franska revolutionen och givetvis drottning Marie-Antoinette.

Ja, nu har du fått lära dig lite mer om Eiffeltornet. Allt detta visste inte jag när jag för många år sedan, första gången besökte tornet och stod på toppen. När jag blickade ned på staden som bredde ut sig nedanför såg alla ut som små myror. Tornet har en fantastisk utsikt åt alla håll och har du ännu inte besökt Eiffeltornet kan jag mycket väl rekommendera det.

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar Kim

2 kommentarer:

  1. Spännande och intressant som vanligt. Tänk hur mycket man inte vet ;)

    Tänkte skriva ett inlägg om din bok men hann inte. Nu har jag lämnat den till min bonussyster som är 19 år. Hon håller just nu på att läsa om Harry Potter böckerna för 11:e gången. Min mor har frågat henne hur länge hon tänkt att läsa sådana böcker och hennes svar var att hon hoppades att hon aldrig skulle tröttna och kunna bibehålla sitt barnasinne. Tyckte det var att bra svar och min mor med ;-)

    SvaraRadera
  2. Hej Helly
    Vad roligt, din bonussyster kommer säkert att tycka om boken, men förmodligen ännu mer om Theo och Ramona-böckerna. För de som älskar Harry Potterböckerna brukar även älska serien om Theo och Ramona.

    Tycker hennes svar är helt perfekt! Hoppas att hon alltid behåller barnasinnet. Hälsa henne att hon ännu inte slagit en av mina fans som har läst SAMTLIGA mina böcker 37 gånger VARDERA! Det finns alltid något nytt att upptäcka när man läser om en bok, eftersom man läser den lite lugnare när man vet hur den slutar.

    Älskar att skriva dessa historiska faktainläggen. Har så mycket historiskt kunnande inom mig och det känns kul att få dela med sig av det.

    Ha en fortsatt skön semester!

    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!