Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 29 oktober 2011

Boktips: Nära av Roderick Gordon & Brian Williams

Fjärde delen i Roderick Gordons och Brian Williams internationella storsäljarserie!
Will Burrows, fjorton år, befinner sig vid jordens medelpunkt, i en hemlig och bortglömd värld. Hans fiender styxarna är honom hack i häl. Will har satt stopp för deras grymma planer, och därför ska han straffas. De är beredda att förfölja honom till världens ände - och längre än så.
Ett hisnande äventyr som delvis utspelar sig i underjorden, delvis uppe på ytan. Will och hans allierade kastas mellan hopp och förtvivlan när de försöker rädda inte bara sig själva, utan också resten av jordens befolkning, från undergång.
Böckerna om Wills äventyr i underjorden har blivit riktiga storsäljare. Första boken Tunnlar och fortsättningen Djupare har sålt i 150 000 exemplar bara i Storbritannien, och filmrättigheterna till Tunnlar är sålda till Hollywood. Böckerna har översatts till ett trettiotal språk.  Tredje delen heter Fritt fall.


Första boken Tunnlar imponerade på mig och fick mig att längta efter fortsättningarna. När jag fick syn på Nära i bokhandeln, när jag var och signerade, köpte jag genast boken, även om jag höll på med flera andra böcker. Blev faktiskt lite besviken. Den här boken har inte samma flyt som de tidigare, ibland fick jag stanna upp och gå tillbaka för att förstå vad det handlade om. Detta berodde mycket på att personerna som boken handlade om befann sig på olika platser, och upplevde olika saker. Men det var ingen tydlig övergång mellan personerna och platserna, så som det brukar vara i en bok med antingen en blank rad mellan styckena, eller genom att börja ett nytt kapitel. Nej här fortsatte alla berättelserna rakt på varandra, vilket då snurrade till det ibland.

När jag lade ifrån mig boken hade jag lite av känslan: "Nu ska jag INTE läsa nästa bok!" Men förmodligen kan jag inte låta bli, för handlingen är trots allt spännande och jag vill ju veta hur det går för alla personerna.

En spännande bok, som med rätt typografi hade blivit betydligt mycket bättre!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 28 oktober 2011

"Författarinna som är väl värd att nämnas" Radiorecension av På flykt från andra världskrigets fasa


"Bokgudinnan" Ulrika Larsson på Bokia i Halmstad talade om mig och min bok På flykt från andra världskrigets fasa i Radio Halmstad. Hon började med orden "Författarinna som är väl värd att nämnas".

Lyssna på intervjun här:



Här kan du läsa det mesta av vad som sades under Radiosändningen:

"Känner du Kim M Kimselius?
Det här är en fantastisk ungdomsförfattarinna, som jag tror är uppe i 19 böcker. Och det är ju ganska otroligt att någon som skrivit 19 böcker ändå inte har gjort sig hörd runtom, så jag tyckte det var dags för länet att få höra talas om Kim, vissa kommer att säga 'Det har jag hört för länge sedan, hon har ju skrivit böcker sedan 2004' (Jag debuterade 1997, Kims anmärkning)."

"Är hon svensk?"

"En svensk författarinna absolut!

Det här är en författarinna som, har man träffat Kim då vet man vem hon är så att säga. Hon gör ett väldigt starkt avtryck på alla hon träffar på och när hon får berätta om sina böcker och om sina karaktärer.

Och det som är alldeles speciellt med Kim Kimselius, det är det att hon älskar historia, vilket gör att hon gör historiska avtryck. Hon använder det som har hänt i historien och gör böcker om det.

Men för att vi ska komma till de här platserna, livs levande, så har hon skapat Theo och Ramona, två stycken ungdomar, som tack vare tidsresa kan hamna på olika platser. Så de har varit i Egypten bland faraoner, de har varit i Pompeji, de har varit under häxprocesserna och jagats, de har varit bland vikingaträlar och nu på senare, i de senaste böckerna har hon tagit sig fram till andra världskriget. Och det är där jag tänkte berätta lite grann om hennes senaste bok som då heter På flykt från andra världskrigets fasa.

Och det handlar naturligtvis om Theo och Ramona som under riktigt GRYMMA omständigheter hamnar tillbaka i tiden. Helt plötsligt befinner de sig i var sin fallskärm. Kläderna är av ett helt annat slag än vad de hade på sig för en sekund sedan, och de dinglar ner i ett mörker och de undrar, de vet ju inte var de befinner sig, vilken tidsålderanda och var de är. Men ganska snart kommer de förstå att de befinner sig i andra världskriget och de hamnar i motståndsrörelsen i Frankrike. Och vi kommer att följa de här två.

Det här är dramatik, kan jag säga från sida ett till sista sidan. Vi vet aldrig vad som händer när Kim skriver sina historier.

Och Theo och Ramona de kommer och hamna i som jag sa motståndsrörelsen och det här är precis i den tiden i Paris när tyskarna... nazisterna går in och fångar upp en otroligt stor mängd av tysk... judarna och låser in dem på ett ställe för att sedan transportera dem vidare.

I det här tumultet ska Theo och Ramona försöka att kanske rädda några människor, från det här fruktansvärda öde som stundar. Och det är...

Jag kan säga att jag började läsa den här igår kväll och den var slut någon gång framåt tre på natten. Och då var det liksom att det riktigt bubblade i kroppen på mig.

Kim M Kimselius är en OTROLIGT duktig författarinna på att få läsaren att hänga kvar, jag tycker att det här är, man kan ju ta vilken tidsanda som man vill. Det är det som är så häftigt med de här böckerna. Det ämne som intresserar mig i historien hakar jag på och sedan befinner jag mig mitt i ett fasansfullt spännande äventyr."

"Men jag tänker så här, det är ju ändå ungdomsböcker, men du känner att man kan läsa dem även som vuxen?"

"Jaja, absolut, för det som Kim gör som är intressant, det är att hon letar upp verkliga händelser, som har hänt, och binder ihop dem, så att vi vuxna får oss en liten historielektion även vi."

"Asså, man ser det också på omslagen att man kan liksom se vad det är. Den här bilden På flykt från andra världskrigets fasa, då är det ju en flicka och en pojke som står med ett litet gevär och så, så man ser ja där är motståndsrörelsen och det är väldigt färgglada omslag kan man väl säga?"

"Det är mycket färg i omslagen och man följer den här som jag håller upp och heter Theos Pompeji, som är tillbaka några år och då ser vi att Theo är betydligt yngre, så de har vuxit med böckerna och böckerna har vuxit."

"Är det så som Narniaböckerna, där man går in i en annan värld via något speciellt, eller hur hamnar de här i de där världarna?"

"Det är en fråga som man kan ställa sig."

"Det är olika för varje gång?"

"Ja precis, det är olika, för rätt som det är, är de i där de befinner sig och de vet aldrig riktigt var de har hamnat, deras första fråga blir: 'Okej, vilket år är jag i nu' och så börjar historien där, de kan titta på sina kläder eller var de befinner sig och så får de börja nysta i vilken tidsålder, vilket år befinner vi oss i? Och sen, därifrån, träffar de på personer i den tiden och så binds historien framåt och fortare och fortare."

"Det är bra för de har i alla fall varit med några gånger för det är rätt många böcker, så de vet ju att det har hänt något."

"Theo och Ramona vet alltid att det har hänt något, men de vet inte riktigt var och så gäller det att ta historien och i och med, de är ju duktiga på historia de här två, så de tycker att det här är kul för de får använda sina kunskaper som de lärt sig i skolan och kan sedan ta med sig det till framtiden och bli ännu duktigare."

"Så de får MVG i historia?"

"Bara en sådan sak!"

"Det är då Kim Kimselius böcker och vi har pratat om På flykt från andra världskrigets fasa."


Ja, det där var ungefär vad som sades i Radioprogrammet den 27 oktober om mig och min bok På flykt från andra världskrigets fasa.

Om du vill träffa mig och få veta mer om mina böcker har du möjlighet fredag den 28 oktober 14.00-17.00 hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund.

Den 29 oktober finns jag på Bokia i Halmstad 12.00-14.00.

Om du vill veta alla mina signeringstider fram till och med jul kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se Kanske vi ses så du får ett fint autografkort av mig? Välkommen!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 27 oktober 2011

Mesoamerika

Namnet Mesoamerika används framför allt inom arkeologi, antropologi och lingvistik. Mesoamerika är ett stort kulturområde med stora delar av Mexiko, inklusive Yucatánhalvön, Guatemala, Belize samt delar av El Salvador och Honduras.

Kika in här för att se karta över området, samt bilder på konst och kultur.

De indianer som bodde i området kallades för Mesoamerikas indianer och hör till tre olika språkgrupper: maya, oto-mangue och uto-aztekiska. Mesoamerikas område är särskilt känt för sina högkulturer såsom Maya och Aztekerna.

I detta område inleddes jordbruk omkring 4500 f.Kr. Grödorna som odlades var squash, chilipeppar, kalebass, bönor och majs. Mycket befolkningstäta stads- och stadsbildningar med komplexa sociala och politiska organisationer uppstod efter 1200-talet f.Kr. Det som var typiskt för dessa kulturer var storslagen arkitektur, vacker religiös konst, vetenskap såsom astronomi och matematik. Dessutom hade de skrift- kalender- och tideräkningssystem.

När spanjorerna med Cortés i spetsen inledde erövringen av området 1519, sjönk befolkningen från ca 25 miljoner indianer till en miljon omkring år 1600, detta har kallats "den amerikanska katastrofen". Orsaken var främst spanjorernas övergrepp mot indianerna, epidemier, ny bosättningspolitik och uppluckring av familjerna, samt tvångsarbeten.

Idag står jordbruket för den ekonomiska basen i samhället. Indianerna använder sig av svedjebruk, så kallade milpa, där de odlar till exempel kakao, tobak, bomull och ananas. Kakaon fanns ursprungligen endast i Mellan- och Sydamerika i ett kulturområde som i stort sett omfattade dagens Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras och Nicaragua.

Till de äldsta kända folkslagen i området hör olmekerna (1500-400 f.Kr.), som lär ha varit de första att använda kakao som livsmedel. Tyvärr vet vi alltför litet om dem. De få hieroglyfer som har lyckats tydas har språkforskarna försökt kombinera med dagens varianter av mixe-zoque-språken. Man har då kommit fram till att olmekerna förmodligen kallade kakao för kakawa. Kakaon användes tillsammans med andra livsmedel, som majs, chili, bönor och annat som fanns i området. Kakaon användes också som betalningsmedel.

I Mexicodalen finns den mest omskrivna jordbruksformen, så kallade chinampas, som är konstgjorda öar, uppbyggda av pålverk i sötvatten. Det översta jordlagret ligger ca 30 cm över vattenytan. Detta gör att marken har konstant tillgång till vatten och genom effektiv gödsling och växelbruk ger marken goda skördar.

I den mesoamerikanska kulturen syns tydligt centreringen kring ett torg där ceremonier och handel äger rum.

Den sociala basenheten är den utvidgade familjen. Nygifta bor huvudsakligen nära mannens familj. Arv och efternamn förs vidare patrilinjärt (vilket innebär att ett släktskap finns på ett rakt uppstigande fäderne; farfars farfar, farfars far och så vidare). Namn är, förutom förnamn hos vissa mayafolk, numera spanska. Politiska och religiösa tjänster är inordnade i ett s.k. cargosystem, vilket innebär att de flesta vuxna män i området har någon form av kommunal befattning, t.ex. ceremonimästare, någon gång under livet. Endast de mest framgångsrika männen når dock de högsta positionerna och blir ancianos, ett slags äldste som bildar ett informellt råd. Ancianos har stor social och politisk betydelse.

År 1990 utgjorde indianerna ca 30 % av befolkningen i Mexico. I Guatemala var andelen 50 %. De kan indelas i ett tjugotal etnolingvistiska grupper, av vilka de största är quiché, kaqchikel, kekchí och mam. I El Salvador är lenca det enda indianfolk som överlevt in i våra dagar. De är ca 50 000 till antalet, och endast några få talar sitt eget språk.

Här kan du läsa mer om Mexikos historia i kronologisk ordning.

Ja, det var lite om Mexiko och den del som mayaindianerna kommer ifrån. Nu ska jag fortsätta läsa mer fakta om mayaindianerna. Om du vill läsa några rader ur den nya boken, Mayafolkets hemlighet, kan du kika in på www.theoochramona.se

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 26 oktober 2011

BTJ:s omdöme om På flykt från andra världskrigets fasa

I dessa besparingstider har BTJ dragit ned på sina recensioner. Förut fick man två utlåtande av barn/ungdomsböcker, numera är det bara en. Men om den enda är så bra som den jag fick på en av mina senaste böcker, På flykt från andra världskrigets fasa, så är det helt okej.



"Det här är en riktigt bra och spännande bok om förföljelser av judar under andra världskriget ... Läsaren får följa ett antal personer i motståndsrörelsen i Frankrike. Händelserna utspelar sig i juli 1942 i samband med att judar i Paris fördes samman i Vélodrome d'Hiver, för att sedan föras till koncentrationslägren. Berättelsen balanserar mellan att beskriva de vardagliga fasorna, skräcken och sorgen och att mer övergripande ge sin syn på de allmänna skeendena i kriget ... Samtidigt så använder författaren just de situationerna för att på ett förtjänstfullt sätt ge läsaren mer än endast spänning. Flera av händelserna skildras i all sin fasa på ett övertygande sätt. I den senare delen av boken berättar författaren också vad som sedan hände med fler av personerna, under och efter kriget, vilket stärker berättelsens känslomässiga effekt. Boken avslutas med en bra faktadel med årtal, händelser och aktuella personer från andra världskriget. På flykt undan andra världskrigets fasa är fristående men ingår i en serie av böcker med Ramona och Theo där de flyttas till andra tider, epoker och händelser i historien." - BTJ, lektör Lars Karlstrand

Nå, vad tyckte du? Bibliotekarierna tyckte om den här recensionen för de beställer På flykt från andra världskrigets fasa för fullt just nu. Det kommer beställningar i stort sett varje dag, och då inte bara någon enstaka bok, utan en hel del beställningar. JÄTTEKUL! Extra roligt eftersom det här är den bästa bok jag har skrivit! Ja, jag vet, du har hört det förut och jag hoppas du får höra det även om nästa bok, för det innebär att jag utvecklas i mitt författarskap!

Har DU läst boken och vad tyckte du isåfall om den?

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 25 oktober 2011

Ge ut din bok som E-bok

Läste att e-boksutgivningen ökar starkt i USA och att det framförallt är egenutgivare vars böcker är på stark frammarsch. De vågar testa och spräcka prisgränserna, vilket gör att de fångar e-boksläsarna, mer än vad de etablerade förlagens författare gör, eftersom de etablerade förlagen håller fast vid sina konstanta, rejält högre, priser.

Kanske ska du testa att ge ut din första bok som e-bok istället för att trycka upp tusentals ex, som tar upp större delen av ditt hem och låser ditt kapital?

Publit.se kan du konvertera pdf-original till färdiga epub-filer som sedan kan publiceras som e-böcker. Publit distribuerar idag e-böcker via iTunes, nordiska bibliotek och nätbokhandlare. Fler distributionskanaler tillkommer ständigt. Distributionen till nätbokhandeln och biblioteken sker i samarbete med svenska Elib. På Publit kan du även trycka upp dina egna böcker.

Du kan även vända dig direkt till Elib:
Elib konverterar textböcker till fyra olika e-boksformat som kan läsas med e-bokläsarprogrammen Adobe Digital Editions, MobiPocket Reader samt Microsoft Reader. E-boken produceras med utgångspunkt från förlagets textfiler av respektive titel. Distribuerar e-böcker med kopieringsskydd.
Elib tillhandahåller den tekniska lösning som krävs för säker och stabil distribution av e-böcker med kopieringsskydd. Förlaget lägger upp sina e-böcker på Elibs server och Elib distribuerar dem åt återförsäljare av e-böcker samt bibliotek som har Elibs system för e-boksutlåning. Förlaget fastställer f-priset, dvs det belopp Elib betalar förlaget per såld e-bok. Elib säljer e-boken vidare med kopieringsskydd till återförsäljarna med ett litet påslag.

Jag har låtit göra min första e-bok av Theos Pompeji
Tyckte att jag lade ett lågt pris på min bok, som ligger runt 65-68 kronor som e-bok.

Någon som hade ett betydligt lägre pris när han släppte sin ebok är Bo Wiberg med Rivieraruffel
Boken kostade 19 kronor när den kom ut som ny, nu ligger den runt 48-50 kronor. Bo Wibergs låga pris på boken gjorde att han toppade ebokslistan hos Adlibris! Smart gjort!

Här kan du läsa mer om e-böcker, om digitalisering och om läsplattor.

Om du aldrig har testat att läsa en e-bok tycker jag du ska göra det. Men då på en läsplatta. Den behöver belysning, precis som en bok, vilket innebär att den inte har bakgrundsbelysning som en dator. Det känns nästan som att läsa en riktig bok, det är bara det att den väger cirka 65 gram och kan ha runt tusen böcker i sig. Perfekt att ta med på resan.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 24 oktober 2011

Höstliga färger och Barnboksdagen i Landskrona

Ja, då var Barnboksdagen i Landskrona över för den här gången. Jag har lyssnat på många författare som har berättat om sina böcker, men även förlagsrepresentanter som har presenterat höstens bokutgivning. Dessutom har jag talat om mina egna böcker. Hade med mig min Roll-up med bilden på en av mina böcker, något jag var mycket glad över, för även om jag hade Power-Pointvisning på filmduken så var allt nästan bara grönt och den blå färgen var inte synlig. Den här färgstarka bilden förtjänar lite mer uppmärksamhet än den bleka variant som fanns på filmduken.

Blev mycket glad efter föreläsningen när jag fick kommentaren: "På dig kan man lyssna hur länge som helst!"

Som vanligt var det bokutlottning vid slutet av dagen och jag upptäckte att jag bara hade köpt hälften så många lotter som tidigare år, vilket också innebar hälften så många vinster när dragningen var över. Ändå blev det två bärpåsar med intressanta, nya böcker. Gladast blev jag över Barbapappapusslet. Har en speciell relation till Barbapappa. När jag praoade på bibliotek, en gång i min ungdom, lånade jag hem alla Barbapappaböckerna och läste för min lillebror Peter som älskade dem. Något jag också gjorde, även om jag låtsades att jag läste böckerna för honom enbart för hans skull!

Stannar ännu en natt i Skåne innan jag kör hem till Blekinge igen och passade på att ta några höstliga bilder för att dela med mig av hur vackert det är här i Skåne just nu.










Nå, vad tyckte du om bilderna? Visst är det ett fantastiskt ljus i och med den nedgående solen?

Snart är det dags för signering igen. Du träffar mig hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund på fredag och hos Bokia i Halmstad på lördag, se min hemsida för mer information. Det är premiärsignering i Halmstad, lite pirrigt eftersom jag inte har en aning om var butiken ligger, var jag ska parkera etc. Men det brukar alltid ordna sig, med lite sunt förnuft, hjälp av internet och glada människor i Halmstad. Kanske vi ses!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 23 oktober 2011

Citadellet i Landskrona, signering och Barnboksdagen

Den här underbara kvinnan ligger i parken utanför hotellet där jag bor i Landskrona. Just nu befinner jag mig i den vackra staden Landskrona för att signera och berätta om mina böcker på Barnboksdagen.

Dagen började med signering hos Bokia Killbergs i Landskrona.

Där var det tårt- och saftkalas eftersom Wahlströms bokförlag fyller 100 år. Många barn kom och mumsade på tårta, men det var inte bara barnen som kom, utan säsongens sista getingar passade också på att ta sig en munsbit.

Efter signeringen gick jag till Citadellet, som ligger precis bredvid hotellet. Trots att jag varit i Landskrona många gånger för att signera och föreläsa, har jag aldrig kommit till Citadellet. Både på grund av väder och tidsbrist. Idag strålade solen och det var rejält varmt, folk satt ute och fikade och det var fullt med folk i parken. Jag tog en lugn promenad och njöt av solen innan det var dags att gå in och börja jobba igen. Här får du följa med mig på min promenad.

Vid den röda pricken står jag med nosen mot citadellet. Bakom mig ser du hotellets mörkgrå byggnad. Som du ser är Citadellet omgivet av två vallgravar. Det här är en otroligt vacker plats. Kom så går vi över bron.
Korna gick och betade på sluttningen av vallgravens gräskanter.

På höger sida ser du kanoner, rakt fram vattentornet och till vänster parken.

Jag blev överraskad över hur stort området var och hur otroligt vackert Citadellet var. Vid den inre vallgraven stod fullt med fiskare. Jag såg inte om de hade fått något.

Runt hela Citadellet gick en vacker promenadväg.

Den gamla Materialgårdsbyggnaden innehöll ett café och jag gick in för att äta en sen lunch.

Det var ett ombonat och mysigt ställe, som verkade vara mycket populärt. Hembakat bröd, rejäla smörgåsar med massor av grönsaker, varm choklad, kaffe och massor av bakverk fanns det att köpa. Utanför på gården satt fullt av folk som njöt av den varma, soliga dagen.

Det fanns många vackra byggnader här vid Citadellet och en hel del av dem påminde mig om mitt besök på Sveaborgs fästning utanför Helsingfors inför min bok Det glömda kriget 1808-1809.

Här fanns ljuvliga små trädgårdar, som förmodligen är ännu vackrare under sommarmånaderna. Ser du Citadellet skymta fram i bakgrunden?

Det var otroligt vacker här på den lilla ön och jag är glad att jag tog mig tid att besöka den idag.

Tillbaka över vallgraven igen...

...genom den vackra parken till hotellet.

Här var förberedelserna i full gång inför morgondagen. På bilden ser du Lennart som basar för hela projektet.

Det mesta var redan klart när jag kom, eftersom alla hade arbetat så flitigt!

Det var bara de små, enstaka detaljerna som var kvar.

De flesta böcker var redan på plats.

Så även mina. Inte riktigt lika imponerande utställning som på bokmässan, men böckerna är enbart här för att visas upp. När barnboksdagen är slut lottas alla böckerna ut. Det finns möjlighet att köpa lotter, jag brukar köpa flera kuvert lotter och brukar bära med mig mängder av böcker hem.

Ja, då är det bara att göra sig iordning för kvällens gemensamma middag, tillsammans med andra författare, förlagsrepresentanter och de som arrangerar barnboksdagen. Ett alltid lika roligt evenemang. Vi hörs imorgon igen.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se