Inför researcharbetet med min bok om farao Tutankhamon fick jag till min glädje vara med vid invigningen av Tutankhamun's wardrobe / Tutankhamons kläder vid Textilmuseet i Borås.
Det var extra festligt eftersom både drottning Silva, chefen för museet i Kairo och arkeologen Gillian Vogelsang-Eastwood var där, den arkeolog som av 5.000 bitar av Tutankhamons kläder hade fogat ihop dem till kläder, som sedan Textilskolan i Borås vävde.
Givetvis var jag tvungen att ha farao Tutankhamon och hans hustru Anchenamon på omslaget av boken och solen vars händer vidrör farao och hans hustru.
Även den så välkända guldmask som fanns i farao Tutankhamons kista fick vara med på bokomslaget, och jag måste medge att utställningen om Tutankhamons kläder hade inspirerat mig mycket när jag skrev boken Faraos förbannelse, som handlar just om farao Tutankhamons öde och givetvis om Theo och Ramona...
Farao Tutankhamons kläder var enastående vackra och allt som var gult och av metall i de nyvävda kläderna var från början guld i de riktiga plaggen.
Där fanns även mycket färgrika kläder. Ju rikare man var, desto mer färg och utsmyckningar hade kläderna på farao Tutankhamons tid.
Den här bars av Tutankhamon när han var barn.
När jag gick omkring bland montrarna och såg på alla dessa ljuvliga kläder, blev jag mycket inspirerad, fotograferade, memorerade och talade mycket med de kunniga på plats, chefen för egyptiska museet i Kairo, som bjöd mig ned till Tutankhamons utställning på museet i Kairo, chefen för Textilmuseet i Borås och arkeologen Gillian Vogelsang-Eastwood som var där tillsammans med sin familj. Vi hade långa givande samtal om kläderna, om hennes arbete, om hur Tutankhamon hade sett ut när han dog med mera.
Jag fick även till min stora glädje vara med på Medelhavsmuseet i Stockholm när utställningen Tutankhamun's wardrobe var där. Då fick jag hålla föreläsning om Egypten och farao Tutankhamon.
Läs mer om Tutankhamons grav och de skatter som hittades där.
Detta är ett av mina favoritplagg. Hundratals med guldknappar, ja, här är de bara gyllene metall, men min fantasi säger att det är guld.
Det här var en mycket praktfull dräkt, där du också tydligt kan se den enkla huvudbonaden som Tutankhamon bar.
Här ser du hur samma dräkt ser ut från baksidan.
Här är arkeolog Gillian Vogelsang-Eastwood tillsammans med sin man och sina två söner. Underbara människor.
Inspirerad av utställningen reste jag därefter till Egypten och sedan skrev jag min bok Faraos förbannelse. Många som läst boken säger att det känns som om de har varit i Egypten efter att ha läst boken. När jag skriver detta inlägg längtar jag tillbaka till Egypten igen. Kanske ska jag bara öppna min bok Faraos förbannelse och börja läsa för att förflyttas i tiden och få uppleva all prakt och ståt igen. Eller...
...så kan jag faktiskt åka till Skövde, där de på söndag öppnar utställningen Tutankhamun's wardrobe. Om du har möjlighet, åk och kika på utställningen, den är helt fantastisk och vad jag hörde av Petra som arbetar med utställningen, så kommer det att hända många spännande saker på utställningen.
Läs mer om Tutankhamon.
Här berättar Ramona för Theo vad hon känner till om Farao Tutankhamon i min bok Faraos förbannelse, det ger dig en inblick i hur det såg ut i farao Tutankhamons grav:
"Faraos sista vilorum var en jättestor kista som fyllde i stort sett ett helt rum. I den fanns det en mängd mindre kistor, alla rikt utsmyckade. Först var det en stensarkofag som innehöll fyra förgyllda träkistor. I den innersta fann de farao Tutankhamons mumie. Han hade ett halvt förmultnat linnetyg ovanpå sig och när de omsorgsfullt tagit undan det låg faraos kvarlevor där, inlindad i sina bindor. Mumien var väl bevarad och såg precis ut som den dag han begravdes. Hans huvud var täckt av en magnifik genuin guldmask full av ädelstenar som visade hur pojken hade sett ut. På hans fingrar och tår satt guldtutor. Han höll sina symboler för regent i händerna, herdestaven och gisslet, som ser ut som en piska ungefär. De var helt av guld. Där fanns fantastiska rikedomar! Men det var inte nog med det. Innanför detta rum fanns ännu ett rum där en gyllene kista stod. Där låg Tutankhamons lungor, lever, njurar och tarmar förvarade i fyra små kanopkärl, utformade som farao själv. Hjärtat fick ligga kvar på sin plats i kroppen eftersom man trodde att själen bodde där."
Vill du läsa fler kapitel smakprov ur boken hittar du det här.
Ja, det var lite granna om farao Tutankhamons kläder.
Vill du veta mer om mumier hittar du det här.
Lovar att ta dig med på min researchresa till Egypten också. Därifrån har jag fantastiska bilder. Är du nyfiken på Egypten kan du kika in på den här bloggen.
Ha en skön helg!
Här hittar du tidigare faktainlägg.
Kramisar Kim
fredag 15 oktober 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Så spännande!
SvaraRaderaHej Wenche. Hoppas du har möjlighet att se utställningen i Skövde, klart sevärd, jag lovar! Kram Kim
SvaraRadera