Skriv mindre kanske låter som en dålig uppmaning om du går omkring och bär författardrömmar inom dig. Men med de orden menar jag inte att du ska skriva mindre antal timmar per dag/vecka, utan jag talar om något helt annat.
Att jag tar upp det här ämnet är för att jag vet att det är många som har svårt att skriva en hel bok, de har början och slutet men får inte till det i mitten.
Ett bra tips är då att skriva mindre, alltså kortare noveller istället för tjocka romaner. Då har du möjlighet att väva ihop en tät berättelse på mindre antal sidor än om du skulle skriva en tjock bok. Dessutom får du känna tillfredsställelsen av att ha lyckats åstadkomma en helt färdig berättelse, från början till slut och även fått till mitten bra. Det övar upp ditt skrivande och gör att du kommer att skriva längre och längre berättelser. Till slut har du tillräckligt många sidor för att det ska bli en rejäl roman.
Har hela mitt liv skrivit små korta noveller. Ofta när jag är väldigt skrivsugen och inte har tid att sätta mig för att skriva på min bok, då skriver jag en novell istället. Längden varierar, beroende på hur många ord som väller ur mig. Nu för tiden lägger jag de korta novellerna här på Tänkvärda Berättelser. De längre novellerna stoppar jag i byrålådorna, de kan vara bra att ha en dag.
Att skriva mindre, kortare noveller är också ett sätt att öva upp ditt språk, miljöskildringar, personskildringar och få till flyt i berättelsen.
Om du tycker det låter som ett dåligt förslag att skriva noveller när det enda du vill är att skriva en bok, tänk då på att många korta noveller blir i slutändan till en tjock bok!
Lycka till!
Kramisar Kim
Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se
onsdag 28 december 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Godmorgon!
SvaraRaderaJag håller med dig.
Genom att skriva små noveller brukar jag hitta det större, och varje dag startar jag med att skriva en kortis som uppvärmning.
Det är som om hjärnan blir uppvevad av det, och flödet använder jag sedan till att skriva på film och bokmanuset.
Något jag lärde mig på filmmanusförfattarlinjen är att dela upp manuset i kapitel och på det viset få framåtrörelse redan från början i berättelsen. Nu skulle jag ljuga om jag sade att jag brukar ha skrivkramp och inte kan skriva. I mitt fall handlar det mer om att tiden saknas. Livet kommer så att säga mellan med barn, hundar och hushåll.
Jag länkar vidare till ditt inlägg på min blogg, för det här är intressant.
Kram på dig Kim
Håller med dig. Det är dessutom ett bra sätt att hålla skrivandet vid liv, om man har dåligt med tid och känner att det för tilfället är svårt att fokusera på ett digert bokprojekt. Jag talar förstås om egen erfarenhet :-).
SvaraRaderaHåller med dig om vikten av att också skriva kortare stycken (sedan är det viktigt att faktiskt ibland ge sig på längre stycken för att öva på det).
SvaraRaderaMånga av mina noveller har också blivit en start på något större. Det kan vara ett sätt att utforska karaktärer och miljöer så att du känner dem bättre innan du börjar med romanen. Innan jag skrev Förlora för att vinna skrev jag t.ex. en novell som hette Skiftning som utspelar sig innan Förlora för att vinna börjar och det underlättade när jag sedan skrev FFAV. Retweetar ditt inlägg.
MvH Eva
Hej Anitha
SvaraRaderaDu är uppe med tuppen varje dag och direkt aktiv, det gillar jag!
Härligt att höra hur du arbetar.
Ja, det där med att dela upp i kapitel gör allting så mycket lättare. Håller med dig om att det svåraste är att få tiden att räcka till för all inspiration som flödar.
Kul att du lägger en länk på din sida. Tack!
Kramar från Kim
Hej Ethel
SvaraRaderaPrecis, ett bra sätt att hålla skrivandet igång!
Lycka till med din bok!
Kram Kim
Hej Eva
Härligt att höra att dina noveller har blivit starten för något större!
Spännande att läsa om hur du arbetat med din bok. Tack för RT!
Kram Kim
Alltid så fina tips av dig - tack!
SvaraRaderaPå Skrivarlinjen blev det många noveller skrivna - roligare än väntat eftersom jag siktade på romanformen men precis som du säger var novellen en bra väg dit. Det händer att det blir en novell nu med då o då men inte så ofta.
Kram Ebba
Det var kloka ord!
SvaraRaderaEtt mycket bra råd jag håller absolut med dig! :)
Med detta kan man träna upp ordflödet också.
Kram
Judit
Hej Ebba
SvaraRaderaTack! Härligt att höra att du skrivit många noveller. Du får skicka in dem till novelltävlingar!
Kram Kim
Hej Judit
Tack! Det stämmer att ordflödet flyter bättre. Det gäller att skriva, ofta och inte stirra sig blind på att det måste bli en tjock bok.
Kram Kim
Hej.
SvaraRaderaDet är alltid super med skrivtips och hur man kan komma igång. Tack för det. Jag undrar bara, just detta att skriva en novell passar väl bäst i början av sitt projekt? Jag menar, när man väl har börjat skriva och är mitt i berättelsen, känns det för mig lite lustigt att börja på en novell. Eller?
Tack för en bra blogg.
Hälsningar
Nathalie Sjögren
Jag tycker att det är svårt att skriva kort. Kanske behöver jag träna på det.
SvaraRaderaKram!
Hej Nathalie
SvaraRaderaTipset är för de som har svårt att skriva en hel bok och fastnar i mitten av boken. Att skriva noveller är ett bra sätt att utveckla sitt skrivande och känna sig nöjd med att man lyckats prestera en berättelse från början till slut. Om du har hela din berättelse klar inom dig är det bara att skriva på!
Tack, blir mycket glad för dina ord!
Kram Kim
Hej Anneli
Att skriva kort kan vara svårt för de som har mycket ord inom sig. Egentligen skulle du inte behöva träna på det, men... du skulle kunna skriva några noveller och skicka in till novelltävlingar. Det är ett sätt att få sina alster uppmärksammade!
Kram Kim
"Retweetar", det var ett nytt ord för mig :) (kan gissa vad det betyder).
SvaraRadera