Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 12 februari 2013

Persiens historia: Kyros II

Kyros II, även kallad Kyros den store, är en av huvudpersonerna i min artonde fristående historiska äventyrsbok, Persiens Pärla. Det här är en bok om Persiens historia och jag har läst många fascinerande livsöden. Idag tänkte jag berätta lite mer för dig om Kyros den store.

Han föddes 530 f.Kr och var persisk storkung och grundade det akemenidiska riket. Hans persiska namn var Kourosh-e Bozorg, på latin Cyrus.

Runt 559 f.Kr. efterträdde Kyros II sin far, Kambyses I, som kung av Anshan och Persis, då lydde han med största sannolikhet under den mediske storkungen Astyages.

549 f.Kr. revolterade Kyros II mot Astyages, intog medernas huvudstad Hagmatana (nuvarande Hamadan) och störtade den mediske kungen Astyages.

Det mediska riket blev grunden för Kyros II:s imperium, som han utvidgade genom flera krigståg. Han invaderade Lydien i väster och intog huvudstaden Sardes 547 f.Kr. Efter att ha erövrat hela Mindre Asien tågade Kyros II mot Babylon. Den babyloniske kungen Nabonid hade starkt motstånd i sitt rike. 539 f.Kr. intogs Babylon utan strid.

Susa blev huvudstad i Kyros rike, tillsammans med den mediska staden Hagmatana och staden Pasargadae som Kyros II grundade i hemprovinsen Persis.

Kyros föräldrar var den persiske kungen Kambyses I och den mediska prinsessan Mandane, som var dotter till mediernas kung Astyages.

Enligt författaren Heodotos gifte sig Kyros II med Kassandane och fick med henne två söner, Kambyses II och Smerdis. De fick även två döttrar, Artystone och Atossa. Den sistnämnde gifte sig med Dareios den store och fick med honom sonen Xerxes I, som efterträdde Dareios.

Kyros II skapade ett av forntidens största riken, som han styrde med en för sin tid ovanlig tolerans. Han lät erövrade områden behålla sin religion och förvaltning och lät tidigare deporterade människor återvända till sina hemländer, däribland judarna i Babylonien, 538 f.Kr.

Kyros II är den förste persiske kung vars namn fick tillägget "Den store". Den titeln antogs sedan av hans akemenidiska efterträdare såsom Dareios I, Xerxes I och många fler.

Kyros införde lag och ordning i hela sitt rike. Kyros den store har varit förebild för många regenter och politiker, bland annat vår svenska drottning Kristina och Julius Caesar.

Kyros II:s regeringstid blev inte värst lång. Under ett krigståg mot massageterna öster om Kaspiska havet stupade han mot fiendernas drottning Tomyris.

Kyros II begravdes i Pasargadae, i ett mausoleum som fortfarande finns väl bevarat. Han efterträddes av sin son Kambyses II.

Wikipedia och Nationalencyklopedin kan du läsa mycket mer om Kyros II och se foto på hans gravmonument.

Här kan du läsa om Marathon och Persien.

Här kan du läsa fler Intressanta Faktainlägg.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

17:e fristående boken i den historiska äventyrsserien, baserad på riktig historisk fakta, med riktiga historiska personer. Samtliga böcker handlar om Theo och Ramona som reser i tiden och upplever de historiska händelserna.

Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här

2 kommentarer:

  1. Oj, vad spännade med så mycket intressant information.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Hej Anneli
    Tack! Jag lär mig mycket om Persien nu, inför min bok Persiens Pärla. Spännande läsning!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!