En metafor är ett bildligt uttryckssätt där likheter eller inre överensstämmelser motiverar att en företeelse (sakledet) byts ut mot någon annan (bildledet).
Att kalla kamelen för "öknens skepp" är ett klassiskt bruk av metafor.
I poesin förekommer metafor rikligt, t.ex. i Pär Lagerkvists dikt "Nu löser solen sitt blonda hår", där solstrålarna liknas vid kvinnohår, eller i Karlfeldts uttryck "höstmånens röda kastrull".
Betydelseöverföring genom metafor är en viktig faktor också i allmänspråkets utveckling: ord för konkreta företeelser börjar användas om abstrakta (fatta ett budskap, ta en examen), uttryck för rum brukas om tid (inom tre dagar, före jul).
Likheten är beroende av sammanhanget och metaforer fungerar därför endast då lyssnaren har tillgång till sammanhanget. Ordet metafor kommer från grekiskans metapherein där meta betyder "över" och pherein betyder "att bära". Översättningen blir då "överföring". Man säger också att en metafor bör gå över till ett likartat ting på begripliga grunder. Det ska inte ske på ett planlöst eller ivrigt sätt, inte heller till något alldeles olikartat. Metaforen är en av retorikens fyra huvudtroper och kan bestå av ett eller flera ord.
En av metaforens viktigaste funktion är att den främjar språkets nyskapande och spelar en roll för tänkande och begreppsbildning. Metaforer vidgar språkets uttryckssregister. Uttryck som exempelvis ”stolens rygg” och ”bergets fot” är från början metaforer, men har inkorporerats i språket till den grad att de längre inte ses som metaforer. Dessa kan betecknas som döda, stelnade eller historiska metaforer, men kallas också för dolda. De ingår i språkets lexikon och är alltså lexikaliserade.
De dolda metaforernas motsats är öppna metaforer. De är synliga som en bild eller liknelse: ”Smärtan vrålade inom henne”. I dessa öppna metaforer finns en tydlig skillnad mellan bildled och sakled, som skapar en dialog mellan dem.
Metaforen används bland annat för att åskådliggöra något; för att förkorta uttryckssättet; för att undvika anstötlighet; för att ge extra eftertryck; för att förringa något, samt för den språkliga utsmyckningens skull. Inte minst i massmedia är metaforer vanliga, till exempel IT-bubbla,börskrasch fotbollsfeber har använts på slagkraftiga löpsedlar. Det mest kända användningsområdet är annars inom poesin.
Även förolämpningar så som mansgris, skata, skräcködla, luspudel, stolpskott, snedseglare med flera.
Metafor innebär att ett begrepp byts ut mot ett bildligt begrepp som liknar ursprungsbegreppet.
Exempel på metaforer:
- Du är en stjärna.
- Det var dystra miner på börsen i dag.
- Livet är en resa.
Metaforer används mycket ofta i svenskan.
Skillnaden mellan en metafor och en liknelse är i regel ordet att metaforen saknar ordet som.
Nu kan du allt om metaforer, eller hur?
Fakta har jag hämtat ifrån
Nationalencyklopedin
Wikipedia
talet.se
Ofta använder vi oss av metaforer utan att egentligen tänka på det! Kanske du nu kommer att använda dig av fler metaforer, eller i alla fall bli mer medveten om att du gör det!
Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.
Jag med några av mina 23 böcker.
Foto Bertil Knoester.
Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
Mycket intressant! Tack för denna kunskap. Vill också passa på att önska dig en fin vårmånad.
SvaraRaderaHej Elisabeth
SvaraRaderaTack! Kul att du tyckte om inlägget!
Önskar dig detsamma! Maj är min favoritmånad :-)
Kram Kim
Intressant! Tack för ett mycket bra inlägg.
SvaraRaderaHej Anneli
SvaraRaderaKul att du gillade det :-)
Kram Kim
Hej Kim, tack för en bra förklaring av "metafor".
SvaraRaderaHej Metaforejanne
SvaraRaderaHärligt att du tyckte om mitt inlägg om metaforer.
Kram Kim :-D