Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 20 november 2013

Under skinnet på Kim M Kimselius...

Här är en intervju om mig gjord på Youhannah Leidefors blogg.


Möt Kim Kimselius
Foto: Bertil Knoester
Skulle du kunna berätta vem du är och varför du började skriva?
Jag är född med ord inom mig och har alltid älskat orden. Jag är sprudlande glad och det bästa jag vet, är att skriva. När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. Då skrev jag också min allra första bok ”Röda slottets hemlighet”. 

Kan du berätta vad du skrivit för dem som inte vet?
Min debutbok, Tillbaka till Pompeji, var en historisk äventyrsbok, baserad på riktig historisk fakta och riktiga personer. Eftersom den boken gjorde dundersuccé och sålde i 11.000 ex första veckan ville förlaget ha flera historiska böcker. Nu har det blivit totalt 18 historiska äventyrsböcker, den sist publicerade är Persiens Pärla som släpptes i augusti. Dessutom har jag skrivit en skrivbok, Att skriva med glädje och flera fristående böcker: Den där dagen, Spöket på Stora Mossen och Mysrys. Jag har även skrivit en äventyrsserie som utspelar sig på Nya Zeeland och kallas för Kimberlie. Alldeles nyss släpptes första delen i en ny serie som kallas för Theo- och Ramonaäventyr och är en fantasyserie. Totalt har det blivit 26 böcker, sedan debuten 1997. Kika här för att läsa mer om mina böcker: www.kimselius.se

Om du tänker tillbaka på det första du skrev, vad fick dig att vilja skriva det?
Det första jag skrev var ”Röda slottets Hemlighet”. Den är mycket inspirerad av Femböckerna. Sedan har bara orden runnit till och jag har fortsatt att skriva. Har mängder av fullbordade berättelser liggande i mina lådor, och minst lika många påbörjade i datorn.

Var det något som fick dig att tveka till att skriva det? I så fall vad och varför?
Har aldrig tvekat över något jag har skrivit, orden har bara kommit. Däremot låg min bok, Den där dagen, i byrålådan i över 30 år innan jag publicerade den boken. Det är ett oerhört känsligt ämne, som inte passade riktigt in i min andra utgivning. En dag kände jag bara att det var dags, och förra året kom boken ut. Den där dagen fick ett jättefint mottagande och har bara fått fina recensioner. Den har också gjort att många som har varit i samma situation har skrivit till mig och tackat mig, eftersom de har blivit hjälpta av att läsa boken.

När du väl bestämt dig, vad var ditt första steg?
Jag blev mer eller mindre tvingad till att skicka in en berättelse till förlag, efter att ha skrivit i hemlighet i många år. Min man avslöjade min hemlighet på en stor fest för våra vänner, efter det slutade de aldrig att tjata om mina böcker. Det fick mig att skicka in Tillbaka till Pompeji till förlag. Boken blev antagen och fler har följt på den.

Så här i efterhand, tycker du att det var ett bra första steg att ta?
Nej, jag önskar att jag hade skickat in mitt manus många år tidigare. Att jag hade trott på mig själv och litat på att det jag skrev dög även för andras ögon. Då kanske jag hade haft möjlighet att skriva 100 böcker innan jag dör, något som är mitt mål.

Brukar du planera mycket när du ska börja skriva något nytt? T ex att du gör upp en plan på hur mycket och när du ska skriva?
Det beror helt och hållet på vad jag skriver om. Mina historiska äventyrsböcker ligger ett enormt arbete bakom. Jag läser mängder av faktaböcker inför varje bok och bygger upp berättelsen med hjälp av gula lappar, så att jag har hela historien klar för mig, från början till slut. Det innebär inte att jag skriver allt i den ordningen, utan jag skriver lite här och där och i slutet sammanfogar jag kapitlen till en bok.

När jag skriver fantasyböcker sätter jag mig bara ned vid datorn, då kommer orden och jag behöver inte tänka speciellt mycket, orden bara flödar fram. Om det skulle bli ett litet stopp i flödet tar jag en promenad, sedan är jag laddad igen.

Om du någon gång har stött på ett hinder, när dök det upp och vad bestod det av?
Det var när mitt tredje manus, Den gömda Inkastaden, var godkänt och påskrivet och jag veckan efter fick en ny redaktör som gjorde om min historiska äventyrsbok till en banal kärlekshistoria. Då bröt jag med mitt förlag. Du kan läsa hela historien här: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2012/02/den-gomda-inkastaden.html

Hur lyckades du ta dig förbi det?
Det tog 1,5 år innan jag kunde börja skriva ordentligt igen. DET är lång tid, eftersom jag måste skriva varje dag för att må bra. Till slut skrev jag Faraos förbannelse och den sålde slut i 3.000 ex på två månader, utgiven på eget förlag.

Har du vid något tillfälle i ditt skrivande känt att det har flutit på extra bra? Gjorde du då något speciellt eller befann dig på något speciellt ställe?
Efter att jag har motionerat brukar jag skriva extra bra. Eller när jag sitter i min skrivarlya hemma. Extra bra skriver jag i min Skrivarstuga i Skåne. Lugn och ro och inget annat att göra än att bara skriva! Det händer även att jag har fått rejält flow när jag varit ute och rest. En gång satt jag på hotell i Kuopio i Finland och skrev sex timmar i sträck på en hård hotellstol, vid ett litet skrivbord. Allt skrev jag för hand. Jag åt inte, bara drack te och skrev. Sedan fortsatte varje dag på liknande sätt, efter att jag hade varit och föreläst på dagen. Jag skrev varje kväll. Ja, jag var så inne i skrivflödet att jag satt på flygplatsen och skrev färdigt boken. Hörde inte människorna runt omkring mig. Det kallar jag skrivflöde!

Vad har du gjort för att nå ut med det du har skrivit?
När jag gavs ut på stort förlag skötte de all marknadsföring, bokningar av föreläsningar och signeringar. Nuförtiden sköter jag bokningar av signeringar själv, tar tacksamt emot föreläsningar, bloggar, twittrar och är aktiv på facebook. På något sätt säljer böckerna sig själv, ju fler böcker jag skriver, desto lättare säljs samtliga utgivna böcker.

Vad har du för tips till dem som skriver på sin första bok?
Tro på dig själv! Skriv med glädje och skriv till dig själv! Skriv något unikt och hitta din egen berättarröst. Ta till dig kritik, istället för att bli arg. Lyssna på andra, men framförallt, lyssna på din inre röst. Lycka till!

Har du något du vill tillägga?
Det ska vara roligt att skriva. Tycker man inte det kanske man ska fundera på över om författaryrket verkligen är något man ska satsa på. Skriv med glädje, det märker läsarna! För fler tips kan du kika i min bok Att skriva med glädje, den finns både som pappersbok och ebok

Det var hela intervjun. Lärde du dig något nytt om mig?

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!