Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 8 april 2015

Nordens Pompeji Sandby borg på Öland

På bokmässan i Göteborg fick jag tips av en läsare att skriva om Sandby borg på Öland. Jag mindes då att jag hade sett ett program om forntidsborgen och började genast forska om det. Det resulterade i boken Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde som utkommer juni 2015.


Jag prenumererar på den digitala versionen av Nationalencyklopedin. Idag fick jag ett meddelande där rubriken var Nordens Pompeji, inlägget handlade om Sandby borg på Öland. Så här skriver Nationalencyklopedin om borgen:

Sandby borg, fornborg från folkvandringstid (cirka 400–550), belägen cirka 2 kilometer sydöst om byn Södra Sandby på sydöstra Öland. Sandby borg är en av sammanlagt minst 15 ringformade borgar uppförda på ön under folkvandringstid och vendeltid. De bevarade delarna av borgen utgörs av en oval 120×90 meter stor vall/mur av i huvudsak kallmurad kalksten.

Flygbilder och arkeologiska undersökningar visar att det har funnits husbyggnader på den cirka 90×60 meter stora ytan innanför muren. Utanför borgvallens västra sida finns en cirka 150 meter lång och 6–10 meter bred yttre förskansning av stora granitblock. Borgen har haft minst två portar, en i väst och en i öst. Av de yttre försvarsverken att döma har huvudentrén varit mot landsidan. Läget på en låg strandvall endast cirka 40 meter från den nuvarande stranden innebär att havet i perioder nått ända upp till borgen. Sandby borg är den enda av de öländska fornborgarna som är belägen vid havet.

Arkeologiska utgrävningar sedan 2010 utförda av Kalmar läns museum har givit nya insikter i borgens korta men dramatiska historia. Under folkvandringstid gömdes värdefulla ägodelar undan i ett antal hus; bland föremålen finns exklusiva förgyllda reliefspännen i silver och pärlor från medelhavsområdet.

Människoskelett med kraftiga huggskador visar på en våldsam strid på platsen. Eftersom ingen återvände för att hämta de värdefulla föremålen eller begrava de döda bör överfallet ha varit det sista som hände innan borgen övergavs. Sandby borg återanvändes inte under senare delar av järnåldern, som en del av de andra ringformade borgarna.

Om du vill se foton från utgrävningarna och lära dig mer om Sandby borg kan du kika in på deras hemsida.

Baksidestext till Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde
En av Ölands fornborgar, Sandby borg, hittades 2010. Här fanns både skatter och mänskliga skelett. Theo och Ramona tillbringar en tid på den arkeologiska utgrävningen. Genom fynden förstår de att borgens invånare har mött ett hemskt öde. Med hjälp av Månstenen reser de tillbaka i tiden för att rädda borgens invånare. Ondskefulla krafter har redan satt händelserna i rullning och slår till med full kraft när de båda vännerna anländer till det förflutna.

Vågornas brus överröstades av stridslarmet. Kvinnor och barn skrek, järn slogs mot järn när folket i borgen försökte försvara sig. De anfallande männen vrålade sina stridsrop när de gick till angrepp mot de försvarslösa invånarna.


Tycker du att det låter spännande? Blev du nyfiken på boken? Fråga efter boken hos din bokhandlare till sommaren, annars finns den att förbeställa på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.


2 kommentarer:

  1. Vilket bra sätt att få idéer och vilken intressant idé detta låter som!

    SvaraRadera
  2. Hej Eva

    Ja, det var en mycket intressant idé. Boken är redan klar. Ligger på korrekturläsning nu.

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!