Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

måndag 11 januari 2016

5 tips för mer skrivtid

För att få boken du går och drömmer om utgiven, gäller det att du verkligen sätter dig och skriver. Jag skriver mellan tre till fyra böcker per år. Jag ser till att skriva varje dag och inte låta sociala medier uppsluka min tid.

Författaren Kristina Svensson har sammanställ fem tips för att få mer skrivtid och jag vill dela med mig av dem till dig. Så här skriver Kristina:

Oavsett om du drömmer om att börja skriva, har som mål att färdigställa ett manus eller planerar att skriva din tionde bok under 2016 är det viktigt att vårda sin skrivtid. Antalet timmar med fingrarna på tangentbordet är (nästan) det enda som räknas. Skippa därför alla nyårslöften som kan splittra ditt fokus. Vad är väsentligast; att din hjärna är inställd på att du inte ska äta/köpa/tänka på ett eller annat eller på att du ska skapa?

Här kommer ett antal tips för att ta till vara på sin skrivtid under 2016. Jag har skrivit ner dem minst lika mycket för min egen skull som för din men hoppas att du har nytta av dem. Har du fler tips dela gärna med dig av dem i en kommentar.

1. Skriv regelbundet
  • Skriv regelbundet, även om du har ont om tid. Att skriva 20 minuter per dag är också skrivtid. Det gör att manuset hålls levande och minskar ner ställtiden när du väl får lite mer tid för ditt manus. Korta pass kan användas för att fila på synopsis, göra research eller skriva en viss scen.
  • För skrivdagbok. Ett sätt att få struktur på skrivandet är att anteckna helt kort vad du gjort under varje pass. Det väsentliga är inte att notera antal tecken du skrivit utan få ner om du gjort några ändringar som påverkar någon annan del av manuset.
  • Stäng av distraktioner. Under den tid som är avsatt som skrivtid sitter/står du framför datorn med alla pro­gram utom det du skriver manuset i avstängda.

2. Frigör skrivtid
  • Hitta din bästa tid att skriva på. Om du är som jag och skriver bäst på morgonen, kliv upp en timme tidi­gare och skriv före jobbet.
  • Släng ut teven, låt dammråttorna hållas och delegera till kockarna Findus och Dafgårds att stå för matlag­ningen.
  • Gå ner i arbetstid. Författaren Jenny Forsberg har avsatt alla fredagar för författaraktiviteter. Varning för 80-procentfällan, att du fortfarande har lika många arbetsuppgifter som när du jobbade heltid och bara går ner i lön.
  • Utnyttja pendeltid till att läsa och redigera ditt manus genom att utnyttja senaste bärbara teknik. Även om det kanske inte är så effektivt så får du i alla fall nya lek­saker.
  • Ta ledigt och åk bort på skrivretreat för att få sammanhållen skrivtid.

För att läsa de övriga tre tipsen får du gå in på Kristina Svenssons blogg Förverkliga din bokdröm. Där hittar du även många andra läsvärda inlägg.

Har du bestämt dig för att få din bok klar i år, satsa då på skrivandet. Det finns en grupp du kan gå med i för att bli peppad: Utmana dig själv att skriva i 100 dagar. Jag är med där. Inte för att jag behöver någon utmaning, jag skriver ändå varje dag, men det kan vara kul att peppa andra.

Lycka till! Hör gärna av dig och berätta när du får ditt manus antaget.

Kim M Kimselius Författarblogg är dagens rubrik "Bockar av mina skrivmål".

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017 men den finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!