Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 19 juli 2016

Här kommer de, alla de nya författarna

Här kommer de, alla de nya författarna
Jag har haft förmånen att ännu en gång få arbeta med begåvade författarembryon. Ovan ser du hela gruppen. Tillsammans står vi utanför Färgargårdens entré där mästerverk skapas. Lägg personerna på minnet, du kommer att höra talas mer om dem i framtiden.

På fredagseftermiddagen anlände de, en efter en. Irma hann knappt komma innanför dörren innan inspirationen drabbade henne och hon satte sig för att skriva.

Detsamma gällde samtliga skrivkursdeltagare, som ivrigt tog sig an de uppgifter de blev tilldelade.

De var en mycket blandad grupp, med två tonåringar och en man bland de skrivsugna kvinnorna. När det var dags att besvara dagens första uppgift, sa Elias ivrigt: "Jag kan!"

Därefter berättade han vad han hade skrivit. Sedan samlade han ihop papperen, reste sig halvvägs och sa något i stil med: "Du har förlöst mig. Äntligen vet jag. Nu kan jag åka. Det här var värt hela kostnaden." Underbara ord att höra. Självklart stannade Elias och tog till sig ännu mer lärdom och flera aha-upplevelser.

Mina böcker har läsare i alla åldrar. Jag brukar säga att det kanske beror på att jag skriver till mig själv. Men efter helgens skrivkurs tror jag att det kanske beror på att jag behandlar alla lika, oavsett ålder, kön eller rang. De yngre tyckte det var härligt att behandlas som en av alla andra och inte förringas för sin ålder. De var en del av oss, något vi alla tyckte, även de andra vuxna deltagarna. De yngre gav minst lika mycket som de vuxna. Det gav gruppen en speciell och extra stark sammanhållning.

Vi var ute en hel del, åt ute och arbetade utomhus.

Irma höll kontakt med sina föräldrar, som ibland kom och tittade till henne. Något varken hon eller vi hade något emot.

Så här glad blev jag när skrivarkursen inleddes med att en av kursdeltagarna berättade för mig att tidningen Skriva rekommenderade min skrivarkurs som en av de bästa i landet. Wow! Det tror jag först när jag ser det, sa jag och fick bildbevis.

Färgargården ligger naturskönt, med härliga omgivningar. Ibland var det svårt att hitta alla skrivkursdeltagare, eftersom var och en sökte upp sin favoritplats när det var dags för en liten paus, eller individuella skrivövningar. Här är det Annelie som passar på att träna Pilates.

Ella hittade jag vid båtbryggan. Där satt hon djupt försjunken i sina egna tankar. En mordkomplott på gång?

Gunnel satt i min favoritstol. Här sitter jag och läser deltagarnas manus. Framför mig brukar då en nervös författare stå och vänta på utlåtandet.

Rose funderar över nästa ord.

"Kursen har framförallt inspirerat mig till att verkligen avsätta tid för skrivandet varje dag, med en angiven tid då jag ska sluta. Kursen har gett svar på många frågor. Bra struktur på kursen." Rose Carlmark


Här står en ung begåvning. Ella, med huvudet och papperet fullt av magiska ord.

"Jag tyckte kursen var väldigt bra, jag lärde mig en hel del, fick massor av tips och inte minst inspiration." Ella Öhman

Årets tema för skrivkursdeltagarna är deckare/thrillers. Här letar Elias efter lämplig mordplats.

"Tack för två helt fantastiska skrivdagar! Vilken underbart förlösande helg. Den här kursen kommer jag att rekommendera många att gå." Elias Wåhlund

Erika väver en historia omkring unikaboxen.

Överallt hittade jag dem, sittande med papper och penna, eller med datorerna.

 Ansträngningen tar ut sin rätt och några hittade jag till slut sovande.

På kvällen kom ordförande för Eringsboda Hembygdsförening, Margit Nilsson och berättade om Färgargårdens historia. Med sig hade hon en bibel från 1300-talet som en gång funnits på Färgargården.


 Margit.

 Hängivna åhörare.

 Många ville kika på bibeln och fotografera den.

Jag fick äran att hålla i den urgamla bibeln. En mäktig känsla.

 Jag följde Margit hem och fick bära bibeln.

I hennes trädgård möttes jag av blomsterprakt och humlesurr runt stockrosorna.


Älskar luktärtor, men de älskar inte mig. De vill inte riktigt växa här hemma hos mig. Undrar vad jag gör för fel? Det här är Margits blommor.

På väg tillbaka till Färgargården upptäckte jag Ellen, som hade hittat sin favoritplats, lätt undangömd för andras blickar.

Gaveln på Färgargården i Eringsboda.

 Upptäckte även Gunnel som tränade med utsikt över sjön.

 En hänförd ung författare med orden WRITE skrivna på naglarna. Irma.

Så här glad blev Irma när jag tårögd lämnade tillbaka hennes manus och överöste henne med beröm. Närmare 200 sidor har hon skrivit. En magisk bok som jag hoppas ska hitta rätt förlag. En mycket begåvad ung dam.

Vi flyttar skrivarkursen ut i naturen och njuter av sommarvärmen.


"Jag fick mycket hjälp att få en struktur i mitt skrivande som var till stor hjälp. Även att hålla tempo för att driva berättelsen framåt ( där hade jag fastnat).

Nu har jag en mycket tydligare bild av hela processen från skrivna ord till att hålla min bok i handen.

Det har varit så roligt att bo tillsammans med de andra blivande författarna och dela så många olika samtal, höra alla olika skrivstilar och inte minst skratta så gott.

Inspirationen har kommit från våra samtal, den vackra miljön samt berättelserna om alltings början.

Du Kim är också mycket inspirerande som person men också för att du gestaltar skrivarkonsten genom att göra den tillsammans med oss." Annelie Forsberg


Här lär jag ut skrivkonsten till skrivkurseleverna. Det blir inte många foton tagna på mig under kursen, iallafall inte som jag ser. Det är för det mesta jag som håller i kameran och fotar. Det här fotot har Elias tagit. Han hade en riktig kamera med sig och ibland såg han mer ut som en fotograf än som en författare. Men bara ibland. För han var lika flitig på att skriva som de andra.

Här är det Karin och Rose som skriver på sin uppgift.

"En väldigt mysig och stimulerande kurs, i en trevlig miljö. Kim är en fantastisk lärare som tar upp många intressanta ämnen. Roliga uppgifter." Karin Sallander

Nästan i varje kurs kommer det någon som inte tror att de kan skriva. Gunnel var en av dem. När jag läste hennes berättelse for tankarna till Astrid Lindgren och Barnen i Bullerbyn. Behöver jag säga mer?

"En mycket bra och givande kurs, där jag lärt mig massor om skrivandet och hur jag ska komma framåt i mitt skrivande. Här fick jag verkligen känna att jag faktiskt kan. Jag ångrar verkligen inte att jag åkte på kursen." Gunnel Antoniusson

Anneli arbetade flitigt och tyckte om struktur, precis som Erika nedan. De hade mycket att dela med sig av till oss alla. Mycket livserfarenhet utifrån sina yrken. Härligt!

Ella vid sitt favoritställe.

Det tog ett tag innan jag hittade Irma, när det var dags för det längre skrivpasset och de fick sitta var de ville. Till slut fann jag henne nere vid sjön. Det var knappt hon såg upp när jag fotade. Hon var helt uppslukad av att skriva.

"Kursen var mycket bra och givande. Kim vägleder eleverna genom hela skrivprocessen från idé till färdig bok. Hon motiverar och väcker tron på att man kan. Hon ger kritik och tydlig vägledning, samtidigt som hon berömmer det som man gör bra. Jag var nervös innan, men Kim tog emot alla mycket väl och hon var så snäll mot alla. Hon var engagerad i alla och tog sig tid. Hon har ett riktigt gott hjärta och är mycket duktig på att lära ut. Om du har chansen att gå kursen, gör det!" Irma Kjellström

Anneli, Anja och Irmas pappa i bakgrunden.

"Det var jättebra övningar, fin stämning och utmärk pepp. Fin miljö där vid sjön och det gistna, men rogivande huset. Ja, det var en särskild atmosfär i hela Eringsboda!" Anja Praesto

Irmas pappa tittade in och såg om allt var bra med hans trettonåriga dotter. "Min pappa är polis!" sa Irma. Genast utsåg vi honom som expert att ställa frågor till om vi behövde hjälp.

Anja på väg att skifta skor inför promenaden till kyrkan i byn.

Margit kom på söndagen, lagom till lunchen och tog oss med till Eringsboda kyrka.


Där skulle hon visa gravstenarna på de personer hon hade talat om dagen innan. Det var också många som ville se kyrkan inuti. Vi hade tur. Det var öppen kyrka och vi kunde gå in.


Vid kyrkan står en parkbänk. Donerad av Röda Korset. Tanken är att folk ska mötas här. Jag har aldrig sett någon sitta där, men det hade Margit, många  gånger. Här är det Elias som fotograferar.

Eringsboda Kyrka



Inne i Eringsboda kyrka. En mycket vacker kyrka.

Vi var många som tände ljus för våra kära som inte längre är med oss. Här är det Gunnel som tänder ett ljus.

Den här mattan hade Margit Nilsson vävt. Den ligger i Eringsboda kyrka.

Här ligger Färgarn, Anders Olsson begravd. Det var honom och hans ättlingar vi hade fått höra berättas om dagen innan.

Margit hade mycket att berätta och alla lyssnade intresserat.

Även på denna kurs kom Tudor och hälsade på. Eftersom vi hade en deltagare som var allergisk, ville jag inte hälsa på Tudor. Han var mycket frustrerad och brydde sig inte så värst mycket om de andra.

Irmas mamma. Kände att jag ville ha ett foto på henne också, eftersom jag hade fotograferat Irmas pappa. Älskar hennes klänning.

Avskedets stund närmar sig. Här sitter jag och skriver på kursintygen, medan Jan sitter bredvid och övervakar att alla får rätta intyg och kvitton.

Så var det dags att säga adjö. Alltid lika svårt att skiljas. På tre dagar lär man känna varandra rätt väl. Här är det Erika och jag som kramas. 

Jag är van vid att det är jag som är offret i skrivarkursdeltagarnas noveller. Den här gången var det jag som blev anklagad för att vara mördaren. Åh, vilka spännande berättelser de skrev.

Nu laddar jag om för att ge de kommande skrivkurseleverna lika mycket inspiration som deltagarna i det här inlägget. Känns vemodigt eftersom det är sista sommarskrivkursen. Men i höst väntar oändligt många skrivarkurser. Bland annat i Halmstad, Jönköping och Karlskrona. Mer information om dem kommer.

Redan nu kan du boka plats på 2017 års skrivarkurser. Två av de tre helgerna är redan fullbokade. Skynda dig att anmäla dig om du är intresserad.

Här kan du läsa om första helgens skrivarkurs, vecka 28. Det är en grupp som kommer tillbaka år efter år.

Kanske vi ses nästa sommar?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 



Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!