Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 3 november 2010

Terracottaarmén i Stockholm på Östasiatiska museet

Idag kom jag äntligen till utställningen på Östasiatiska museet i Stockholm: Terrakottaarmén.

Efter att tidigare ha besökt den stora, ja rent utav gigantiska Terrakottaarmé-utställningen i Xi'an i Kina, trodde jag inte att jag skulle bli imponerad av att få se enbart några få figurer, men det blev jag.

Här ser du två av terrakottafigurerna och i förgrunden ser du min bloggvän Eva Linder, som flyttat från Malaysia till Sverige. Även Eva har besökt Terrakottaarmén på plats i Xi'an och gjorde mig sällskap idag på Östasiastiska museet.

Den förste kejsaren av Kinas terrakottaarmé har färdats tusentals kilometer från sin viloplats vid Xi'an i Kina, till Sverige och det underjordiska bergrum där det för första gången hålls en utställning sedan bergrummen tidigare varit tillhåll för det svenska försvaret.

Det var den första kejsaren av Kina Qin Shi Huangdi som lät tillverka terrakottaarmén. Ett tag efter hans död kom Handynastin till makten och de drog nytta av den organisation och det välstånd som Qin Shi Huangdis regering hade påbörjat.

En del av utställningen på Östasiatiska museet kommer ifrån Handynastins kejsare Jingis grav.

Handynastin övertog det äldre bruket att placera en storslagen grav under en stor pyramidformad gravhög, nära sin huvudstad, Chang'an (nuvarande Xi'an) En lång rad sådana gravar ligger längs den norra stranden av floden Wei norr om Xi'an.

De flesta bilderna (förutom den första) föreställer bland annat terrakottafigurer är från Handynastin, något som gjorde att jag fick se något som jag tidigare inte sett när jag besökte de stora terrakottaarméutgrävningarna vid Xi'an.

Dessa figurer är betydligt mindre än Qin Shi Huangdis soldater i naturlig storlek.

Figurerna med benen utbredda har typiskt kvinnliga drag och antas vara avbilder av kvinnliga ryttare.


Det runda föremålet är en Bi-skiva av jade. Bi-skivorna var populära under den sena Zhou- och Handynastin (ca 300 f.Kr.-290 e.Kr.) men deras ursprungliga syfte har sedan länge fallit i glömska.

Detta är en begravningsdräkt eller rustning i jade tillhörande kungen av Chu. Jade intar en särställning i Kina, både i det förflutna och i dag och anses lyckobringande.
De avlidna ikläddes jadedräkter under Handynastin och de avlidna fick också kuddar av jade och jadeskivor, så kallade bi-skivor

Oj, jag skulle kunna sitta här och skriva om allt fantastiskt jag har sett i samband med researchen för min bok Kinesiska Draken, eller vad jag har upplevt idag, men nu tror jag det räcker med fakta för idag.

Om du ändå vill läsa fler faktainlägg om Kina kan du kika in här.

Och du... Glöm inte göra ett besök på Östasiastiska museet i Stockholm för att se kejsare Qin Shi Hungadis ståtliga Terracottaarmé!

Kramisar Kim.
.

3 kommentarer:

  1. Toppen kul att du och blogg vännen Eva träffats!

    SvaraRadera
  2. Anonym: Försök att ta dig dit, det är verkligen värt besväret! Kram Kim

    Katarina: Ja, det var jättekul att träffa Eva. När får jag träffa dig? Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!