Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 19 januari 2011

Förbjudna Staden, Peking Kina

Den Förbjudna staden heter Forbidden City på engelska och Zijinchéng, eller Gùgōng, på kinesiska.

Den förbjudna staden var kejsarnas palats under Ming- och Qingdynastierna. Det finns 800 byggnader med totalt 8000 rum. Staden är världens största samling av bevarade antika träbyggnader som finns i världen och är därför med på Unescos världsarvslista.

Enligt en populär myt ska Förbjudna staden bestå av 9 999½ rum då ett palats med 10 000 rum hade varit så storslaget att det endast kunde existera i Himlen. Att bygga ett palats med 10 000 eller fler rum hade då varit att förolämpa Himlen, vilket ansågs föranleda Himlen att straffa den härskande dynastin.

Bild över Förbjudna staden.
Den förbjudna staden
ligger mitt i Peking, precis norr om Himmelska Fridens Torg. Det finns två ingångar för turister, en från Himmelska fridens torg och en på norra sidan nära Beihai-parken. Vi gick in genom porten vid Himmelska Fridens torg och ut på andra sidan.

Staden restaureras grundligt och det tar mycket tid och plats. Många delar är avspärrade för turister men det finns fortfarande mycket att se. Där finns ändå 8000 rum… Det sägs att det tar 10 år för arbetarna att restaurera sig igenom hela området och när de är klara är det dags att börja om från början igen.

Ingången från Himmelska Fridens torg.

År 1406 påbörjades bygget som tog 14 år och 200 000 arbetare i anspråk innan det stod klart. All jord man fick över när man grävde vallgraven las i en hög utanför den norra sidan. Det blev till en stor kulle som heter Jingshan. På denna kulle byggdes en hög vacker pagod.

När den siste kejsaren Puyi lämnade sin tron år 1912 var det slutet för staden som kejsarpalats. Fram till dess hade 24 olika kejsare bott där. Pu Yi föddes 1906 och blev kejsare vid två års ålder. Trots att han tvingades abdikera 1911 bodde han kvar i den förbjudna staden till 1924. Bernardo Bertoluccis film Den siste kejsaren är inspelad i palatset och skildrar Pu Yis livsöde.

Den tredje Mingkejsaren Yongle flyttade huvudstaden till Beijing.

Området innanför
vallgravarna är 961 m långt och 753 m brett, det vill säga ca 720 000 kvadratmeter stort.

Det mesta är byggt av trä, därför fanns h
undratals vattenbehållare utspridda över området för att användas vid eventuell eldsvåda. Namnet förbjudna staden kommer av att inga vanliga dödliga människor fick besöka palatsområdet under nästan femhundra års tid.

De viktigaste byggnaderna ligg
er längs en axel som löper i nord-sydlig riktning. Även utanför palatset ligger bl a Klocktornet, Kolberget och Himmelska fridens torg längs denna meridian. Till och med den olympiska parken ligger längs denna axel.


Enormt vackert sadeltäcke i Förbjudna stadens lilla museum.













Här ser du soldaternas uniformer.













Här ser du en soldat iförd kläderna ovan.

















Det var otroligt vackra rum. Vi fick inte gå in i dem, men det gick bra att kika in och fotografera. Här ser du kejsartronen som användes under Qingdynastin (1644-1911)













Taken inne i Förbjudna staden är otroligt vackra!
Endast kejserliga byggnader tilläts ha gula tegelpannor på taken. Mindre byggnader var tvungna att ha gröna eller röda tegelpannor.




Här kan du läsa om den längsta utsirade stenen i kejsarpalatset.













Här ser du den längsta utsirade stenen i Förbjudna staden.














Tidigare i inlägget berättade jag om kopparbunkarna som var utställda för att användas vid eventuella eldsvådor. Här kan du läsa mer om det på denna skylt.

















Här ser du en av kopparbunkarna. De var STORA och mycket vackra.













I stort sett varje tak i den Förbjudna staden var utsirat med figurer. Så otroligt vackert!












En av alla portar som delade upp den Förbjudna staden i olika delar.
Området består av två delar, den norra med bostadskvarter, där kejsaren och hans familj bodde, samt den södra som innehöll byggnader för ceremonier och audienser. I den södra delen ligger "De tre stora hallarna": Harmonins sal, Himmelska renhetens palats, samt Salen för själslig utveckling (där kejsaren tog hand om officiella ärenden.)

En av gångarna mellan de olika områdena i den Förbjudna staden.











Interiör från ett av rummen i Förbjudna staden.












Mer interiör från ett rum i Förbjudna staden.










Stenar användes flitigt för att bygga upp konstfulla statyer och små klippor inne i trädgårdarna i den Förbjudna staden.













Vackra konstverk fanns överallt.
1949 flyttade den flyende nationalist-regeringen de flesta av stadens skatter till Taiwan. Förbjudna staden som en gång var den mest privata bostaden i Kina används nu som museum och är öppen för allmänheten.




Här är utgången på andra sidan av Förbjudna staden.

Om man passerade den förbjudna stadens portar utan officiellt tillstånd straffades man med hundra slag av bambukäppar. Alla främlingar som påträffades i något av kejsarens rum straffades med döden genom strypning.

När jag skrev min bok Kinesiska Draken befann jag mig i fantasin i den här staden. Jag vandrade på Förbjudna stadens gator, befann mig inne i alla byggnaderna, i de underbara trädgårdarna. Det var en otrolig upplevelse att få ha besökt Förbjudna staden och sedan hämta inspiration från den. Läs smakprov ur boken Kinesiska Draken.

Jag har i ett tidigare blogginlägg berättat om hur jag vandrar på Kinesiska muren.

Terrakottaarmén var viktig för mig att besöka, eftersom jag skriver om den i min bok. Här kan du kan se bilder från mitt besök i Xi'an och Terrkottaarmén.

Mitt första möte med Kina var Shanghai, där vi bland annat besökte Kinesiska staden och sidenväveri. Läs mer om det här och se bilder från det besöket.

Här kan du läsa mina faktainlägg om Kina:
De första Kinesiska Skrivtecknen
Kinesiska murens historia
Hund i Kina
Några kinesiska uppfinningar, bland annat stigbygeln
Kinas förste kejsare
Terrakottaarmén på Östasiatiska museet i Stockholm

Åh, vad jag längtar tillbaka till Kina efter att ha gått igenom mina foton från resan och valt ut endast ett fåtal av de över 1.000 foton jag tog.

Ska bli spännande att höra om du också längtar efter att resa till Kina efter att du tittat igenom alla bilderna i det här blogginlägget. Du har att göra ett tag om du går in under alla länkarna, för där ligger väldigt många bilder!

Kramisar Kim

4 kommentarer:

  1. Men så intressant:-) Nog måste det ha varit overkligt att se detta i verkligheten.
    Reflekterade över de vackra soldatkläderna - vilken skillnad mot kläderna som fanns länge under Maos tid.
    Den länken jag klickade på var förstås 'Hundlänken'. Ibland tror jag inte att rasen spelar någon roll om man lär känna en viss hund och sedan faller för den.
    Själv har jag ju KORTHÅRIG Collie - som är ovanlig - en del tycker att de är fula. Men för mig är rasen bland det vackraste som finns:-)
    Tack för all trevlig info om det du upplevt i Kina.
    Kram Ebba

    SvaraRadera
  2. Hej Ebba
    Kul att du tyckte om inlägget, och att du berättade vilken länk du klickat på!
    Vi hade långhårig collie när jag var barn, men jag var då så liten att jag inte minns den. Däremot minns jag hur mycket min mamma hatade collien, så någon mer collie kom inte in i vårt hus.
    Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Oh, jag får sådana deja vu-känslor till vår resa till Kina före barnen föddes. Ett land som överhuvudtaget väcker många känslor i flera avseenden. En väldigt intressant sammanställning du gjort! Vi var i Beijing, Xian, Shanghai och Guilin, så jag känner igen mycket.

    SvaraRadera
  4. Hej Ingrid
    Ja det är många känslor som far runt inom en när man är i Kina, håller med dig. Längtar tillbaka, men då vill jag ha min man med mig och dela allt detta med.
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!