Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 5 april 2011

Besök ett Författarhem

Varför inte planera in en utfärd till ett författarhem i sommar? Många av de nordiska länder har författarhem som är öppna för allmänheten. Här kan du stiga in i en sedan länge svunnen tid och se hur författaren har levt.

Om du har vägarna förbi Blekinge är ett besök på Jämshögs hembygdsmuseum ett måste. Det ligger i den skola där både nobelpristagaren Harry Martinsson och Edvin Salje en gång gick. Numera är byggnaden ett museum och du kan där se Harry Martinssons unika samlingar och Sven Edvin Saljes författarrum. Du kan också ta ett steg in i det förflutna genom att besöka skolmuseet i samma byggnad. Där har den gamla skolmiljön bevarats, tillsammans med de gamla skolplanscherna.
Här är en karta till Jämshögs hembygdsmuseum
















När du ändå är här i trakterna är det inte långt till Lilla Björka utanför Lammhult  i Småland. Där hittar du Elin Wägners bostad. Hon var en framstående författare och feministisk pionjär. 1944 valdes hon som den andra kvinnan, efter Selma Lagerlöf, in i Svenska Akademin.

Fortsätt sedan en bit till och du kommer till Näs i Vimmerby. Där ligger Astrid Lindgrens barndomshem. Bottenvåningen på huset är bevarad precis så som den såg ut när författaren var barn. På området finns även bibliotek och utställningar. Har du barnen med dig kanske du även ska passa på att besöka Astrid Lindgrens värld. En nöjespark för hela familjen.

Sedan är det bara att fortsätta norrut till Mårbacka i Värmland. En plats jag förälskade mig i när jag besökte gården i tonåren. Här växte Selma Lagerlöf upp.

Nu höll jag på att missa Övralid i Östergötland, där nobelpristagaren Verner von Heidenstam bodde. Gården ligger vackert vid Vätterns strand och har bevarats just så som han lämnade den när han avled 1940.

Vi tar oss vidare till Oslo och Henrik Ibsens hem i Norge. De sista elva åren av sitt liv levde dramatikern i en lägenhet i Oslo, som numera är ett museum tillägnat den världsberömde författaren som kallats "Den moderna dramatikens fader".

Härifrån tar vi oss till Stockholm för att besöka Blå Tornet på Drottninggatan 85. Här hittar vi August Strindbergs sista bostad. Lägenheten var nybyggd när han flyttade in 1908.

Från Stockholm är det inte långt till Helsingfors och Borgå. Här bodde Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg som är känd för sin diktsamling Fänrik Ståls Sägner, som skildrar kriget 1808-1809. (En diktsamling som jag har både på svenska och finska efter min research inför min bok Det glömda kriget 1808-1809.) Runebergs villa i Borgå/Porvoo är till stora delar bevarad så som den såg ut för 150 år sedan.

Härifrån får vi ta ett rejält skutt tillbaka ned till Odense i Danmark för att besöka H.C. Anderssons enkla skomakarbostad. I huset finns nu en liten utställning om författaren och hans födelsestad. I Odense finns också det större H.C. Andersens hus.

Nu är det inte så långt till nästa Författarbostad som ligger på Rungstedlund norr om Köpenhamn. Här hittar du Karin Blixens hem, där hon växte upp och även tillbringade de sista 30 åren av sitt liv, efter att ha bott 17 år i Afrika.

Ja, nu har du lite att planera inför sommarsemestern.

En liten tanke slog mig under arbetet med det här inlägget: Undrar om det är någon som vill se hur jag bodde, när jag en gång har dött?...

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

8 kommentarer:

  1. Å, vad jag blev glad och överraskad idag när det låg ett paket från dig i brevlådan!

    Jag ser jättemycket fram emot att läsa den (har ju redan läst en Kimberlie-bok), särskilt som min dotter ansöker om utbytesåret i Nya Zeeland!

    Kram fr Karin

    SvaraRadera
  2. Tack för alla tips - tänker mig till Dalarna i sommar:-) Kram Ebba

    SvaraRadera
  3. Ja, det var en intressant tanke på slutet, ha ha. Tror säkert folk vill se hur du bor. Jag tror inte någon av författarna du nämner trodde att folk skulle vilja besöka deras hem..., fast det klart Mårbacka ligger ju fint. Heidenstam har jag varit vid MÅNGA gånger, då jag är uppväxt i Motala. Det ligger OTROLIGT vackert.

    SvaraRadera
  4. Hej Karin
    Roligt att du blev glad över att ha vunnit vid utlottningen av Kimberlieboken. Hoppas din dotter får komma till Nya Zeeland, ett underbart land!
    Skriv och berätta vad du tycker om boken!
    Kram Kim

    Hej Ebba
    Härligt! Då får du skriva på din blogg och berätta när du varit där!
    Kram Kim

    Hej Ingrid
    Ja, den som lever får se...
    Har inte besökt Heidenstams hem, men nu kanske det blir av!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Ja gör det om du får chansen. Det ligger SÅ fint och där har de också prisutdelning en gång om året. Inne i huset har de guidade turer och i biblioteket stod/står hans böcker så att de skulle skimra som mest när solen lyste in genom fönstret :) .

    SvaraRadera
  6. Hej Ingrid
    "Skimra när solen lyser in"... Ja, då är det väl guldbokstäver på ryggarna... Tror inte mina böcker skimrar i solskenet. Ska se efter nästa gång solen skiner in genom fönstret!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  7. Helt rätt. Böckerna med guldryggar stod mitt i solskenet :) . Jag tror visst att dina böcker skimrar, men frågan är på vilket sätt... Trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Hej Ingrid
    Åh, vad rar du är. Tack! Ha en underbar helg själv i solskenet och värmen!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!