Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 10 januari 2012

Skrivprocess: Ta kontroll över din kreativitet

Visst låter det lätt när man läser rubriken; att själv kunna kontrollera när kreativiteten ska komma. Riktigt så lätt är det inte, men du kan öva upp din kreativitet!

När jag var liten tränade jag mig på att komma ihåg mina drömmar. Jag grep tag i den senaste drömmen precis när jag vaknade och höll krampaktigt tag i den. I början kom jag bara ihåg det allra sista som jag hade drömt, men med tiden kom jag ihåg mer och mer. Nuförtiden kan jag komma ihåg flera drömmar per natt.

Det har kommit till stor användning för mig i mitt skrivande. Tänkte att jag idag skulle dela med mig av det till dig, för att även du ska ta kontroll över din kreativitet.

Jag tar kontroll över min kreativitet när jag håller på med en bok, ta till exempel Boudicas strid mot Romarna, som inte alls var så lätt att skriva. Många händelser skulle vävas ihop, många historiska personer skulle vara med i handlingen och det skulle i slutändan bli en spännande bok, full av fakta utan att läsaren kände att spänningen försvann.

För att stanna i det ständiga flödet av ord var det sista jag tänkte på när jag gick och la mig, vad jag skulle skriva nästa dag, eller rättare sagt, jag tänkte över vad jag HADE skrivit samma dag och föreställde mig hur fortsättningen skulle bli. Därefter lät jag sömnen vagga mig till ro, fortfarande uppfylld av Boudica och hennes kamp mot romarna.

När jag vaknade fanns orden där, de strömmade fram lika självklart som om texten redan var skriven. Då kunde jag göra på olika sätt: antingen sätta mig och skriva ned allting direkt eller, behålla orden inom mig och låta dem snurra runt inom mig under morgonpromenaden. Resultatet blev i slutändan detsamma: texten blev skriven, den text som jag hade "drömt" fram.

Men jag kunde inte stanna upp där, för när väl den texten var skriven skulle jag fortsätta skriva mer. Det gällde att hålla mig i flödet. Jag brukar resa mig upp från stolen, ta några varv i rummet medan jag låter texten jag just skrivit flöda runt inom mig, men ändå lämna utrymme för kommande handling. Under hela dagen släpper jag inte taget om orden, lever i flödet och blir en del av berättelsen.

Nu säger du säkert: "Det är ju lätt för dig att hålla kvar flödet, eftersom du inte gör något annat än skriver." Men där har du inte riktigt rätt, för jag är ofta iväg och signerar, föreläser, hämtar böcker med mera. Ändå håller jag ordflödet kvar inom mig. Låter det snurra runt inom mig, växa, bli större, mäktigare för att sedan välla ut genom mina fingrar när jag kommer åt ett papper eller min dator.

Ofta kommer den här kreativa fasen just när jag är ute och föreläser och signerar, eftersom de elever och läsare som jag träffar inspirerar mig.

Försök att ta tag i din kreativitet, genom att tänka på din berättelse just när du lagt dig i sängen. Träna på att komma ihåg din dröm. Bli inte ledsen om du misslyckas de första gångerna, det kommer att fungera, bara du inte ger upp! Ha gärna papper och penna bredvid sängen, ett litet anteckningsblock och penna i fickan, eller skriv in texten på din mobiltelefons anteckningsfunktion. Allting går, bara man vill och bestämmer sig för att göra det!

Har tidigare talat om mål här under Skrivprocesser, och jag vill ännu en gång upprepa hur viktigt det är att du sätter upp ett mål för ditt skrivande: En färdig bok innan årets slut/två år, skriva en sida/ett kapitel om dagen. Det är bara du som kan bestämma dina mål och vad du vill uppnå med ditt skrivande.

Börja med att ta tag i din kreativitet. Med det kommer du mycket långt!

Lycka till!

Kramisar Kim

Här hittar du mina tidigare inlägg om Skrivandet, Skrivprocess,Skicka manus till bokförlag, Ge ut på eget förlag och mycket mer.

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

16 kommentarer:

  1. Min filmmanuslärare pratade också om det här, och att man skall försöka tänka på karaktärerna så mycket det bara går.
    Jag har en anteckningsbok med mig där jag skriver ned små detaljer eller scener som kommer för mig om dagarna.
    En gång stod jag på ett tak 7m upp och skrev något jag hittade i stunden.

    Just nu har jag ett enormt flow, och glider fram som på en vindsurfingbräda.
    Idag skall jag hjälpa Peter på företaget, och blir nog stående på taket hela dagen, men i värsta fall får jag väl skriva på en plåt om det trillar in något. Ha, ha

    Jag tycker INTE att du har det speciellt lätt. Herregud, du är ju ute och far jämt.

    ha det gott Kram

    SvaraRadera
  2. Lika intressant som vanligt läsa dina inlägg Kim. Det här med drömmar har jag också intresserat mig för hela livet. Föra drömdagbok. Tolka drömmar. Det inslaget kommer finnas med i min bok. Det är bra tips du ger här om skrivflödet. Mitt problem med skrivflödet är att jag inte kan stänga av knappen. Har svårt att hålla fokus när jag pratar med andra för jag är inne i min skrivprocess och väldigt svårt att somna på kvällarna för att jag skriver tills jag lägger mig. Jag måste råda bot på det där på något sätt. Kanske leta fram min cd med gonatt yoga igen eller lyssna på klassisk musik eller något för att släppa mina karaktärer. Har du aldrig upplevt det problemet när du började skriva ?

    SvaraRadera
  3. Wow, vad du har många bra idéer! Själv kommer jag nästan aldrig ihåg var jag drömt, men jag är övertygad om att man som du säger, kan träna upp den kunskapen. Jag har också varit med om att drömmar hjälpt mig komma ihåg var jag lagt försvunna saker t ex. Då brukar jag faktiskt försöka tänka på den saken precis innan jag somnar.

    SvaraRadera
  4. Hej Anita
    Härligt att läsa din kommentar. Skrattade gott åt att du skulle skriva på en plåt där uppe på taket...
    Härligt med sådant flöde, älskar att befinna mig i det!
    Tack! Det är inte alla som är av samma åsikt som du!
    Detsamma!
    Kram Kim

    Hej Anne
    Tack snälla du. Drömmar är förunderliga, en helt annan värld.
    Det låter spännande att du ska ta upp drömmar i din bok!
    Jo, det där med att flumma bort i tankarna när jag är tillsammans med andra känner jag igen, men bara när jag är tillsammans med familjen.
    Nej, jag har inga problem att somna när jag är inne i flödet, för jag vet att jag kommer att drömma fram en bra fortsättning på boken. Ibland kör jag med autogen träning, självavslappning innan jag somnar. Kanske något för dig att prova på? http://www.alternativmedicin.se/sok/Beh-013.html
    Kram Kim

    Hej Ingrid
    Tack, ler stort när jag läser din kommentar. Visst kan du träna upp dig, bara du är envis!
    Där ser du, det fungerar ju, du HAR kommit ihåg vad du drömt!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Mina drömmar har hjälpt mig mycket i min kreativitet, mycket av det jag kommer på till mina berättelser har kommit från något jag drömt. Det är ganska kul att kunna tänka på sin berättelse när man går och lägger sig och sen komma på mer medan man sover.

    Men ibland spelar det ingen roll hur mycket jag tänker på karaktärerna eller handlingen, eller hur mycket jag drömmer om den, jag blir helt blockerad och får inte ner ett enda ord på papperet fast det kliar i fingrarna att få skriva.

    SvaraRadera
  6. Hej Författardrömmar
    Med det namnet borde du ha haft mycket hjälp av drömmar, det var det första jag tänkte när du kommenterade det här inlägget.
    Vad tråkigt att du blir blockerad ibland, trots att du drömmer om handlingen. Har du provat att ge din kropp ett tufft motionspass, det brukar få igång ordflödet!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  7. Sv: Ibland fungerar det med en promenad men inland inte. Det är som att orden finns där, men går inte att formulera och skriva ner.

    varsågod :)Tycker jättemycket om din blogg så det är klart att du får en sån av mig :)

    SvaraRadera
  8. Tack för tipset Kim! Sparat länken om autogen träning. Har en hel del erfarenhet av qigong, yoga och annat eftersom jag är intresserad av alternativ medicin men det här har jag aldrig stött på. Kan vara värt att testa. För jag umgås jättemycket med mina karaktärer och det är kul men på nätterna vill jag sova!

    SvaraRadera
  9. Tack för att du delar med dig, jag blir så inspirerad av dig. När jag tappat motivationen att skriva så brukar jag blogga på dina sidor.

    SvaraRadera
  10. Bra att veta att jag kan träna upp förmågan när jag behöver, just nu känns det lika bra att inte lägga till drömmar också bland allt annat jag tänker på, de får falla i glömska och verka undermedvetet istället.
    Tänker på sömn när vi skriver om detta och minns när jag jobbade SÅ mycket hemma och det pratades om utbrändhet och att alla som blir utbrända brukar ha sömnproblem, varpå jag sa att då var det ingen risk för mig, för jag somnade alltid så fort jag la huvudet på kudden (sov inte många timmar per natt, samma som nu), varpå en kollega sa "Ingrid, du SOVER inte, du är medvetslös!". :)) Kram.

    SvaraRadera
  11. Du har en sådan härlig och inspirerande energi!
    Kram!

    SvaraRadera
  12. Gillar jättemycket att du delar med dej av skrivtips, men har letat efter nåt speciellt o tror inte du har skrivit ner detta men vet du hur lång eller kort en novell och roman får vara.. Hade vart en bra info och vart man kan skicka in sina alster? Må gott o tack på förhand!! =)

    SvaraRadera
  13. Hej Författardrömmar
    Härligt att höra att du tycker mycket om min blogg, det gör mig glad!
    Kram Kim

    Hej Anne
    Autogen träning lärde jag mig för att bli av med min flygrädsla. Fungerar alldeles utmärkt när jag behöver varva ner. Testa och berätta hur det fungerar för dig!
    Härligt att höra att du umgås mycket med dina karaktär, kan inte bli annat än bra böcker då!
    Kram Kim

    Hej Sissan
    Härligt att höra, jättekul att du skrev och berättade, det gör mig mycket glad!
    Kram Kim

    Hej Ingrid
    Oj, vad jag skrattade åt din kommentar. Ja, ibland kanske det är så, även för mig!
    Kram Kim

    Hej Anneli
    Åh, tack snälla du för dina fina ord! Blir jätteglad!
    Kram Kim

    Hej Pixi
    Det finns inga bestämda mått på hur lång en novell eller en roman ska vara. Du skriver tills du inte har mer att berätta, så enkelt är det! Däremot kan en roman inte vara alltför kort, för då blir det en novell av det.
    http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html Här hittar du förlag, adresser, vilken typ av manus de vill ha etc.
    Lycka till med din bok/dina noveller!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  14. Jag skulle tro det, för jag tror inte du lyckats uppfinna fler timmar på dygnet än vi andra fått...?! :)

    SvaraRadera
  15. Hej Ingrid
    Nej jag har inte fler timmar per dygn, men jag har förmåga att göra flera saker samtidigt. Vilket även du har kan jag föreställa mig efter att ha följt din blogg!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!