Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 18 december 2011

Skrivprocess: Sätt upp mål

För att nå dit du har tänkt dig med ditt skrivande gäller det att du sätter upp mål redan från början.

Det första målet är att få boken utgiven, men det ligger långt fram i tiden, du har många delmål innan du når dit.

Bestäm dig för när din bok ska bli klar, lägg upp en tidsplan som går att hålla trots sjukdomar, semestrar, många prov i skolan etc. Sätt upp ett slutdatum som mål. (Innan jag ens har skrivit boken har jag lagt ut på webben att nästa bok kommer 15 augusti 2012. Det är ett av mina mål: utgivningsdatum. Men innan dess kommer datum då boken ska lämnas till korrekturläsarna, och när jag måste vara helt klar med boken för att kunna skicka till tryckeriet.) Skriv in ditt slutdatum i din kalender, skriv t.ex.: Den 1 juni ska jag vara klar med min berättelse! Skriv det med rött och håll målet levande.

Planera sedan hur mycket du behöver skriva varje dag för att uppnå målet. En A-4-sida innehåller cirka 2.500 tecken (bokstäver och mellanslag) då du har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5. Här är exempel på antal A-4 sidor för olika typer av böcker: För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. (Mina manus brukar ligga på 120-220 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-354 sidor.)

Lägg upp en realistisk tidsplan med ditt skrivande!

Du kan även bygga upp berättelsen med mål att uppnå. Vad är syftet med boken, har du något? Vad är tanken bakom att berätta din historia. Vart är huvudpersonen/personerna på väg, vad är målet för dem? Om du sätter upp ett mål för huvudpersonen, och inte bara låter berättelsen skriva sig själv, kanske du har lättare för att uppnå målet att bli klar med berättelsen. Kanske är målet att huvudpersonen ska klara sig från att bli avslöjad som mördare/otrogen. Eller kanske huvudpersonens mål är att ta fast mördaren, få någon att bli förälskad i sig etc. 

Starta din berättelse på ett spännande sätt, där du redan gör klart för läsaren vad målet för huvudpersonen är, utan att direkt behöva skriva ned det ordagrant, utan istället väva in målet i berättelsens första del.

Sätt upp målet att ditt manus ska vara så felfritt som möjligt när du skickar det till ett förlag. Det innebär också att du måste sätta upp ett datum för när ditt manus ska lämnas för korrekturläsning, antingen det är till en fristående redaktör, en god vän, en bibliotekarie etc. Innan det datumet behöver du också ha ett mål: att manus ska lämnas så felfritt som möjligt till korrekturläsaren, eftersom det blir mindre arbete i efterhand för dig, kostar dig mindre om du betalar en redaktör, och förhoppningsvis gör att din vän gärna hjälper dig med korrekturläsning fler gånger. Lämna aldrig ifrån dig ett manus som inte är ordentligt genomarbetad. Det kan göra att du stupar på tröskeln till utgivning, att det är det där lilla som gör att förlaget tackar nej!

Nu är det bara att ta fram 2012 års almanacka och börja planera in dina mål. Det är inget att vänta på. Drömmer du om att få din bok utgiven, få din nästa bok klar eller att skriva din släkthistoria, då är det bara att sätta igång, NU! Lycka till!

Mitt mål för 2012 är att jag ska ha min bok Mayafolkets hemlighet liggande i butikerna 15 augusti 2012. Dessutom har jag som mål att min "Hemliga" bok också ska vara klar innan juli 2012.

Vad är ditt mål för 2012?

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se