"När jag är ute och reser är det bekvämt med digitala
böcker, jag läser mycket, och man slipper kånka omkring på 30-40 kilo
extra. Men hemma föredrar jag pappersböcker. I Italien, liksom här i
Sverige debatteras e-boken, och det är en debatt som ofta har en oro i
botten, för vad kommer hända med biblioteken, med bokhandlarna? Men det
är en debatt som är lika gammal som meningslös, en debatt som utgår från
att e-boken innebär linjär text som ska läsas på skärm istället för på
papper, och som inte inser de kreativa möjligheter som den digitala
litteraturen har. Det en svensk pionjär på området, Karl-Erik Tallmo.
För precis 20 år sedan gav jag ut den första elektroniska romanen i
Sverige. Den hette "Iakttagarens förmåga att ingripa". Det fanns då i
världen ett par andra litterära verk av den här typen - av författare
som Michael Joyce, Stuart Moulthrop och Greg Roach.
Då, 1992, hade jag nog trott att det inom ett par år skulle bli vanligt
med en ny sorts ordkonstverk som utnyttjar datorns möjligheter - inte
bara för att hyperlänka utan för att manipulera text och handling på nya
sätt. Men så har det inte blivit.När det gäller det konstnärliga, befinner vi oss knappt där filmen befann sig 1920. Filmen utnyttjade ändå tidigt möjligheter som inte teatern hade, men e-böckerna utnyttjar mycket blygsamt sin särart. Datorspelen är idag den mest utvecklade formen av digitalt berättande. Man vill gärna ändå tro att det finns plats också för en textbaserad uttrycksform.
Nu finns det faktiskt en liten grupp experimentella e-böcker som är en sorts ordkonstverk, så jag ska inte säga att de inte alls existerar. Men detta är något tämligen marginellt, med ungefär den spridning som konkretistisk poesi har. Detta skulle ha förvånat mig om jag fått veta det för 15-20 år sedan. Då experimenterade många med nya uttryck, och det fanns en stor optimism om nya former för såväl kultur, nöjen, utbildning som demokrati på det då rätt nya World Wide Web t.ex.
I själva verket är det kanske först nu vi befinner vi oss där många trodde vi skulle vara vid 1990-talets slut. Då kunde inte en debatt om digital litteratur föras utan att någon sa att "man kan ju inte läsa e-böcker i badkaret". Kanske är det tecken på en viss IT-mognad att det argumentet aldrig hörs nu. Så kanske finns äntligen förutsättningarna för att kreativa människor ska börja skapa ett sådant här nytt ordkonstverk - på bredare front.
Men det finns redan en del problem att lösa med den nuvarande e-boken.
Först och främst så måste den bli en konstant produkt. En vanlig bok försvinner ju inte av sig själv i bokhyllan, men det kan ju en e-bok göra i våra läsplattor.
På 90-talet köpte jag Oxford English Dictionary, den stora engelska ordboken i 20 band, som nu rymdes på en CD-ROM-skiva och kostade 6000 kr - en hel del, men värt pengarna att kunna ha denna enorma kunskapskälla till hands på datorn. Men en dag gick den inte att använda. Man hade slutat göra drivrutiner för Macintosh, så om jag inte ville gå över till operativsystemet Windows, så var alltså denna e-bok att betrakta som död.
För bara ett par år sedan drog nätbokhandeln Amazon tillbaka sina försålda exemplar av George Orwells "1984" ur kundernas läsapparater. Det blev ett ramaskri förstås. Vi fick en liten aning om hur e-bokscensur skulle kunna komma att se ut.
Nyligen väckte skådespelaren Bruce Willis frågan om om huruvida musikfiler man köpt på iTunes kan ärvas. Detta är förstås ett problem när det gäller e-böcker också. Och det är då inte bara en fråga om licenser och rättigheter utan i högsta grad också en bevarandeteknisk fråga.
Ett annat problem som måste lösas för att e-boken ska kunna användas seriöst för studier och forskning är att skapa ett universellt textformat för e-böcker, eller åtminstone ett som låter sig flyttas mellan olika läsplattor snabbt och enkelt utan krånglig konvertering. Det är ju numera självklart att vi ska kunna dela med oss av textfiler när vi skriver, oavsett om vi har en Mac- eller Windowsdator. Även som läsare av e-böcker bör man kunna kommunicera över plattformsgränserna. Särskilt viktigt är detta när det gäller utbyte av kommentarer och marginalanteckningar. Dessa måste vara lika skyddade mot plötslig utplåning som själva boken. Sådana e-böcker på skolor och universitet kan bli kraftfulla verktyg i kunskapssamhället.
Som användare måste jag då ha total kontroll över vem som kan se vad jag läser och hur. Amazons Kindleplattor t.ex. samlar redan idag information om vad läsaren stryker under, anteckningar m.m. När våra böcker förvandlas till sociala medier, ungefär som Facebook, uppstår givetvis samma problem som finns där: hur mycket vill vi dela med oss av det som är personligt? Och vad händer när ett företag som har data om oss går i konkurs eller säljs till ett annat företag, som kanske är berett att använda våra data på ett mycket aggressivare sätt än det företag vi först anförtrodde oss åt. Vår nya underbara e-bokvärld rymmer således många fantastiska möjligheter, både för forskning och nöjesläsning, men givetvis också risker som vi måste vara medvetna om." Karl-Erik Tallmo
Ja, där har vi lite att fundera över, eller hur? Har läst George Orwells bok 1984. Då tyckte jag att framtiden lät skrämmande. Nu är vi där, kanske inte i samma utsträckning som i boken, men bra nära. Eller vad tycker du?
Kramisar Kim
Mayafolkets flera tusen år gamla kalender slutar den 21 december 2012. Det har fått många att tro att jorden kommer att gå under just denna dag. Hade mayafolket någon annan orsak till att låta kalendern upphöra den här dagen, eller är det verkligen jordens undergång? Läs mer i Mayafolkets Hemlighet.
Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)
Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.
Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.
Jag är glad att e-böcker är på g, men har lite svårt att anamma det där att läsa på skärm.
SvaraRaderaJag gillar doften och känslan av bok helt enkelt.
Det skrämmer mig att vara så övervakad som jag faktiskt är. Teknik är bra, men...ibland längtar jag tillbaka till åren då mobiltelefoner var en utopi och tiden bestod av att bara vara.
Facebook mm tar mycket tid i anspråk,
Jag har inte läst 1984, bara hört talas om den.
Ha en härlig kväll
Kram
Hej Anitha
SvaraRaderaNej, det blir aldrig detsamma att läsa en bok på skärm som att hålla i en fysisk pappersbok. Däremot tycker jag det är skönt att slippa släppa 5 tunga böcker med mig på min resa, omkring 2-3 kilo extra bagage, när jag kan få in 10-20 böcker på min läsplatta som väger 61 gram... Ja, jag kan faktiskt få in 100 böcker samtidigt, men så många behöver jag inte ha där.
Håller med dig om att det inte är kul att vara bra att vara övervakad jämnt. Sociala medier tar jättemycket tid och även om det är jättekul var livet betydligt lättare innan datorer och mobilers ankomst.
Tycker absolut du ska läsa 1984 Anitha!
Kram Kim
Superintressant inlägg!!
SvaraRaderaJättekul att läsa hur det är i din värld just nu. Dags att gå tillbaka till min familj. Ser att inlägget nedan handlar om PD James. Jag har FORTFARANDE inte läst något av honom och det grämer mig....
En till stor kram här till dig i alla fall och så springer jag vidare nu. Vi hörs!
Hej Ingrid
SvaraRaderaÄr glad att du fortfarande har tid att kika in här då och då. Saknar dina kommentarer och intressanta blogginlägg.
Åh du måste ta dig tid att läsa P.D James!
Kul att du tyckte om inlägget!
Kramar från Kim