Intervju: Att skriva med glädje
Det är viktigt att skriva med glädje, anser Kim M. Kimselius som har gett ut en bok med just den titeln. Här delar hon med sig av tips kring skrivprocessen.Du har gett ut boken Att skriva med glädje. Kan du berätta om den?
Att boken Att skriva med glädje kom ut var en plötslig idé, men samtidigt en idé som jag burit inom mig länge. Låter det konstigt? Jo, så här är det: Jag har länge velat ge ut en bok om skrivandet, men aldrig kommit mig för, eftersom jag inte trodde någon skulle vilja läsa mina skrivtips. När sedan två olika böcker om skrivandet tog kontakt med mig, för att få lägga in mina skrivtips i sina böcker, tyckte jag att det var dags för min egna skrivbok. När jag väl hade bestämt mig tog det bara ett par veckor från idé tills boken gick till tryck! I boken berättar jag om min väg till författarskapet, om hur man ska bygga upp en berättelse, hur man lägger “kött på benet”, hur många manusblad det ska vara när man skickar till förlag… Ja, jag tycker att jag har fått med det mesta inom skrivandet från början till färdig bok.
Några av de 63 kapitlen i boken inkluderar: tips för dig som drömmer om att bli författare, gestaltning, motivation och discipin, samt bokomslag från idé till färdigt omslag.
När man kört fast och det känns svårt eller jobbigt att skriva, har du några tips på hur man kan återfå glädjen? Hur gör du när det är svårt att få fram orden?
Mitt problem är inte att orden inte kommer, utan att det kommer för många ord, vilket innebär att jag inte hinner skriva ned alla de ord som snurrar runt inne i mitt huvud. Däremot vet jag att många har problem med skrivkramp och då brukar jag säga att de förmodligen ställer för hårda krav på sig själva. De sätter upp exakta mål till hur många tecken de ska skriva per dag eller hur många timmar och så vidare. Det kan ge skrivkramp och prestationsångest.
Det gäller att få en lustfylld känsla till skrivandet, det ska vara roligt att sätta sig ned för att skriva. Om man har problem med skrivandet av den text man just då håller på med, rekommenderar jag att man ska skriva något annat, kanske en dagbok eller en dikt. Något som gör att man går utanför ramarna till det man brukar göra när man skriver. Byt skrivplats, välj annan musik att lyssna till, ha tyst runt skrivplatsen, och så vidare.
Går det att skriva utan glädje?
Inte för min del! Jag älskar orden och älskar att skriva. Visst, det är mitt jobb. Jag har arbetstider som alla andra och sätter mig för att skriva. Däremot arbetar jag mer än de åtta timmars arbetsdag som många har. För jag låter orden komma när de vill, även om det är utanför “arbetstid”.
Jag tror att man måste känna glädje till skrivandet för att lyckas uppnå det man drömmer om: Att bli författare! Många som har läst min bok Att skriva med glädje säger att de verkligen får skrivlust efter att ha läst boken. Ja, en kvinna läste boken bara för att hon ville veta mer om mig. Första kapitlet är en berättelsen från min barndom och fram tills skrivboken kom ut. Med andra ord ett kapitel där jag berättar om min väg till författarskapet. Efter att ha läst boken, från pärm till pärm, blev hon så skrivsugen att hon anmälde sig till en skrivkurs. Till saken hör att hon aldrig har haft författarambitioner, hon älskar att läsa, och tycker mycket om mina böcker. Men nu är hon igång med att skriva efter att ha läst boken. Sådant gör mig jätteglad.
Du hittar Kims bok Att skriva med glädje hos till exempel Adlibris.
Visst var det ett fint inlägg? Tyckte du att du lärde dig något mer om mig, eller om skrivprocessen?
Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!
Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.
Är du nyfiken på mina böcker finns de att köpa här
Jag med några av mina 23 böcker.
Foto Bertil Knoester.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!