Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 18 april 2013

Trädets betydelse: Yggdrasil från nordiska mytologin

Efter att ha skrivit arton historiska äventyrsböcker, som alla baserar sig på olika historiska händelser och olika tidsåldrar, har det slagit mig hur stor betydelse trädet har i de flesta skapelsemyterna. Då slog mig tanken att det kunde vara roligt att blogga om just det.

Idag tänkte jag berätta för dig om det nordiska trädet Yggdrasil.

Yggdrasil är namnet på världsträdet i den nordiska mytologin.Trädet växer vid en underbar källa som kallas för Urds brunn.

Urd är en av de tre nornorna, ödeskvinnorna, som bor under trädets rötter. Nornorna heter Urd, Verdandi och Skuld. Namnen står för olika stadium av tiden och visar på att kvinnorna är tids- och ödesmätare.

Nornorna är visa kvinnor och känner till världens öde. De fastställer även livslängden för varje människa som föds. De ristar in ödet i en kalender, de kan också spinna, eller väva in det i ulltråd och bildväv.

Från Urds källa hämtar världsträdet vatten och näring. Safter destilleras i trädet och daggen som dryper från grenarna håller hela jorden grön.

Många varelser, både gudar, människor och djur, är på ett eller annat sätt förbundna med världsträdet. Gudarna håller ting varje dag vid trädet och gudinnorna har sina möten under trädets skugga.

Den första människan hette Ask och var en man. Namnet kommer av att världsträdet var en ask.

Den första kvinnans namn var Embla.

I Yggdrasils topp sitter en örn och håller uppsikt över världen. Runt trädets rötter slingrar sig en orm. Fyra hjortar betar löv från grenarna. En liten ekorre, Ratatosk, kilar upp och ned längst stammen och för med sig nyheter.

Trädet är en symbol för tiden som går, från början till slut. Världsträdet åldras och murknar. En sjuklig utväxt, misteln, angriper världsträdet. Hjortarna och ormen tär på trädet. Människorna förstår att slutet närmar sig, det innebär världens undergång, något som har fått namnet Ragnarök.

Namnet Yggdrasil anspelar på en myt om Oden. Yggdrasil betyder "Yggs häst" och "Ygg den förskräcklige" är ett av Odens namn. Att världsträdet kallas för Odens häst beror på att guden en gång hängde sig i trädet och använde det som en galge. Det sägs att Oden offrade sig. Han genomled frivilligt pina och död för en enda orsak: Att erövra den allra dyrbaste av alla kunskaper, runkunskapen.

Efter nio nätter som hängd, och även genomborrad av spjut, kunde Oden hämta runorna som tillhörde jättarna.

VÅRDTRÄD
Från den nordiska myten om Yggdrasil har vi i alla tider planterat ett Vårdträd på gårdar runt om i Sverige. Trädet stod som ett symboliskt centrum på gården och skulle föreställa självaste Yggdrasil.

Vårdträdet var en bild av släktens och gårdens liv och runt trädet har många sedvänjor knutits. Man fick till exempel inte hugga i gårdens träd, eller skada det, eftersom det betydde olycka för hela släkten.

Vårdträdet var ofta en ask eller en ek som fick representera släktens livskraft, eftersom trädets livslängd sträckte sig långt utöver den enskilda människans liv. Runt vårdträdet låg gården med inägorna, den dle av landskapet som människorna hade lagt under sig genom hårt fysiskt arbete och som genom kult och riter var helgat åt gudarna. Inägorna innefattade gårdens olika byggnader, boningshus och uthus, slåttermark, åkrar och ängar.

Fakta om Yggdrasil och Vårdträd har jag hämtat från min historiska äventyrsroman Vikingaträl.

Om du tycker om att läsa om träd och trädets historia, kan jag varmt rekommendera dig boken I trädets tid av Christel Kvant.

Kramisar Kim




Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Jag med några av mina 23 böcker. Foto Bertil Knoester. 

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här 

2 kommentarer:

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!