Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 19 maj 2013

Skrivtips av författarcoachen Ann Ljungberg

Vad kommer det sig att våren är skrivandets tid? Är det på grund av allt allt spirar i naturen, att fåglarna kvittrar, att dagarna blir längre och sinnet lättare? Är det därför även inspirationen spirar? Borde det inte vara de mörka, regna höstkvällarna som vi fattar pennan och skriver så papperet glöder?

Ja, i alla fall, det är nu alla skrivarkurser börjar och alla frågor om skrivandet kommer. Därför har jag idag nöjet att presentera författarcoachen Ann Ljungbergs skrivtips.

Skrivtips!
En fråga som jag får från många, många blivande författare är: hur ska jag veta om min berättelse håller för utgivning. Tyvärr kan jag inte ge ett 100%-igt svar på det - inte ens efter att jag läst ett manus efter flera redigeringsvändor. Dvs, jag kan inte som lektör/författarcoach garantera att ditt manus kommer att bli antaget av något förlag eftersom de tar sina egna beslut. Och vi vet ju alla att de flesta stora författare har blivit refuserade vid något tillfälle.

Men. Jag vet att det finns ett antal kriterier som gör att chansen blir större att det ska bli en bok. Här är några:

  1. Krångla inte till intrigen för mycket. Det är bättre att satsa på enkelhet - vilket inte betyder att manuset behöver sakna djup och tyngd. Om du kan berätta om din bok i 1-3 nyfikenhetsskapande meningar märks det att du har full koll på vad du vill uttrycka med din roman.
  2. Försök inte skriva med en röst som ligger för långt borta från dig själv. Självklart kan det finnas enskilda karaktärer i berättelsen som pratar helt annorlunda (se förra nyhetsbrevets skrivtips!) men om löptexten får ett tonfall som känns tillkonstrat och krystat lär det inte gå igenom till läsaren
  3. Analysera hur andra författare gör för att trycka på dina känsloknappar. Vilka knep tar de till för att få dig att skratta, gråta, bli rädd, uppsluppen, medkännande osv? Hitta din egen väg till de där knapparna. Om du själv har starka känslor när du skriver kommer läsarna att ta del av dem. (Varje gång jag berättar för en författare att jag grät på sidan xx säger de "Jag med!")
Vill du läsa fler skrivtips av Ann Ljungberg, eller gå någon av hennes distanskurser klickar du helt enkelt på hennes namn, då kommer du till hennes Författarcoachsida!

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg.
Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget.
Välkommen tillbaka!

I min skrivbok Att skriva med glädje hittar du många tips och råd om skrivandet!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!